ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
Δ
ιανύουμε μια περίοδο όπου το κράτος επιχειρεί την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας εκσυγχρονισμού των δομών εκμετάλλευσης και καταπίεσης, με την επιβολή του νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, η οποία προσωρινά πάγωσε λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων. Τον τελευταίο μήνα, με αιχμή την ψήφιση του νόμου-πλαισίου, ο αγώνας κλιμακώνεται με την αναζωπύρωση των καταλήψεων πανελλαδικά και μαζικότερες διαδηλώσεις.Στις 8 Μάρτη, μέρα της κατάθεσης του νόμου προς ψήφιση στη βουλή και παρά το κλίμα τρομοκρατίας και την ένταση της καταστολής που κυριάρχησε στις προηγούμενες διαδηλώσεις -με αποκορύφωμα τους πυροβολισμούς από τον ειδικό φρουρό στην πορεία της 1ης Μάρτη έξω από το υπουργείο Αιγαίου- 35.000 κόσμος κατεβαίνει στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, έχοντας σα στόχο να απαντήσει δυναμικά τόσο στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις, όσο και στους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου.
Όταν η πορεία φτάνει έξω από το κτίριο της βουλής, ένα χώρο πολιτικά στοχοποιημένο από τους διαδηλωτές, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ για τουλάχιστον δύο ώρες με τη συμμετοχή εκατοντάδων αναρχικών-αντιεξουσιαστών, νεολαίων, φοιτητών και στήνονται οδοφράγματα ως κίνηση έμπρακτης αμφισβήτησης στα σχέδια του κράτους. Η οργή των αγωνιζόμενων ξεχείλισε και εκφράστηκε με ένα ελάχιστο ποσοστό δίκαιης κοινωνικής αντιβίας απέναντι στη βία της εξουσίας, έξω από το πλαίσιο της αστικής νομιμότητας και της κομματικής χειραγώγησης.
Η πορεία αντιμετώπισε άγρια καταστολή, ξυλοδαρμούς δεκάδων διαδηλωτών, αθρόα χρήση χημικών που οδήγησαν εν τέλει στη βίαιη διάλυσή της έξω από το κτίριο της βουλής. Πραγματοποιήθηκαν 61 προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις με βαριές και κατασκευασμένες κατηγορίες. Οι 52 που διώκονται για πλημμελήματα αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και από τους 9 που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος οι 8 αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή βαριών εγγυήσεων (5.000 ευρώ για τον καθένα ) ενώ ο σύντροφος Βασίλης Στεργίου προφυλακίζεται. Από την πρώτη στιγμή, οι συλληφθέντες αρνούνται όλες τις κατηγορίες, που τους αποδίδονται με μοναδικό στοιχείο καταθέσεις μπάτσων. Ο Βασίλης Στεργίου κρατείται όμηρος
του κράτους στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού με μοναδικό κριτήριο τόσο ότι δεν είναι φοιτητής -κάτι στο οποίο σπεκουλάρισαν τα φερέφωνα της ασφάλειας μέσα από τα ΜΜΕ αναδεικνύοντάς το ως διαχωριστικό στοιχείο από τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του- όσο και το ότι είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές για τη συνολικότερη δράση του ως αναρχικός.Μετά το τέλος της πορείας, μέρος των διαδηλωτών φτάνει στα Προπύλαια και ένα κομμάτι από αυτούς καταλαμβάνει το κτίριο της Πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η κατάληψη της Πρυτανείας αποτέλεσε ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που λειτούργησε ως κέντρο αντιπληροφόρησης και δράσης για 5 ημέρες ενώ την επομένη της πορείας, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, καλεί στην διαδήλωση ενάντια στην καταστολή η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 7.000 διαδηλωτών και στην οποία εκατοντάδες αναρχικοί-αντιεξουσιαστές αυθόρμητα σχηματίζουν μπλοκ.
Μετά τη σαρωτική κατασταλτική επίθεση που δέχτηκε η πορεία της 8ης Μάρτη, ακολούθησε για ακόμη μια φορά η ιδεολογική προπαγάνδα του κράτους, που σα στόχο είχε να αποκοινωνικοποιήσει και να αποπολιτικοποιήσει τα εξεγερσιακά γεγονότα που έλαβαν χώρα στους δρόμους γύρω από τη βουλή, σερβίροντας το γνωστό παραμύθι περί “λιγοστών κουκουλοφόρων”. Ταυτόχρονα στα ΜΜΕ παρελαύνουν μεγαλοδημοσιογράφοι, καθηγητές, εκπρόσωποι κομμάτων, παράγοντες της αριστεράς και μπάτσοι που συκοφαντούν τους αγωνιζόμενους, μιλώντας για προβοκάτορες και εγκληματικά στοιχεία, με στόχο να απομονώσουν τους αναρχικούς, το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του ευρύτερου κοινωνικού αγώνα που διεξάγεται σχεδόν ένα χρόνο τώρα με αιχμή την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Συγκρίνουν και εξισώνουν τα συγκρουσιακά γεγονότα, που δημιούργησε μεγάλο μέρος διαδηλωτών με τη δολοφονική δράση των έμμισθων φρουρών του κράτους, που έστειλαν στα νοσοκομεία δεκάδες από αυτούς. Ακόμη, το κάψιμο ενός φυλακίου, μια συμβολική πράξη που κάνει ξεκάθαρο πως κανένα σύμβολο δεν μπορεί να ενώνει τους καταπιεσμένους με τους δυνάστες τους, εμφανίστηκε ως βεβήλωση ενός εθνικού μνημείου, πίσω από την οποία συσπειρώθηκε όλο το πολιτικό σύστημα συμπεριλαμβανομένης της καθεστωτικής και ρεφορμιστικής αριστεράς. Αυτή άλλωστε έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καταδικάσει τις συγκρούσεις εκατοντάδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής, καταθέτοντας ακόμα μια φορά διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στην αστική δημοκρατία, ανταποκρινόμενη στο γνωστό της ρόλο, να λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνικής οργής. Τα παραμύθια περί βεβήλωσης είχαν επίσης στόχο να εγείρουν τα πιο συντηρητικά
ανακλαστικά της κοινωνίας ώστε αυτή να ταχθεί με το μέρος της “Δημοκρατίας” και να εναντιωθεί στον κοινωνικό αγώνα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο βράδυ μέλη της “Χρυσής Αυγής” και άλλων φασιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο συγκεκριμένο σημείο.Η άγρια καταστολή και η ιδεολογική προπαγάνδα της δημοκρατίας που ακολούθησε τα συγκρουσιακά γεγονότα της 8ης Μάρτη έξω και γύρω από τη βουλή είναι δομικό στοιχείο του ευρύτερα επιχειρούμενου εκσυγχρονισμού και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή των σχεδίων του κράτους και του κεφαλαίου. Προτάσσοντας την αυτοοργάνωση των αντιστάσεων, μακριά από διαμεσολαβητικούς και αντιπροσωπευτικούς μηχανισμούς και την αλληλεγγύη στον προφυλακισμένο σύντροφό μας που βρίσκεται όμηρος στα χέρια του κράτους καθώς και σε όλους τους διωκόμενους, συνεχίζουμε τον αγώνα…
Τον αγώνα στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής του κόσμου των κυριάρχων.
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ,
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Πρωτοβουλία αναρχικών από σχολές,
22/3/07
*