Αρχική σελίδα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ...

Παρέμβαση ελευθεριακών στη Μόσχα 7/9/04

Αναρχικοί ενάντια στον πόλεμο της Τσετσενίας

Συνέντευξη με έναν Ρώσο αναρχικό-πρώην στρατιώτη στην Τσετσενία

8 Mάρτη 2005. Σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με ρωσικά στρατεύματα ο τσετσένος αυτονομιστής και πρώην πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ρωσικού στρατού κοντά στο χωριό Τολστόι-Γιούρτ, στη βόρεια Τσετσενία.

9 Μάη 2004 Από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από την κερκίδα των επισήμων στο στάδιο της Διναμό Γκρόζνυ, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης και στρατιωτικής παρέλασης σκοτώθηκαν 7 άτομα μεταξύ των οποίων ο ρωσόφιλος πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ. Κατά την έκρηξη 63 άτομα τραυματίστηκαν κι ανάμεσά τους ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στον Καύκασο, στρατηγός Βαλερί Μπαράνοφ που τραυματίστηκε σοβαρά και αργότερα ακρωτηριάστηκε. Χρέη προέδρου της Τσετσενίας, μέχρι τις νέες προεδρικές εκλογές στις 5 Σεπτέμβρη ανάλαβε ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αμπράμοφ ενώ ο ρωσικός στρατός ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις και ο πρόεδρος Πούτιν εξήγγειλε ότι οι δράστες θ ατιμωρηθούν σκληρά.

2/8/03 Τριαντατρείς νεκροί, 78 τραυματίες και 18 αγνοοούμενοι-εκγλωβισμένοι είναι το αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας στο ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο Μάζντοκ στην Βορεια Οσετία στα σύνορα με την Τσετσενία. Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο φορτηγό αυτοκίνητο και στο νοσοκομείο νοσηλέυονταν ρώσοι στρατιώτες που πολέμησαν στην Τσετσενία. Η επίθεση αποδίδεται σε τσετσένους αντάρτες.

3/4/03 Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν απο τη βομβιστική επίθεση αργά το απόγευμα στο Γκρόζνι εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε πολίτες, σύμφωνα με αξιωματούχο του τσετσενικού υπουργείου Εσωτερικών. (Γαλλικό Πρακτορείο). Το λεωφορείο μετέφερε τσετσένους οικοδόμους που εργάζονταν στην ρωσική στρατιωτική βάση της Χανκάλα στο Γκρόζνι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο επικεφαλής της φιλορωσικής τσετσενικής διοίκησης Αχμαντ Καντίροφ κατηγόρησε για την επίθεση τους αυτονομιστές. "Είναι ένα χτύπημα των ληστών (αυτονομιστές)", δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.


10 Φεβρουαρίου '03 ΟΙ ΗΠΑ θα συμπεριλάβουν ορισμένες τσετσενικές ομάδες στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενέργεια η οποία αναμένεται να χαροποιήσει τη Μόσχα σε μια περίοδο, κατά την οποία έχει ιδιαίτερη σημασία η ρωσική υποστήριξη στην εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Με αυτόν το στόχο, η κυβέρνηση Μπους έχει προσπαθήσει να κατευνάσει τη Μόσχα, συμπαρατασσόμενη μαζί της στο θέμα της Τσετσενίας. Ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται “πολύ κοντά” στη λήψη απόφασης για να υπαγάγει δύο ή τρεις τσετσενικές ομάδες στην κατηγορία των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα θα εξακολουθεί να έχει άγρυπνο μάτι σε άλλες παρεμφερείς ομάδες. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι η απόφαση αυτή απεικονίζει “τις προκύπτουσες ενδείξεις ότι οι ομάδες αυτές τυγχάνουν υποστήριξης από διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα”.

- Στο μεταξύ τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο Γκρόζνι και τρεις Τσετσένοι αυτονομιστές στη διάρκεια συμπλοκής με τις ομοσπονδιακές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα ρωσικές πηγές.
Επτά πτώματα, από τα οποία τα τέσσερα αποκεφαλισμένα, βρέθηκαν στη βόρεια Τσετσενία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο
.

28 Δεκέμβρη ΄02 Τουλάχιστον στους 39 ανέρχεται επιβεβαιωμένα ο αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν χθες τσετσένοι κομάντος αυτοκτονίας ενάντια στο κτήριο όπου στεγάζεται η φιλορωσική κυβέρνηση της Τσετσενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων καταστάσεων.

