(Αναρχικό Δελτίο, νο 23, Ioύνης 2003)

ΕΡΓΑΤΙΚΑ "ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ"
ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους των αφεντικών

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζει τους θανάτους από εργατικά “ατυχήματα” για το έτος 1990 σε 1.100.000, ενώ για το έτος 2000 ανέβηκε ο αριθμός στους 1.900.000 - 2.300.000. Πιο αναλυτικά από το 1998 έως το 2000: Θάνατοι από εργατικά ατυχήματα: 355.000. Θανατηφόρες αρρώστιες που συνδέονται με την εργασία: 1.574.000. Θάνατοι που συνδέονται με άλλον τρόπο με την εργασία: 158.000.

Η οργάνωση αναφέρεται σε επίσημους θανάτους από εργατικά “ατυχήματα”. Δεν υπολογίζονται οι οικονομικοί μετανάστες και όλοι όσοι εργάζονται ανασφάλιστοι...

6/6. Ο 33χρονος εργάτης Κων/νος Ζερβουδάκης υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ δούλευε στα έργα κατασκευής διοδίων της Αττικής οδού στον Ασπρόπυργο. Στο Θριάσιο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε από συναδέλφους του διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός του.

3/6. Εξέπνευσε, στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης, 49χρονος χειριστής μηχανημάτων ο οποίος πριν από μια εβδομάδα είχε τραυματιστεί στη διάρκεια εκφόρτωσης υλικών σε λατομείο στην περιοχή Νέας Ευκαρπίας με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά κρανιοεγκαφαλική κάκωση. Για ανάκριση κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας "Παντεχνική ΑΕ" από την οποία απασχολούνταν ο 49χρονος.

9/5. Κατερίνη. Ο 40χρονος εργάτης Μιχαήλ Σαραψής έπεσε σε σιλό και καταπλακώθηκε από τόνους χαλικιού. Το σώμα του έμεινε θαμμένο για περισσότερο από 2 ώρες, πριν τον ανασύρουν ζωντανό συνεργεία της πυροσβεστικής. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κατερίνης, όντας εκτός κινδύνου.

22/4. Ένας εργάτης σκοτώθηκε πέφτοντας σε αφύλακτο σταφ (φωταγωγό) στο εργοτάξιο της Τεχνοδομικής που έχει αναλάβει το έργο επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών του μεγαλοεκδότη και κορυφαίου "πολιτισμικού" παράγοντα της άρχουσας τάξης Χρ. Λαμπράκη. Ο 59χρονος Γιώργος Αρμούντας σκοτώθηκε πέφτοντας σε βάθος 25 μέτρων. Οι συνάδελφοί του ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ αλλά ήταν πλέον αργά. Η εταιρεία έφερε αργότερα δύο άλλους εργάτες για να φτιάξουν μια πρόχειρη περίφραξη γύρω από την τρύπα του φωταγωγού...

- Ένα διώροφο κτίριο στην Καλλιθέα κατέρρευσε πάνω σε τρεις εργάτες (2 αλβανικής και 1 αιγυπτιακής καταγωγής) κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισής του, τις οποίες δεν επέβλεπε καν ο μηχανικός. Ο ένας από τους τρεις εργάτες διέφυγε τρέχοντας φοβούμενος τη σύλληψή του γιατί δεν είχε χαρτιά, ο δεύτερος τραυματίστηκε αλλά απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια περίοικων ενώ ο τρίτος, ο Χότζα Βίσι, παγιδεύτηκε κάτω από σωρούς απ΄όπου ανασύρθηκε σοβαρά τραυματισμένος, από ειδικό συνεργείο της πυροσβεστικής. 19/4. Εργάτες της Σωληνουργείας Κορίνθου αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης επειδή μίλησαν δημόσια για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο.

 

 

 

 

 

1