προηγούμενη σελίδα

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ
ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Εδώ και τρία χρόνια, σύντροφοι από το Βόλο έχουν καταλάβει το κτήριο της παλιάς καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας έναν αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο αντίστασης και παρέμβασης στην πόλη.

Σήμερα, η κατάληψη Ματσάγγου βρίσκεται υπό την απειλή της εκκένωσης, καθώς οι πρυτανικές αρχές μεθοδεύουν την παραχώρηση του κτηρίου στο Δήμο, στα πλαίσια ενός σχεδίου "ανάπλασης" μιας μεγάλης έκτασης στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται και η κατάληψη. Από αυτή την άποψη, η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Βόλου σε τοπική εφημερίδα είναι αποκαλυπτική: "...Η μόνη κουβέντα που είχα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου ήταν για την εκμίσθωση του Ματσάγγου στο Δήμο, ώστε να αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν αυτοί που το έχουν κάνει κατάληψη..."

Η κατασταλτική μεθόδευση σε βάρος της κατάληψης Ματσάγγου και η ευρύτερη "ανάπλαση" του κέντρου της πόλης συνδέεται άμεσα με την απόπειρα άλωσης κάθε χώρου από την κυριαρχία του εμπορεύματος, την αστυνομοκρατία και τον έλεγχο.

Σε μια περίοδο έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του κοινωνικού ελέγχου και της καπιταλιστικής αγριότητας, οι αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί και πολιτικοί χώροι, στέκια και καταλήψεις, ως ορατές εστίες αντίστασης βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής και των παρακρατικών συμμοριών (με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37, τον Απρίλη του 2005). Γιατί αποτελούν ζωτικά σημεία αναφοράς στον ευρύτερο αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, και αντιτάσσουν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση ενάντια στην εξατομίκευση και την υποταγή που επιβάλλονται από τους κυρίαρχους σαν όροι ζωής.

Εμείς οι σύντροφοι από την κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37 στην Αθήνα- που από το 2002 είμαστε αντιμέτωποι με τις μεθοδεύσεις των πανεπιστημιακών αρχών (ιδιοκτητών του κτηρίου) για την εκκένωση της κατάληψης- είμαστε αλληλέγγυοι με τους συντρόφους της κατάληψης Ματσάγγου στο Βόλο. Γιατί αναγνωρίζουμε την αξία και τη συνεισφορά των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων στον πολύμορφο αγώνα για την ελευθερία.

Γιατί πιστεύουμε πως η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την υπεράσπιση των χώρων του αγώνα από τις όποιες επιμέρους κατασταλτικές μεθοδεύσεις, όσο και ευρύτερα για την ενδυνάμωση και την εξάπλωση τέτοιων εγχειρημάτων που αντιτάσσονται στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών για την εξουδετέρωση των αντιστάσεων και την υποταγή της κοινωνίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

 

Αθήνα, 30 Σεπτέμβρη 2005
Σύντροφοι από το κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37