Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής

0
287

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μ. Παναγίας διεξάγουν έναν πολύμορφο, μαχητικό και ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στα σχέδια της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός (της οποίας σημαντικός μέτοχος είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ του Μπόμπολα και αποτελεί θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Εldorado Gold) για εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική που θα σημάνει τον αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής.

Ο αγώνας ενάντια στο καταστροφικό έργο της εταιρίας, εξαιτίας της αποφασιστικότητας, της μαζικότητας και της αδιαλλαξίας του, βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με τις κατασταλτικές επιθέσεις του κράτους ως εγγυητή για την υλοποίηση των σχεδίων των χρυσοθήρων .

Ιδιαίτερα μετά την επίθεση-σαμποτάζ στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός που έγινε στις 17 Φλεβάρη στα πλαίσια αυτού του πολύμορφου αγώνα, η κατασταλτική πίεση στους αγωνιζόμενους κατοίκους εντείνεται. Τις εβδομάδες που ακολουθούν της επίθεσης, τα χωριά της Ιερισσού και της Μ. Παναγίας τίθενται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Πραγματοποιούνται από τις κατασταλτικές δυνάμεις συνεχείς και καθημερινές προσαγωγές κατοίκων, που συνοδεύονται με υποχρεωτική λήψη DNA, καθώς και αλληλέγγυων ενώ στις 7 Μαρτίου γίνεται εισβολή τεράστιας αστυνομικής δύναμης από ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην Ιερισσό. Στην επιχείρηση αυτή όπου γίνονται έρευνες σε σπίτια και συλλαμβάνονται τέσσερεις κάτοικοι, το χωριό αντιδρά και ξεσπούν πολύωρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες επιτίθενται με ξύλο και ανελέητη ρίψη χημικών στους δρόμους, τα σπίτια και το σχολείο του χωριού. Δύο εβδομάδες αργότερα ασκούνται διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε 20 κατοίκους της Ιερισσού και της Μ. Παναγίας. Ταυτόχρονα και βοηθητικά προς την επιχείρηση του κράτους δουλεύουν και τα ΜΜΕ που από τη μία επιδίδονται σε μια προπαγάνδα παραπληροφόρησης σχετικά με τον αγώνα στην περιοχή και τις στιγμές του και από την άλλη προωθούν την εταιρία και τα σχέδιά της ως ευεργετικά για τον τόπο.

Η οξυμένη καταστολή των τελευταίων εβδομάδων αποτελεί τη συνέχεια της καταστολής των δυναμικών μαζικών κινητοποιήσεων των κατοίκων αλλά και αλληλέγγυων ενάντια στην εγκατάσταση της εταιρίας στο όρος Κάκαβος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το κράτος και η εταιρία έχοντας αποτύχει παταγωδώς στη δημιουργία συναινετικού κλίματος στην περιοχή, καταφεύγουν στην τρομοκράτηση και τη βίαιη αντιμετώπιση των αγωνιζόμενων. Έτσι, οι διαδηλώσεις στο βουνό καταστέλλονται βάναυσα με ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, βροχή χημικών άλλοτε μέσα στο δάσος προκαλώντας εστίες φωτιάς και άλλοτε πάνω σε διαδηλωτές ακόμα και μέσα στα αμάξια τους, και δεκάδες συλλήψεις από τις ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στην περιοχή.

Η εφαρμογή του δόγματος της μηδενικής ανοχής και οι συνεπαγόμενες κατασταλτικές επιθέσεις εναντίον κάθε κινητοποίησης και δράσης των αντιστεκόμενων έχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Την εξουδετέρωση του αγώνα στην περιοχή στο σύνολό του. Κράτος και κεφάλαιο επιχειρούν, μέσω της βίας και της τρομοκράτησης, να κάμψουν τους αγωνιζόμενους και να εξουδετερώσουν την αντίσταση σε όλες τις μορφές της, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τους λεηλατικούς και καταστροφικούς σχεδιασμούς τους τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής που έχουν δηλώσει πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με «κάθε πρόσφορο μέσο» ενάντια στην εγκατάσταση της εταιρίας στην περιοχή τους έχει ιδιαίτερη σημασία ως σημαντικό ανάχωμα απέναντι στη φρενήρη λεηλασία και καταστροφή του φυσικού κόσμου στο όνομα της ανάπτυξης . Καθώς επίσης Κιλκίς, τον Έβρο και τη Ροδόπη όπου σχεδιάζονται ανάλογες μεταλλευτικές δραστηριότητες από τους χρυσοθήρες των πολυεθνικών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της αγωνιζόμενης τοπικής κοινωνίας που υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα το βουνό, το δάσος, το νερό και τη ζωή της. Αντιστέκεται, όχι μόνο στην εταιρία με πλήθος εκδηλώσεων, κινητοποιήσεων στο βουνό, στις πόλεις και στα χωριά καθώς και με ακόμα πιο δυναμικές μορφές αντίστασης προκειμένου να σταματήσει την υλοποίηση του έργου, αλλά και στην κρατική τρομοκρατία που εντείνεται ολοένα και περισσότερο επιχειρώντας να εκβιάσει την παράδοση του αγώνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία
11 Απρίλη 2013

ΠΟΡΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΗ, 12 Μ.Μ., ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