(Αναρχικό Δελτίο, νο 15, Απρίλης-Μάης 2002)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΙΝΤΙFADA

Στο προηγούμενο φύλλο του Αναρχικού Δελτίου (Μάρτης ‘02, νο14), στο άρθρο για τους 18 μήνες της Ιντιφάντα, πριν την ισραηλινή επίθεση της 29ης Μάρτη, γράφαμε σχετικά:

“... Μετά τις τελευταίες επιθέσεις των παλαιστινίων ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Ελί Γισάι δήλωσε: "Πρέπει να συνεχίσουμε να τους αποκλείουμε στα χωριά και στις πόλεις τους, πρέπει να συνεχίσουμε την πολιορκία", αλλά ήταν φανερό πως η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη πλέον καθώς η στρατηγική του Σαρόν για τη βίαιη υποταγή των παλαιστινίων όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αλλά απέφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ενώ και η στρατηγική του Αραφάτ για συνθηκολόγηση περιέπεσε σε πλήρη ανυποληψία.

Για αυτό άλλωστε και για να ελεγχθεί η εκρηκτική κατάσταση που προοιωνίζεται τα χειρότερα για όλη την περιοχή από τις αρχές Μάρτη έσπευσαν να παρέμβουν οι ίδιες οι ΗΠΑ, αφενός με διπλωματικές αποστολές και νουθεσίες στο Ισραήλ και αφετέρου με την προώθηση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θέτει σαν "όραμα" τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ βιάζονται να κλείσουν ή να "παγώσουν" τουλάχιστον το παλαιστινιακό μέτωπο για να ξανανοίξουν το μέτωπο του Ιράκ...”

Mετά την αποτυχία της βορειοαμερικάνικης προσπάθειας να αποσπάσει ειρηνικά μια εθελούσια υποταγή των εξεγερμένων παλαιστίνιων, το Ισραήλ πήρε μια ακόμη παράταση χρόνου στην προσπάθειά του να υποτάξει στρατιωτικά την Ιντιφάντα. Από τις 29 Μάρτη, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή του ευρωπαϊκού πόλου της κυριαρχίας, την ΕΕ, το Ισραήλ προχώρησε στην “τελική λύση”, τον ολοκληρωτικό πόλεμο... Περί τις 30.000 ισραηλινοί στρατιώτες με την υποστήριξη εκατοντάδων αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων εισέβαλαν στη Ραμάλα, την Τουλκαρέμ, την Καλκίγια, την Τζενίν, τη Ναμπλούς, τη Βηθλεέμ, τη Χεβρώνα, τα χωριά και τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτ. Όχθης.

Ακολούθησαν φρικτά γεγονότα βομβαρδισμού και σφαγής εκατοντάδων μαχητών και αμάχων ενώ αιχμαλωτίστηκαν 4.500 παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην έρημο του Νεγκέβ, το ισραηλινό “Γκουαντανάμο”... Διαδραματίστηκαν επίσης μια σειρά από μαρτυρικά γεγονότα σθεναρής, έως και απελπισμένης, αντίστασης ανδρών, γυναικών και παιδιών (όπως στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και την Παλιά Πόλη της Ναμπλούς) που με ελαφρό οπλισμό ή ολότελα άοπλοι, χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα παραμένουν αδούλωτοι κάτω από τις ερπύστριες.

Ολόκληρη σχεδόν η Δυτ. Όχθη αποτελεί ένα πεδίο “ασύμμετρου” πολέμου, κατοχής και εθνοκάθαρσης, όμως το πνεύμα της Intifada είναι πάντοτε ζωντανό ανάμεσα στους παλαιστίνιους προλετάριους, αποτελώντας την θρυαλλίδα για την επέκταση εξεγερσιακών γεγονότων σε όλη την περιοχή, όπου τουλάχιστον εμφανίζονται δυναμικές κινήσεις αλληλεγγύης από τα κάτω.

Άλλωστε η ολοκληρωτική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος των παλαιστινίων είναι μέρος της ευρύτερης πολεμικής εκστρατείας της Δύσης στη Μέση Ανατολή για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Μιας μακρόχρονης εκστρατείας η οποία μετά τις 11 Σεπτέμβρη βαπτίστηκε κατ' ευφημισμό "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Το επόμενο βήμα άλλωστε είναι η επίθεση στο Ιράκ... Κι όπως δήλωσε o πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου: “Το Ισραήλ κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα ενώ κάνει ακριβώς ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν”...

Σε ό,τι μας αφορά, να επαναλάβουμε ότι το δικό μας επαναστατικό όραμα με τις αξίες και τις αρχές που εμπεριέχει όχι μόνο δεν μας ωθεί να αποστρέψουμε το βλέμμα από την αιματοβαμμένη Ιντιφάντα, αλλά αντιθέτως μας υπαγορεύει να την αντικρύσουμε με ευθύτητα, κριτικά μα πάνω απ’ όλα αλληλέγγυα. Επειδή ακριβώς, πέρα από την πολιτική ή θρησκευτική χειραγώγηση του παλαιστινιακού προλεταριάτου και τις διεκδικήσεις "εθνικής αποκατάστασης" στους θύλακες της Δυτ. Όχθης και της Γάζας ή σε όλη την έκταση της Παλαιστίνης, η Ιντιφάντα πάνω από όλα αντλεί από την πηγαία διεκδίκηση των καταπιεσμένων για ζωή, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Και για τούτο άλλωστε δεν συνάδει κι έρχεται αντιμέτωπη με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της παγκόσμιας κυριαρχίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μια λεύτερη Παλαιστίνη για όλους, σε έναν λεύτερο κόσμο, χωρίς αφεντικά, σύνορα και κράτη...

@. 15/4/02

1