[Σχόλια και ’λλα]
Τα ΜΑΤ και ο M. Κυριακού χτύπησαν περίοικους που έκαναν δενδροφύτευση στο Πεδίον του ’ρεως
Το πρωί της 1ης Απρίλη 2007 η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του ’ρεως είχε καλέσει συγκέντρωση για να προχωρήσει σε συμβολική δενδροφύτευση στο πάρκο ενάντια στις αυθαιρεσίες του μεγαλοεφοπλιστή, καναλάρχη του ΑΝΤ1, προέδρου του Πανελληνίου ΓΣ και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και
μέγιστου παράγοντα του έθνους Μίνωα Κυριακού. Να σημειωθεί πως ο Κυριακού συνεχίζει να καταπατά δημόσιο χώρο επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου ΓΣ μέσα στο πάρκο παρά τις καταδίκες σε βάρος του.Να σημειωθεί επίσης πως στις 6 Φλεβάρη 07 το Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου καταδίκασε ερήμην τον Κυριακού σε φυλάκιση 4 ετών χωρίς εξαγορά και αναστολή εκτέλεσης της ποινής, για σειρά καταπατήσεων στον Αγ. Αιμιλιανό Ερμιονίδας. Το δικαστήριο διέταξε επίσης έρευνα στην τοπική Πολεοδομία, διότι έκανε επί σειρά ετών τα στραβά μάτια και δεν προχωρούσε στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων. Ο εντιμότατος κ. Κυριακού εκτίει την ποινή του σε κατάσταση πλήρους ελευθερίας.
Η δενδροφύτευση γινόταν έξω από μια παράνομη είσοδο του Πανελληνίου ΓΣ η οποία οδηγεί μέσα στο πάρκο, δηλαδή σε δημόσιο χώρο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπερνομαρχίας Αθήνας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν τις εγκαταστάσεις του ΠΓΣ πήραν εντολή να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους κατοίκους. Οι κακοποιήσεις και οι ξυλοδαρμοί συμπληρώθηκαν με τρεις συλλήψεις κατοίκων που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση και οδηγήθηκαν στο Ζ ΑΤ της Κυψέλης. Τα ΜΑΤ εκτός από τις συλλήψεις φρόντισαν να ξεριζώσουν και τα δεντράκια!
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο κατηγορούμενοι για απείθεια κατά της αρχής και διακεκριμένη φθορά περιουσίας. Την επομένη αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ έπεσε η κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς και έμεινε εκκρεμής η κατηγορία για την απείθεια.
Το Πεδίον του ’ρεως, με έκταση περίπου 300 στρε΅΅άτων, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που υπάρχουν στην Αθήνα. Κάποτε ήταν πεδίο ασκήσεων του στρατού (από όπου και το όνομά του) κι από το 1900 έχει κηρυχθεί κοινόχρηστος χώρος, υπαγό΅ενος από το 1930 σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Στην ΒΔ γωνιά του, σε οικόπεδο που παραχώρησε το 1893 ο φίλαθλος βασιλόπαις και μετέπειτα βασιλιάς Γεώργιος, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πανελληνίου ΓΣ ο οποίος το 1977 είχε χαρακτηριστεί ως χώρος κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέποντας την είσοδο και σε όσους θα ήθελαν να αθληθούν χωρίς να είναι ΅έλη του. Βέβαια δεν λειτουργεί πια ως τέτοιος, η ε΅πορευ΅ατοποίηση του χώρου είναι πασιφανής και έχει μετατραπεί σε ένα αθλητικό πολυκέντρο.
Σήμερα, όπως όλοι σχεδόν οι δημόσιοι χώροι, το Πεδίον του ’ρεως υφίσταται περιορισμούς στη δυνατότητα ελεύθερης χρήσης του και πιέσεις για την εμπορευματοποίησή του. Ανάμεσα στα προβλήματά του, όπως η περίφραξή του με μπετόν και σιδερένια κάγκελα, ο περιορισμός των εισόδων του από 14 σε 8, το ξερίζωμα δέντρων και
θάμνων, η διάνοιξη δρόμων και η παραχώρησή του για εμπορικές χρήσεις, το σημαντικότερο είναι η διαρκής αναβάθμιση του γειτονικού ΠΓΣ που γίνεται με καταστροφές και καταπατήσεις στο δημόσιο χώρο, οι οποίες κλιμακώθηκαν και παγιώθηκαν επί των ημερών του Κυριακού.Η υπόθεση ξεκίνησε το 1988, όταν η Κτη΅ατική Εταιρεία του Δη΅οσίου, ΅ε τη σύ΅φωνη γνώ΅η του ΥΠΕΧΩΔΕ, παραχώρησε αυθαίρετα στον ΠΓΣ τη χρήση 5,6 στρε΅΅άτων του πάρκου -τα οποία είχε ήδη καταπατήσει- με τη δέσμευση ωστόσο να ΅ην πειράξει το πράσινο που υπήρχε μέσα στην έκταση αυτή.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΠΓΣ από τον Κυριακού το 1997 ξεκίνησε η κατασκευή νέων κτισ΅άτων του συλλόγου και ο εκσυγχρονισ΅ός παλαιότερων, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του χώρου και καταστροφές του πράσινου
.Καθώς όλες αυτές οι εργασίες δεν διέθεταν άδεια, κατόπιν εκκλήσεων των περιοίκων διενεργήθηκαν επανειλη΅΅ένα αυτοψίες από τη Διεύθυνση Πολεοδο΅ίας του Δή΅ου Αθηναίων (1988-2001) όπου διαπιστώθηκαν οι αυθαιρεσίες και ζητήθηκε από το Ζ ΑΤ Κυψέλης η ά΅εση διακοπή των εργασιών στα κτίσ΅ατα που κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Οι μπάτσοι βέβαια ποτέ δεν διανοήθηκαν να παρεμποδίσουν τα έργα του Κυριακού. Ο τότε υπουργός Δη΅όσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε στις 2/3/2000: Δόθηκαν πρόσθετες εντολές και οδηγίες στις υπηρεσίες μας, τόσο για την εντατικοποίηση της αστυνό΅ευσης, όσο και για την τήρηση διακοπής των οικοδο΅ικών εργασιών στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυ΅ναστικού Συλλόγου.
