(Αναρχικό Δελτίο, νο 7, Σεπτέμβρης 2000)

ΝΕΩΤΕΡΑ ΓIΑ ΤIΣ ΔIΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧIΚΩΝ ΣΤΗΝ IΤΑΛIΑ

Στις 31 Iανουαρίου ολοκληρώθηκε η δίκη του Silvano Pellissero, κατηγορούμενου από την άνοιξη του '98 μαζί με τον Edoardo Massari-Baleno και τη Soledad Rosas [οι οποίοι βρέθηκαν “αυτοκτονημένοι” λίγο μετά την προφυλάκισή τους] για ενέργειες σαμποτάζ ενάντια στην εγκατάσταση σιδηροδρομικών γραμμών για τρένα υψηλής ταχύτητας στην περιοχή Val di Sussa [βλ. “Αναρχικό Δελτίο” Νο 1]. Μολονότι οι “γρανιτώδεις αποδείξεις” που είχε προαναγγείλει ο εισαγγελέας αποδείχτηκαν ανύπαρκτες και το μόνο εξακριβωμένο αδίκημά του [που το είχε παραδεχτεί κι ο ίδιος] ήταν η άρνηση πληρωμής του φόρου για το αυτοκίνητό του, η ποινή που του επέβαλαν οι δικαστές ήταν 6 χρόνια και 10 μήνες, εφέσιμη. Επικυρώθηκε έτσι η άποψη ενός εισαγγελέα: ``ο Silvano κι οι όμοιοί του είναι επικίνδυνοι για το δημοκρατικό καθεστώς, όχι τόσο για τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους, όσο για τη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν μέσα σε μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση``. Με την ανακοίνωση της ποινής ξέσπασε ένα κύμα οργής απ' τους παρευρισκόμενους συντρόφους ενάντια στους δικαστές και τους μπάτσους που είχαν κατακλύσει το χώρο του δικαστηρίου και η σύγκρουση επεκτάθηκε στους δρόμους του Τορίνο.Λίγο καιρό μετά έγινε και το δικαστήριο των Art. Fazio και L. Bertola που κατηγορούνταν για τον ξυλοδαρμό ενός δημοσιογράφου-ρουφιάνου στη διάρκεια της κηδείας του Baleno [βλ. “Αναρχικό Δελτίο” Νο 1], επιβάλλοντάς τους ποινή 3,5 χρόνων.

Όσον αφορά τη δίκη Marini, ολοκληρώθηκε στα τέλη Φλεβάρη η αγόρευση του εισαγγελέα, συνοψίζοντας το κατηγορητήριο εναντίον των 50 και πλέον κατηγορούμενων αναρχικών σύμφωνα με το θεώρημα ROS-Marini [βλ. “Αναρχικό Δελτίο” Νο2]. Η αδυναμία απόδοσης στους κατηγορούμενους συγκεκριμένων βίαιων ενεργειών καλύπτεται, σύμφωνα με τον Μarini, από το νόμο περί “πολιτικής συνομωσίας” [ενός φασιστικού νόμου που εφαρμόστηκε στη δεκαετία του '70], ο οποίος βασίζεται στην προληπτική τιμωρία όχι των πράξεων αλλά των πολιτικών προθέσεων. “Αυτό που θέλει ο Μπονάννο και οι εξεγερτικοί αναρχικοί είναι τούτο [η ανατροπή του κράτους] και δεν είναι αναγκαίο να εκδηλωθούν οι βίαιες ενέργειες, ούτε και πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν κάποιο σοβαρό έγκλημα... αρκεί η πολιτική στάση τους”. Κι αφού, συνεχίζει ο ίδιος, για τους αναρχικούς οι ιδέες συνεπάγονται τις πράξεις, αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί ούτε πρέπει να ανεχτεί ένα δημοκρατικό κράτος... η εικασία του κινδύνου είναι αρκετή... Όσο για την υποτιθέμενη ανατρεπτική οργάνωσή τους, την ORAI, που επινόησε ο ίδιος [διαρθρωμένη δήθεν σε δύο επίπεδα, το ένα φανερό και νόμιμο και το άλλο κρυφό και παράνομο], δεν παίζει ρόλο που αυτή δεν εμφανίστηκε ποτέ, παρά μόνο μέσα στο κατηγορητήριο, ούτε -σύμφωνα πάντα με το Μarini- καθένα απ' τα υποτιθέμενα μέλη της πρέπει αναγκαστικά να σχετίζεται με τα υπόλοιπα ή με καθεμιά απ' τις υποτιθέμενες ενέργειές της... αρκεί το να διάκειται θετικά ακόμη κι αν δεν δραστηριοποιείται καθόλου.

