Aρχική σελίδα

Το απόγευμα της Πέμπτης 6 Φλεβάρη, στην πλ. Κολιάτσου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης ενάντια στα σχέδια κατεδάφισης του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων. Στη συγκέντρωση, που κράτησε για δύο περίπου ώρες, παραβρέθηκαν 50 με 60 περίπου αντιεξουσιαστές, αυτόνομοι και αναρχικοί, ένω διαβάστηκαν μηνύματα από τη μικροφωνική και μοιράστηκαν κείμενα . Στην Πατησίων και γύρω από τον χώρο της πλατείας αναρτήθηκαν πανώ που έγραφαν "ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ", "ΔΕ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΩΤΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ" και "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ".

Tην Τρίτη 4 Φλεβάρη ΄03 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στο Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα (ανάμεσά τους πολλοί από στέκια, καταλήψεις, αντιεξουσιαστικές και αυτόνομες συλλογικότητες) . Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 7 το βράδυ έξω από το στέκι στην οδό Νάξου κι επέστρεψε πάλι εκεί αφού διέσχισε δρόμους της ευρύτερης περιοχής Κολιάτσου και Αγ. Ζώνης καθώς και την οδό Πατησίων. Κατά τη διάρκειά της γράφτηκαν στους τοίχους συνθήματα αλληλεγγύης στο στέκι και τις καταλήψεις ευρύτερα ενώ διακινήθηκε έντυπο υλικό αντιπληροφόρησης (προκηρύξεις, τρικάκια, αυτοκόλητα). Από το πλήθος των συνθημάτων που φωνάχτηκαν: "Πάρτε το χαμπάρι δεν φεύγουμε από δώ - θα κάνουμε άνω-κάτω την αττική οδό", "Τα ξερά σας κ΄τω από το Άνω-Κάτω" "Άνω-κάτω γύρω-γύρω εργολάβε θα σε δείρω", "Ενάντια στις μίζες και στο βόλεμα - οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα", "Ανάπλαση, τσιμέντο, καταστολή, συλλήψεις - κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις", "Η αλληλεγγύη των στεκιών πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών", "Κατάληψη στη Νάξου και στη Δροσοπούλου κατάληψη στη βίλλα και της Αγγελοπούλου"!

KΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΠΟΡΕΙΑ, ΤΡΙΤΗ 25/2/03 6μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ


Φωτογραφίες

Περί τους χίλιους αριθμούσαν χθες οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες που πορεύτηκαν από την πλατεία Βικτωρίας έως τη λεωφόρο Γαλατσίου σε αλληλεγγύη στις καταλήψεις και ειδικότερα στο κατειλημμένο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων που απειλείται άμεσα με καταστολή προκειμένου να κατεδαφιστεί ...και να ανεγερθεί στη θέση του γκαράζ! Στην κεφαλή του μπλοκ υπήρχε το πανώ "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ", ακολουθούσε το πανώ "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΣΤΕΚΙΩΝ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΒΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ" και το μπλοκ έκλεινε με το πανώ "ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΩΤΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ". Κατά τη διάρκεια της πορείας διακινούνταν στα πεζοδρόμια εντυπο υλικό αντιπληροφόρησης και γράφονταν συνθήματα αλληλεγγύης στις καταλήψεις καθώς και σε φυλακισμένους αγωνιστές. Την πορεία ακολουθούσαν από κάποια απόσταση ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ.

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:

Ενάντια στις μίζες και στο βόλεμα - οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα, Δεν θέλουμε γκαράζ στην περιοχή μας - έχετε παρκάρει πάνω στη ζωή μας, Η αλληλεγγύη όπλο των στεκιών - κατάληψη στις βίλες των αφεντικών, Κατάληψη στη Χέυδεν -Νάξου- Δροσοπούλου κατάληψη στη βίλα της Αγγελοπούλου, Κατάληψη στην Αχαρνων-Νάξου-Καραγιάννη - κατάληψη στη βίλα της Ντόρας Μπακογιάννη, Τα ξερά σας κάτω από το Ανω-Κάτω, Πάρτε το χαμπάρι δεν φεύγουμε από δω - θα κάνουμε άνω κάτω την Αττική Οδό, Δεν είμαστε πενήντα, είμαστε πολλοί -κατάληψη θα κάνουμε μια μέρα στη Βουλή ....

Ακούστηκαν επίσης:

Λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά, Λευτεριά στην αναρχική Ευαγγελία Τζόυτζια, Λευτεριά στον Θάνο Μιχαλακέλη, Αλληλεγγύη στο Χρήστο Τσιγαρίδα, Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατοτερο απ΄όλα τα κελιά, Το δίκηο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι, Εργατικά ατυχήματα και σφαίρες στο ψαχνό - τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ, Στις νάρκες του Έβρου στον πάτο του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε ευρωπαίου, Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες, Ξένοι εργάτες αδέλφια μας, Ενας άλλος πόλεμος είναι εφικτός - πόλεμος κοινωνικός, αντικρατικός, Ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις ...