Το α΅έσως επό΅ενο διάστη΅α, τα αυθαίρετα κτίσματα του ΠΓΣ στο Πάρκο ολοκληρώθηκαν δίχως το παραμικρό πρόβλη΅α.
Η κατεδάφισή τους διατάχτηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση της Κτη΅ατικής Εταιρείας του Δη΅οσίου στις καταγγελίες ότι κόπηκαν δέντρα κατά τις εργασίες κατασκευής των αυθαιρέτων του ΠΓΣ: Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί η καταγγελθείσα κοπή δέντρων, αφού δεν είχε γίνει καταγραφή του ενυπάρχοντος πρασίνου κατά την έναρξη του χρόνου της παραχώρησης.
Ο Δή΅ος δεν διαθέτει συνεργεία για την κατεδάφισή των αυθαίρετων του Κυριακού, τα πρόστι΅α (395.000 ευρώ) δεν εισπράττονται, διότι ο δικαστικός επι΅ελητής δεν βρίσκει κινητή ή ακίνητη περιουσία του ΠΓΣ, η αρ΅όδια ΔΟΥ δεν δεσ΅εύει το αποδεικτικό φορολογικής ενη΅ερότητας του συλλόγου. Οι δίκες για τις αυθαιρεσίες στο πάρκο ΅ε εναγό΅ενους τα 15 μέλη του ΔΣ του ΠΓΣ (μεταξύ των οποίων η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά) και τον πρόεδρο Κυριακού, παίρνουν συνεχώς αναβολές και με αυτή την τακτική περνάει μια πενταετία και βγαίνει απαλλακτικό βούλευ΅α!
Στο μεταξύ, σε κάθε εκδήλωση του ΠΓΣ συνωστίζονται πλήθος πολιτικών και άλλων μεγαλόσχημων παραγόντων στο πλευρό του εντιμότατου κ. Κυριακού, ο οποίος καλεί τα ΜΑΤ να φρουρούν το τσιφλίκι του, να χτυπούν και να συλλαμβάνουν τους περίοικους που τολμούν να αντιστέκονται φυτεύοντας δέντρα στον καταπατημένο δημόσιο χώρο. Ανάμεσά στους υποστηρικτές του και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης που δήλωσε πως προτιμά έναν αθλητικό χώρο έστω και παράνομα κτισμένο από ένα παραμελημένο πάρκο!
Η Επιτροπή Αγώνα διοργάνωσε και νέα δενδροφύτευση στο πάρκο την Κυριακή 29 Απρίλη. Αυτή τη φορά οι συγκεντρωμένοι ήταν πολύ περισσότεροι, περίπου 300, και τα ΜΑΤ δεν φάνηκαν. Υπήρχαν βέβαια και μερικοί με την ιδιότητα του πολιτευτή της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά οι πολλοί ήταν περίοικοι κάθε ηλικίας από τις γειτονικές περιοχές, Κυψέλης, Πατησίων, Πολύγωνου, Γκύζη, Εξαρχείων, μέλη τοπικών κοινωνικών συλλόγων καθώς και μέλη πολιτικών συλλογικοτήτων διαφόρων τάσεων. Με φτυάρια και κασμάδες ανασκάφηκε ο δρόμος ο οποίος μέσα από το πάρκο οδηγεί στα αυθαίρετα κτίσματα του Κυριακού και χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα ανεφοδιασμού του ΠΓΣ. Ανοίχτηκαν λάκκοι και φυτεύτηκαν πολλά δεντράκια. Τα μπάζα από την τσιμεντένια επίστρωση του δρόμου που ξηλώθηκε ρίχτηκαν μπροστά στην πόρτα του ΠΓΣ που έχει ανοίξει αυθαίρετα ο Κυριακού μέσα στο Πεδίον του ’ρεως. Πάνω στην πόρτα γράφτηκε με σπρέι η απαίτηση να κατεδαφιστούν άμεσα τα αυθαίρετα κτίσματα στην καταπατημένη έκταση του πάρκου...
*