Από τετρασέλιδο φυλλάδιο της Λ.Κ. 37 το 1990

Διανύουμε μια περίοδο που το κεφάλαιο, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσής του σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, έχει εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα συμφέροντα των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας (εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους) και της νεολαίας. Η παρούσα κυβέρνηση, συνεχίζοντας το δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες, επιβάλλει μια πολιτική λιτότητας, περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις, αυξάνοντας τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης καταργώντας κάθε επίφαση πρόνοιας. Στο βωμό της "εξυγίανσης" της οικονομίας των αφεντικών γίνονται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αυξάνεται η εντατικοποίηση, η πειθαρχία στους εργασιακούς χώρους, η ανεργία και η υποαπασχόληση. Συγχρόνως εδραιώνει το χαφιεδισμό και την αστυνομοκρατία (οι νέες θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε), ποινικοποιεί κοινωνικές ομάδες, καταστέλλει εργατικές κινητοποιήσεις (π.χ. Ολύμπικ κέτεριγκ) και προωθεί δύο νέα νομοσχέδια, το αντιαπεργιακό και το αντιτρομοκρατικό, ενάντια σε οποιοδήποτε κομμάτι αντιστέκεται.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να χαράξει μια νέα τομή σ' ένα πρωτεύοντα θεσμό της (μηχανισμό αναπαραγωγής του συστήματος) την παιδεία. Το νέο πολυνομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του κεφάλαιου, στόχο έχει καταρχήν να εντάξει απ' την πιο μικρή ηλικία τους μαθητές σ' ένα σύστημα πειθάρχησης, εντατικοποίησης, ελέγχου και ανταγωνισμού: επιβάλλει την έπαρση της σημαίας και την προσευχή "προαιρετικά", παρατείνει το σχολικό έτος καταργώντας αργίες, καταργεί τις αδικαιολόγητες απουσίες και διαμορφώνει ένα σύστημα πειθαρχικού ελέγχου, το λεγόμενο Πόιντ Σύστεμ, με το οποίο κάθε πράξη που θα λαμβάνεται από τις σχολικές αρχές ως ένδειξη ασέβειας ή ανυπακοής, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαγωγή του μαθητή. Με αυτά και άλλα παρεμφερή μέτρα που καθιστούν τους μαθητές ολότελα εξαρτώμενους από την οικογένεια και υποχείριο των σχολικών αρχών, προσπαθεί η κυβέρνηση να ελέγξει το νεανικό αυθορμητισμό, να διαπαιδαγωγήσει πειθαρχημένους υπηκόους και να ταξινομήσει μέχρι και το τέλος της 2βάθμιας εκπαίδευσης το μαθητόκοσμο σε πρόβατα και ερίφια.

Στον χώρο των Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. το νέο πολυν/διο πηγαίνει μακρύτερα. Μην έχοντας αποκρύψει εξαρχής την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα κέρδη της άρχουσας τάξης και στον τομέα της εκπαίδευσης και έχοντας ήδη πατρονάρει τα διάφορα ιδιωτικά κολέγια (παρέχοντας αναβολές στράτευσης, συγκαλύπτοντας πασιφανή σκάνδαλα κ.λπ.) και πόσο μάλλον προωθώντας τα ως πρότυπα εκπ/κά κέντρα, τώρα έχουν δρομολογήσει το ξεπούλημα πολλών Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι σε ιδιώτες. Μια κίνηση σ' αυτή την κατεύθυνση είναι τα σεμινάρια που γίνονται σε μερικές σχολές και για να τα παρακολουθήσεις πρέπει να πληρώσεις. Επίσης η παροχή των συγγραμμάτων επί πληρωμή, είναι ένα ακόμη μέτρο που καταργεί ουσιαστικά κάθε έννοια "δωρεάν παιδείας", όπως και η μείωση της έκπτωσης στις συγκοινωνίες, η κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν κατ' επίφαση: η μεν δηλ. σίτιση είναι τέτοια ποιοτικά και ποσοτικά που θυμίζει στρατιωτικό συσσίτιο, οι δε φοιτητικές εστίες (φοιτητικά γκέττο στην ουσία) δεν καλύπτουν ούτε το ένα δέκατο των φοιτητών. Συγχρόνως και η ίδια η εκπαίδευση εντατικοποιείται περισσότερο, μειώνοντας τα χρονικά όρια απόκτησης του πτυχίου. Είναι φανερό ότι με τέτοια μέτρα το κεφάλαιο κι η κυβέρνηση, σχεδιάζουν ένα εκπ/κό σύστημα που, δομημένο ταξικά, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών εκείνων που φύσει και θέσει προορίζονται να στελεχώσουν τα ανώτερα κλιμάκια του συστήματος.

