Αναρχική Σελίδα Αντιπληροφόρησης και Δράσης

Αρχική σελίδα

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ο Άιντρες πρόσφυγας από το Κουβέιτ κι αιτών πολιτικό άσυλο, έχοντας διαμείνει πάνω από 3 χρόνια στο κέντρο κράτησης προσφύγων του Port Hedland της Αυστραλίας, απελάθηκε από την Αυστραλία το Σάββατο 13/12. Εγκαταλείφθηκε σε κάποιο σημείο ανάμεσα στη Νότιο Αφρική και την Τανζανία χωρίς χρήματα για τροφή και νερό, και χωρίς μέρος να κοιμηθεί για τις τελευταίες 4 μέρες.
Ο 29χρονος γεννήθηκε στο Κουβέιτ από Σουδανούς πρόσφυγες. Η Αυστραλία αρνήθηκε να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, αλλά το Κουβέιτ δεν του επέτρεψε να γυρίσει, επειδή δεν ήταν πολιτογραφημένος πολίτης του Κουβέιτ.
Το βράδυ της Παρασκευής κλήθηκε στο κέντρο κράτησης του Po
rt Hedland, και εξαφανίστηκε, για να εντοπιστεί σε αφρικανικό αεροδρόμιο

melbourne.indymedia.org/

Αντιρατσιστική κινητοποίηση σε στρατόπεδο προσφύγων 19/4/03 και 20/4/03

5/2/03 Aνακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν οι 6 πρόσφυγες που δραπέτευσαν και οι 4 ακτιβιστές που τους βοήθησαν. Κάποιος από τους ακτιβιστές πρόλαβε να δώσει ένα βίντεο σε μέλος του imc μελβούρνης στο οποίο ο ακτιβιστής φορώντας κουκούλα διαβάζει μία ανακοίνωση:

"...η κακομεταχείριση των προσφύγων, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του προηγούμενου χρόνου, έχει ανησυχήσει πολλούς καλόψυχους αυστραλούς πολίτες. Οι φυσικές και ψυχολογικές κακώσεις που συμβαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οδήγησαν πολίτες, σαν εμάς, να πάρουμε ακραία μέτρα. Αυτές οι κακώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με οποιουσδήποτε διεθνείς νόμους και κανονισμούς όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της αυστραλέζικης κυβέρνησης και αυτό οδήγησε πολλούς σαν εμάς να πάρουν απεγνωσμένα μέτρα. Καλούμε ολόκληρη την κοινωνία της αυστραλίας να υποστηρίξει την δράση μας και να καταδικάσει την κυβέρνηση Howard. Η κακομεταχείριση των προσφύγων μέσα σε αυτά τα κέντρα είναι φυσική και συναισθηματική, προκαλώντας μόνιμη ζημιά στο σώμα και το μυαλό αντρών, γυναικών, ακόμα και παιδιών.

(...) Όσοι πίστεψαν τον ρητορικό λόγο του Ruddock για ψευδείς ισχυρισμούς των προσφύγων δεν έχουν παρά να δουν τη διεθνή διαδικασία με την οποία γίνονται δεκτές ή όχι οι αιτήσεις ασύλου. Η αλλοίωση του νομικού συστήματος αυτής της χώρας, που αποτρέπει την προσφυγή στο δικαστήριο, υπογραμμίζει την ανομία με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Αν δει κανείς την συνθήκη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 1951, οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά σε αυτά τα κέντρα δεν είναι εγκληματίες. Δεν τους αξίζει να είναι αιχμάλωτοι. Η κακομεταχείριση που υφίστανται σε αυτά τα κέντρα είναι πολλές φορές χειρότερη από τις συνθήκες της χώρας από την οποία προέρχονται. Άνθρωποι σαν εμένα και άνθρωποι μέσα σε αυτά τα κέντρα δεν θα υπομείνουν αυτή την μεταχείριση άλλο. Δεν θα την ανεχτούμε πλέον. Υπάρχουν διεθνείς νόμοι για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η κυβέρνηση της αυστραλίας επέλεξε να αγνοήσει αυτούς τους νόμους και εμείς επιλέγουμε να αγνοήσουμε την κυβέρνηση.”