Η πρόταση του εισαγγελέα χωρίζει τους κατηγορούμενους σε τρεις ομάδες... η πρώτη για συμμετοχή σε ένοπλη ομάδα με σκοπό την τρομοκρατία [με ποινές από 4,5 χρόνια και πάνω], η δεύτερη για συμμετοχή σε ανατρεπτική οργάνωση με σκοπό την τρομοκρατία [με ποινές από 1,5 χρόνο] και η τρίτη για κάποιους κατηγορούμενους με ειδικά “μη-πολιτικά αδικήματα” [κλοπές κ.λπ] με ενδιάμεσες ποινές.

Στις 31 Μάη εκδόθηκε τελικά η απόφαση για τη δίκη Marini διαψεύδοντας σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια των διωκτικών αρχών κατά των πολυάριθμων αναρχικών που κατηγορούνταν σύμφωνα με το θεώρημα του εισαγγελέα Marini για τη σύσταση της φανταστικής οργάνωσης ORAI. Από τους 58 κατηγορούμενους μόνο οι 13 κρίθηκαν ένοχοι (όχι όλοι τους αναρχικοί), από αυτούς μερικοί όντας ήδη καταδικασμένοι σε προηγούμενες δίκες. Συγκεκριμένα καταδικάστηκαν οι: Francesco Porcu (ισόβια και 18 μήνες απομόνωσης), Marina Lo Vecchio (12 χρόνια), Orlando Campo (5 χρ.), Rose Ann Scrocco (10 χρ.), Gregorian Garagin (6 χρ.), Carlo Tesseri (3 χρ. και 10 μήνες), Jean Weir (1 χρ.), Alfredo Bonanno (3,5 χρ.), Falco Liborio (1 χρ. και 8 μήνες), Maria Marotta (1 χρ.), A. Di Fazio (1 χρ. και 8 μήνες), Antonio Sforza (ο ένας από τους Sforza οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις αρχές, 15 χρόνια) και Mojdeh Namsetchi (η ψευτομετανιωμένη συνεργάτης των ROS και του Marini, στην κατάθεση της οποίας στηρίχθηκε ουσιαστικά το κατηγορητήριο, 2 χρόνια).

Στην απόφαση του δικαστηρίου επρόκειτο να ασκηθεί έφεση από τους κατηγορούμενους αλλά και τον Marini.

Μολονότι η κατάληξη της τριετούς δίκης είναι αναντίστοιχη με τις διαστάσεις που της δόθηκαν από πλευράς διωκτικών αρχών, αποτελεί ένα ερώτημα το τι επιδράσεις είχε αυτή η δίωξη μέσα στην ιταλική κοινωνία και ειδικότερα στο εσωτερικό του αναρχικού κινήματος, έχοντας θέσει σε κλοιό διαρκούς καταστολής και πολυετούς ομηρίας ένα από τα πιο δραστήρια τμήματά του.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ,
ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

Στις 27/10/99, έξω απ' τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Μιλάνο, βρέθηκε μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί. Δυο μέρες πριν σε ένα τμήμα των καραμπινιέρων της ίδιας πόλης είχε φτάσει ένα δέμα παγιδευμένο με εκρηκτική ύλη, το οποίο εξουδετερώθηκε πριν εκραγεί.*

[* Σε ισπανικά και ιταλικά έντυπα αναφέρεται ότι ενέργειες έγιναν και στην Iσπανία, ενάντια στην ελληνική πρεσβεία της Μαδρίτη και σε μια τράπεζα της Βαρκελώνης.]

Η ανάληψη της ευθύνης, όπως δημοσιεύτηκε στον ιταλικό τύπο, έλεγε: “Ενώ ο καπιταλισμός μας καταπιέζει, ενώ η ευρωπαϊκή ένωση εκθειάζει τη νίκη της κι ενώ ο τρόμος και η παραίτηση παραλύουν κινήματα και ανθρώπους, υπάρχουν ωστόσο καταστάσεις αγώνα και ανταρσίας. Ομάδες συντρόφων στην Ευρώπη αποφάσισαν σήμερα να επιτεθούν ενιαία σε ενεργή αλληλεγγύη με τον φυλακισμένο έλληνα αναρχικό Νίκο Μαζιώτη και με όλους τους αναρχικούς και τους επαναστάτες που βρίσκονται στη φυλακή. Στους συντρόφους στέλνουμε το χαιρετισμό μας με φωτιά. ΔIΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Δεν γίνεται να μετασχηματιστεί ο καπιταλισμός του κέρδους και της απανθρωπιάς, γίνεται μόνο να του δοθούν χτυπήματα μέχρι τη στιγμή που θα διαλυθεί. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Η Οργισμένη Ταξιαρχία. Μιλάνο 1η Μάη 1971”