19/8 ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ Mi26 ΜΕ 112 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ 5ΜΕΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑ -ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ- ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ KΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΚΑΛΑ, ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

 

 

 

 

26 Οκτώβρη 2002. Eισβολή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο Θέατρο της Μόσχας μετά από τον καταιγισμό του εσωτερικού του με δηλητηριώδη νευροπαραλυτικά αέρια. Εκατόμβη νεκρών. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 118 όμηροι (όλοι πλην ενός από τα αέρια) και 50 μέλη της ομάδας των Τσετσένων δραστών της κατάληψης. Περίπου 400 από τους "απελευθερωθέντες" ομήρους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας των αερίων. Ταυτόχρονα με την επιχείρηση "απελευθέρωσης" των ομήρων, εξαπολύθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε βάρος της τσετσένικης κοινότητας στη Μόσχα καθώς και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία.

25/11 Αντιπολεμική διαδήλωση οργάνωσαν περίπου 50 άτομα κοντά στο θέατρο της Μόσχας όπου Τσετσένοι ένοπλοι κρατούν εκατοντάδες ομήρους, αλλά η ρωσική αστυνομία απέτρεψε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο. Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είναι συγγενείς των ομήρων, κρατούσαν πανώ και φώναζαν συνθήματα όπως “Σταματήστε τον πόλεμο στην Τσετσενία".

ΜΟΣΧΑ 23 Οκτωβρίου 2002

Περίπου 50 ένοπλοι Τσετσένοι (ανάμεσα στους οποίους πολλές γυναίκες) εισέβαλαν απόψε σε θέατρο της Μόσχας και συνέλαβαν μεγάλο αριθμό ομήρων. Οι οπλοφόροι, που έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα και μία χειροβομβίδα στην περίμετρο του χώρου, άφησαν ελεύθερα τους Μουσουλμάνους, τα παιδιά και πολλές γυναίκες που βρίσκονταν στο ακροατήριο. Ειδικές μονάδες της ρωσικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το θέατρο. Οι ένοπλοι απειλούν με ανατίναξη του θεάτρου της Μόσχας στην περίπτωση μη απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία εντός επτά ημερών. Εάν δεν τερματιστούν οι εχθροπραξίες και αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφος της Τσετσενίας, οι 50 ένοπλοι θα προχωρήσουν στην ανατίναξη του κατάμεστου “Μεγάρου του Πολιτισμού”, μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο την τσετσένικη ιστοσελίδα kavkaz.org. Ο Μοβσάρ Μπαράγες, μέλος των ενόπλων, δήλωσε νωρίτερα πως οι 50 αυτονομιστές είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά και το θέατρο είναι επίσης παγιδευμένο με βόμβες και πως διατίθενται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με μέλη του Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Έκκληση για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας απηύθηνε μια εκ των εκατοντάδων ομήρων που βρίσκονται εντός του θεάτρου. “Χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει σε αυτή την κατάσταση και τους δημοσιογράφους να λάβουν μέρος δίχως όπλα” δήλωσε στο Reuters η Μαρία Σκολνίκοβα μέσω του κινητού της τηλεφώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ρωσικά τηλεοπτικά συνεργεία έχουν εισέλθει εντός του θεάτρου. Πάντως, ο πρέσβης της Αυστρίας στη Μόσχα δήλωσε προς δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης ότι οι ξένοι υπήκοοι που βρίσκονται μεταξύ των περίπου 700 ομήρων θα απελευθερωθούν και θα παραδοθούν σε διπλωμάτες των πρεσβειών τους. “Ζητήσαμε να είμαστε εδώ και μας είπαν ότι οι πολίτες μας θα παραδοθούν στους διπλωματικούς αξιωματούχους” δήλωσε ο Φρανζ Κέντε, έξω από το θέατρο της Μόσχας. Ο ίδιος ανέφερε -όπως μεταδίδει το Reuters- ότι μεταξύ των αλλοδαπών ομήρων βρίσκονται πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Κατά το AFP, εντός του θεάτρου βρίσκονται και Ολλανοί υπήκοοι -και συνολικά οι ξένοι φθάνουν σε αριθμό τους 20.

 13 Mάρτη. Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν στο Γκρόζνι ενάντια στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των Ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα. Οι διαδηλωτές έφεραν μαζί τους τις σορούς επτά ατόμων, τα οποία ήταν άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Στάριε Ατάγκι. Εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων είπε ότι οι σοροί ανήκουν σε αυτονομιστές αντάρτες. Ο επικεφαλής της τσετσενικής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, Στάνισλαβ Ιλιάσωφ, υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα κάνουν έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες του αιματηρού επεισοδίου. Πάντως η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, σε έκθεσή της αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα μία αξιόπιστη έρευνα σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες για κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία.