  

 


Μελβούρνη 24/3/02

 

 

Στις 19 Δεκέμβρη 2001, οι αρχές της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να καταστείλουν τη διήμερη εξέγερση των μεταναστών στο κέντρο κράτησης Woomera. Το κέντρο κράτησης Woomera, στο νότο της Αυστραλίας, είναι ένα από τα έξι κέντρα όπου κρατούνται μετανάστες που φτάνουν “παράνομα” στη χώρα ή έχει λήξει η βίζα τους. Οι εξεγερμένοι έβαλαν φωτιά που εξαπλώθηκε σε δεκαπέντε κτίρια του κέντρου. Περίπου 300 από τους 950 μετανάστες (οι περισσότεροι από τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία), οπλισμένοι με αυτοσχέδια μαχαίρια και λοστούς, επιτέθηκαν στους φύλακες και προσπάθησαν να ρίξουν κομμάτι του φράχτη. Πέντε φύλακες τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ πέντε κτίρια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Για πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικές με τα γεγονότα βλ. http://search.news.yahoo.com/search/news?p=woomera&c=

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ WOOMERA

Στις 19 Γενάρη 2002 τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι περί τους 250 μετανάστες, από τους 1.000 που κρατούνται φυλακισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Woomera στο εσωτερικό της πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, κάνουν απεργία πείνας. Αναφέρεται ότι εκατό από αυτούς έχουν ράψει τα χείλη τους για να μην δέχονται τροφή. Οι μετανάστες απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες της κράτησης τους και την καθυστέρηση των αρχών να τους χορηγήσουν άδειες παραμονής στη χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες και δεν πρόκειται να ανεχτεί εκβιασμούς και ανταρσίες...

Για το στρατόπεδο στη Woomera: www.woomera2002.com/

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ

Μετά την απόπειρα 40 μεταναστών απεργών πείνας να αυτοκτονήσουν καταπίνοντας απορρυπαντικά, στις 22/1, από τους οποίους οι 7 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομέια, ακόμα 15 μετανάστες απεργοί που κρατούνται στην Woomera, αποπειράθηκαν να απαγχονιστούν την Πέμπτη 24/1, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το ότι θα πρέπει να περιμένουν εκεί δύο χρόνια για να πάρουν άδεια παραμονής στη χώρα. Οι υπεύθυνοι του κέντρου κράτησης τους εντόπισαν έγκαιρα και τους απέτρεψαν ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στην απομόνωση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Φίλιπ Ράντοκ, επιβεβαίωσε τις απόπειρες τριών ατόμων και ανακοίνωσε ότι 31 παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο, χωρίς τους γονείς τους, θα μεταφερθούν σε ειδικά κέντρα κράτησης ανηλίκων. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι ανήλικοι υποχρεώθηκαν να ράψουν τα στόματά τους και να συμμετέχουν στην απεργία πείνας που πραγματοποιούν εδώ και μια εβδομάδα δεκάδες μετανάστες που κατάγονται κυρίως από το Αφγανιστάν. Δήλωσε επίσης πως "αυτοί που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν πρέπει τώρα να επιστρέψουν" και πως "όσοι είναι δυσαρεστημένοι με τις συντθήκες κράτησης να γυρίσουν στα σπίτια τους"... Εκπρόσωπος των απεργών κατήγγειλλε ότι οι αρχές του κέντρου της Γουμέρα αρνούνται να δώσουν φάρμακα στους κρατουμένους αν αυτοί δεν τερματίσουν την απεργία πείνας κάτι που διέψευσε ο Αυστραλός υπουργός.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δέχεται πολλές επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρούν απαράδεκτες τις συνθήκες στην Woomera και χαρακτηρίζουν το κέντρο “τρύπα του διαβόλου” και στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σε ένα άλλο κέντρο κράτησης στο Maribyrnong της Μελβούρνης, 35 μετανάστες που ζητούν επίσης άδειες παραμονής ξεκίνησαν απεργία πείνας αλληλέγγυοι με τους κρατούμενους της Woomera.

Περισσότερα για την Woomera και την μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας στην οποία καταφεύγουν από την κεντρική και νοτιοανατολική Ασία βλ: news.bbc.co.uk/

ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...

