Aρχική σελίδα

EΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

μια γραπτή συμβολή για την προβολή του βίντεο "Μήνυμα κρατουμένων από τις γαλλικές φυλακές" στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 στις 3, 4 και 5 Ιούνη 2003

“O λόγος δεν μας δόθηκε. Ποτέ. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να τον πάρουμε μόνοι μας, εδώ και τώρα. Μιλάμε στο όνομα των βαρυποινιτών, εμείς, οι ανεπιθύμητοι, αυτοί που δεν έχουν άλλο ορίζοντα πέρα από την απελπισία και το μίσος.

(...) Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους νέους των προαστίων, σε όλα τα παιδιά του προλεταριάτου και του υπο-προλεταριάτου, σε όλους εκείνους και εκείνες που ανήκουν στην τάξη που θυσιάζεται από το σύστημα.

Εχτές, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, μετατρέπονταν σε “κρέας για τα κανόνια” και στέλνονταν στο μέτωπο να πεθάνουν πολεμώντας για συμφέροντα που δεν ήταν δικά τους. Σήμερα, η μοίρα που μας επιφυλάσσουν είναι να γίνουμε “κρέας για τις φυλακές”. Αρνηθείτε αυτή την τραγωδία. Αρνηθείτε αυτή τη λογική.

(...) Οι πόρτες της φυλακής κλείνουν όλο και πιο πολύ πίσω σας, και για όλο και περισσότερο καιρό, ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες, αυτοί που ζουν από τη δική μας φτώχια, με όλη τους την αλαζονεία, καλοπερνούν, γελώντας με τα δεινά μας, με τη ζωή μας που θυσιάζεται.”


Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από μια προκήρυξη βαρυποινιτών κοινωνικών κρατούμενων, βιντεοσκοπημένη το 2001 στη φυλακή Centrale d' Arles στη Γαλλία, με μέσα που απέσπασαν κρυφά από κάποιο χώρο της φυλακής. Στη συνέχεια, μέσα από ένα δίκτυο αλληλέγγυων, η κασέτα με την προκήρυξη στάλθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό και προβλήθηκε την ώρα που η υπουργός δικαιοσύνης υπεράσπιζε το σωφρονιστικό σύστημα της Γαλλίας. Από τότε, η κασέτα έχει κυκλοφορήσει με πρωτοβουλία αντιεξουσιαστών συντρόφων που αγωνίζονται ενάντια στις φυλακές σε πολλές χώρες και έχει προβληθεί σε εκδηλώσεις, για να μεταφέρει το μήνυμα τόσο της άθλιας πραγματικότητας του εγκλεισμού που βιώνουν οι κρατούμενοι όσο και της θέλησής τους να σπάσουν την απομόνωση που τους έχει επιβληθεί, να διεκδικήσουν, να καταγγείλουν, να αντισταθούν...

Οι φυλακισμένοι που μιλούν εκφράζουν τις φωνές χιλιάδων αντρών και γυναικών που είναι θαμμένες πίσω από τους τοίχους των φυλακών. Παρόλες τις ιδιαιτερότητες της πραγματικότητας που παρουσιάζουν και τα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουν, ο λόγος τους δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία αλλά την παγκόσμια αντίσταση των κρατούμενων. Σε κάθε γωνιά της γης, σε όλες τις φυλακές, οι κρατούμενοι υφίστανται τη θεσμική βία του κράτους με το βασανιστήριο της στέρησης της ελευθερίας, και επιπλέον βασανιστήρια όπως τα πειθαρχικά κελιά, η απομόνωση, η στέρηση των αισθήσεων, οι ξυλοδαρμοί και η ψυχολογική βία. Τα τελευταία χρόνια, με παρόμοιες διεκδικήσεις, όπως η κατάργηση της απομόνωσης, η κατάργηση των κακοποιήσεων που υφίστανται από τους δεσμοφύλακες και η απελευθέρωση των άρρωστων κρατούμενων έχει ξεσπάσει ένας αγώνας τόσο στην Ισπανία, όπου επικρατεί το ειδικό καθεστώς κράτησης FIES όσο και στη Γαλλία. Ο αγώνας αυτός πήρε τη μορφή αποχών από το συσσίτιο και απεργιών πείνας, άρνησης προαυλισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληξε σε στάσεις των φυλακισμένων. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της αντίστασης είναι η συνάντηση μέσα από τον αγώνα των "ποινικών" ή κοινωνικών κρατούμενων με τους πολιτικούς, με αποτέλεσμα ο τρόπος που επιλέγουν να οργανώνονται, η αλληλεγγύη μεταξύ τους, η απεύθυνσή τους προς την κοινωνία και η μαχητική διάθεση προς τις αρχές, να πηγάζει από την αντιμετώπιση του θεσμού της φυλακής ως εργαλείο ταξικής καταπίεσης και να βασίζεται στις εμπειρίες από μορφές συλλογικής δράσης.

