To χρονικό του αγώνα
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη ξεκινούν οι καταλήψεις σχολών. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουν τις 427 (241 ΑΕΙ και 186 ΤΕΙ) σε όλη τη χώρα, αφού σταδιακά η δυναμική τους φουντώνει μέσα από τις πολυπληθείς διαδηλώσεις και την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής, ενώ στις γενικές συνελεύσεις η συμμετοχή κόσμου είναι πρωτοφανής.
Στις 18 Μάη γίνονται πορείες σε αρκετές πόλεις. Στην Αθήνα, μπροστά στη Βουλή, διαδηλωτές συμπλέκονται με τις διμοιρίες που έχουν αποκλείσει το δρόμο. Στις 25/5 πραγματοποιείται πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα.
Την 1η Ιούνη, κατά τη διάρκεια της πορείας στην Αθήνα ξεσπούν συμπλοκές μπροστά στο υπ. Παιδείας και στη συνέχεια στο Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου. Η αστυνομία ρίχνει χημικά μέσα στα μπλοκ και οι διαδηλωτές απαντούν με πέτρες και ξύλα. Ένας φοιτητής τραυματίζεται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια του αποδίδονται κατηγορίες. Στην πορεία συμμετέχει μπλοκ αναρχικών από τα στέκια των σχολών. Αψιμαχίες σημειώνονται και στα Χανιά, όταν οι
φοιτητές επιχειρούν να καταλάβουν κτίριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο. Πορείες γίνονται στο Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Βόλο, τα Γιάννενα κ.α.Στις 8 Ιούνη πραγματοποιείται στην Αθήνα πανελλαδική πορεία με συμμετοχή 15.000 ανθρώπων. Μετά από αψιμαχίες μπροστά στο υπουργείο οι συγκρούσεις επεκτείνονται, τα ΜΑΤ πνίγουν την πορεία στα χημικά και επιδίδονται σε άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, από τους οποίους προσάγουν στην ασφάλεια 42. Η πορεία καταλήγει στο Πολυτεχνείο, με τα ΜΑΤ να συνεχίζουν τον καταιγισμό δακρυγόνων μέσα στη σχολή, όπου παραμένουν 3.000 διαδηλωτές, και στους γύρω δρόμους όπου για τις επόμενες ώρες σημειώνονται συγκρούσεις. Στο πλευρό των επίσημων μηχανισμών καταστολής σπεύδουν και παρακρατικοί της “χρυσής αυγής”. Στις
8 ξεκινά από το Πολυτεχνείο πορεία που φτάνει έξω από τη ΓΑΔΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους προσαχθέντες. Οι 38 αφήνονται ελεύθεροι λίγο αργότερα, ενώ σε 4 αποδίδονται πλημμελήματα. Την επόμενη μέρα γίνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Οι 4 συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι, η δίκη τους ορίζεται για τις 21/6 οπότε και τελικά αναβάλλεται για τις 21 Δεκέμβρη.Στις 10 Ιούνη καταλαμβάνεται ο ρ/σ SPORT FM στην Αθήνα και τα γραφεία της Ν.Δ. στο Ηράκλειο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται δράσεις αλληλεγγύης από αναρχικούς στη Γαλλία και άλλους φοιτητές και νεολαίους στην Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία.
Ο Β. Πολύδωρας, αναφερόμενος στα γεγονότα της 8/6 και στις επικρίσεις για την αστυνομική βία, δηλώνει στο ραδιόφωνο της Ντόιτσε Βέλε στις 11/6: "Τα ηρωικά ΜΑΤ έχουν γίνει σάκος του μποξ, τα βαράνε με τα σίδερα, τα ξύλα. (...) Γιατί αυτή η μονομέρεια; Κανένας δεν σχολιάζει ότι είναι αμυνόμενοι. Είναι ακούνητα και αμίλητα στρατιωτάκια. Δικά μας παιδιά είναι. Τι τα βαράνε οι εφορμούσες διμοιρίες των διαδηλωτών με ξύλα και με ρόπαλα, με πέτρες και με σίδερα; Και ύστερα έχω τους σχολιαστές και λένε: "Προκάλεσε η αστυνομία". Δεν προκάλεσε η αστυνομία, η ακίνητη και τα ΜΑΤ. Δεν συγκρουόμεθα με κανένα πρόσωπο, καμία ομάδα, κανένα σύνολο διαδηλωτών, παρατασσόμεθα εκεί να κάνουμε το σάκο του μποξ, για να σώσουμε τη ζωή και τη περιουσία των πολιτών και σε τελευταία ανάλυση, την κοινωνική ειρήνη. Και θα το πετύχουμε".