“Πολιτικό άσυλο” στους περισσότερους από 200 αφγανούς μετανάστες που πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρίας, προσέφεραν οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς της χώρας. Ανακοίνωση της "πρεσβείας" των Αβοριγίνων στην πρωτεύουσα Καμπέρα στις 25/1, περιγράφει τους προσφυγικούς καταυλισμούς ως “στρατόπεδα συγκέντρωσης”. Ο Πατ Ίτοκ, ένας από τους ιδρυτές της, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, τόσο αυτών που κρατούνται στην Αυστραλία, όσο και αυτών που είχαν "προωθηθεί" στο νησάκι Ναούρου και άλλες γειτονικές χώρες.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, τηρώντας την ίδια αδιάλλακτη στάση, απέρριψε την πρόταση φιλανθρωπικών οργανώσεων της χώρας που ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες αναλαμβάνοντας οι ίδιες τα έξοδα για την παροχή στέγης και τροφής. Ο Χάουαρντ αρνήθηκε λέγοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει προηγούμενο και θα ενθαρρύνει και άλλους "λαθρομετανάστες" να έρθουν στην Αυστραλία. “Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

  Συγκέντρωση συμπαράστασης στο Maribyrnong

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

Η απεργία πείνας των προσφύγων επεκτάθηκε καθώς από τις 27/1 δεκαεπτά άνθρωποι στο κέντρο κράτησης του Πορτ Χέντλαντ, στη Δυτική Αυστραλία, Δεν δέχονται πια τροφή και νερό ενώ η απεργία έχει ήδη επεκταθεί και στο κέντρο Κέρτιν, επίσης στη δυτική Αυστραλία. Έτσι τα τέσσερα από τα έξι συνολικά αυστραλιανά κέντρα κράτησης "λαθρο"μεταναστών βρίσκονται πλέον σε αναταραχή που ξεκίνησε με την εξέγερση στη Woomera όπου απεργούν 370 άνθρωποι.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έφτασαν στην Αυστραλία περίπου 8.000 πρόσφυγες ζητώντας άσυλο - σταγόνα στον ωκεανό των εκατομμυρίων προσφύγων - ενώ η νησιωτική ήπειρος με μόλις 20 εκατ. Κατοίκους δέχεται επίσημα κάθε χρόνο 10.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΟΗΕ, καθώς και 50.000 νόνιμους μετανάστες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 300 συμπαραστεκόμενοι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν έναν περιφερειακό φράχτη στο κέντρο κράτησης Μaribyrnong, στη Μελβούρνη, όπου δεκάδες πρόσφυγες κάνουν επίσης απεργία πείνας, ενώ ταραχώδης ήταν και η διαδήλωση έξω από το Πορτ Χέντλαντ. Στο Σίδνεϊ, περίπου 200 ακτιβιστές διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από το κέντρο κράτησης Βίλαγουντ.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί αυτό που η ίδια θεωρεί ηθικό εκβιασμό, δηλαδή να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να τους δώσει άσυλο ή άδεια παραμονής και επιμένει ότι δεν θα είναι υπεύθυνη για πιθανούς θανάτους των απεργών. Να σημειωθεί ότι αυτή η κυνική στάση έχει την συναίνεση της αυστραλιανής "κοινής γνώμης" και ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, πέτυχε την επανεκλογή του το Νοέμβριο χάρη σε αυτήν ακριβώς τη στάση του απέναντι στους "παράνομους" μετανάστες... Καθόλου παράδοξο για μια χώρα που μέχρι και τη δεκαετία του '70 απαγόρευε δια νόμου την είσοδο "μη λευκών" μεταναστών ενώ επέβαλε ένα καθεστώς απαρτχάϊντ στους μαύρους ιθαγενείς που επέζησαν της γενοκτονίας. (Βλέπε σχετικά τη μπροσούρα ABORIGINAL, Η ΛΕΥΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Εναλ. Εκδ. Νότιος Άνεμος 2000). 