   Grozny

10/8 Οκτώ ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Τσετσενία, θύματα του πολέμου των ναρκών που διεξάγουν οι αυτονομιστές αντάρτες. Μια νάρκη εξερράγη κατά τη διέλευση στρατιωτικού οχήματος από δρόμο του Σερτζέν-Γιουρτ, 35 χλμ. NA του Γκρόζνι, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών. Επίσης στο Σερτζέν-Γιουρτ, δύο ρώσοι κληρωτοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας νάρκης ενώ επιθεωρούσαν ένα δρόμο. Στην περιοχή του Σατόι, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ αφαιρούσαν νάρκες από ένα δρόμο. Ο πόλεμος των ναρκών έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στη νότια Τσετσενία. Ένδεκα φιλορώσοι τσετσένοι κληρωτοί σκοτώθηκαν την Τρίτη 6/8 στο Σατόι σε επίθεση με εκρηκτικά, που ήταν η φονικότερη των τριών τελευταίων μηνών.

Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ ότι “μόνον με τη βία μπορεί να επιλυθεί” το πρόβλημα που υπάρχει στη ζώνη του Φαραγγιού του Πάνκισι στη Γεωργία, όπου σύμφωνα με τη Μόσχα βρίσκονται οι αμυντικές βάσεις των τσετσένων ανταρτών. “Η συζήτηση με τους τρομοκράτες, η προσπάθεια να τους πείσεις και να τους κάνεις ν ακούσουν τη λογική είναι ανώφελη... Θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ή να εξεταστούν τα πτώματά τους για να αναγνωριστούν”, πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός. Η ζώνη του Φαραγγιού του Πάνκισι, αποτελεί τον τελευταίο καιρό αιτία έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία μετά την εισχώρηση στο ρωσικό έδαφος, στα τέλη Ιουλίου, σημαντικής ομάδας Τσετσένων αυτονομιστών από την Περιοχή αυτή, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία και δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τιφλίδας. Ρώσοι στρατιωτικοί υπεύθυνοι έχουν ήδη αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στην πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στην γεωργιανή πλευρά των συνόρων για να καταστρέψουν τις βάσεις των Τσετσένων ανταρτών. 

18 Απρίλη Τουλάχιστον δεκαεννέα στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Τετάρτη 17/4 και την Πέμπτη 18/4 στην Τσετσενία σε τρεις διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία (Ιντερφάξ και Ιτάρτας). Mία βόμβα εξερράγη την Πέμπτη σκοτώνοντας δεκατρείς τσετσένους αστυνομικούς περίπου 200 μέτρα από τα αρχηγείο της αστυνομίας στο Γκρόζνι, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη της ομιλίας προς το ρωσικό έθνος του προέδρου Πούτιν. Την προηγούμενη ημέρα άλλοι έξι ρώσοι στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη που ήταν τοποθετημένη κοντά στο χωριό Νόβι Ατάτζι, στα νότια της χώρας, το οποίο αποτέλεσε στο παρελθόν το θέατρο πολλών συγκρούσεων ανάμεσα σε ρώσους και τσετσένους αντάρτες. Σε αντίποινα, ο ρωσικός στρατός έκανε επιδρομή στο χωριό Γκοργκάτσι. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής. Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε γειτονικά βουνά.

18/8 Τουλάχιστον 30 αντάρτες βρήκαν τον θάνατο σε συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους τσετσένους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εισβολών στις κοινότητες Σαλάζι και Γκέχι-Τσου στα νότια της χώρας, σύμφωνα με απολογισμό του ρωσικού επιτελείου του Βορείου Καυκάσου, στην δημοκρατία της Ινγκουσετίας. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο στην περιοχή έχει αποκατασταθεί η ηρεμία. Από την πλευρά του εκτός νόμου αυτονομιστή προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ, ο εκπρόσωπός του Μ. Βατσαγκάγεφ, ανακοίνωσε πως μόλις ένας τσετσένος αντάρτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι 7 τραυματίσθηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου από 100 τσετσένοι μαχητές διείσδυσαν στις κοινότητες Σαλάζι, Γκέχι Τσου και Μάρταν Τσου κατά τη διάρκεια της νύχτας της 15ης προς 16ης Αυγ., προκειμένου να πλήξουν τις βάσεις των φιλικά προσκείμενων στη φιλορωσική κυβέρνηση. Οι δε φιλορωσικές αρχές της Τσετσενίας είχαν ανακοινώσει χθες πως στις μάχες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης -που ήταν η σημαντικώτερη που πραγματοποίησαν οι ανταρτικές δυνάμεις στους τελευταίους μήνες- βρήκαν τον θάνατο 17 άτομα, μεταξύ αυτών και 5 φιλο-ρώσοι τσετσένοι αστυνομικοί και 7 άμαχοι. Στα πολιτικά πράγματα της Τσετσενίας, ο επικεφαλής της φιλορωσικής κυβέρνησης Αχμάντ Καντίροφ, ανακοίνωσε σήμερα πως το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 15 Δεκεμβρίου. Οι εργασίες για τη συμπλήρωση του κειμένου έχουν περαιωθεί και η ημερομηνία για το δημοψήφισμα αποφασίσθηκε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, τόνισε ο Καντίροφ. Πηγή ΑΠΕ

