Συγκρούσεις στην Christiania
Μετά την βίαιη εκκένωση της 24χρονης κατάληψης του Ungdomshuset και την καταστολή του ξεσηκωμού των καταληψιών και των αλληλέγγυων που δεν έχει κοπάσει μέχρι σήμερα, στο στόχαστρο του Δανικού κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών του βρίσκεται η Κριστιάνια, μια ιδιότυπη, αυτόνομη καταληψιακή κοινότητα με πληθυσμό περίπου 850 κατοίκους και έκταση 34 εκτάρια, η οποία υπάρχει στην Κοπεγχάγη από το 1971. Ένας φίλος από τους καταληψίες του Ungdomshuse
t μας γράφει σχετικά:“H Δευτέρα 14 Μάη 2007 ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα στην ιστορία της Κριστιάνια, στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Εκείνη τη μέρα η αστυνομία προσπάθησε να εκκενώσει ένα σπίτι που ονομάζεται "Cigarkassen" και βρίσκεται στην περιοχή της Κριστιάνια. H δικαιολογία ήταν ότι το σπίτι ήταν ακατάλληλο για κατοικία ύστερα από ζημιές που είχε υποστεί από μια φωτιά το 2002, και ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς του δανικού κράτους, ήταν χτισμένο παράνομα. Άλλος ένας λόγος ήταν ότι κάτοικοι της Κριστιάνια είχαν πρόσφατα ξεκινήσει να επισκευάζουν το σπίτι, με σκοπό να γίνει κατοικήσιμο, πράγμα που απαγορεύεται από τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση. Αυτοί οι κανονισμοί ισχύουν τα τελευταία πέντε χρόνια, και έχουν σηματοδοτήσει μια νέα και έντονα επιθετική στάση απέναντι στην Κριστιάνια.
Η επίσημη εξήγηση της κυβέρνησης για αυτή τη στάση βασίζεται στο επιχείρημα ότι εκείνη την εποχή η Κριστιάνια ήταν κέντρο πώλησης χασίς και μαριχουάνας στη Δανία: αυτό ήταν παράνομο και έτσι έπρεπε να σταματήσει. Άλλος λόγος, τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει σε σύγκριση με την πώληση παράνομων ναρκωτικών, ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλει την πειθαρχία στην περιοχή μέσα από μια διαδικασία αναμορφωτικών στρατηγικών, έτσι ώστε η Κριστιάνια να ταιριάζει με την κατεστημένη εικόνα της ωραίας βασιλικής πόλης της Κοπεγχάγης.
Ένα άλλο ενδιαφέρον επιχείρημα είναι ότι η περιοχή έχει καταστεί πολύ ελκυστική για την κατασκευαστική βιομηχανία. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Κοπεγχάγη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως τόπος κατοικίας. Η Κριστιάνια φαίνεται πως είναι ένα καλό μέρος για να χτιστεί και έτσι να γίνει στόχος κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης ακίνητων.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμόρφωσης της Κριστιάνια από την κυβέρνηση σήμαινε ακόμα πιο επιθετικές τακτικές και στρατηγικές της αστυνομίας που συνοψίζονται στον όρο "μηδενική ανοχή". Στην ιστορία της Κριστιάνια πάντα υπήρχαν συγκρούσεις με τις αρχές αλλά τώρα έχουν ενταθεί.
Το αποτέλεσμα ήταν ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην Κριστιάνια και κατά συνέπεια πολυάριθμες συμπλοκές και συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή η στρατηγική, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί εξευτελισμούς, έχουν χτυπηθεί κι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία. Νόμοι που δεν εφαρμόζονται στην υπόλοιπη χώρα είναι τώρα για τους ανθρώπους της Κριστιάνια μια σκληρή πραγματικότητα.
