Ενημερώσεις και φωτογραφίες από indymedia για τη μεγάλη αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλ. Κυψέλης και την πορεία στην πλ. Αμερικής, το Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012

Μια πρώτη ενημέρωση

Στις 4 παρά τέταρτο 200 αντιφασίστες κινήθηκαν προς την πλατεία Κυψέλης προκειμενουν να την καταλάβουν. Αιφνιδιάζοντας αρχικά τις δυνάμεις καταστολής -και ενώ οι ελάχιστοι φασίστες που ήταν στην πλατεία έφυγαν τρέχοντας πίσω από τα ΜΑΤ- το μπροστινό τμήμα του αντιφασιστικού μπλοκ  ανέβηκε στην πλατεία. Εκεί δέχθηκε επίθεση από πολλές διμοιρίες. Οι αντιφασίστες οπισθοχώρησαν λίγα μέτρα και παρέμειναν σε μικρή απόσταση από την πλατεία Κυψέλης επάνω στη Φωκίωνος Νέγρη.

 Η συγκέντρωση παρέμεινε στο χώρο δίπλα από την πλατεία Κυψέλης και διαρκώς μεγάλωνε μέχρι και τις 18.30. Στις 18.30 και ενώ επιτεύχθηκε ο αντικειμενικός στόχος της συγκέντρωσης -καθώς οι νεοναζί παρέμειναν άφαντοι- πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική πορεία με συμμετοχή 1000 και πλέον ατόμων στα μπλοκ συνελεύσων γειτονιάς, αντιφασιστών και αναρχικών και 500 σε μπλοκ αντιφασιστικών-αριστερών οργανώσεων.

Η πορεία πέρασε μπροστά από την πλατεία Κυψέλης συνέχισε περνώντας μπροστά από την πλατεία Κύπρου και κατέληξε στην πλατεία Αμερικής.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση και την πορεία ήταν μεγάλη παρά την αστυνομοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή (για να προστατευτούν οι μετρημένοι στα δάχτυλα φασίστες επιστρατεύτηκαν πάνω από 9 διμοιρίες ΜΑΤ )  και τις προσαγωγές συντρόφων

Σήμερα στην Κυψέλη δόθηκε μία μαζική κινηματική απάντηση που παρεμπόδισε έμπρακτα την εμφάνιση των μισάνθρωπων νεοναζί.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1439340

 

Μια ακόμη ενημέρωση και φωτογραφίες από την αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στην Κυψέλη το Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012

Ως γνωστόν η Κυψέλη είναι μια συνοικία όπου, εδώ και δυο δεκαετίες περίπου, ζουν μαζί ντόπιοι και μεταναστες από τα βαλκανια, την αν. ευρώπη, την ασία και την αφρική. Αυτή η συνύπαρξη είναι που δίνει και το ιδιαίτερο χρώμα της συνοικίας, στις πολυκατοικίες, τα μαγαζιά, τους δρόμους, της πλατείες, τα πάρκα και τα σχολεία της. Συνύπαρξη που είναι κατά βάση αρμονική, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί αναποφευκτα η ραγδαία υποβαθμιση της ζωής και η φτωχοποίηση των κατοίκων της, ντοπιων και μεταναστών, εξαιτίας της αντεργατικής και αντικοινωνικής επίθεσης του κρατους και του κεφαλαιου και παρά τα κρούσματα αντικοινωνικής εγκληματικότητας εκ μερους μεμονωμενων ατόμων ή συμμοριών και μαφιών που δρουν εναντίον και σε βαρος ντόπιων και μεταναστών κατοίκων της περιοχής. 

Αξιοποιώντας το διάχυτο κλίμα μισαλοδοξίας και ξενοφοβίας που ενορχηστρώνουν το επίσημο κρατος και τα ΜΜΕ κάποιες παρακρατικές συμμορίες νεοναζιστών προσπάθησαν να κανουν τη δημόσια εμφανισή τους στην καρδιά της συνοικίας καλώντας πογκρόμ κατά των μεταναστών στην πλ. Κυψέλης, το Σαββατο 24 Νοέμβρη στις 6 μμ, και πορεία στην πλ. Αμερικής για να κανουν και εκεί τα ίδια. Αμέσως, και για να εμποδιστεί καθε προσπαθεια για αντιμεταναστευτικό πογκρόμ στην γειτονιά καλέστηκε από συνελεύσεις και συλλογικότητες της περιοχής αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κυψέλης στις 5:30 μμ και πορεία στη πλ. Αμερικής όπου πρόσφατα έγιναν ανάλογες κινητοποιήσεις. Για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες μερες γίνονταν στις γειτονιές αφισοκολλήσεις και μοίρασμα έντυπου υλικού.

