(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

9/10. Στο Hράκλειο, 40 σύντροφοι κατέλαβαν το σταθμό “Ράδιο Κρήτη”. Στη Θεσσαλονίκη, αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα στο κτίριο, διακόπτοντας τη διακίνηση των πληροφοριών. Το κείμενο της κατάληψης υπογράφουν οι "Διαρρήκτες του κοινωνικού ιστού", "Εσωτερικός Εχθρός", "Μηχανή", "Προβοκάτορες του ήσυχου ύπνου" και σύντροφοι-ισσες. Στις 17/10 πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο κέντρο πληροφόρησης νέων της Γραμματείας Νέας Γενιάς, από τις ίδιες ομάδες.

10/10. Καβάλα. Συναυλία αλληλεγγύης στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι στο Τ.Ε.Ι.

18/10. Χανιά. Αλληλέγγυοι Αντιεξουσιαστές διοργάνωσαν συναυλία αλληλεγγύης στην πλατεία δημοτικής αγοράς.

21/10. Στην κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με προβολή και ενημέρωση για την απεργία πείνας. Η εκδήλωση μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα στο Πανεπιστήμιο Κνωσού. Στη Θεσ/νίκη γίνεται Μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης με συμμετοχή 150 συντρόφων.

- Αναρχικοί-αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν παρέμβαση αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης για τους 7, στην οδό Πατησίων μπροστά από την ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα.Μοιράστηκαν προκηρύξεις και γράφτηκαν συνθήματα σε διερχόμενα λεωφορεία. Παρόμοια παρέμβαση έγινε στις 23/10 στην οδό Σόλωνος, μπροστά στη Νομική σχολή.

22/10. Σύντροφοι πραγματοποίησαν κατάληψη στο ραδιοσταθμό "Εν λευκώ" 87.7 στην Αθήνα.

23/10. Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οι προσφυγές που είχαν καταθέσει οι 7 κατά της απόρριψης της αίτησης αποφυλάκισής τους.

Στις 21-23/10 διοργανώθηκε από τη Villa Amalias τριήμερο αλληλεγγύης στους 7. Την πρώτη μέρα έγινε προβολή και ενημέρωση στο χώρο της κατάληψης, την επόμενη συναυλία στο Πολυτεχνείο και την τελευταία, συναυλία στη Villa Amalias.

20-24/10. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στη Βιέννη. - Αναρχικοί της CNT Μαδρίτης συνεχίζουν την κυλιόμενη απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 5/10 έξω από το υπουργείο εξωτερικών. Συμβολική απεργία πείνας γίνεται και στο Aranjuez.

24/10. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Σαραγόσα και εκδήλωση στο χώρο της CNT.

- Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές της Θεσ/νίκης, της Βαλένθια και της Βαρκελώνης, άγνωστοι έφραξαν τα λουκέτα των εισόδων 3 αστυνομικών τμημάτων και ενός δικαστικού κτιρίου στο Μπούργκος.

25/10. Συγκεντρώσεις στα ελληνικά προξενεία της Βαρκελώνης και της Κορούνια από τις τοπικές CNT. - Μοναστηράκι. Happening από το Αυτόνομο Στέκι και την ομάδα Virus.

27/10. Συγκέντρωση στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.

29/10. Κατάληψη του σταθμού Rock FM 96,9 στην Αθήνα από 40 συντρόφους-ισσες που μετέδωσαν ωριαίο πρόγραμμα αλληλεγγύης κι αντιπληροφόρησης για τους 7 φυλακισμένους αγωνιστές.

- Λάρισα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του υφυπουργού αθλητισμού Γ.Λιάνη σε εκδήλωση για την Ολυμπιάδα, 40 άτομα κρέμασαν πανό που έγραφαν "Μίζες, Ντόπα και Μπετόν, αυτό είναι το όραμα των ολυμπιακών" και "Λευτεριά στους 7 της Θεσσαλονίκης" και φώναξαν συνθήματα. Επενέβησαν αστυνομικοί και δημιουργήθηκε μικροσυμπλοκή.