Πολλές μορφές αντίστασης έχουν αναπτυχθεί από τότε. Τις περισσότερες φορές κυριαρχεί η ειρηνική, μη-βίαιη νοοτροπία πολλών από τους κατοίκους της περιοχής. Από τότε που καταλήφθηκε η Κριστιάνια, το 1971, εμπνεόταν ιστορικά κυρίως απο τα κινήματα των Χίππυς της δεκαετίας του ΄60. Οι άνθρωποι που φέρουν αυτή τη νοοτροπία θεώρησαν ότι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν διαπραγματεύσεις με το υπουργείο άμυνας, στο οποίο ανήκει η περιοχή. (Η Κριστιάνια δημιουργήθηκε με την κατάληψη μιας παλιάς εγκαταλελειμμένης στρατιωτικής βάσης). Αυτές οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στη δημιουργία μιας πολύ ρεφορμιστικής στάσης, πράγμα που σήμαινε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να χωρίσει την Κριστιάνια σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα: το ένα υπέρ των νέων κανονισμών της κυβέρνησης, οπότε και υπέρ των διαπραγματεύσεων, και το άλλο ενάντια στους νέους κανονισμούς και κατά συνέπεια ενάντια στις διαπραγματεύσεις.
Εν μέσω αυτής της διαφωνίας, η κυβέρνηση κατάφερε να θεσπίσει νέους νόμους σε βάρος της περιοχής, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα απαγορεύουν στην κοινότητα να δέχεται νέους κατοίκους και να κατασκευάζει καινούρια σπίτια, όσο η κατάσταση δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Έτσι οι μπάτσοι ισχυρίζονταν ότι είχαν το δίκιο με το μέρος τους, όταν προχώρησαν στην επιχείρηση κατεδάφισης του Cigarkassen στις 14 Μάη. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής είχαν άλλη άποψη.
Καθώς η αστυνομία επιχειρούσε να κατεδαφίσει το κτίριο, άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος για να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του. Αρχικά οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, αλλά όταν η αστυνομία ξεκίνησε τις συλλήψεις οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αντιδρούν όλο και πιο μαχητικά. Έγινε σαμποτάζ στο φορτηγό που είχε φέρει η αστυνομία για τις εργασίες κατεδάφισης, στήθηκαν οδοφράγματα στην περιοχή, και οι μπάτσοι αντιμετωπίστηκαν με τούβλα, μπουκάλια και μολότοφ. Έτσι η αστυνομία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για το Cigarkassen, και χρειάστηκε να περιοριστεί στο πώς θα επιβάλει τον έλεγχο στην περιοχή. Αλλά και αυτή της η απόπειρα απέτυχε. Οι ταραχές συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και οι μπάτσοι εκδιώχθηκαν από την Κριστιάνια και παραιτήθηκαν από κάθε προσπάθεια να επανέλθουν την ίδια νύχτα, αφού πρώτα το είχαν επιχειρήσει με όλες τους τις δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες δακρυγόνων και χτυπώντας με γκλομπ πολλούς διαδηλωτές.
Όταν οι συγκρούσεις σταμάτησαν, οι κάτοικοι έχτισαν ξανά το Cigarkassen και μάλιστα καλύτερα από πριν!
Τις επόμενες μέρες η αστυνομία είχε, ως συνήθως, ισχυρή παρουσία, όχι όμως συνεχή. Ενώ στις 16 και 18 Μάη 2007 ξέσπασαν νέες συγκρούσεις, κατά τις οποίες ασφαλίτες κυνηγήθηκαν και εκδιώχθηκαν από την περιοχή ενώ εκσφενδονίστηκαν εκ νέου πέτρες και μολότοφ στα δανέζικα ΜΑΤ.
Ογδόντα οκτώ άτομα συνελήφθησαν εκείνη την εβδομάδα και διώκονται με βαριές κατηγορίες.Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο το Cigarkassen εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στα υπόλοιπα όμορφα κτίρια της Κριστιάνια!
PR, Κοπεγχάγη, 1η Ιούνη 2007
*