Category: B.A XAΛΚΙΔΙΚΗ

Εισήγηση της Συντονιστικής Συνέλευσης στην εκδήλωση του διημέρου αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μάρτη 2014 στο Πολυτεχνείο της Αθήνας.

 

Η «Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής» διοργάνωσε το διήμερο εκδηλώσεων αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης.  Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε  μουσική εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης, ενώ τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με προβολή βίντεο, ενημέρωση και συζήτηση για τον αγώνα ενάντια στα σχέδια του ελληνικού κράτους και της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (θυγατρική της ELDORADO GOLD και του ομίλου Μπόμπολα) για εγκατάσταση ανοιχτού μεταλλείου εξόρυξης χρυσού στο όρος Κάκκαβος της Β.Α. Χαλκιδικής, που απειλεί με αφανισμό τη φύση και τα χωριά της περιοχής. 

Η Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης είναι μια ανοιχτή διαδικασία αγώνα που συγκροτήθηκε τον Δεκέμβρη του 2012, μετά από κάλεσμα σε συζήτηση για την πραγματοποίηση διαδήλωσης αλληλεγγύης στην Αθήνα. Πήρε το χαρακτήρα σταθερού συντονισμού οριζόντιων και αυτοοργανωμένων πολιτικών, κοινωνικών και ταξικών συλλογικοτήτων αγώνα και αλληλέγγυων ατόμων, ώστε να εκφράσει κινηματικά από τα κάτω και σε βάθος χρόνου, την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα που εξελίσσεται στη Χαλκιδική.

Μέχρι σήμερα, έχει καλέσει και πραγματοποιήσει πλήθος κινητοποιήσεων, δυο κεντρικές πορείες, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, δράσεις και καμπάνιες αντιπληροφόρησης καθώς και δυο κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν συνεργαστεί ανά διαστήματα πολλές αλληλέγγυες συλλογικότητες και άτομα. Η Συντονιστική Συνέλευση σχηματίστηκε σε μια περίοδο όπου ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού βρέθηκε αντιμέτωπος με τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους, καθώς επίσης και με μια επιχείρηση δημιουργίας εμφυλιοπολεμικής συνθήκης στην περιοχή, με τη συγκρότηση ιδιωτικού στρατού τραμπούκων της εταιρίας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της επιχείρησης ήταν η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο φυλάκιο στο Χοντρό Δέντρο στο δρόμο για τις Σκουριές και στους αγωνιστές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση στο βουνό για τους αγωνιζόμενους κατοίκους και να καμφθεί η αντίσταση.

Κοινή επιθυμία όσων βρεθήκαμε στη Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης υπήρξε η συσπείρωση δυνάμεων, ώστε να αναδειχθεί αυτός ο αγώνας σε κεντρικό επίπεδο στην Αθήνα και να δημιουργηθεί ένα σταθερό πεδίο συνάντησης και κινητοποίησης των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και ατόμων, στη πόλη που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής, μέχρι την οριστική ανατροπή των σχεδιασμών του κράτους και των χρυσοθήρων στην περιοχή.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης ενός διημέρου εκδηλώσεων στην Αθήνα πιστεύοντας ότι, ιδιαίτερα με τη παρουσία αγωνιστών από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για το πλάτιασμα του αγώνα και την ευρύτερη κοινωνική απεύθυνσή του και ταυτόχρονα, μια πολύτιμη ευκαιρία για την επικοινωνία και σύνδεση των οριζόντιων δομών αγώνα στην Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με σκοπό το δυνάμωμα της αντίστασης.