Περισσότερα στα αγγλικά www.rac-vic.org και www.melbourne.indymedia.org/

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

Μετά από 14 μέρες απεργίας πείνας και μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί εξαιτίας της προειδοποίησης εφήβων μεταναστών ότι θα αυτοκτονήσουν η κυβέρνηση της Αυστραλίας φάνηκε να υποχωρεί. Αργά την Τετάρτη 30/1 ανακοινώθηκε ότι η απεργία πείνας σταμάτησε όταν η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την χορήγηση άσυλου στους κρατούμενους πρόσφυγες και ότι στο μεταξύ οι κρατούμενοι στο απομονωμένο στρατόπεδο της Woomera θα μεταφερθούν σε άλλη περιοχή. (Reuters-ΑΠΕ)

Ουσιαστικά απρόθυμη να δεχτεί τη μόνιμη παραμονή των προσφύγων στη χώρα και για να τους ενθαρρύνει να φύγουν από μόνοι τους η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε (31/1) ότι θα παράσχει χρηματικά κίνητρα στους Αφγανούς "λαθρομετανάστες" που θα εγκαταλείψουν χώρα εθελοντικά...

 24 Mάρτη 2000. Διαδήλωση στη Μελβούρνη για τους πρόσφυγες

20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μελβούρνης σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τον αγώνα τους μέσα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενάντια στο εγκλεισμό τους και και την άρνηση να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

28 Μάρτη. Επιδρομή της αστυνομίας σε κατασκήνωση αλληλέγγυων έξω από το στρατόπεδο της Γούμερα.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η ομοσπονδιακή αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Γούμερα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους κρατούμενους πρόσφυγες. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην κατασκήνωση 150 άτομα και οι περισσότεροι κοιμούνταν. Έγιναν μικρές συμπλοκές καθώς οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν, και τελικά η αστυνομία αποχώρησε. Η κατασκήνωση θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να φτάσουν 2.000 άτομα από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και άλλες πόλεις της Αυστραλίας για να συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις έξω από το στρατόπεδο. Στο μεταξύ οι φρουροί του “Γούμερα” προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τους ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει πορεία για το Σάββατο. Σκοπός τους είναι να μπουν στην απαγορευμένη ζώνη περνώντας τους φράχτες και να δώσουν στους κρατούμενους ένα πανώ που θα γράφει “Ελευθερία” σε πολλές γλώσσες.

29 Μάρτη :Περισσότεροι από 12 έγκλειστοι μετανάστες κατάφεραν να ξεφύγουν από το στρατόπεδο της Γουμέρα όταν 500 διαδηλωτές περικύκλωσαν τα κάγκελα της εγκατάστασης.

 30 Μάρτη Μετά και τη σημερινή διαδήλωση έξω από τους φράχτες του στρατόπεδου της Γούμερα, ο συνολικός απολογισμός του διήμερου είναι: 47 πρόσφυγες κυρίως Αφγανοί και Ιρακινοί κατάφεραν να αποδράσουν και 10 από αυτούς παραμένουν ασύλληπτοι. Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 14 μετανάστες και 17 αστυνομικοί ενώ συνελήφθησαν 20 αυστραλοί διαδηλωτές αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες.

Στις 2 Απρίλη η Ομοσπονδιακή αστυνομία σε συνεργασία με το Τμήμα Μετανάστευσης εισέβαλε στο αναρχικό βιβλιοπωλείο Barricade στη Μελβούρνη για να εντοπίσει δήθεν και να συλλάβει τους πρόσφυγες που απέδρασαν την Παρασκευή και δεν έχουν ακόμα συλληφθεί.

Στο κέντρο κράτησης Maribyrnong 9 πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 26 Μάρτη.

Στις 2 Απρίλη 37 από τους 50 μετανάστες που απέδρασαν από το στρατόπεδο Γούμερα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο της Αδελαϊδας. Μέσα στην δικαστική αίθουσα συγκεντρώθηκαν 50 άτομα ενώ απ’ έξω άλλοι συμπαραστάτες φώναζαν συνθήματα. Ο δικαστής ανακοίνωσε πως όλοι οι πρόσφυγες θα αφεθούν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση ενώ στην πραγματικότητα, αφού πρώτα καταβάλουν το ποσό της εγγύησης, θα επιστρέψουν σε κέντρα κράτησης. Οι 37 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στις φυλακές Αδελαϊδας και πολλοί έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας αναμένοντας νέα ακρόαση από το δικαστήριο την Παρασκευή 5 Απρίλη.