26 Σεπτεμβρίου. Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν το χωριό Γκαλάτσκι, στην Ιγκουσετία, μετά τη διείσδυση ομάδας Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ινγκουσετίας με την Τσετσενία. Νωρίτερα, είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ Ρώσοι στρατιώτες σε συγκρούσεις με τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων στον Βόρειο Καύκασο.
Στην περιοχή έχουν καταφύγει περίπου 170 αντάρτες, εκ των οποίων 30 έχασαν τη ζωή τους στις ολονύκτιες συγκρούσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι αυτονομιστές αντάρτες κατέρριψαν πάντως και ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο “Mi-24”, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα δύο μέλη του πληρώματος. Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας Τσετσένων ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας γύρω από το χωριό Γκαλάτσκι κι ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε, ότι, έχει “αποκλείσει” τους αντάρτες σε ένα αγρόκτημα κοντά στο χωριό. Στην περιοχή, έχουν καταφύγει 150 αντάρτες.

18 Οκτωβρίου. Ενα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού που συνετρίβη χθες στην Τσετσενία επλήγη από πυρά τσετσένων ανταρτών, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η ιστοσελίδα των ανταρτών www.kavkaz.org επιβεβαιώνει ότι οι αντάρτες κατέρριψαν το μεταγωγικό Mi-8. Σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, πηγές των ανταρτών κάνουν λόγο για 11 νεκρούς και 12 τραυματίες, ενώ πηγές του ρωσικού στρατού κάνουν λόγο για ένα νεκρό και ένα αγνοούμενο. Το ελικόπτερο μετέφερε 23 στρατιώτες.

11 Οκτωβρίου. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες απο αυτονομιστές αντάρτες, σε αστυνομικό τμήμα στο Γκρόζνι, σκοτώθηκαν 23 ανθρωποι που υπηρετούσαν στις δυνάμεις φιλορωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τσετσενίας.

 

27/1/02 O υφυπουργός Eσωτερικών της Ρωσίας στρατηγός Μιχ. Ρουντσένκο, ένας ακόμη στρατηγός, και 9 υψηλόβαθμοι των δυνάμεων ασφάλειας έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στο έδαφος της Tσετσενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο δέχθηκε τα πυρά Tσετσένων αυτονομιστών ενώ πετούσε πάνω από την τσετσενική πόλη Σελκόφσκαγια, τις πρωϊνές ώρες της 27ης Γενάρη 2002, και εξερράγη στον αέρα. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε. (ΑΠΕ)

Όπως αναφέρουν πηγές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο πρακτορείο Interfax-AVN, με την έναρξη του νέου έτους έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανταρτικές επιθέσεις με στόχο τις θέσεις των Pώσων στρατιωτών στην Tσετσενία. Mόνο στην περιοχή του Tσάλι, στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι, στις 4 γενάρη οι αυτονομιστές έκαναν περίπου 30 επιθέσεις ενώ πλήθος επιθέσεων σημειώνονται και στην υπόλοιπη έκταση της Tσετσενίας. Pώσοι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι προηγήθηκε σημαντική χρηματοδότηση κι ενίσχυση των ανταρτών, ενώ επισήμαναν συγκεντρώσεις μεγάλων ανταρτικών δυνάμεων στον Aτσκόι Mαρτάν, νοτιοδυτικά του Γκρόζνι, καθώς και στην ορεινή περιοχή του Oύρους Mαρτάν.

Στο μεταξύ την Τετάρτη 23/1/02 με ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφασίστηκε να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο στην Τσετσενία. “Η Δύση είναι ψυχρή, κοντόφθαλμη, συμβιβάζεται με ό,τι την βολεύει, και δεν θέλει να πιέσει το Κρεμλίνο”, δήλωσε ο Σ. Κοβαλιόφ (...ένας ρώσος βουλευτής, πρώην αντιφρονών του σοβιετικού καθεστώτος και πρόεδρος μιας οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” (MSF) στο Παρίσι, η οποία έχει συντάξει έκθεση που καταδικάζει “τη σκόπιμη στρατηγική της Ρωσίας για τη μη παροχή βοήθειας σε άτομα που κινδυνεύουν” στην Τσετσενία-Ινγκουσετία. Στην έκθεσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι η έξοδος Τσετσένων προσφύγων προς την Ινγκουσετία συνεχίζεται με ρυθμό 1.200 ατόμων εβδομαδιαίως. Πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν “από τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” που διαπράττει ο ρωσικός στρατός, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Περισσότεροι από 200.000 Τσετσένοι έχουν εγκαταλείψει την Τσετσενία από τις αρχές της ρωσικής επέμβασης το 1999. Σχεδόν 140.000 από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται ως πρόσφυγες στη γειτονική Ινγκουσετία, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Επίσης πολλές χιλιάδες Τσετσένοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Τσετσενίας.