Έτσι, πρόθεσή μας ήταν, η όσο τo δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στην εκδήλωση, αγωνιστών από το πλήθος των τοπικών επιτροπών, των πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να εκφραστεί το σύνολο των αγωνιστικών αντιλήψεων, θέσεων και εκτιμήσεων, και να δοθεί η ευκαιρία μιας συνολικής ενημέρωσης για το πλήθος των ζητημάτων που έχει ανοίξει αυτός ο σημαντικός και μακροχρόνιος αγώνας. Με αυτό το σκεπτικό απευθύναμε κάλεσμα στο σύνολο των κινηματικών δομών αγώνα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, και σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα, γνωρίζοντας τόσο τις πρακτικές όσο και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της επίθεσης που βιώνουν στον τόπο τους από το κράτος και τις εξορυκτικές εταιρίες, αλλά και συνολικότερα εξαιτίας των ασφυκτικών όρων επιβίωσης που διαμορφώνει για όλους μας σήμερα, η ολομέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στην κοινωνία.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η λεηλασία των φυσικών πόρων, η ιδιωτικοποίηση και ο έλεγχος του δημόσιου και ελεύθερου χώρου και η σκλήρυνση των όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης της κοινωνίας μέσα σε συνθήκες βαθιάς συστημικής κρίσης, προβάλλονται από το κράτος ως υπόθεση «εθνικού συμφέροντος» και επιχειρούνται να επιβληθούν με κάθε τρόπο, όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά σε όλη την επικράτεια της χώρας. Έτσι ο αγώνας αυτός που εξελίσσεται με ιδιαίτερη μαζικότητα, μαχητικότητα και πολυμορφία τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να σταματήσει ένα μεγάλο επενδυτικό έργο το οποίο υπόσχεται τεράστια κέρδη για τις εξορυκτικές εταιρίες χρυσού, αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό ανάχωμα στην συνολικότερη επέλαση του κράτους και του κεφαλαίου στη κοινωνία και το φυσικό κόσμο. Κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το κράτος επιτίθεται με σφοδρότητα σε όσους αγωνίζονται στη Β.Α. Χαλκιδική, στοχεύοντας στην τρομοκράτηση όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων και ευρύτερα όλης της κοινωνίας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα σε μια σειρά λεηλατικών και καταστροφικών έργων σε όλη τη χώρα.

Έτσι έχουμε σε εξέλιξη μια κατασταλτική επιχείρηση του κράτους που προωθεί την ποινικοποίηση – εγκληματοποίηση κάθε έκφρασης αντίστασης και περιλαμβάνει: την ενεργοποίηση του «αντι»τρομοκρατικού νόμου και την μαζική δίωξη αγωνιζόμενων κατοίκων ως μελών «εγκληματικής οργάνωσης». Την προφυλάκιση μέχρι σήμερα τεσσάρων αγωνιστών για τον εμπρησμό του εργοταξίου της εταιρίας στις Σκουριές με ανύπαρκτα στοιχεία (οι δυο εκ των οποίων παρέμειναν στις φυλακές Διαβατών για έξι μήνες και οι άλλοι δυο για τρεις). Τη δίωξη δεκάδων αγωνιζόμενων κατοίκων με κακουργηματικές κατηγορίες και εκατοντάδων άλλων με πλημμεληματικές. Τις δεκάδες προσαγωγές – απαγωγές αγωνιστών. Την βίαιη απόσπαση γενετικού υλικού (DNA) από ολόκληρους πληθυσμούς χωριών. Την ευρεία χρήση τηλεφωνικών υποκλοπών. Τους αστυνομικούς αποκλεισμούς και την κατοχή ολόκληρων χωριών και πόλεων, όπως η εισβολή πολυάριθμου στρατού ΜΑΤ – ΕΚΑΜ στην πόλη της Ιερισσού την Πέμπτη 7 Μάρτη 2013. Τις βάναυσες επιθέσεις με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς κατά διαδηλωτών ακόμα και κατά μαθητών και ηλικιωμένων, οι οποίες έχουν προκαλέσει πλήθος βαρύτατων τραυματισμών.