Μετά απ' αυτό ξέσπασε ένα όργιο παραπληροφόρησης με προέλευση τις ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες των καραμπινιέρων (R.O.S.) και αναμεταδότες τα ιταλικά ΜΜΕ και κάποιες ελληνικές εφημερίδες. Να θυμίσουμε εδώ ότι οι R.O.S. σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές και ειδικά με το δικαστή Marini, είναι εκείνοι που επινόησαν την ύπαρξη μιας φανταστικής ένοπλης οργάνωσης, που ονόμασαν O.R.A.I. αποδίδοντας στα υποτιθέμενα μέλη της (με βάση την “ομολογία” μιας ψευτομετανιωμένης) έναν αριθμό βίαιων ενεργειών της τελευταίας 15ετίας, στήνοντας έτσι μια πολύχρονη δίωξη εναντίον δεκάδων αναρχικών στην Iταλία (βλ. “Αναρχικό Δελτίο” Νο 2).

Οι νέες απίθανες “πληροφορίες” των R.O.S. μιλούσαν ανάμεσα σ' άλλα για μακροχρόνιες διασυνδέσεις μεταξύ ελλήνων [καθώς και προσωπικά του Ν. Μαζιώτη] και ιταλών αναρχικών, για παρουσία “15μελούς αντιπροσωπείας” ελλήνων αναρχικών στην κηδεία του Edoardo Massari-Baleno, την Άνοιξη του '98, για 4 ιταλούς αναρχικούς οι οποίοι καταζητούνται για “κάποιες” ενέργειες στην Αθήνα κ.λπ. Για να “δέσει” το σενάριο επιστρατεύτηκαν και μέρη του κατασταλτικού θεωρήματος “R.O.S.-Marini”, αλλά και δόσεις απ' την ελληνική ασφαλίτικη μυθιστοριογραφία γύρω απ' την ταυτότητα των αναρχικών στην Ελλάδα, τον τρόπο οργάνωσής τους και τις υποτιθέμενες σχέσεις τους με “άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις”!

Βέβαια όλη αυτή η σεναριολογία κι η προσπάθεια παρουσίασης των δράσεων διεθνιστικής αλληλεγγύης ως απότοκων κάποιων φανταστικών διαπροσωπικών σχέσεων κι επαφών, εντάσσεται στα πλαίσια της έντασης των κατασταλτικών σχεδιασμών στην περιοχή, όπως προκύπτει π.χ. στην Ελλάδα μέσα από ειδικές διακρατικές συμφωνίες με παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις (Η.Π.Α., Iσραήλ, Τουρκία), από συνθήκες τύπου Σένγκεν, από την προαναγγελόμενη ψήφιση αντιτρομοκρατικού νόμου, κ.λπ.

Όμως η παγκοσμιοποίηση έχει και μια άλλη όψη εκτός από εκείνη της οικονομίας και της καταστολής. Την όψη της διεθνοποίησης των αγώνων για την Ελευθερία. Όταν ένας αγώνας ξεσπά σ' ένα σημείο, είναι δυνατόν να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει όσους αγωνίζονται και σε άλλα μέρη της γης. Η αλληλεγγύη των αναρχικών στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής, και ειδικά η στάση του Μαζιώτη απέναντι στο κράτος καθώς και ο διεθνιστικός και ρηξιακός χαρακτήρας που πήρε η δίκη του τον Iούλη του '99, ήταν γεγονότα με τέτοιο αντίκτυπο ώστε από μόνα τους να συνεγείρουν και να εμπνεύουν όσους αγωνίζονται οπουδήποτε για την κοινωνική απελευθέρωση.

Αργέστης

©

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑRΙΝΙ: Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΜΙΑΣ ΔΙΚΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΤΕΛΟΣ

Στις 31 Μάη 2000 έκλεισε η λεγόμενη δίκη Μαρίνι σε βάρος 50 αναρχικών συντρόφων που κατηγορούνταν για βαριά αδικήματα: από συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση μέχρι ανατρεπτική συνέργεια και άλλα “κοινά” εγκλήματα.