Την τελευταία στιγμή κι ενώ υπήρχε ήδη, γνωστοποιημένο πλατιά, δημόσιο καλεσμα για αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση στις 5:30 μμ στην πλ. Κυψελης εμφανίστηκε κι ένα κάλεσμα από την Ανταρσύα και το Κεερφα για τις 4 μμ ! Το αστείο είναι ότι ζητήθηκε από την Ανταρσύα να συμμετεχουν στο κάλεσμα της κι αυτοί που καλούσαν ήδη από πολλές μέρες για τις 5:30 ! Το αποτέλεσμα αυτού του καλέσματος της Ανταρσίας-Κεερφα νωρίτερα από το υπάρχον κάλεσμα των συνελευσεων, μόνο και μόνο για να παραστήσουν ότι κάτι κάνουν, ήταν να σπεύσουν οι μπάτσοι και οι χαφιέδες τους στην πλατεία μια ώρα αρχύτερα εκθέτωντας ανθρώπους και όλη την αντιφασιστική κινητοποίηση σε σειρά κινδύνων.

Από τις 3 παρά η πλ. Κυψελης ήταν κιόλας περικυκλωμενη από 7-8 κλουβες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ με ισάριθμες διμοιρίες καθώς και ομάδες ασφαλιτών, ενώ μερικά φασιστοειδή που παρίσταναν τους άσχετους είχαν ακροβολιστεί σε διαφορα σημεία της, καφετέριες κλπ. Στην γύρω περιοχή κινούνταν μηχανοκίνητες ομαδες της αστυνομίες ενώ τρεις διμοιρίες ΜΑΤ –ΥΜΕΤ απέκλεισαν και την πλ. Αμερικής. Όλες οι οδικές προσβασεις για την πλατεία Κυψελης είχαν κλείσει από κλουβες και διμοιρίες και μόνον η πρόσβαση από τον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη είχε απομείνει ανοιχτή. Σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη και μόνον 2-3 φασιστοειδή έβοσκαν αμέριμνα.

Ότι και να φαντάζονταν όμως οι μπάτσοι που φύλαγαν τους δρόμους για την πλατεία και οι χαφιέδες τους που εκοβαν βόλτες, το σίγουρο είναι ότι αυτό που εγινε δεν το περίμεναν. Στις 4 παρά εμφανίστηκε ανεβαίνοντας από τον πεζόδρομο της Φωκίωνος μια ομάδα 150-200 αντιφασιστών από διαφορες τοπικές συνελεύσεις, συλλογικότητες α/α/α και ταξικά σωματεια, κρατώντας πανό και φωναζοντας συνθήματα. Τα ελάχιστα φασιστοειδή αρχισαν να τρέχουν πανικόβλητα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που αιφνιδιασμένες άρχισαν να τρεχουν από όλες τις γωνίες της πλατείας για να σταματήσουν τους αντιφασίστες που εμπαιναν στην πλατεία Κυψελης από την Φωκίωνος Νέγρη. Ενας επικεφαλής με πολιτικά έτρεχε φωναζοντας στους αντιφασίστες διαδηλωτές ότι κάθε συγκέντρωση ήταν απαγορευμένη ενώ γύρω του το πλήθος των ΜΑΤ επιτεθόταν ήδη πετώντας μέσα στον κόσμο χειροβομβίδες κρότου λαμψης.

Οι αντιφασίστες έχοντας ως κύρια στόχευσή τους να αποτρεψουν την συγκέντρωση των ναζιστών και το πογκρόμ κατά των μεταναστών οπισθοχώρησαν λίγο παραπίσω, μπροστά από τα δημοτικά σχολεία της Φωκίωνος Νέγρη και απεναντί τους τοποθετήθηκαν διμοιρίες ΜΑΤ. Πίσω από τα ΜΑΤ κι ανάμεσα στους ασφαλίτες περιφερονταν παριστάνοντας τους άσχετους μερικά φασιστοειδή μετρημενα στα δάχτυλα.

Παρα την απαίτηση να αποχωρήσουν οι μπάτσοι δεν έφευγαν αλλά και οι αντιφασίστες παρέμειναν αμετακίνητοι στις θεσεις τους πίσω από τα πανό τους φωναζοντας συνθήματα και περιμένοντας την αφιξη πολλών άλλων ακόμη αφού το δημόσιο καλεσμα για την πλατεία ήταν για τις 5:30.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ανεβαίνοντας την Φωκίωνος μια ομάδα περίπου σαράντα διαδηλωτών με πανό της Ανταρσύας και του Κεερφα οι οποίοι εμποδίστηκαν να συνεχίσουν από μια διμοιρία ΜΑΤ που τοποθετήθηκε μπροστα τους. 