Αυτή η τεράστια κατασταλτική επιχείρηση αποτελεί πείραμα και προοίμιο της καταστολής κάθε κοινωνικού αγώνα και συνοδεύεται από μια επίσης τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία ψεύδους, παραπληροφόρησης, απομόνωσης, εγκληματοποίησης και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων κατοίκων. Σε αυτή την κατεύθυνση επαναδιατυπώνεται η «θεωρία των άκρων» εστιάζοντας αυτή τη φορά στον αγώνα στη Β.Α. Χαλκιδική, και επιχειρείται η εξομοίωση της δίκαιης κοινωνικής αντίστασης των κατοίκων της ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, με την δολοφονική δράση παρακρατικών ναζιστών κατά μεταναστών και αγωνιστών. Αυτή η φαιδρή θεωρία και το φασιστικής έμπνευσης δόγμα περί «νόμου και τάξης» αποτελούν τους πυλώνες της ιδεολογικής επίθεσης του κράτους και προωθούνται καθημερινά από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, το αρχέγονο δάσος των Σκουριών περιφράσσεται και αποψιλώνεται για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού, το βουνό χαράσσεται με τη διάνοιξη νέων δρόμων και το ρέμα Καρατζά μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο για την εναπόθεση αποβλήτων από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Η ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής, που θα επιφέρει η μετατροπή της σε ανοιχτό μεταλλείο, γίνεται καθημερινά όλο και περισσότερο ορατή. Παράλληλα, μια σειρά «ατυχημάτων» της μεταλλευτικής δραστηριότητας προκαλούν καταστροφικές συνέπειες σε πλήθος περιοχών πολύ ευρύτερα του βουνού του Κάκκαβου. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά μερικά από αυτά τα «ατυχήματα» που έγιναν δημόσια γνωστά το τελευταίο διάστημα: Στις 5 Οκτώβρη 2013 υπήρξε διαρροή τοξικών αποβλήτων από κοντέινερ με φορτίο της «Ελληνικός Χρυσός» κατά την φόρτωσή του σε πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στις αρχές του Σεπτέμβρη, διαρροή τοξικών αρσενοπυριτών από φορτηγό της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στο δήμο Βόλβης. Στο Νεοχώρι Χαλκιδικής ανιχνεύτηκε αρσενικό στο νερό ύδρευσης μετά από γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η εταιρία στην περιοχή. Επίσης, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά,  την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013, υπήρξε διαρροή τοξικών ουσιών από κοντέινερ που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ρυπογόνου χώματος, στο πλοίο «Ραβένα». Συγκεκριμένα, το φορτίο αυτό είχε φτάσει στον Πειραιά τις προηγούμενες μέρες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το πλοίο «Πάρης», έχοντας τελικό προορισμό την Κίνα. Πρόκειται για την διαδρομή που ακολουθείται για την μεταπώληση των τοξικών αποβλήτων που παράγονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Παρά τη σοβαρότητα του γεγονότος, οι κρατικοί φορείς επιχείρησαν τη συγκάλυψή του. Δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση και δεν έδωσαν οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με την προέλευση και τους ιδιοκτήτες του τοξικού φορτίου. Ωστόσο, μετά την άρνηση απόπλου από τον πλοίαρχο για την προστασία του πληρώματος και την αποφυγή ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, την εξέταση του τοξικού φορτίου και την διαδικασία καθαρισμού του πλοίου που ακολούθησε, το γεγονός έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα στα οποία στοχοποιούνταν  η πολυεθνική εξορυκτική εταιρία Eldorado Gold.

Μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την συνολική υποβάθμιση των όρων ζωής μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, την επιβολή ενός μόνιμου Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης και τις γιγαντιαίες καταστροφικές επεμβάσεις στη φύση, αναδεικνύεται η σημασία του αγώνα που αναπτύσσεται στη Χαλκιδική.

Η μαζικότητα και μαχητικότητά του, το σθένος και η αξιοπρέπεια που επιδεικνύουν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, καθώς και οι μορφές συλλογικοποίησης και αυτοοργάνωσης που αναπτύσσονται, αποτελούν σημαντικό παράδειγμα αγωνιστικής στάσης και ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης που εμπνέει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.

Επιπλέον, ο μακροχρόνιος αυτός αγώνας έχει δημιουργήσει γόνιμο πεδίο για τη συνάντηση διαφορετικών μετώπων αντίστασης και πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους όσοι αγωνίζονται από τα κάτω ενάντια στην σύγχρονη βαρβαρότητα. Έτσι, πιστεύουμε ότι ο ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική μπορεί να νικήσει, αποτελώντας έναν πλατύ κοινωνικό φραγμό απέναντι στη λεηλατική επέλαση του κράτους και του κεφαλαίου, που επιφέρει καταστροφή και θάνατο στις κοινωνίες και τη φύση στο βωμό της ανάπτυξης.