Τα ειδικά επιχειρησιακά τμήματα των Καραμπινιέρων (R.O.S.) και η εισαγγελία της Ρώμης θέλησαν να στριμώξουν, βάσει ψεύτικων και προκατασκευασμένων αποδείξεων, μερικές δεκάδες αναρχικών, προσφεύγοντας επίσης σε μια φανταστική επαναστατική οργάνωση στην οποία δόθηκε το όνομα O.R.A.I. H έρευνα που οδήγησε τον Σεπτέμβρη του 1996 στη σύλληψη 30 σχεδόν ατόμων, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια ερευνών, κλείνει με την αθώωση όλων αναφορικά με την ένοπλη οργάνωση και την ανατρεπτική συνέργεια, αλλά και με την καταδίκη 13 κατηγορούμενων με βαριές ποινές για “κοινά” εγκλήματα.

Η δίκη από την αρχή ήταν το αποτέλεσμα μιας σκευωρίας, όχι μόνο για την απόλυτη έλλειψη αποδείξεων αλλά και εξαιτίας ενός απόρρητου ντοκουμέντου των Καραμπινιέρων που ήταν για εσωτερική τους χρήση και είχε προηγηθεί της έρευνας, αλλά στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε εξαιτίας κάποιας εσωτερικής διαμάχης των R.O.S. H πληροφορία αυτή που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε από την υπεράσπιση υπογράμμιζε το πώς προκατασκευάστηκε η δίκη, πώς εγκλώβισε 50 αναρχικούς με βάση κατασκευασμένα αποδεικτικά στοιχεία και υποβολιμαίες καταθέσεις μιας ψευτο-μετανιωμένης μάρτυρος, και όλα αυτά για να οδηγήσουν στην καταδίκη τους, σύμφωνα με την καθιερωμένη ιεροεξεταστική μέθοδο του κατασταλτικού μηχανισμού.

Η απόφαση παρουσιάζει την εικόνα μιας βρώμικης ενδιάμεσης λύσης παιγμένης πάνω στο πετσί αυτών που καταδικάστηκαν.

Οι ένορκοι πραγματοποίησαν μια δίκη χωρίς αποδείξεις, αλλά μια γενική αθώωση θα ήταν άσχημα προσαρμοσμένη στα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για τις έρευνες, στα χρόνια της προφυλάκισης δεκάδων ατόμων, στις δημοσιογραφικές υπηρεσίες καθώς επίσης και στις αντιδραστικές πολιτικές διαθέσεις. Ενώ από τη μια μεριά αναγνωρίζεται το έκδηλο της κατασκευής του πλέγματος των κατηγοριών που προετοιμάστηκαν από τον εισαγγελέα Μαρίνι, από την άλλη επιβεβαιώνεται η θέληση να προχωρήσουν στην καταδίκη μιας δεκάδας κατηγορούμενων. Έτσι ξεπερνιέται η δυσκολία της δικαστικής εξουσίας να διατυπώσει ανοικτά μια πολιτική κρίση και να δικάσει ιδέες, και η απόφαση δικαιώνεται αποδίδοντας στα άτομα βαριά εγκλήματα (ποτέ αποδεδειγμένα) και παρουσιάζοντας τους κατηγορούμενους ως αιμοχαρείς εγκληματίες, προς αναζήτηση της συναίνεσης της κοινής γνώμης.

Αυτός ο επίλογος εισάγει σε μια πολιτική φάση όπου βρίσκεται στο δρόμο της υλοποίησής του ένα σχέδιο συνολικής επικύρωσης και παγίωσης της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας πάνω σε κάθε ζωντανή ύπαρξη. Η εξουσία υιοθετεί ιλιγγιωδώς αυξανόμενες τεχνικές ελέγχου και καταστολής, οι οποίες εμφανίζονται με διαφορετικές μορφές και είναι προορισμένες στο να περιορίζουν εκείνες τις οντότητες, επαναστατικές και μη, που επιδιώκουν να ζουν διαφορετικά, που εξεγείρονται και πραγματικά αμφισβητούν το μοντέλο που έχει επιβάλει το καπιταλιστικό σύστημα.

Όποιος δεν προσαρμόζεται στους κανόνες και αγωνίζεται για να αλλάξει την πραγματικότητα πρέπει να εμποδίζεται με κάθε μέσο, νόμιμο ή παράνομο, προτού μπορέσει να παρουσιάσει έναν πραγματικό κίνδυνο για το κράτος.

Αυτή είναι μόνο μία από τις τόσες δίκες που διεξάγονται ενάντια σε συντρόφους-ισσες σε όλη την Ιταλία και που με την ίδια μέθοδο τείνουν να τσακίσουν οποιοδήποτε είδος κοινωνικής διαφωνίας.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Ρώμη, 1η Ιούνη 2000

 

 

 

 

1