30/10. Συγκέντρωση αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης στα Προπύλαια από την Αναρχική Πρωτοβουλία.

Στις 31/10, στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν τριήμερη συμβολική απεργία πείνας η Αντωνία, η Μιλέν και η Νερέα, συντρόφισσες του Κάστρο, του Σάιμον και του Κάρλος. Η πρωτοβουλία τους πλαισιώθηκε από άλλους συντρόφους και συμπαραστάτες των απεργών πείνας. Στο χώρο της Καμάρας, υπήρχε μικροφωνική και μοιράζονταν κείμενα, έγινε θέατρο δρόμου, προβολές ταινιών κ.α.

31/10. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε στην Αθήνα έγινε κατάληψη στη γραμματεία της σχολής σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 7 της Θεσσαλονίκης.

- Πάτρα. Συγκέντρωση-ενημέρωση για τους συλληφθέντες του Ιούνη από το Αυτόνομο Αντιεξουσιαστικό Στέκι.

1η Νοέμβρη, Βόλος. Εκδήλωση συμπαράστασης στους 7, με ενημέρωση από το legalteam και προβολές ταινιών, από το “χώρο κοινωνικής αμφισβήτησης και πράξης Από Κοινού”.

Από τις 3/11, ξεκίνησε στο Norwich της Βρετανίας εβδομάδα εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους 7, με συγκεντρώσεις στο δημαρχείο, διανομή φυλλαδίων και συμβολική απεργία πείνας.

3-4/11. Ο απεργός πείνας Κάρλος Μαρτίνεζ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος της Θεσ/νίκης. Εκεί υπέστη βασανιστήρια από κουκουλοφόρους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τον άφησαν δεμένο πισθάγκωνα με χειροπέδες, γυμνό σε ένα δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο και τον χτυπούσαν κάθε φορά που προσπαθούσε να κοιμηθεί. Το επόμενο πρωί μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, από ΕΚΑΜίτες και με συνοδεία θωρακισμένων αυτοκινήτων της "αντι"τρομοκρατικής. Εξαιτίας της κακοποίησής του και της άρνησης των αστυνομικών να του επιτρέψουν να δει το δικηγόρο του αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις και οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές Διαβατών. 5/11. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακομεταχείριση που υπέστη ο Κάρλος, 40 αντιεξουσιαστές κατέλαβαν συμβολικά το γραφείο του διευθυντή του νοσοκομείου Αγ. Παύλος. Το βράδυ της 7/11 οι 5 απεργοί μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο και στη συνέχεια στο “Παπανικολάου”, όπου νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο, υπό συνεχή αστυνομική επιτήρηση. Στις 9/11, συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου περικυκλώθηκε από διμοιρία των ΜΑΤ.

Στη Βαρκελώνη, τα ξημερώματα της 3/11 έγινε σαμποτάζ σε 70 εισόδους 29 σταθμών του μετρό. Στα σημεία αφέθηκαν προκηρύξεις που έγραφαν "Δεν είναι μόνοι τους. Οι πόρτες του μετρό σφραγίστηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους κρατούμενους της Θεσσαλονίκης που συνελήφθησαν στην Ελλάδα κατά τη σύνοδο της Ε.Ε. τον Ιούνη του 2003. Άμεση απελευθέρωση”. Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα, που κατηγορούνται για κατοχή σιλικόνης. Αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα, αφού πρώτα χτυπήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φθορές.

4/11. Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στη Μυτιλήνη. Ρέθυμνο: Βιντεοπροβολή / έκθεση αφίσας στο φοιτητικό κέντρο και πορεία από το δημαρχείο της πόλης. Έκθεση ζωγραφικής του Κάστρο έγινε στο κέντρο νέων Ρεθύμνου, στις 30-31/10 και στις 3-4/11, καθώς και στις 4, 5 και 6/11 στην καθολική εκκλησία στα Χανιά.

