Μάρτης 1989ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ

Καταγγέλλουμε την κατασταλτική επίθεση που επιχειρείται ενάντια στην κατάληψη από άστεγους φοιτητές και νεολαίους του Πανεπιστημιακού κτιρίου της Λ. Νίκης 39 στη Θεσ/νίκη. Φορείς της απροκάλυπτης αυτής επίθεσης είναι η πρυτανεία του Α.Π.Θ. που στις 1/3 έστειλε εξώδικο-τελεσίγραφο εκκένωσης του κτιρίου· εξώδικο που διαδέχτηκε η έναρξη ανακριτικής διαδικασίας απ' τον αρμόδιο εντεταλμένο εισαγγελέα.

Το στεγαστικό πρόβλημα δεν λύνεται με την ποινικοποίηση των καταλήψεων, τα υπέρογκα νοίκια, τα εικονικά νομοσχέδια ελέγχου των ενοικίων, αλλά με την αυτοοργάνωση και άμεση δράση των άμεσα θιγόμενων είτε νεολαίοι είναι αυτοί, είτε εργαζόμενοι, άνεργοι, είτε συνταξιούχοι. Η ύπαρξη χιλιάδων άδειων σπιτιών αποτελεί πρόκληση για τους ενοικιαστές που βομβαρδίζονται με βαρύγδουπες αναλύσεις "ειδημόνων" για την έλλειψη στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κατοικία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δεν είναι εμπόρευμα ούτε αντικείμενο κρατικής επιχορήγησης, δεν εκχωρείται με τη μορφή ληστρικών κρατικών δανείων, άθλιων εστιών και εργατικών κατοικιών-γκέτο για φοιτητές και εργαζόμενους.

Η επίθεση αυτή ενός κρατικού μηχανισμού -όπως το Παν/μιο- ενάντια στην κατάληψη της Λ. Νίκης 39 εντάσσεται σε μια γενικευμένη καταστολή των κοινωνικών αγώνων, αποκαλύπτοντας ότι τα εκσυγχρονιστικά οράματα των τεχνοκρατών (βλ. Ελλάδα του '92) δεν ανέχονται εστίες αντίστασης που απειλούν τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης του Κράτους και του κεφάλαιου.

Ενάντια λοιπόν στην πολιτική του διαχωρισμού των υποκειμένων που υφίστανται το στεγαστικό πρόβλημα, ενάντια στη λογική της επαιτείας καχεκτικών επιδοτήσεων, ενάντια στην ιδιωτική κερδοσκοπία και τον κοινωνικό ρατσισμό που υπομένουν πολυμελείς οικογένειες, νεολαίοι και ξένοι εργάτες, οι καταλήψεις αποτελούν μια αιχμή του αγώνα στο χώρο της στέγασης που δεν πρέπει να γίνει βορά των κρατικών μηχανισμών.

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ Λ. ΝΙΚΗΣ 39 ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

- ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤ' ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Αυτοστεγασμένοι νέοι - νέες στην κατάληψη της Λ. Καραγιάννη 37 στην Κυψέλη

 

 

 

 

 

 

 

 

1