Καθώς ο χρόνος περνούσε τα δυο μπλοκ που παρεμεναν στην Φωκίωνος φωναζοντας διαρκώς συνθήματα αυξανονταν διαρκώς σε αριθμό με την άφιξη όλο και περισσότερων διαδηλωτών. Σε όλη την γύρω περιοχή γυρνούσαν μηχανοκίνητες ομαδες των μπάτσων που έκαναν προληπτικές προσαγωγές ατόμων ενώ πίσω από τον κόσμο του αντιφασιστικού μπλοκ των συνελευσεων, των συλλογικοτήτων και των σωματείων τοποθετήθηκαν δυο ακόμα διμοιρίες στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη και Σικίνου.

Καποια στιγμή κι ενώ οι μπατσοι είχαν στραμενη όλη την προσοχή τους προς τους συγκεντρωμενους στη Φ. Νεγρη κατεβηκε από το δρόμο στη δυτική πλευρα της πλατείας Κυψελης μια αντιρατσιστική ομαδα του Συριζα που πήγε στο μπλοκ της Ανταρσίας και λίγο μετα από το ίδιο σημείο εμφανίσθηκαν και μερικές δεκάδες διαδηλωτές του Δεν Πληρώνω.

Οι φασίστες παρεμεναν άφαντοι και οι ελαχιστοι από αυτούς που περιφέρονταν ακόμα, ανάμεσα στους ασφαλίτες πίσω από τα ΜΑΤ, έκαναν τις πάπιες παρακολουθώντας άπραγοι τις παρέες διαφόρων περιοίκων ντοπιων και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια και συζητούσαν τα καθέκαστα. Αν το δει κανείς αναλογικά, αντιστοιχούσε περίπου μια διμοιρία ΜΑΤ για την προστασία του καθένα από τα φασιστοειδή.

Γύρω στις 6 ο όγκος των συγκεντρωμένων αντιφασιστών που παρεμεναν σταθεροί στις θεσεις τους φωναζοντας συνθήματα απέναντι από την αστυνομοκρατούμενη πλατεία Κυψελης ήταν πια πολύ μεγάλος και περίπου μισή ωρα αργότερα οι μπάτσοι άρχισαν να οπισθοχωρούν από τη Φωκίωνος Νεγρη. Οι  διμοιρίες των ΜΑΤ ανεβηκαν πάνω στην πλατεία Κυψελης και τα μπλοκ των αντιφασιστών προχώρησαν μπροστά. Με το προχώρημα των μπλοκ προς την πλατεία τα φασιστοειδή που μέχρι τότε παρίσταναν τους άσχετους άρχισαν για μια ακόμη φορά να τρεχουν, σε αντίθεση με τις παρεες των περίοικων που παρεμειναν στις θεσεις τους παρακολουθώντας την πορεία.

Τα δυο αντιφασιστικά μπλοκ, της Ανταρσίας-Κεερφα κλπ με 400-500 διαδηλωτές και των συνελεύσεων, συλλογικοτήτων α/α/α και σωματείων με 1000-1200 διαδηλωτές πορεύτηκαν με διακριτή απόσταση μεταξύ τους γύρω από την πλατεία Κυψελης όπου είχαν παραταχθεί περιμετρικώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ, συνέχισαν την πορεία τους από την οδό Κύπρου μέχρι το ομώνυμο πάρκο που καταστράφηκε από το Δήμο και ξαναφτιάχτηκε από αγωνιζόμενους κατοίκους, κι από εκεί μεσω της Πατησίων έφθασαν όπως είχε προγραμματιστεί μέχρι την αστυνομοκρατούμενη επίσης πλ. Αμερικής όπου έληξε η κινητοποίηση.

Να πούμε τελος ότι η ανταπόκριση των περισσότερων από τους περίοικους στην όλη κινητοποίηση από την πλ. Κυψελης μέχρι και την πλ. Αμερικής, ήταν κατά βάση θετική όπως και τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια των αφισοκολήσεων και του μοιρασματος κειμενων.

Οσο για τους βλαμένους νοσταλγούς του Χίτλερ, παρά τη γελοιοποίησή τους πρεπει ωστόσο να είναι χαρούμενοι που δεν δοκίμασαν να συγκεντρωθούν στην Κυψέλη γιατί λαμβανομένου υπόψη ότι είναι ελάχιστοι αν το επιχειρούσαν το αποτέλεσμα θα ήταν να λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο…

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.