(Αναρχικό Δελτίο, νο 22, Απρίλης 2003)

Στις νάρκες του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου
χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου

XΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

17 Μάρτη ‘03 Στα χέρια ανδρών του λιμενικού έπεσαν 25 'λαθρο'μετανάστες που εντοπίστηκαν στη βόρεια ακτή του Φαρμακονησίου από στρατιώτες της φρουράς στο νησί, αφού πρώτα τους είχε εγκαταλείψει ο διακινητής τους που τους μετέφερε με σκάφος από την Τουρκία στην Ελλάδα.

20 Mάρτη ΄03 Ταυτόχρονα με την έναρξη του πολέμου λήφθησαν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του αναμενόμενου κύματος προσφύγων από τις πολεμικές ζώνες προς την Ευρώπη. Παράλληλα, σε συνεργασία με το στρατό, ενισχύθηκαν από την αστυνομία οι δυνάμεις στον Έβρο για την απόκρουση πιθανού κύματος προσφύγων από το Ιράκ. Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και το λιμενικό που εκτός από την επιτήρηση των λιμανιών έχει αυξήσει τις περιπολίες στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση πιθανής εισόδου “λαθρο”μεταναστών δια θαλάσσης. Για τον ίδιο σκοπό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και του πολεμικού ναυτικού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΕΥΠ για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις κυκλωμάτων διακινητών. Ταυτόχρονα όμως η ΕΥΠ έχει επιφορτιστεί και με τον έλεγχο στις εισόδους της χώρας για την περίπτωση που επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα άτομα αραβικής καταγωγής που βρίσκονται στις λίστες του FBI, της CIA και άλλων ξένων μυστικών υπηρεσιών ως ύποπτα για “τρομοκρατική” δράση. Τα άτομα αυτά είναι περίπου 150, ενώ από την αστυνομία και την ΕΥΠ βρίσκονται σε στενό κλοιό άλλα περίπου 200 άτομα επίσης αραβικής καταγωγής που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα...

23 Μάρτη. Το λιμενικό της Ρόδου εντόπισε ξύλινη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού και συνέλαβε δεκατρείς Αφγανούς και δύο Τουρκμένιους “λαθρο”μετανάστες που επέβαιναν σε αυτή προερχόμενοι από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές.

25 Μάρτη. Ένας Σομαλός 'λαθρο'μετανάστης έχασε τη ζωή του, όταν εισήλθε τα ξημερώματα σε ναρκοθετημένη ζώνη, στην περιοχή του Έβρου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓEΣ, ο μετανάστης μαζί με συμπατριώτη του εισήλθαν στο ναρκοπέδιο, με αποτέλεσμα ο ένας να τραυματιστεί θανάσιμα, ενώ ο άλλος φέρει ελαφριά τραύματα. Επενέβη η τοπική στρατιωτική διοίκηση για την περισυλλογή του νεκρού, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε στρατιωτική μονάδα όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν άλλοι 18 Σομαλοί 'λαθρο'μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν επίσης στο ναρκοπέδιο.

4 Απρίλη. Δεκαεπτά 'λαθρο'μετανάστες συνέλαβαν οι λιμενικοί στις ακτές του Φαρμακονησίου. Τους 12 άνδρες και τις επτά γυναίκες, που είχε αποβιβάσει στην ακτή του νησιού ταχύπλοο σκάφος πριν εξαφανισθεί προς τις γειτονικές ακτές, εντόπισαν αρχικά οι στρατιώτες προκεχωρημένου φυλακίου. Σκάφος του λιμενικού κατέπλευσε στην περιοχή όπου και συνέλαβε τους 13 Σουδανούς, τρεις Άραβες, δύο Παλαιστινίους και τον έναν Ιρανό, που κρατούνται στο λιμεναρχείο της Λέρου.

6 Απρίλη. Προερχόμενοι από τις μικρασιατικές ακτές, έφθασαν χθες στη Λέσβο και ειδικότερα στην περιοχή Ξαμπέλια Μανταμάδου 12 'λαθρο'μετανάστες από τους οποίους 11 ιρακινοί και ένας τούρκος ιρακινής καταγωγής.

15 Απρίλη. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ Να αποφυλακισθούν αμέσως, εφόσον έχουν εκτίσει τις ποινές τους, αλλά και να μην απελαθούν από την Ελλάδα, ζήτησαν επτά Κούρδοι -ιρακινής καταγωγής- κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι ανάρτησαν πανό με το αίτημά τους στο σιδερένιο κιγκλίδωμα που χωρίζει την 5η πτέρυγα από το αρχιφυλακείο. Αμέσως μετά την ανάρτηση του πανό, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και η διεύθυνση των φυλακών άρχισαν να διαπραγματεύονται μαζί τους.

Στις 22 Μάρτη ‘03 έγινε απόπειρα επίσκεψης πολιτών σε έναν από τους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς του Νομού Έβρου αλλά οι συνοριοφύλακες που φρουρούσαν τον καταυλισμό στο Πέπλο Φερών ζήτησαν σχετική άδεια από τον διευθυντή της συνοριοφυλακής του σταθμού των Φερών. Αυτός πάλι δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στον διευθυντή της αστυνομίας στην Αλεξανδρούπολη. Τέτοιου είδους άδειες ουσιαστικά δεν δίνονται και απαγορεύεται η επίσκεψη οποιουδήποτε στους καταυλισμούς.

Κατά την προσπάθεια της επίσκεψης και την προσέγγιση στον καταυλισμό, η κατάσταση αποδείχτηκε όχι απλώς απαράδεκτη αλλά τραγική. Ο “καταυλισμός” είναι μια παλιά εγκαταλειμμένη αποθήκη στην άκρη του σιδηροδρομικού σταθμού στο Πέπλο χωρίς παράθυρα και στοιχειώδη αύλειο χώρο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία Α. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών προσφύγων αφρικανικής καταγωγής που έπεσαν σε ναρκοπέδιο του Έβρου στις 4 Γενάρη 2003. Στη φωτογραφία Β, ο μοναδικός επιζών και τραυματίας από την έκρηξη νάρκης (αργότερα υπέστη ακρωτηριασμό) μεταφέρεται από ναρκαλιευτές εκτός ναρκοπεδίου. Στη φωτογραφία Γ, ένας ναρκαλιευτής έχει προσεγγίσει τους δύο νεκρούς πρόσφυγες.

Όσοι πρόσφυγες γλιτώνουν από τα ναρκοπέδια και συλλαμβάνονται "φιλοξενούνται" στους καταυλισμούς. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου αποφάσισε πριν μερικές εβδομάδες τη διακοπή όλων των “παροχών” (ακόμα και της σίτισης) προς τους καταυλισμούς λόγω έλλειψης χρημάτων, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι εκεί να λιμοκτονούν. Συνολικά υπάρχουν 3 καταυλισμοί στον Έβρο με 1.200 κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά, ενώ πολλοί άλλοι στην άλλη πλευρά των συνόρων περιμένουν να πέσουν λίγο τα νερά του Έβρου για να περάσουν το ποτάμι. (από το athens.imc)

 

 

 

 

1