Πιστεύουμε τέλος, ότι ιδιαίτερα σήμερα οι κοινωνικοί αγώνες για τη γη και την ελευθερία δεν είναι μόνο δίκαιοι αλλά και αναγκαίοι και επίσης, ότι όταν χτυπάνε έναν, από όλους όσοι αγωνίζονται από τα κάτω για τη ζωή, την αξιοπρέπεια,  τη γη και την ελευθερία, πρέπει να μας βρίσκουν όλους απέναντί τους.

  

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης

στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

Ενημέρωση απο την εκδηλώση της Συντονιστικής Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

 

Στις 7 και 8 Μάρτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, το διήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στα σχέδια του κράτους και των χρυσοθήρων για εγκατάσταση ανοιχτού μεταλλείου χρυσού στο όρος Κάκκαβος, που διοργάνωσε η Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής.

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στο χώρο του Μηχανουργείου στο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων “Υπεραστικοί”, “Χαρτοπόλεμος”, “Σπείρα”, “Productive”, “Time trap”, “Μαύρα Πρόβατα”, αγωνιστών από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη και εκατοντάδων αλληλέγγυων από την Αθήνα σε ένα ιδιαίτερα συντροφικό κλίμα.

Τη δεύτερη μέρα, η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή βίντεο, εισήγηση της Συντονιστικής Συνέλευσης, ενημερώσεις και τοποθετήσεις αγωνιστών από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη καθώς και αλληλέγγυων από την Αθήνα και ανοιχτή συζήτηση. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 ανθρώπων, η εκδήλωση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και διήρκεσε από τις 8 το απόγευμα μέχρι τη 1:30 το βράδυ, αποτελώντας μια πολύτιμη ευκαιρία τόσο για την άμεση ενημέρωση σχετικά με τους σχεδιασμούς του κράτους και των χρυσοθήρων στη Β.Α. Χαλκιδική, την καταστολή των αγωνιζόμενων και την εξέλιξη του αγώνα, όσο και για την ανταλλαγή σκέψεων και εκτιμήσεων σχετικά με το πλήθος των ζητημάτων που έχει ανοίξει αυτός ο σημαντικός αγώνας αλλά και συνολικά σχετικά με τη λεηλασία της φύσης και τις αντιστάσεις των τοπικών κοινοτήτων ευρύτερα. 

Ως Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, πιστεύουμε ότι το διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που είχαν τεθεί από τις διαδικασίες διοργάνωσης του και ευχαριστούμε θερμά όλους όσους το στήριξαν και συμμετείχαν σε αυτό. Όλους τους αγωνιστές από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή στο διήμερο και βρέθηκαν στις εκδηλώσεις συνδράμοντας σε αυτές με κάθε τρόπο. Με την παρουσία τους και την έκθεση έντυπου υλικού και υλικού οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα (ημερολόγια, μπλούζες κλπ) και με ενημερώσεις και τοποθετήσεις όπως από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Τέλος ευχαριστούμε θερμά τα μουσικά συγκροτήματα που έπαιξαν στη συναυλία και όλους όσοι πλαισίωσαν και στήριξαν τις εκδηλώσεις. 

Πιστεύουμε ότι η πραγματοποίηση αυτού του διημέρου εκδηλώσεων ήταν ένα ακόμη βήμα για τη συνάντηση, την επικοινωνία και το συντονισμό των αγωνιζόμενων ανθρώπων, από τη Χαλκιδική μέχρι την Αθήνα και αποτελεί παρακαταθήκη για το πλάτιασμα και το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στη λεηλατική επέλαση του κράτους και των χρυσοθήρων.

Πιστεύουμε τέλος, ότι ιδιαίτερα σήμερα οι κοινωνικοί αγώνες για τη γη και την ελευθερία δεν είναι μόνο δίκαιοι αλλά και αναγκαίοι και επίσης πως, όταν χτυπάνε έναν, από όλους όσοι αγωνίζονται από τα κάτω για τη ζωή, την αξιοπρέπεια, τη γη και την ελευθερία, πρέπει να μας βρίσκουν όλους απέναντί τους.