Στον κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπου η ανισότητα είναι θεσμισμένη με νόμους, ο πλούτος δεν είναι για όλους. Για να τον απολαμβάνουν κάποιοι, κάποιοι άλλοι πρέπει να τον στερούνται, να δουλεύουν για να τον παρέχουν στους λίγους και να βαφτίζονται εγκληματίες όταν παραβιάζουν τους ιερούς νόμους της ιδιοκτησίας. Κι όσο εντείνεται το καθεστώς εκμετάλλευσης και καταπίεσης που επιβάλλουν τα αφεντικά, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι αποκλεισμένοι και νέες φυλακές χτίζονται ως τόπος εξορίας τους. Ενώ, ένα από τα πιο αποκρουστικά συστήματα εγκλεισμού που δημιουργούνται σήμερα σε όλο τον "αναπτυγμένο" κόσμο, και διατηρούνται και από το ελληνικό κράτος, είναι τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, στα οποία εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες ακόμα και μήνες πριν απελαθούν, χωρίς καν να κατηγορούνται για τίποτα, απλά επειδή προσπάθησαν να εισέλθουν στον "καπιταλιστικό παράδεισο". Όπως επίσης, αλλού επανεμφανίζονται και αλλού εισάγονται σκληρότερες μορφές εγκλεισμού, όπως τα λευκά κελιά, για την εξουδετέρωση όσων συνειδητά και με κάθε τρόπο εξεγείρονται απέναντι στην ολοένα ασφυκτικότερη δικτατορία του κράτους και του κεφάλαιου. Το μέτρο αυτό επιβιώνει σε μια σειρά από χώρες, ενώ η βίαιη επιβολή του στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας προκάλεσε ένα μεγαλειώδη αγώνα, στον οποίο περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την απεργία πείνας για να μη μπουν στα λευκά κελιά και από τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις τουρκικές φυλακές το Δεκέμβρη του 2000. Σ' αυτή την περίπτωση, που τον τελευταίο καιρό έχει επιβληθεί και στην ελληνική πραγματικότητα στα πλαίσια της “αντι”τρομοκρατικής εκστρατείας, η φυλακή και το ειδικό καθεστώς κράτησης σε απομόνωση γίνεται ένα μέσο παραδειγματικής τιμωρίας για τους αρνητές του συστήματος, συντριβής της προσωπικότητας και της πολιτικής τους ταυτότητας, έτσι ώστε να στέλνεται στην κοινωνία το μήνυμα πως κάθε αντίσταση είναι μάταιη. Παράλληλα αναπτύσσεται μια μακροχρόνια προπαγάνδα των εγκληματιών που κυβερνούν, για την αύξηση της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, και για την αναγκαιότητα της πάταξής τους, με σκοπό να κρύψει πως η Εξουσία είναι το καθαυτό έγκλημα απ΄ όπου πηγάζουν όλα τα εγκλήματα, να προκαλέσει την ανασφάλεια και να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση στο θεσμό του εγκλεισμού, αλλά και στη γενικότερη αύξηση της κρατικής καταστολής.

Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των φυλακισμένων που από τη θέση της ομηρίας που βρίσκονται διεκδικούν συνθήκες που θα τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να ζουν και να αντιστέκονται δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε όρια σε ψευδαισθήσεις για τη βελτίωση των φυλακών. Είναι μέρος του αγώνα για την καταστροφή των φυλακών, την απελευθέρωση όλων κρατούμενων και τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εξουσίας.

πρωτοβουλία συντρόφων,
Ιούνης 2003

 

1