και πολλά άλλα όπως:

Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι, Ες-Ες μπάτσοι δικαστές, Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία φορέστε αλεξίσφαιρα περνάει η αστυνομία, Όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας, είναι στα λευκά κελιά της δημοκρατίας, Πετρόλα, Ρικομέξ και Σάμινα Εξπρές - δολοφόνοι είναι οι εξουσιαστές ...

 

- προκήρυξη - -

 KΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ/ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σε μια ασφυκτική πραγματικότητα, όπου η “ζωή” ρυθμίζεται σύμφωνα με τις κυρίαρχες επιταγές του σύγχρονου καθεστώτος καταπίεσης -τη διαρκή επέκταση του κεφάλαιου και την ένταση του κοινωνικού ελέγχου-, οι κοινωνικο/πολιτικοί χώροι που έχουν δημιουργηθεί με βάση τον αυτοκαθορισμό των ανθρώπινων αναγκών και επιθυμιών ενάντια στη λογική της διαμεσολάβησης και εκμετάλλευσής τους, φιλοξενώντας δραστηριότητες ανταγωνιστικές προς την εξουσία και το κεφάλαιο και λειτουργώντας σαν σημεία αναφοράς για πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους τους διαχειρίζονται, αποτελούν μια έμπρακτη και προταγματική απάντηση κόντρα στις “αξίες” που θέλει να επιβάλλει η κυριαρχία, αυτές της εξατομίκευσης και της υποταγής.

Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε πως το κατειλημμένο κτίριο της οδού Νάξου 75 & Κρασσά στην πλ.Κολιάτσου, στο οποίο στεγάζεται το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων εδώ και έξι χρόνια, σχεδιάζεται να κατεδαφιστεί άμεσα προκειμένου στη θέση του να κατασκευαστεί γκαράζ αυτοκινήτων. Το σχέδιο κατεδάφισης του συγκεκριμένου χώρου και οικονομικής εκμετάλλευσής του εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική μετατροπής και του τελευταίου εκταρίου γης σε πηγή κέρδους για τα μικρά ή μεγάλα αφεντικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι του συγκεκριμένου στεκιού έρχονται αντιμέτωποι με τα σχέδια του ιδιοκτήτη για εκμετάλλευση της περιουσίας του και με τις απειλές του για κατεδάφιση. Όπως όμως δεν ενέδωσαν ούτε στις απόπειρες εκφοβισμού τους ούτε στις επιθέσεις φασιστοειδών προκειμένου να εγκαταλείψουν το χώρο τους, έτσι αντιστέκονται και τώρα απέναντι στις προσπάθειες εξαναγκασμού τους προς την ίδια κατεύθυνση.

Δραστηριοποιούμενοι στο από 15ετίας κατειλημμένο κτίριο της οδού Λέλας Καραγιάννη 37, σε ένα εγχείρημα που αντλεί μέσα από το χώρο της άρνησης στην εξουσία και το κεφάλαιο και συνεισφέρει σ’ αυτόν κατά το δυνατόν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αλληλέγγυοι στο αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων.

Για μας, η έμπρακτη αλληλεγγύη στους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικό/πολιτικούς χώρους, ιδιαίτερα τους κατειλημμένους, -χωρίς να απαλείφει την ιδιαιτερότητα στις διαδρομές και τη διαφορετικότητα στις τοποθετήσεις στα πλαίσια του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού- πηγάζει κυρίως από την επιθυμία για εξάπλωσή τους ως μέρος της διαρκούς αναζήτησης και ενθάρρυνσης τρόπων διάρρηξης των επιβαλλόμενων από την κυριαρχία διαχωρισμών, του κλίματος συναίνεσης και σιωπής, ενάντια στις σύγχρονες συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ενάντια στην επιβολή του κοινωνικού ελέγχου και τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των κοινωνικών αντιστάσεων.

Εστίες συνάντησης, επικοινωνίας, αντιπληροφόρησης και δραστηριοποίησης, οι αυτοοργανωμένοι χώροι είναι χώροι άρνησης και αμφισβήτησης ενάντια στα σύγχρονα δεσμά της ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας. Και σαν τέτοιους τους υπερασπιζόμαστε απέναντι είτε σε κατασταλτικές μεθοδεύσεις είτε σε αναπτυξιακά σχέδια και κερδοσκοπικά συμφέροντα μικρών ή μεγάλων αφεντικών. Γιατί η μόνη προοπτική που αναγνωρίζουμε στα εγχειρήματα κοινωνικής αντίστασης είναι αυτή της συνέχειας, του εμπλουτισμού και της εξάπλωσής τους.

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ (Νάξου 75 & Κρασσά)

Σύντροφοι και συντρόφισσες από το κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37
3 Φλεβάρη 2003

 

1