Στις 8 Απρίλη, 18 διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έξω από το κέντρο κράτησης Γούμερα δικάστηκαν με την κατηγορία της περίθαλψης των κρατούμενων προσφύγων που απέδρασαν. 16 από αυτούς κατέβαλαν χρηματικές εγγυήσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι άλλοι δύο θα δικαστούν την 1η Ιούλη του 2002. Επίσης 12 διαδηλωτές δικάστηκαν με την κατηγορία καταπάτησης κρατικής γης και πλήρωσαν χρηματικές εγγυήσεις για να αφεθούν ελεύθεροι.

Τετάρτη, 24 Απριλίου: Οι φρικιαστικές εικόνες κρατούμενων προσφύγων που αυτοτραυματίζονται, καθώς βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησής τους είναι ένα καθημερινό φαινόμενο υποστηρίζουν τρεις ψυχίατροι, άλλοι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυστραλιανά κέντρα κράτησης προσφύγων όπως στη Woomera.

28 Ιουνίου 2002. Μαζική απόδραση από το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών Woomera. 34 πρόσφυγες που ζητούν άσυλο απέδρασαν από την Woomera στην νότια αυστραλιανή έρημο τη νύχτα της 26 Ιουνίου . 5 έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί, ενώ άλλα 4 άτομα έχουν συλληφθεί επειδή βοήθησαν στην απόδραση και βρίσκονται τώρα υπό κράτηση στην Port Augusta. Σύμφωνα με μία αναφορά , η απόδραση έγινε γύρω στα μεσάνυχτα , όταν συμπαραστάτες των προσφύγων με φορτηγάκια πήγαν στο στρατόπεδο και διέσπασαν τον φράχτη . Οι μπάτσοι έστησαν μπλόκα στους δρόμους και ερευνούσαν μια περιοχή 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η απόδραση έγινε την 4η μέρα απεργίας πείνας που είχαν κηρύξει οι περισσότεροι από τους κρατούμενους. Επίσης ακολουθεί την προηγούμενη απόδραση κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων Easter Woomera 2002 και άλλη μία μαζική απόδραση κρατουμένων το 1999 . Διαδηλωτές στην Μελβούρνη μαζεύονται στο Maribyrnong Detention Centre για ένα φεστιβάλ πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην βάρβαρη κράτηση ξεκινώντας την Παρασκευή 29 Ιουνίου .

30 Δεκεμβρίου 2002

Όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές στην Αυστραλία δύο από τα "κέντρα υποδοχής μεταναστών" στη δυτική Αυστραλία πυρπολήθηκαν σήμερα από τους "φιλοξενούμενούς" τους, εις ένδειξιν διαμαρυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της μετανάστευσης. (Αθηναϊκό Πρακτορείο)

3 Ιανουαρίου 2003

Το Αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 40 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν από τα διάφορα κέντρα κράτησής ¨λαθρο¨μεταναστών σε φυλακές της χώρας, αφού θεωρούνται υπαίτιοι των πρόσφατων εμπρησμών στα κέντρα αυτά.

14 Ιανουαρίου '03

Τριάντα τέσσερις πολιτικοί πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο στην Αυστραλία, και θεωρήθηκαν ύποπτοι για τους εμπρησμούς στο κέντρο υποδοχής της μικροσκοπικής νήσου των Χριστουγέννων, απελάθηκαν ξανά στη Σρι Λάνκα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές μετανάστευσης της χώρας.

4/2/03 Περίπου 5 άγνωστα άτομα που φορούσαν κουκούλες εισέβαλαν με αυτοκίνητο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Woomera τραυματίζοντας 2 φύλακες που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν και βοήθησαν 6 πρόσφυγες να δραπετεύσουν από το. Κατόπιν διέφυγαν όλοι με δύο αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο υπουργός μετανάστευσης Philip
Ruddock είπε ότι δραπέτευσαν 3 Ιρανοί, 2 Αφγανοί και ένας Ιρακινός. κι ότι η ομάδα που βοήθησε τους πρόσφυγες να δραπετεύσουν, χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο για να ρίξει τον φράχτη για να φτάσει τους πρόσφυγες ενώ και επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικούς με γρύλους...