6/11. Θεσσαλονίκη: Σαράντα αντιεξουσιαστές/αναρχικοί κατέλαβαν τα γραφεία του ‘Αθήνα 2004’. - Εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας από την επιτροπή αλληλεγγύης, με συμμετοχή μελών της CNT Αρανχουέθ, των Wombles από το Λονδίνο, της νομικής ομάδας και το στέκι μεταναστών Ρεθύμνου. Με τους ίδιους ομιλητές, η εκδήλωση έγινε στο ΕΜΠ στην Αθήνα στις 8/11 από την αντιεξουσιαστική κίνηση και τη συσπείρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. - Πορεία στην Αθήνα από αριστερές οργανώσεις, την αντιεξουσιαστική κίνηση και άλλα σχήματα.

Ηράκλειο: Εκδήλωση στην κατάληψη Ευαγγελισμού και πορεία αλληλεγγύης.

- Ο Βασίλης Τζωρτζάτος ξεκίνησε δεκαήμερη απεργία πείνας αλληλεγγύης στους 7.

7/11. Πραγματοποοιήθηκε στη Θεσ/νίκη η πορεία που κάλεσαν η Αντιεξουσιαστική συνέλευση αλληλεγγύης, οι ομάδες "Εσωτερικός εχθρός" και "Μηχανή" και η Επιτροπή αλληλεγγύης, με συμμετοχή 1.500 ατόμων. Νωρίτερα, μέλη της αντιεξουσιαστικής κίνησης στα πανεπιστήμια κατέλαβαν το γραφείο Διασύνδεσης της Επιτροπής Ερευνών του Πολυτεχνείου στο Α.Π.Θ.

- Η συνέλευση αναρχικών Κέρκυρας διοργάνωσε εκδήλωση με βιντεοπροβολή και ενημέρωση για τα γεγονότα της συνόδου, τη φυλάκιση των 7 και την απεργία πείνας.

Σύντροφοι από την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Κρήτης έκαναν πολύωρη κατάληψη στο δημαρχείο Ηρακλείου απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 7.

- Τριάντα αναρχικοί/αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το δημαρχείο της Καβάλας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 7. Τέσσερις μέρες αργότερα, αστυνομικός της Ο.Π.Κ.Ε. ξυλοκόπησε σύντροφο τον οποίο αναγνώρισε ως έναν από τους καταληψίες.

- Αναρχικοί κάλεσαν συγκέντρωση στην Πάτρα.

8/11. Πορεία αλληλεγγύης από το Μοναστηράκι στα Προπύλαια, που καλέστηκε από αναρχικές συλλογικότητες και συντρόφους της Αθήνας.

- Εκατόν πενήντα αναρχικοί-αντιεξουσιαστές μπλόκαραν τη σιδηροδρομική γραμμή στους Αγ. Ανάργυρους για 45 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το δρομολόγιο του intercity Aθήνας-Θεσ/νίκης.

- Συγκέντρωση έξω από το σπίτι του έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο. Στο Sheffield πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το indymedia - Αναρχικοί διοργάνωσαν εκδήλωση στο Cardiff της Ουαλίας.

Μπιλμπάο. Η Συνέλευση Ελευθεριακών της χώρας των Βάσκων διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων και πορεία, ενώ στις 14-16/11 έγινε συμβολική απεργία πείνας.

10/11. Πάτρα. Κατάληψη στον Αντέννα FM και τον Σπορ FM.

Στις 10 Νοέμβρη, οι κρατούμενοι στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα Μιχάλης Τ. και Δημήτρης Φ. ξεκίνησαν εφταήμερη συμβολική απεργία πείνας (10-17 Νοέμβρη). Οι 5 απεργοί πείνας, κρατούμενοι στο “Παπανικολάου”, έκαναν μονοήμερη απεργία δίψας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Τα ξημερώματα της 11/10, άρχισε επιχείρηση μεταγωγής τους στις φυλακές Κορυδαλλού στην Αθήνα. Δύο απεργοί μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και οι άλλοι τρεις με κλούβες, όπου υπέστησαν καψόνια από τους αστυνομικούς της συνοδείας. Οι 5 εισήχθησαν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και αργότερα ο Fernando μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Νίκαιας. Έξω από τις φυλακές συνελήφθησαν δύο άτομα με την κατηγορία της βιντεοσκόπησης. Ο ένας προφυλακίστηκε στις 14/11 και ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Καταλαμβάνεται το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Στην Αθήνα κατελήφθη η πρυτανεία της Παντείου και στην Καβάλα τα γραφεία της διοίκησης του ΤΕΙ.

