(Αναρχικό Δελτίο, νο 7, Σεπτέμβρης 2000)

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2000,
ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Γύρω στα 10.000-15.000 άτομα είχαν καταλάβει από νωρίς το πρωί την Parliament Square και τους γύρω κεντρικούς δρόμους. Σε άλλα σημεία της πόλης πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, όπως μια πορεία με ποδήλατα, διαμαρτυρία έξω από τα McDonald’s, συγκέντρωση ενάντια στο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που προωθείται στη Βρετανία και στοχεύει σε αυτές ακριβώς τις νέες μορφές αντίστασης (μια σύνοψη της κυρίαρχης ιδεολογίας που υπαγορεύει αυτή την επίθεση από πλευράς του κράτους αποτελεί η δήλωση του Μπλερ “τέτοιου είδους πράγματα δεν θα ξανασυμβούν, ναι μεν είναι δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται αλλά αν είναι να το κάνουν με τέτοιο τρόπο καλύτερα να μην το κάνουν καθόλου”).

...Στην Parliament, η πράσινη σημαία έδειχνε το Guerrilla Gardening. Οι Reclaim The Streets, που ενώ στις 18 Ιούνη προκειμένου να χτίσουν την είσοδο του χρηματιστηρίου κουβάλησαν φορτηγά με τούβλα τα οποία τελικά χρησιμοποιήθηκαν στην κατεδάφιση του City, τώρα έφταναν φορτωμένοι με λουλούδια και δέντρα, ξήλωναν το γκαζόν και το μετέφεραν στο οδόστρωμα. Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας εγκλωβίστηκε από το πλήθος και σπάστηκε. Το άγαλμα του Τσόρτσιλ και άλλα σύμβολα της ιστορίας του βρετανικού εθνικισμού βάφτηκαν με σπρέυ. Η πορεία ξεκίνησε όταν υψώθηκε η κόκκινη σημαία. Η μαύρη σημαία ήταν για την ελευθερία. Οι κάμερες παρακολούθησης (το Λονδίνο είναι γεμάτο από αυτές), έγιναν ο κατεξοχήν στόχος. Η φρουρά της πρωθυπουργικής κατοικίας δέχτηκε επίθεση. Ένα McDonald’s, ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος και ένα παρακείμενο σούπερ-μάρκετ καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν. Η κόκκινη σημαία έφτασε στην πλατεία Trafalgar όπου συνάντησε τη συγκέντρωση των Κούρδων και των εργαζομένων της Rover. Η αστυνομία (που αξίζει να σημειωθεί ότι έκανε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων 30 χρόνων με παρουσία σε γη, αέρα αλλά και νερό -με βατραχανθρώπους στον Τάμεση - και σε άμεση επικοινωνία με το στρατό που βρισκόταν σε επιφυλακή), έκλεισε τις εξόδους από την πλατεία και έκοψε την πορεία στα δύο. Οι αψιμαχίες με τους μπάτσους κράτησαν αρκετή ώρα. Περίπου 1.500 διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα στον κλοιό, πέρασαν ένας-ένας από έλεγχο, φωτογραφήθηκαν και όσοι από αυτούς “καταζητούνταν” ή φαινόταν από τις κάμερες να έχουν σχέση με τα “επεισόδια” και τις καταστροφές κρατήθηκαν. (Η αστυνομία ακολούθησε την ίδια τακτική που εφάρμοσε στο Γιούστον στις 30 Νοέμβρη, μετά τα εξεγερτικά γεγονότα που σημειώθηκαν εκεί παράλληλα με αυτά στο Σηάτλ).

Στο άλλο τμήμα της πορείας, γίνονταν και εκεί συγκρούσεις με την αστυνομία που αρχικά προσπάθησε να περιορίσει και να κλείσει τον κόσμο στην Parliament, αλλά δεν τα κατάφερε. Το πλήθος πέρασε από τον κλοιό και διέσχισε ένα μέρος της πόλης προκαλώντας καταστροφές σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία έφτασαν ως το νότιο Λονδίνο στο Kennigton Park όπου κατέληξαν γύρω στα 500-800 άτομα. Αργά το βράδυ κόσμος διέσχισε την οδό Strand κοντά στην Trafalgar κατεδαφίζοντας βιτρίνες καταστημάτων και σπάζοντας πολυτελή αυτοκίνητα... Ο απολογισμός της ημέρας: 96 συλληφθέντες, 500.000 λίρες ζημιές και 10 μπάτσοι στο νοσοκομείο.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Μια μεγάλη διαδήλωση κατέκλυσε την πόλη. Έγιναν επιθέσεις στα McDonald’s, την Amec Consttruction, τη Shell, σε γραφεία ευρέσεως εργασίας. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν.