Από την άλλη μεριά το νέο πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνει ένα προϋπάρχοντα αλλά ελλιπή σε σημεία μηχανισμό, που περιθωριοποιεί τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η απομάκρυνση των σχολών απ' το κέντρο, μέτρο που τόσο διαφημίστηκε επί Τρίτση (τα νέα κτήρια, ευήλια, ευάερα, σε καταπράσινο περιβάλλον κλπ) και που αποδεικνύει την επικινδυνότητα που περικλείει το φοιτητικό κίνημα, όταν εκδηλώνεται χωροταξικά στο κέντρο της πόλης. Τέλος καταργείται το Άσυλο, που χρόνια τώρα εμπόδιζε το κράτος να επέμβει με τον τρόπο που ξέρει (ΜΑΤ-ΕΚΑΜ) και να καταστέλλει τους αγώνες όταν αυτοί ξεπερνούν τα όρια της αστικής νομιμότητας και συνδιαλλαγής. Και μόνο από αυτό το τελευταίο, γίνεται σαφές, ότι πλέον το κεφάλαιο, στην προσπάθειά του να εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητα και να εξαργυρώσει κάθε στιγμή του συλλογικού χρόνου, αντιμετωπίζει το χώρο της εκπαίδευσης (όπως ακριβώς και τον εργασιακό) σαν πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, απ' τις οποίες προσδοκεί κέρδη και γι' αυτό χρειάζεται να τον ελέγχει απόλυτα.

Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα επίθεσης ενάντια στα συμφέροντα των μαθητών-φοιτητών, είναι που οι πανεπιστημιακές αρχές, υποτασσόμενες στις κάθε είδους επιλογές του κεφάλαιου, και ξεκινώντας από τον χώρο του πανεπιστημίου, μεθοδεύουν μέχρι και την καταστολή της κατάληψης Λ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37. Ο δε πρύτανης Σταθόπουλος, γνωστός από παλιά για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες (βλ. Χημείο '85) αναμασώντας το σαθρό επιχείρημα της μετατροπής του ήδη για 25 χρόνια εγκαταλειμμένου κτηρίου σε φοιτητική εστία, όταν κι αυτές που υπάρχουν κλείνουν, ξεπουλιώνται σε ιδιώτες ή μετατρέπονται σε κομματικά γραφεία (π.χ. ξενοδοχείο "ΜΑΡΜΑΡΑ") κι επίσης διακινώντας με υπόγειο τρόπο έγγραφα που περιέχουν ανακρίβειες και ψευτιές, πιέζει τους άλλους συνδικαλιστές (ΑΣΚΤ, ΕΜΠ) να επικροτήσουν, πράττοντας παρόμοια, την απόφασή του να κινήσει την υπόθεση δικαστικά.

Απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφάλαιου, αλλά και των συνοδοιπόρων τους -όπως οι πανεπιστημιακές αρχές- οι καταληψίες στέγης έχουν πάρει έμπρακτα τη θέση τους. Εφαρμόζοντας την πρακτική της αυτοοργάνωσης και άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των στεγαστικών και ευρύτερα κοινωνικών αναγκών, τάσσονται φύσει και θέσει στους κόλπους ενός κοινωνικού ταξικού κινήματος, φραγμός στη ροή του κεφάλαιου και την εξαθλίωση της ζωής μας.

ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ Λ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Κατάληψη Λ. Καραγιάννη 37
Κυψέλη


 

 

 

 

 

 

 

 

1