[Σχόλια και Άλλα]
Καθεστώς ημι-ελευθερίας για μέλη της Action Directe στη Γαλλία και απελευθέρωση μέλους της RAF στη Γερμανία
Μετά από 20 χρόνια φυλάκισης, το Δικαστήριο Εφαρμογής Ποινών αποδέχτηκε το καθεστώς ημιελευθερίας, από τις 2 Αυγούστου, για την Nathalie Menigon. Αυτό συνίσταται στο "δικαίωμα" να δουλεύει εκτός φυλακής από το πρωί ως το απόγευμα και μετά να ξαναγυρνάει στη φυλακή. Η Ναταλί έχει την υποχρέωση να απέχει από κάθε δημόσια δήλωση. Αυτή είναι η πρώτη φάση μιας θεωρητικά πιθανής απελευθέρωσης μετά από έναν χρόνο. Η Ναταλί έχει καταδικαστεί ως μέλος της Action Directe σε δύο φορές ισόβια. Τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί δύο εγκεφαλικά.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2007 ανακοινώθηκε επίσης η καταρχήν αποδοχή του αιτήματος του Ζαν Μαρκ Ρουγιάν, μέλους επίσης της Action Directe, να υπαχθεί σε καθεστώς ημι-ελευθερίας μετά από 20 χρόνια φυλακής. Εφόσον οριστικοποιηθεί η απόφαση, ο Ρουγιάν θα μεταφερθεί σε φυλακή της Μασσαλίας όπου θα εργάζεται τη μέρα σε εκδοτικό οίκο και θα κοιμάται το
βράδυ στην φυλακή. Αυτό το καθεστώς συνήθως διαρκεί για ένα χρόνο και μετά ο κρατούμενος μπορεί -θεωρητικά- να απελευθερωθεί πραγματικά. Ωστόσο η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, αφού η εισαγγελία θα έκανε έφεση και η τελική απόφαση θα έβγαινε σε κάποιες εβδομάδες. Δεν είναι γνωστοί ακόμα οι περιορισμοί που ενδεχομένως θα του επιβληθούν και που συνοδεύουν συνήθως μια τέτοια απόφαση, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση κάθε δημόσιας έκφρασης.Την αποφυλάκιση ενός ακόμη μέλους της RAF διέταξε στις 19 Αυγούστου 2007 δικαστήριο της Φρανκφούρτης. Πρόκειται για την Eva Haule που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για το θάνατο αμερικανού στρατιώτη και για βομβιστική επίθεση σε αμερικανική βάση στη Βαυαρία, το 1985. Η Haule συνελήφθη τον Αύγουστο του 1986 και αποφυλακίζεται ύστερα από 21 χρόνια κάθειρξης. Είναι το δεύτερο μέλος της οργάνωσης που αφήνεται πρόωρα με περιοριστικούς όρους. Προηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο η Μπριγκίτε Μονχάουπτ, μια ιστορική μορφή της RAF, που είχε χαρακτηριστεί ως “η πιο επικίνδυνη γυναίκα της Γερμανίας” και παρέμεινε 24 χρόνια έγκλειστη χωρίς να μετανιώσει ποτέ για τη δράση της.
(από το athens.imc)
*