 

 

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

23 Μαρτίου 2014

Στις 7 και 8 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο, στην Αθήνα το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής.

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων “Υπεραστικοί”, “Χαρτοπόλεμος”, “Σπείρα”, “Productive”, “Timetrap”, “Μαύρα Πρόβατα” στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος αγωνιστών και αλληλέγγυων.

Την επόμενη μέρα η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολές ενημερωτικών βίντεο για τα μεταλλεία και την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Η συζήτηση άνοιξε με την εισήγηση της Συντονιστική Συνέλευσης και ακολούθησαν τοποθετήσεις από συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα καθώς και τοποθετήσεις των συλλογικοτήτων της Αθήνας που συμμετείχαν στην διοργάνωση του διημέρου και αγωνιστών από την Αθήνα και άλλες περιοχές. Μέσα από τις τοποθετήσεις, πέρα από την άμεση ενημέρωση για την εξέλιξη του αγώνα στη Χαλκιδική, την καταστολή και τις διώξεις αγωνιστών, κατατέθηκαν επίσης θέσεις, εμπειρίες και συμπεράσματα τόσο γύρω από τα ζητήματα του πολύχρονου αγώνα ενάντια στα μεταλλεία όσο και από άλλους αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης (ανεμογεννήτριες, Αχελώος, Πάρνηθα, πάρκα και δημόσιοι χώροι κ.ά.)

Για εμάς, η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην κατεύθυνση της ανάδειξης της αλληλεγγύης, τόσο με τον συγκεκριμένο αγώνα, όσο και της σύνδεσης των διαφορετικών αγώνων που ξεσπούν ενάντια στους σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου για τη λεηλασία του φυσικού κόσμου.

Να ευχαριστήσουμε, και από την πλευρά μας, τους αγωνιστές από την επιτροπή της Μ. Παναγίας,το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκηςκαι την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση καθώς και όλους του αγωνιστές και αγωνίστριες από Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Να ευχαριστήσουμε επίσης και τα συγκροτήματα που έπαιξαν στη συναυλία.

Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία

27/3/2014

Συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στο Μηχανουργείο

Έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού από τον χώρο της εκδήλωσης

*Συγκέντρωση – παρέμβαση αντιπληροφόρησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23/12/2013 στο σταθμό (ΗΣΑΠ) του Πειραιά για τη διαρροή τοξικών αποβλήτων στο λιμάνι που συνέβη στις 11/12 και τα οποία προέρχονταν από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Στη παρέμβαση που διήρκεσε περισσότερο από δυο ώρες με τη συμμετοχή 50 – 60 συντρόφων, στήθηκε μικροφωνική από όπου διαβάστηκαν μηνύματα αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής, μοιράστηκαν πλήθος κειμένων και αναρτήθηκαν πανό. Η ανταπόκριση, των ανθρώπων που περνούσαν από τον πολυσύχναστο σταθμό του ΗΣΑΠ, στην παρέμβαση, ήταν ιδιαίτερα θετική.   

Το κείμενο της «Συντονιστικής Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής» που μοιράστηκε.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

 Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στο λιμάνι του Πειραιά,  υπήρξε  διαρροή τοξικών ουσιών από κοντέινερ που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ρυπογόνου χώματος, στο πλοίο «Ραβένα». Το φορτίο αυτό είχε φτάσει στον Πειραιά τις προηγούμενες μέρες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το πλοίο «Πάρης», έχοντας τελικό προορισμό την Κίνα. Πρόκειται για την διαδρομή που ακολουθείται για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων που παράγονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Παρά τη σοβαρότητα του γεγονότος, οι κρατικοί φορείς επιχείρησαν τη συγκάλυψή του. Δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση και δεν έδωσαν οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με την προέλευση και τους ιδιοκτήτες του τοξικού φορτίου. Ωστόσο μετά την άρνηση απόπλου από τον πλοίαρχο για την προστασία του πληρώματος και την αποφυγή ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, την εξέταση του τοξικού φορτίου και την διαδικασία καθαρισμού του πλοίου που ακολούθησε, το γεγονός έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα στα οποία στοχοποιείται η πολυεθνική εξορυκτική εταιρία ELDORADO GOLD. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι μητρική της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που ευθύνεται μαζί με το ελληνικό κράτος για τη γιγαντιαία καταστροφή που συντελείται στο όρος Κάκκαβος της Β.Α. Χαλκιδικής, τον επαπειλούμενο αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής και την επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων της για την εγκατάσταση ανοιχτού μεταλλείου εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Σήμερα, και παρά τις αποπροσανατολιστικές για τον αγώνα εξαγγελίες της εταιρίας για παύση των εργασιών μέχρι το 2016, οι καταστροφικές εργασίες στο όρος Κάκκαβος συνεχίζονται. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών αποψιλώνεται για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού, το βουνό χαράσσεται με τη διάνοιξη νέων δρόμων και το ρέμα του Καρατζά μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο εναπόθεσης αποβλήτων που θα παράγονται από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Η ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής, που θα επιφέρει η μετατροπή της σε ανοιχτό μεταλλείο, γίνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο ορατή. Όσον αφορά τη μόλυνση της ευρύτερης περιοχής από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, να αναφέρουμε μερικά σημαντικά «ατυχήματα» που συνέβησαν μόνο το τελευταίο διάστημα. Στις 5 Οκτώβρη υπήρξε διαρροή τοξικών αποβλήτων από κοντέινερ με φορτίο της «Ελληνικός Χρυσός» κατά την φόρτωσή του σε πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στις αρχές του Σεπτέμβρη, διαρροή τοξικών αρσενοπυριτών από φορτηγό της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός στο δήμο Βόλβης. Ενώ στο Νεοχώρι ανιχνεύτηκε αρσενικό στο νερό ύδρευσης μετά από γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η εταιρία στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στα σχέδια του κράτους και της Ελληνικός Χρυσός βρίσκεται αντιμέτωπος με την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει το κράτος για την τρομοκράτηση και φίμωση των αγωνιζόμενων κατοίκων. Με μια τεράστια αστυνομική, δικαστική και προπαγανδιστική επιχείρηση ποινικοποίησης και εγκληματοποίησης κάθε έκφρασης και εκδήλωσης αντίστασης, ώστε να καμφθεί ο αγώνας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επέλαση των χρυσοθήρων.

Από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την προάσπιση της φύσης και της ζωής τους ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών εξόρυξης χρυσού και του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους διωκόμενους. Αυτός ο  αγώνας, που δεν ξεκίνησε σήμερα αλλά αναπτύχθηκε σε βάθος χρόνου, πολύμορφα και μαχητικά με πλήθος κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων, και που συνεχίζεται αδιάλειπτα, πρέπει να πλατειάσει ακόμα περισσότερο. Να αγκαλιαστεί από όλους όσοι αγωνίζονται από τα κάτω ενάντια στην σύγχρονη βαρβαρότητα και να αποτελέσει έναν κοινωνικό φραγμό στην λεηλατική επέλαση του κράτους και του κεφαλαίου, που επιφέρει καταστροφή και θάνατο στις κοινωνίες και τη φύση, στο βωμό της ανάπτυξης, από τη Χαλκιδική μέχρι τον Πειραιά, σε κάθε γωνιά της χώρας αλλά και πολύ ευρύτερα.

  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,

Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ

 Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

 

Ενάντια στα σχέδια του Κράτους και των χρυσοθήρων, για εγκατάσταση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στο όρος Κάκκαβος, που θα επιφέρει τον αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής, στο βωμό της ανάπτυξης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΗ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 7 Μ.Μ.

[ενημέρωση – συζήτηση, έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού]

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Που βρίσκονται προφυλακισμένοι από τις 14 Απρίλη 2013 στις φυλακές Διαβατών, κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό του εργοταξίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (θυγατρική της πολυεθνικής ELDORADO GOLD) στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ενώ οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΉ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑ, Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής