Aρχική σελίδα

Μια προκήρυξη αλληλεγγύης από την Πάτρα, Σεπτέμβρης '02

Η καταστολή είναι έμφυτο χαρακτηριστικό του κράτους και του κεφάλαιου και μαζί με την παραπληροφόρηση αποτελούν τα δυνατότερα όπλα τους στην προσπάθεια διαιώνισης του παρασιτικού τους ρόλου πάνω στην κοινωνία. Έτσι οι κυρίαρχοι έχoυν αναπτύξει διάφορους μηχανισμούς που τους βοηθούν στην απόκτηση της κοινωνικής συναίνεσης (σχολεία, ΜΜΕ κ.ά.) που είναι και ο κυριότερος στόχος τους. Αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν κι έναν τεράστιο κατασταλτικό μηχανισμό (αστυνομία, δικαστήρια, στρατός) που χρησιμοποιούν όταν οι άνθρωποι, συνειδητοποιώντας την εκμετάλλευση και την καταπίεση που ασκείται πάνω τους από το κράτος, εξεγείρονται επιδιώκοντας την ελευθερία τους. Ακόμα και τα λεγόμενα "δημοκρατικά" κράτη, όταν νιώθουν ότι αμφισβητείται η κυριαρχία τους πάνω στους ανθρώπους, πετούν το "φιλελεύθερο" προσωπείο τους και αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό της ωμής βίας.

Ιδιαίτερα σήμερα, εν όψει της Ολυμπιάδας 2004 και των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων -και όχι μόνο- που διακυβεύονται σε αυτή, το κράτος και το κεφάλαιο, με τη βοήθεια των κάθε είδους εντολοδόχων τους, έχουν εξαπολύσει μια ενορχηστρωμένη επίθεση (κάμερες παντού, μπατσοκρατούμενοι δρόμοι, τρομονόμοι κ.λπ.) πάνω στην κοινωνία, με σκοπό να εξαφανίσουν κάθε εστία αντίστασης στα σχέδια τους. Στην προσπάθειά τους αυτή, χρησιμοποιούν το κλίμα τρομολαγνείας που τα ίδια, με την πολύτιμη βοήθεια των ΜΜΕ, έχουν δημιουργήσει με σκοπό να πετύχουν την πλήρη συναίνεση του κόσμου για την ωμή καταστολή που επιφυλάσσουν σε όποιον αγωνίζεται. Στο όνομα ενός αγώνα κατά της τρομοκρατίας (αγώνα που αν όντως έκαναν θα έπρεπε να αυτοδιαλυθούν) προσπαθούν να βαφτίσουν τρομοκράτες τους εξεγερμένους ανθρώπους κάνοντας την καταστολή να φαίνεται "δικαιολογημένη" στον κόσμο, παρουσιάζοντας τους αγωνιστές ως "απειλή για το κοινωνικό σύνολο".

Στο στόχαστρο των εξουσιαστών σήμερα βρίσκεται η κατάληψη Λέλας Καραγιάννη, μια κατάληψη που δημιουργήθηκε το 1988 στο κέντρο της Αθήνας σε κτίριο εγκαταλελειμένο από το 1960. Το κτίριο αυτό είχε κληροδοτηθεί στο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και τη σχολή Καλών Τεχνών από την ιδιοκτήτριά του, με τον όρο να γίνει στέγη απορων φοιτητών. Αφέθηκε να ρημάξει μέχρι το 1988 όπου και πραγματοποιήθηκε η κατάληψη του κτιρίου από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι αμφισβητώντας το θεσμό της ατομικής ιδιοκτησίας (τον ιερότερο θεσμό του καπιταλισμού) το μετέτρεψαν σε εστία αντιιεραρχικού-ανατρεπτικού λόγου και πράξης. Από τότε έως σήμερα η Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη συμβάλλει στον αγώνα για την κοινωνική και ατομική απελευθέρωση στεκόμενη ενάντια στους κρατικούς σχεδιασμούς, τους κυρίαρχους και τον πολιτισμό τους. Παράλληλα είναι ένας χώρος ζωής και διαφορετικότητας μέσα στη γκρίζα μητρόπολη που ονειρεύονται τα αφεντικά.

Γι΄αυτούς τους λόγους έχει αρχίσει από τα τέλη του Ιούλη μια επίθεση στην κατάληψη με στόχο την εξαφάνισή της. Κατ΄αρχάς η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρόσχημα ότι χρειάζεται το κτίριο, ειδοποίησε τους καταληψίες πως πρέπει να φύγουν και ότι αν δεν το κάνουν θα τους αναγκάσει η ίδια με τη βοήθεια της αστυνομίας. Βλέποντας όμως πως οι άνθρωποι της κατάληψης δεν ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν προσπάθησε να κάνει τις συνθήκες διαβίωσης αφόρητες, κόβοντας το νερό. Όμως ούτε αυτό κατάφερε να πτοήσει τους καταληψίες που συνεχίζουν να μένουν στο κτίριο υπομένοντας τις άθλιες συνθήκες και περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή επίθεση από τις κατασταλτικές επιθέσεις του κράτους.

Επειδή πιστεύουμε ότι επίθεση ενάντια σε έναν από εμάς είναι επίθεση εναντίον όλων μας και λόγω του ότι η θέση μας είναι μαζί με αυτούς που πολεμούν το κράτος και το κεφάλαιο είμαστε αλληλέγγυοι στους καταληψίες της Λέλας Καραγιάννη. Όσο γι'αυτούς που θα βιαστούν να πουν ότι δεν τους αφορά ας σκεφτούν ότι μπορεί και αυτοί να βρεθούν στη θέση των καταληψιών είτε ως διαδηλωτές που κλείνουν ένα δρόμο ή καταλαμβάνουν ένα δημόσιο κτίριο, είτε ως απεργοί, είτε -γενικά- ως άτομα που έρχονται σε σύγκρουση με το κράτος και τους μηχανισμούς του.

 

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΚΑΣΙΑΝ, από την Κύπρο, που συνελήφθη στις 18 Απρίλη για τις συγκρούσεις που έγιναν έξω από το σπίτι του ισραηλινού πρέσβυ, ο οποίος θα έκανε δεξίωση για την επέτειο της ανακήρυξης του κράτους του Ισραήλ.

 

1