Στις 13/6, και αφού ...η κοινωνική ειρήνη δεν λέει να επέλθει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πραιτωριανών, η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει ότι το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι και προτείνει “διάλογο” σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των κινητοποιήσεων.
Στις 14/6, ΔΑΠίτες τραμπούκοι εισβάλλουν στα ΤΕΦΑΑ επιχειρώντας να σπάσουν την κατάληψη.
Στις 15/6 γίνονται νέες διαδηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο κ.α. Στην Κομοτηνή καταλαμβάνεται το κτίριο της περιφέρειας και στο Βόλο γραφεία της ΝΔ. Στην Αθήνα η πορεία, μετά το υπ. Παιδείας, κατευθύνεται προς την οδό Συγγρού. Πυρπολούνται υποκαταστήματα τραπεζών και γίνεται σαμποτάζ σε κάμερες παρακολούθησης. Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεία των φοιτητών έγινε για πρώτη φορά δεκτή στο υπουργείο, είναι φανερό μέσα από τις συνελεύσεις ότι η βάση των αγωνιζόμενων αρνείται κάθε "διάλογο", αποτρέποντας τυχόν "εκπροσώπους" τους από μια τέτοια κατεύθυνση. Ο Πολύδωρας επανέρχεται με δηλώσεις στα ΜΜΕ, στοχοποιώντας τους αναρχικούς και εγκαλώντας τη “δικαιοσύνη” για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προφυλακίσεις.
Στις 22/6 στην Αθήνα, τα ΜΑΤ, έχοντας εντολές να αποτρέψουν το σχηματισμό αναρχικού μπλοκ, επιτίθενται σε ομάδα διαδηλωτών την ώρα που ξεκινά η πορεία και συλλαμβάνουν δύο φοιτητές. Μετά την άφιξη της πορείας στο Σύνταγμα ξεσπούν μπροστά στη Βουλή νέες συμπλοκές οι οποίες μεταφέρονται στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Εκεί συλλαμβάνεται ένας ακόμα διαδηλωτής. Οι τρεις συλληφθέντες παραπέμπονται σε ανακριτή με κακουργήματα. Την επόμενη μέρα στα δικαστήρια πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης. Στις
26/6 αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη.Στις 27/6 στο Λαγονήσι ξεκινά η σύνοδος των υπουργών παιδείας των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Στην Αθήνα πραγματοποιείται πανελλαδική πορεία. Κατά τη λήξη της ξεσπούν συμπλοκές στα Προπύλαια, όπου διαδηλωτές επιχειρούν να απωθήσουν τις διμοιρίες και ολόκληρη σχεδόν η πορεία καταφεύγει στο κτίριο της Νομικής υπό τον ασφυκτικό καταιγισμό δακρυγόνων. Μια φοιτήτρια από την Κοζάνη συλλαμβάνεται και ξυλοκοπείται, ενώ από τα αστυνομικά κλομπς δεν ξεφεύγουν
και ρεπόρτερ. Στην οδό Σόλωνος στήνονται οδοφράγματα και ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία.Στις 28/6 η προγραμματισμένη πορεία στο Λαγονήσι αναβάλλεται καθώς τα λεωφορεία που θα μετέφεραν τους διαδηλωτές δεν εμφανίζονται. Έτσι, οι συγκεντρωμένοι κάνουν πορεία προς τα δικαστήρια, όπου οδηγείται η φοιτήτρια που συνελήφθη έξω από τη Νομική, και η οποία τελικά αφήνεται ελεύθερη στις 29/6, αντιμετωπίζοντας πλημμελήματα.
Ενώ οι περισσότερες καταλήψεις αναστέλλονται λόγω καλοκαιριού, στις 5 Ιούλη καταλαμβάνεται (μέχρι τις 14/7) η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, από πρωτοβουλία φοιτητών. Στο χώρο της κατάληψης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις κα ξεκίνησαν παρεμβάσεις. Συγκέντρωση ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έγινε στα Προπύλαια στις 13/7. Η κατάληψη είχε επιπλέον
τα χαρακτήρα της αλληλεγγύης σε απολυμένη εργάτρια της φοιτητικής εστίας στην Πάτρα η οποία ξεκίνησε απεργία πείνας στις 29 Ιούνη. Για τον ίδιο λόγο, στις 10 Ιούλη, στην Πάτρα, αναρχικοί-αντιεξουσιαστές για την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη κατέλαβαν την Πρυτανεία και τα γραφεία της διοίκησης της φοιτητικής εστίας.
*