ΣΕΟΥΛ. Στο κέντρο της πόλης κατέβηκαν 15.000 άτομα, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και διαδηλώνοντας ενάντια στις πολυεθνικές και τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Περισσότεροι από 300 νεολαίοι συγκρούστηκαν για πολλή ώρα με την αστυνομία και δύο από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.

ΜΑΝΙΛΑ. Διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία με πέτρες και ξύλα και προσπάθησαν να σπάσουν τα μπλόκα της κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε μάνικες με νερό για να τους διαλύσει. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων συνελήφθησαν εφτά άτομα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Πραγματοποιήθηκε διαδήλωση και η αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα “προληπτικώς”.

ΚΡΑΚΟΒΙΑ. Αναρχικοί έκαναν πορεία προς τις τοπικές φυλακές. Όταν η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει ξεκίνησαν συγκρούσεις. Αρκετοί τραυματίστηκαν και 14 αναρχικοί συνελήφθησαν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. 10.000 άτομα (αναρχικοί, αυτόνομοι και αντιφασίστες) συγκρούστηκαν με την αστυνομία που προστάτευε μια διαδήλωση νέο-ναζιστών. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν 15 ώρες και ήταν οι βιαιότερες των τελευταίων δέκα χρόνων. 300 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και έγιναν 40 συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, μια αναρχική από τη Ζυρίχη, η Εvelyn, σκοτώθηκε.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Ομάδες αυτόνομων επιτέθηκαν σε τράπεζες και καταστήματα και πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να τους διαλύσει. Συνελήφθησαν 134 άτομα.

ΖΥΡΙΧΗ. Πραγματοποιήθηκε μια δυναμική διαδήλωση με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων. Ο κόσμος επιτέθηκε σε σύμβολα του καπιταλισμού (τράπεζες, καταστήματα, πολυτελή αυτοκίνητα) και συγκρούστηκε με την αστυνομία που προσπάθησε να τους διαλύσει. Συνελήφθησαν 38 άτομα.

KΟΠΕΝΧΑΓΗ. Περίπου 1.000 ακτιβιστές από ομάδες αναρχικών, αντιφασιστών, αυτόνομων, φεμινιστριών και ελευθεριακών κομμουνιστών διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ενάντια στον καπιταλισμό. Ήταν η πρώτη φορά, μετά την άγρια καταστολή του κινήματος το ’90 που οργανώθηκε πορεία από μη-ρεφορμιστές. Η παρουσία των μπάτσων ήταν ασφυκτική και εμπόδισε τους διαδηλωτές να υλοποιήσουν την απόφασή τους να επιτεθούν σε σύμβολα του πλούτου. Σε σύντομες αψιμαχίες που ξέσπασαν στο τέλος της πορείας χτυπήθηκαν ασφαλίτες ενώ συνελήφθησαν έξι άτομα.

ΠΡΑΓΑ. Πραγματοποιήθηκε πορεία από αναρχικούς η οποία υπέστη επίθεση της αστυνομίας. Συνελήφθησαν τρείς αναρχικοί, μέλη της τσεχικής Ομοσπονδίας, που απελευθερώθηκαν τις επόμενες μέρες αφού πρώτα τους αποδόθηκαν βαριές κατηγορίες όπως “παράνομη οπλοφορία” και επίθεση κατά αστυνομικών.

