(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ


Ο όρος “εργατικό ατύχημα” αποτελεί την πλήρη συγκάλυψη από τη μεριά των αφεντικών μιας δολοφονίας που οι ίδιοι διέπραξαν...

19/11. Στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, ένας 50χρονος ελαιοχρωματιστής έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε η σκαλωσιά πάνω στην οποία βρισκόταν, στο εξωτερικό μπαλκόνι οικοδομής, και έπεσε από ύψος 15 μέτρων στο πλακόστρωτο.

14/11. Ένας 30χρονος υπεργολάβος δημόσιων έργων έχασε τη ζωή του και ένας 42χρονος Αλβανός εργάτης, χειριστής πρέσας, τραυματίστηκε στη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή τσιμεντένιων καναλιών, σε περιοχή κοντά στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Το "ατύχημα" έγινε όταν από λάθος χειρισμό πρέσας (αντλία έτοιμου σκυροδέματος) κόπηκαν εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που περνούσαν πάνω από το εργοτάξιο, και έπεσαν πάνω στους δυο εργάτες, οι οποίοι έπαθαν ηλεκτροπληξία.

10/11. Ο 35χρονος Έντουαρντ Κέρμπι, εργαζόμενος στην επιχείρηση "ΕΛΛΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚ" που κατασκευάζει έργα της ΔΕΗ στο νομό Λάρισας, τραυματίστηκε βαριά την ώρα της δουλειάς και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου.

1/11. Εργατικό "ατύχημα" στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας. Ο 45χρονος αμμοβολιστής Ηλίας Ντελιανίδης, μέλος του συνεργείου ναυπηγοεπισκευών "Ζησιμόπουλος Αντώνιος & ΣΙΑ", εργαζόταν στο φορτηγό πλοίο "Atlantic Pride", όταν εγκλωβίσθηκε από μηχάνημα (φορτωτή) που μετατοπίστηκε και έπεσε επάνω του.

22/10. Ο 47χρονος Παύλος Τσιταρίδης τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση πυρότουβλων, στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, ενώ άλλοι 3 εργάτες που βρίσκονταν μέσα στην ίδια καμινάδα της εταιρείας Μάτσιος τραυματίστηκαν, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Και οι 4 ήταν μέλη εξωτερικού συνεργείου το οποίο καθάριζε την καμινάδα. - Τρεις ναυτικοί υπέστησαν εγκαύματα, σε "ατύχημα" που συνέβη στο υπό τουρκική σημαία πλοίο "Cenk Sener" που έπλεε ανοιχτά της Σαπιέντζας. Οι 3 ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

11/10. Έναν 43χρονο Aλβανό, ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο ασφαλτόστρωσης της εθνικής οδού Bόλου-Λάρισας, παρέσυρε και σκότωσε αμαξοστοιχία που κατευθύνονταν προς τη Λάρισα. Tο δυστύχημα έγινε στην αερογέφυρα της περιοχής του Σέσκλου. Σύμφωνα με την τροχαία Bόλου, "ο εργάτης προσπάθησε με δική του πρωτοβουλία να καθαρίσει τις σιδηροδρομικές γραμμές από χώματα και δεν αντελήφθη την αμαξοστοιχία, η οποία τον παρέσυρε”.

10/10. Εργατικό "ατύχημα" στην τοποθεσία Βραχωτό του Αγ. Νικολάου Χαλκιδικής, σε λατομεία της εταιρίας "Λατομία Σιθωνίας ΑΕ”. Ο 36χρονος Αναστάσης Ιγνάτογλου σκοτώθηκε όταν το ΙΧ της εταιρείας που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό 25 μέτρων. Ο οδηγός προσπάθησε να βγει από το αυτοκίνητο και εκτινάχτηκε πάνω σε βράχια, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

- Ο 53χρονος Αντώνης Κολιόπουλος, οδηγός απορριμματοφόρου στο Δήμο Βέροιας, έχασε τη ζωή του όταν έσκασε λάστιχο του οχήματός του. Οι 2 εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του οχήματος, παρατήρησαν εξόγκωμα σε ένα από τα πίσω ελαστικά και φώναξαν τον οδηγό. Την ώρα που ο Κολιόπουλος έσκυψε για να δει το λάστιχο, έγινε έκρηξη. Το ελαστικό κομματιάστηκε και τα αέρια της έκρηξης τον χτύπησαν στο πρόσωπο, τον τίναξαν πίσω και προκάλεσαν ακαριαίο θάνατο.

- Ο 25χρονος οικοδόμος Γιώργος Αγγελής που δούλευε σε οικοδομή στο Μαρούσι, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, όταν ο βραχίονας αντλίας σκυροδέματος ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρους αγωγούς της ΔΕΗ.

 

*

1