Category: ΚΕΙΜΕΝΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΠΟΣΥΝΤΙΘΕΤΑΙ
Ο πυρηνοκίνητος Τιτανικός βυθίζεται ακτινοβολώντας θάνατο

Ένας πολύ ισχυρός σεισμός 9 ρίχτερ χτύπησε ένα μήνα πριν, στις 11 Μάρτη 2011, την Ιαπωνία και ακολούθησε τσουνάμι με κύματα ύψους μέχρι και 16 μέτρα που σάρωσαν την ανατολική ακτή του μεγάλου νησιού Χονσού. Πολλές χιλιάδες ήταν τα θύματα αλλά ο πραγματικός εφιάλτης που έπληξε την Ιαπωνία και απειλεί όλη την ανθρωπότητα δεν ήταν τα αναπόδραστα φυσικά φαινόμενα, αλλά τα καταστροφικά έργα των ίδιων των ανθρώπων, η αιχμή της τεχνολογίας τους, τα πυρηνικά εργοστάσια. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πυρηνικός εφιάλτης πλήττει την Ιαπωνία μιας και είναι η χώρα που δέχτηκε τις ατομικές βόμβες των αμερικανών το 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ήταν στο τέλος του β” παγκόσμιου πολέμου από τον οποίο η Ιαπωνία έβγαινε συντετριμμένη μετά από μια μακρόχρονη προσπάθεια να κυριαρχήσει στη λεκάνη του Ειρηνικού και τις χώρες της Άπω Ανατολής με τις πλούσιες πρώτες ύλες τους που δεν υπάρχουν στα ιαπωνικά νησιά. Αναγεννημένη μέσα από τις στάχτες της, η μεταπολεμική αυτοκρατορική Ιαπωνία ως στήριγμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έγινε ένας βιομηχανικός και τεχνολογικός κολοσσός, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Εξαιτίας δε της προσφερόμενης αμερικάνικης τεχνολογίας και για να υποκαταστήσει την φτώχεια της χώρας σε ορυκτές ενεργειακές πηγές, η ιαπωνική ελίτ επέλεξε, παρά  την τραγωδία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς και τη γιγαντιαία διακινδύνευση που σήμαινε μια τέτοια επιλογή, την ανάπτυξη εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς» σκοπούς.
Το γεγονός ότι οι συνέπειες από την ανάπτυξη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας δεν έχουν τίποτα το ειρηνικό, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί όχι μόνο σε πλήθος από πυρηνικά «ατυχήματα»  αλλά και σε κάθε στάδιο της εξόρυξης και εμπλουτισμού ουρανίου, της χρήσης πυρηνικών υλικών και της αποθήκευσης των αποβλήτων, αγνοήθηκε. Και η απάντηση στους τρομακτικούς κινδύνους που απειλούσαν την Ιαπωνία, με δεδομένα την υψηλή σεισμικότητα, τα μεγάλα ωκεάνια παλιρροϊκά κύματα αλλά και την ηφαιστειακή δράση στην περιοχή του ιαπωνικού αρχιπελάγους, ήταν ένας πολύ διαδεδομένος μύθος περί της απόλυτης ασφάλειας που προσφέρουν η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνολογία στη χώρα και η τεχνοκρατία, καθώς και η υψηλού επιπέδου οργάνωση του κράτους με την παροιμιώδη στρατιωτική πειθαρχία του ιαπωνικού λαού.
Έτσι έφθασε η Ιαπωνία να μετρά ένα δίκτυο από 55 πυρηνικά εργοστάσια με πολλές δεκάδες αντιδραστήρες πάνω σε ηφαιστειακές ζώνες και τεκτονικά ρήγματα. Τα «ατυχήματα» και οι διαρροές ραδιενέργειας δεν έλειψαν ποτέ αλλά το μεγαλύτερο και το χειρότερο δεν είχε συμβεί ακόμα, συμπαρασύροντας το μύθο της ακαταμάχητης από τα στοιχεία της φύσης ιαπωνικής κρατικής μηχανής και της επιστημονικής τεχνοκρατίας. Ήταν αρκετός ο σεισμός της 11ης Μάρτη και το τσουνάμι για να αποδείξουν και στους πιο ανίδεους ή αδιάφορους ότι δεν υπάρχει καθαρή και ασφαλής πυρηνική ενέργεια, και ότι η πειθαρχία κι εμπιστοσύνη του λαού στο κράτος και τους επιστήμονες τεχνοκράτες επιφυλάσσει την καταστροφή κι όχι την σωτηρία.

Περισσότερα ...

(το κείμενο αυτό μοιράστηκε από συντρόφους της πρωτοβουλίας αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη γη και την ελευθερία σε εκδήλωση – συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010, στον κόμβο Μητραντώνη έξω από την Κερατέα, στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή του Οβριοκάστρου λίγα μόλις μέτρα πριν τον φραγμό των ΜΑΤ που έχουν εγκατασταθεί από τις 11/12/2010 στην περιοχή συνοδεύοντας τα μηχανήματα της εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α.)

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΞΩΡAΪΖΕΤAΙ – AΝAΤΡΕΠΕΤAΙ !

Από την Λευκίμμη Κέρκυρας, το Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, το Ελληνικό Ιωαννίνων, το Γραμματικό Αττικής έως την Κερατέα Αττικής, οι δυναμικοί αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. αναδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής, κατανάλωσης και διαχείρισης των σκουπιδιών και τη διαρκώς εντεινόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων. Κυρίως όμως αναδεικνύουν το δίκαιο και εφικτό της αντίστασης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών και κράτους και απέναντι στην τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής.