ΝΟΒΟΡΟΣΙΣΚ. Η πορεία για την Πρωτομαγιά απαγορεύτηκε από την αστυνομία. Δύο αναρχικοί οικολόγοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από την FSB (πρώην KGB). Ήδη, από την παραμονή ξεκίνησαν οι απελάσεις από το Νοβοροσίσκ των αναρχικών που είχαν καταφθάσει από τις πόλεις Κρασνοντάρ, Σότσι, Κροπότκιν και Belorechensk της Μαύρης Θάλασσας, για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ. Αναρχικοί κάλεσαν πορεία στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας (Aetearoa), στην οποία συμμετείχαν επίσης οικολόγοι ακτιβιστές, ριζοσπάστες ιθαγενείς Maori, φοιτητές, μαθητές και rastafarians. Η διαδήλωση διέσχισε το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης, όπου έγινε στόχος επίθεσης η αντιπροσωπεία της Nike, Rebel Sport.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις τις πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκαν στην καρδιά του οικονομικού κέντρου της πόλης. Η κυκλοφορία διακόπηκε, έγιναν εισβολές στη Fidelity Investments και στη Boston Safe Deposit & Trust και συγκρούσεις με την αστυνομία. Όταν κάποιος συνελήφθη, εξαγριωμένοι διαδηλωτές από το “black block” περικύκλωσαν το βαν όπου κρατούνταν και τον απελευθέρωσαν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περίπου 3.000 άτομα διαδήλωσαν ζητώντας γενική αμνηστία για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και καλύτερες συνθήκες δουλειάς για όλους τους εργάτες. Η αστυνομία συνέλαβε αναρχικούς από το “black block” γιατί “παραβίασαν” νόμο της πολιτείας που απαγορεύει στους διαδηλωτές να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διαδήλωση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τις μεγάλες υπερεθνικές εταιρίες έκλεισε μια από τις κεντρικότερες διασταυρώσεις της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία που προσπάθησε να τους διαλύσει.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ. 200 αναρχικοί πραγματοποίησαν πορεία που ξεκίνησε μετά από ένα παγανιστικό χορό και επίκληση στο “πνεύμα του Σηάτλ”. Όσο η αστυνομία προσπαθούσε να τους περιορίσει στο πεζοδρόμιο γίνονταν διαρκώς αψιμαχίες. Οι διαδηλωτές συνάντησαν την πορεία των εναλλακτικών και των οικολόγων και οι αψιμαχίες με την αστυνομία συνεχίστηκαν. Έγιναν επιθέσεις σε επιχειρήσεις και σε τράπεζες με κεντρικό σύνθημα: “παγκοσμιοποίηση της ελευθερίας”!

*

Από την Αθήνα μέχρι το Σηάτλ... από το Λονδίνο και το Βερολίνο μέχρι τη Σεούλ... κι από τη Φιλαδέλφεια μέχρι την Πράγα... όπου με αφορμή τη συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί εκεί, στις 26 Σεπτέμβρη 2000, προγραμματίζονται εκδηλώσεις αντίστασης, τόσο στην Πράγα όσο και σε άλλες πόλεις του κόσμου με σύνθημα “να παγκοσμιοποιήσουμε την ελευθερία και όχι την οικονομία”!

Αυτό που γίνεται πια φανερό είναι πως ένα νέο παγκόσμιο κίνημα διαμορφώνεται κι ένας παγκόσμιος κοινωνικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλα αυτά τα γεγονότα, όπου το κοσμοείδωλο της κυριαρχίας διαρρηγνύεται και τη θέση του παίρνει η απαλλοτρίωση του χώρου και του χρόνου που είναι γιορτή και αντεπίθεση μαζί, είναι στιγμές αυτού του αγώνα. Στιγμές που εμπνέονται από αυτές που προηγήθηκαν και κατατίθενται ως γόνιμη εμπειρία σε αυτές που θα ακολουθήσουν. Το μυστικό νήμα που τις ενώνει, βρίσκεται σε εκείνες τις δυνάμεις, τις σκέψεις και τις επιθυμίες που επιμένουν να αναστατώνουν και να απειλούν τον κυρίαρχο κόσμο της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης καθώς αναζητούν το δρόμο προς την ελευθερία.

Για μας, που βαδίζουμε σε αυτό το δρόμο του διεθνοποιημένου αγώνα, έχει σημασία να αξιοποιούμε κάθε σύνδεση και συγγένεια προς την κατεύθυνση της όξυνσης και της ριζοσπαστικοποίησής του. Να επιχειρούμε την έκφραση της εξεγερτικής δράσης σπάζοντας τη σιωπή της ανακωχής και της συναίνεσης όταν αυτή κυριαρχεί. Να εκμεταλλευόμαστε κάθε ρήγμα που δημιουργεί η κοινωνική δυσαρέσκεια για τη μετατροπή του σε έδαφος για αντεπίθεση. Να είμαστε παντού όπου εκδηλώνεται και όπου είμαστε να εκδηλώνεται...

Μαρίνα - Nemus - Ιανός

1