Αχελώος: Απόφαση του ΣτΕ για “έργα αποκατάστασης” στην σήραγγα εκτροπής

3
291

 

Την έγκρισή του έδωσε τελικώς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να συνεχιστούν τα “έργα συντήρησης” της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου ποταμού. Με απόφασή του πέρυσι το ΣτΕ είχε παγώσει όλα τα έργα εκτροπής  και στη συνέχεια το υπουργείο Υποδομών και τοπικοί φορείς που επιζητούν την εκτροπή (οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και η ΔΕΗ) ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης που ανέστειλε τα έργα, επικαλούμενο ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας εκτροπής  που διαπερνά την Πίνδο με μήκος 17.415 μέτρων. Το ΣτΕ είχε ζητήσει να προσκομιστούν στοιχεία που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του και το υπουργείο Υποδομών υπέδειξε τα αναγκαία κατ΄αυτό μέτρα προκειμένου να προστατευτεί η σήραγγα από τις φθορές του χρόνου και του νερού. Κατόπιν αυτών το ΣτΕ  έκανε δεκτή (19 Απρίλη 2011) την αίτηση του υπουργείου Υποδομών και επέτρεψε την κατασκευή των έργων για την αποκατάσταση των φθορών στη σήραγγα με τις εξής προϋποθέσεις:
α) τα μέτρα να είναι προσωρινά και μην συνεπάγονται την κατασκευή της τελικής επένδυσης σε οιοδήποτε τμήμα του υπολειπόμενου ανεπένδυτου μέρους της σήραγγας, β) η λήψη των μέτρων να διασφαλίζει τη διατήρηση της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης μέχρι τη λήξη της εκκρεμοδικίας, γ) για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών η διοίκηση δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εργοτάξια εγκατεστημένα στις κοίτες του Αχελώου και των παραποτάμων του, η δε απόληψη των απαραίτητων αδρανών υλικών δεν θα γίνει από τις κοίτες των ποταμών αλλά από νόμιμα λειτουργούντα λατομεία. Ακόμη, η Ολομέλεια επέτρεψε τη λήψη, κατά περίπτωση, παρόμοιων μέτρων στο μέλλον, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι πρόκειται για προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα. 

 Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου το 1994, το 2000 και το 2005 αλλά οι αποφασεις τους υπερκεράσθηκαν και τα φαραωνικά έργα της εκτροπής συνεχίστηκαν με ανυπολόγιστες καταστροφές στον ποταμό, τα παραποταμια δάση και τον ορεινό περιβάλλοντα χώρο της Πίνδου. Το ΣτΕ θα αποφανθεί και πάλι σχετικώς με την εκτροπή του Αχελώου, αφού λάβει τις απαντήσεις σε 14 ερωτήματα που έθεσε τον Οκτώβρη του 2009 στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Θετική εξέλιξη θεώρησε βέβαια το Υπουργείο Υποδομών την απόφαση του ΣτΕ και ο υπουργός  Δ. Ρέππας δήλωσε :«Θα αναλάβουμε αμέσως πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση των αναγκαίων εργασιών δηλώνοντας και πάλι ότι σεβόμενοι τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινηθούμε αποκλειστικά και μόνον εντός των ορίων τους». Και εννοείται φυσικά πως λέει ψέμματα μιας και είναι βεβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν τα  εργοτάξια που είναι εγκατέστημενα στις κοίτες του Αχελώου και των παραποτάμων του, και ότι το κρατος και οι εργολάβοι για μια ακόμη φορά θα κανουν ο,τιδήποτε -είτε εντός  είτε εκτός νόμου προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί τους για την εκτροπή του Αχελώου αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο ποταμό, τον ορεινό περιβάλλοντα χώρο και τις τοπικές κοινωνίες .

 

Στη φωτογραφία η καμάρα της ιστορικής γέφυρας (130 χρόνων) της Μεσοχώρας που παρασύρθηκε πρόσφατα από τον ποταμό  μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις και εξαιτίας του ασφυκτικού περιορισμού της κοίτης του λίγο πριν το γιγαντιαίο φράγμα ύψους 155 μέτρων.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.