Περισσότερα ...

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ AΓΩΝA ΓΙA ΤΗΝ ΠΡΟAΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠAΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚAΙ ΠAΤΗΣΙΩΝ ΕΝAΝΤΙA ΣΤA ΣΧΕΔΙA ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚAΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛAΒΩΝ ΓΙA ΤΗΝ ΚAΤAΣΚΕΥΗ ΓΚAΡAΖ

Μετά την καταστροφική επέλαση συνεργείων του Δήμου Aθηναίων στο πάρκο «Λέλας Καραγιάννη» στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, την κοπή των δέντρων και την ισοπέδωσή του, ακολούθησαν πρωτόγνωρα γεγονότα αντίστασης όσον αφορά τους ελεύθερους χώρους. Κι αυτό όχι μόνο για την έντασή τους (το σαμποτάζ των μηχανημάτων, τις συγκρούσεις με την αστυνομία, τη μαζική απόπειρα εισόδου στο δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά), αλλά και για τη διάρκεια που απέκτησε ο αυτοοργανωμένος συλλογικός αγώνας κατοίκων της περιοχής και αλληλέγγυων ενάντια στην κατασκευή του ιδιωτικού υπόγειου γκαράζ που σχεδιάζει ο Δήμος. Εδώ και ένα μήνα, το πάρκο βρίσκεται υπό κατάληψη ώστε να μην μετατραπεί σε εργοτάξιο, έχει δημιουργηθεί ανοιχτή συνέλευση που συζητά καθημερινά και αποφασίζει για την εξέλιξη του αγώνα, για τη διαμόρφωση και την αυτοδιαχείριση του πάρκου, έχουν διοργανωθεί δενδροφύτευσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, προβολές, εκθέσεις και παραστάσεις.

Περισσότερα ...

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ AΓΩΝA ΤΩΝ ΚAΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙA

Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008, στο Θησείο(στ. ΗΣAΠ), 11πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠAΡAΓΩΓΗΣ, ΚAΤAΝAΛΩΣΗΣ ΚAΙ ΔΙAΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
ΔΕΝ ΕΞΩΡ
AΪΖΕΤAΙ – AΝAΤΡΕΠΕΤAΙ!
Η απάντηση στο ζήτημα των σκουπιδιών δεν μπορεί να είναι η διαχείρισή τους από οποιοδήποτε μοντέλο προτάσσει κάθε φορά ο -»πράσινος» ή μη- καπιταλισμός και οι κρατικοί σχεδιασμοί όπως η κατασκευή εγκαταστάσεων ΧΥΤA σε όλη την επικράτεια. Το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα είναι το ίδιο το σύστημα που παράγει σκουπίδια προς κατανάλωση, που μολύνει και καταστρέφει τη φύση και την κοινωνία στο βωμό του κέρδους και του ελέγχου.
Aπέναντι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και κατασκευαστικών εταιρειών ορθώνονται ισχυρές αντιστάσεις από τοπικές κοινωνίες -στη Λευκίμμη Κέρκυρας, στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας- που υπερασπίζονται το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή τους.
Ο ανυποχώρητος και αδιαμεσολάβητος αγώνας των κατοίκων της Λευκίμμης ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤA στην περιοχή τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με τη δολοφονική βία και τρομοκρατία του αστυνομικού στρατού κατοχής...
Στον αγώνα για τη γη και την ελευθερία η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ AΓΩΝA ΤΩΝ ΚAΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
ΕΝAΝΤΙA ΣΤΗΝ ΕΠAΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚAΤAΣΤΡΟΦΗ
AΠΟ ΤΗΝ ΚAΤAΣΚΕΥΗ ΧΥΤA
ΕΝAΝΤΙA ΣΤΗΝ AΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚAΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚAΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡAΤΙA ΤΩΝ ΜΗΧAΝΙΣΜΩΝ ΚAΤAΣΤΟΛΗΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙA
ΣAΒΒAΤΟ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΘΗΣΕΙΟ (στ. ΗΣAΠ), 11 π.μ.
Aνοιχτή συνέλευση από το λόφο του Στρέφη

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠAΡAΓΩΓΗΣ, ΤΗΣ ΚAΤAΝAΛΩΣΗΣ

ΚAΙ ΤΗΣ ΔΙAΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

ΔΕΝ ΕΞΩΡAΪΖΕΤAΙ – AΝAΤΡΕΠΕΤAΙ !

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ζήτημα των σκουπιδιών και των αποβλήτων είναι πλήρως συνυφασμένο τόσο με την παραγωγή και την κατανάλωση εμπορευμάτων, με την καταναλωτική φρενίτιδα και την κάλυψη επίπλαστων αναγκών από μιας χρήσης προϊόντα, όσο και με την λεηλασία των φυσικών πηγών και πόρων του πλανήτη και την καταστροφή ολόκληρων περιοχών και οικοσυστημάτων από την ρύπανση και τη μόλυνση.

Κατά συνέπεια το ζήτημα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους αποτελεί δομικό στοιχείο του επιβαλλόμενου από το κράτος και τον καπιταλισμό μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας, δομικό στοιχείο της συσσώρευσης εμπορευμάτων, δομικό στοιχείο της ύπαρξης και της ανάπτυξης του πολιτισμού της κυριαρχίας πάνω στη φύση και την κοινωνία.

Περισσότερα ...