Το ίδιο βράδυ 80 αναρχικοί-αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας που φρουρείτο από διμοιρίες ΜΑΤ. Φωνάχτηκαν συνθήματα στα ελληνικά και τα ισπανικά, στέλνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης μέχρι το δωμάτιο-κελί του Fernando. Κατά την αποχώρηση των συντρόφων οι ΜΑΤατζήδες τους απώθησαν για να τους διαλύσουν. Η μηχανοκίνητη πορεία επέστρεψε στην Αθήνα και φωνάχτηκαν συνθήματα έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χ. Τρικούπη.

Στο Λονδίνο έγινε συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία, ενώ το βράδυ ένας αλληλέγγυος στους 7 μπήκε μέσα κατά τη διάρκεια δεξίωσης του έλληνα πρέσβη και του Ελληνικού Ιδρύματος για τον Πολιτισμό, έριξε αμπούλες βρώμας και αποπειράθηκε να πάρει το μικρόφωνο την ώρα της ομιλίας της πολιτιστικής ακολούθου, πριν επέμβει η ασφάλεια της πρεσβείας. Εκδήλωση έγινε στο Colchester της Αγγλίας.

12/11. Στην Αθήνα, 200 αναρχικοί-αντιεξουσιαστές έκαναν μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης προς τις φυλακές Κορυδαλλού και το νοσοκομείο Νίκαιας, που κατέληξε στην πρωθυπουργική κατοικία στο Κολωνάκι (βλ.σελ 6).

Ξεκίνησε η έκθεση του Κάστρο στο Ash in Art.

Στη Θεσ/νίκη, έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια όπου κατατέθηκαν οι νέες αιτήσεις αποφυλάκισης. Στα Γιάννενα αναρχικοί έκαναν παρέμβαση σε τοπικό ραδιόφωνο.

Λάρισα, 12-13/11: Παρέμβαση στο ΤΕΙ από αναρχικούς και άλλους αλληλέγγυους.

13/11. Πορεία αλληλεγγύης στην Πάτρα. Κατάληψη στο ραδιοσταθμό FM 1 στη Λαμία.

Στο Ρέθυμνο έγινε κατάληψη στο σταθμό FM Team, στο Ηράκλειο στον Alpha radio και στα Χανιά στον ΕΡΑ Χανίων. Στην Κομοτηνή, έγινε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Δ.Π.Θ από τη συλλογικότητα του Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου Κομοτηνής, και παρέμβαση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στα Γιάννενα, η ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης κάλεσε σε συγκέντρωση, ενώ ξεκίνησε συμβολική απεργία πείνας στη Νομαρχία. Στο Βόλο, έγινε κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας "Θεσσαλία".

14/11. Θεσ/νίκη. Πενήντα αναρχικοί κατέλαβαν τα γραφεία της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ. Κατά την αποχώρησή τους δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ που έριξαν χημικά, χτύπησαν κόσμο και συνέλαβαν ένα σύντροφο που αφέθηκε ελεύθερος αργότερα.

Στο Ρέθυμνο έγινε κατάληψη στο δημαρχείο και ξεκίνησε τεραήμερη απεργία πείνας. Στην Ξάνθη καταλήφθηκαν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και το δημοτικό ραδιόφωνο "Ομόρφη Πόλη". Κατάληψη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στο Βόλο. Μπάτσοι κατέγραψαν τα στοιχεία των καταληψιών και οδήγησαν δύο από αυτούς στο τμήμα.- Παρέμβαση αντιπληροφόρησης στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά.

-Συγκέντρωση αναρχικών από διαφορετικές πόλεις της Πολωνίας στην ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία.

- Ανάρτηση πανό στην Ισταμπούλ από την ομάδα Earth Liberation Prisoners Solidarity

-Kατάληψη στο ελληνικό προξενείο στο Παρίσι από μέλη πολλών επιτροπών αλληλεγγύης από διάφορες χώρες, και συγκεντρώσεις έξω από την ελληνική πρεσβεία και τα γραφεία της Ολυμπιακής. Στο Λονδίνο έγινε εκδήλωση και στο Δουβλίνο πορεία. Στην ελληνική πρεσβεία στη Μάλτα, κατατίθεται κείμενο συλλογικοτήτων, καλλιτεχνών και ατόμων που ζητά την απελευθέρωση των 7.

15/11. Σύντροφοι “εισέβαλαν” στα δικαστήρια Ηρακλείου και έγραψαν συνθήματα για τους 7.

Πορεία στη Θεσ/νίκη από 500 άτομα με πανό ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ.

16/11. Ηράκλειο. Σύντροφοι άνοιξαν πανό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων φοιτητικής εστίας από τον υπουργό παιδείας Π.Ευθυμίου και πέταξαν αυγά στον ίδιο και τη φρουρά του.

Ο Κάρλος Μαρτίνεζ και ο Σπύρος Τσίτσας μεταφέρονται στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας.

17/11. Δράσεις αλληλεγγύης, βλ.σελ 3-4.

18/11. Παρέμβαση αντιπληροφόρησης στη Δάφνη. - Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Ο Κάρλος και ο Σπύρος οδηγούνται πίσω στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

19/11. Αναρχικοί κατέλαβαν το κτίριο του Παραρτήματος του πανεπιστημίου στην Πάτρα. Στα Χανιά, 80 αριστεροί και αντιεξουσιαστές πέταξαν αυγά στον υπουργό οικονομικών Χριστοδουλάκη, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στους 7. Ωριαία εκπομπή ενημέρωσης για τους 7, στον εναλλακτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΟRANGE, στη Βιέννη.

20/11. Αθήνα. Κατάληψη διαρκείας στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου. (σελ.6 ). - Πορεία αλληλεγγύης από αριστερές οργανώσεις, την αντιεξουσιαστική κίνηση κ.α. - Ομάδα αλληλέγγυων “επισκέφθηκε” το υπουργείο Υγείας, έριξε κόκκινη μπογιά στους τοίχους και έγραψε το σύνθημα “Οι απεργοί πείνας πεθαίνουν, το υπουργείο υγείας συναινεί”. Εκδήλωση στην Κομοτηνή.

Ο Σπύρος Τσίτσας στο νοσοκομείο Νίκαιας.

21/11. Πορεία αλληλεγγύης στη Βαρκελώνη. Στη Μαδρίτη, ομάδα αλληλέγγυων αλυσοδέθηκε στην είσοδο της ελληνικής πρεσβείας. Συνελήφθησαν 4 σύντροφοι που αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα. Στο Λονδίνο έγινε κατάληψη της ελληνικής πρεσβείας και γραφείων του ΕΟΤ. Ένα άτομο συνελήφθη και κατηγορείται για διατάραξη. Συγκέντρωση στο ελληνικό προξενείο στη Γάνδη. Στο Μόντρεαλ, σε πορεία ενάντια στη FTAA, σύντροφοι ανοίγουν πανό αλληλεγγύης στους 7. Διαδήλωση στα Χανιά.

22/11. Προγραμματισμένη αντικατασταλτική πορεία στη Λωζάνη παίρνει χαρακτήρα αλληλεγγύης στους 7.

Ο Κάρλος μεταφέρεται στο νοσοκομείο Νίκαιας.

23/11. Στο Δουβλίνο, σύντροφοι ανακοινώνουν πως θα ξεκινήσουν συμβολική απεργία πείνας. Εκδήλωση στο Leeds της Αγγλίας.

 

 

*

1