(Αναρχικό Δελτίο, νο 3, Ιούλης 1999)

Ανοιχτή επιστολή του Νίκου Μαζιώτη προς τους αντιστεκόμενους του Στρυμονικού

 Διανύοντας το δέκατοέκτο μήνα της προφυλάκισης για την απόπειρα στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους τους κατοίκους του Στρυμονικού που αντιστέκονται στην κατασκευή του εργοστασίου χρυσού από την πολυεθνική TVX GOLD.

Ίσως αυτό που σας παραξένεψε από την αρχή της εμπλοκής μου στον αγώνα σας με την απόπειρα στο υπουργείο, και που ίσως εξακολουθεί να σας παραξενεύει, είναι το γεγονός ότι δεν έχω καμιά προσωπική σχέση με τον τόπο που ζείτε και στον οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, βρισκόμενος εξακόσια χιλιόμετρα μακριά.

Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθήκατε για τα κίνητρά μου, γιατί μπλέχτηκα σε μια κατάσταση που δεν είχα άμεση προσωπική σχέση και που θα μου στοιχίσει μερικά χρόνια φυλακή. Το γεγονός ότι ανέλαβα την ευθύνη για την απόπειρα στο υπουργείο επικαλούμενος την αλληλεγγύη στον αγώνα σας ίσως και να μην είναι αυτονόητα κατανοητό.

Σε μια κοινωνία όπου η διαχείριση των κοινών ανθρώπινων υποθέσεων γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιεραρχικούς και εξουσιαστικούς μηχανισμούς όπως το κράτος, η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, σε μια κοινωνία όπου η κάλυψη των πιο απλών ανθρώπινων αναγκών γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς τους μηχανισμούς μέσω πελατειακών σχέσεων (το γνωστό σε όλους μας ρουσφέτι), όπου το επιδιωκόμενο αντάλλαγμα είναι η εξαγορά ψήφων και το κυνήγι πόστων εξουσίας, το να βγαίνει κάποιος και να ρισκάρει την ελευθερία του κάνοντας μια πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα κάποιων άλλων, χωρίς να τους ξέρει προσωπικά και χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, φαντάζει όντως "εξωπραγματικό".

Όμως τελικά, κόντρα στο κυρίαρχο πνεύμα και στην κυρίαρχη νοοτροπία της εξουσίας που είναι διάχυτη στην κοινωνία, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η διαχείριση των κοινών ανθρώπινων υποθέσεων και η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και επιθυμιών δεν γίνεται μέσα από ιεραρχικούς και εξουσιαστικούς μηχανισμούς, δεν γίνεται μέσω του διαχωρισμού αυτών που διατάζουν και αυτών που εκτελούν τις διαταγές. Υπάρχουν και αυτοί που όπως και εγώ δεν θέλουν να είναι ούτε αρχηγοί αλλά ούτε και να εκτελούν εντολές, δεν θέλουν ούτε να εξουσιάζουν, ούτε να εξουσιάζονται. Δεν επιθυμούν τιμές, δόξα, υλικά κέρδη, εξουσία, ούτε ανταγωνίζονται τους άλλους για να ανέβουν στην κοινωνική κλίμακα και ιεραρχία. Υπάρχουν αυτοί που ακριβώς για αυτούς τους λόγους, όταν απειλείται η ελευθερία κάποιων άλλων, όπως εσείς που στον τόπο σας δεν θέλετε την TVX και το εργοστάσιο χρυσού, θεωρούν ότι απειλείται και η δική τους ελευθερία.

Γι` αυτό η αλληλεγγύη στους κοινωνικούς αγώνες όπου και αν γίνονται και από όποιους και αν διεξάγονται, είτε στην πόλη είτε στο χωριό αλλά και πέρα από σύνορα και πατρίδες, είναι για κάποιους ύψιστη πολιτικοκοινωνική πράξη, που για αυτήν αξίζει να ρισκάρουν και την ελευθερία τους. Στον αγώνα για ελευθερία ρισκάρεται η ίδια η ελευθερία.

Η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η αμοιβαιότητα είναι τα κύρια συστατικά με τα οποία συγκροτήθηκε η ανθρώπινη κοινωνία, με τα οποία οι άνθρωποι κοινωνικοποιήθηκαν και στα οποία βασίζουν την ελευθερία τους. Η αλληλεγγύη για όποιον και αν εκφράζεται, είτε για απεργούς εργαζόμενους είτε για αγρότες, μαθητές, κατοίκους τοπικών κοινωνιών είτε για πολιτικούς κρατούμενους και επαναστάτες ή ακόμα και για "ποινικούς" κοινωνικούς κρατούμενους, είναι μία και αδιαίρετη και επιδρά εξίσου αμοιβαία τόσο σε αυτόν που την εκφράζει όσο και σε αυτόν που τη δέχεται.

Ειδικά στο σημερινό κόσμο, όπου ζούμε την επιβολή της παγκόσμιας ενοποίησης και τα πάντα αλληλοεξαρτώνται, αλληλοσχετίζονται και διαπλέκονται μεταξύ τους σε πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο, κάθε κοινωνικός αγώνας, όποια κοινωνική ομάδα και αν τον διεξάγει, όπου και αν διεξάγεται, ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ή μίλια μακριά από μας, έχει τεράστια σημασία για όλη την κοινωνία, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, γιατί αφορά την ελευθερία όλων μας, την ελευθερία των λαών.

Αυτή τη δεκαετία που φεύγει, γνωρίσαμε και στη χώρα μας τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κοινωνικών παροχών και της κοινωνικής πρόνοιας, την αποβιομηχάνιση, τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, τη μείωση των μισθών και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτής της αναδιάρθρωσης με τα ιδεολογήματα της "ανάπτυξης", του "εκσυγχρονισμού" και της "μεταρρύθμισης", πίσω από τα οποία κρύβονται, όχι η κάλυψη των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, αλλά τα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, των κεφαλαιοκρατών και των κρατικών αξιωματούχων και γραφειοκρατών, έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται διάφορα μεγάλα έργα και επενδύσεις όπως είναι και αυτή της TVX, που μαζί με την εκμετάλλευση φέρνουν και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Μέσα σε αυτή την περίοδο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, όπου κανένας άνθρωπος και κανένα κοινωνικό κομμάτι δεν έμεινε αλώβητο και άθικτο, ξέσπασαν πολλοί και διαφορετικοί κοινωνικοί αγώνες σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, όπως οι καταλήψεις των μεταλλείων του Μαντουδίου και του εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής στην Πάτρα, καθώς και διαφόρων άλλων εργοστασίων στο Λαύριο και τον Πειραιά το 1990, η απεργία της ΕΑΣ το καλοκαίρι του `92, τα αγροτικά μπλόκα στις εθνικές οδούς την περίοδο `95-`98, η απεργία των καθηγητών την άνοιξη του `97 και το καλοκαίρι του `98, και τα μαθητικά κινήματα με σημαντικότερα αυτά του `90-`91 και το πιο πρόσφατο το χειμώνα που μας πέρασε το `98-`99.

Μέσα στα πλαίσια αυτών των κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, ξέσπασαν και αγώνες τοπικών κοινωνιών, όπως στο χωριό Πουρί του Πηλίου ενάντια στην εκμετάλλευση των πηγών της περιοχής από τον Οργανισμό Ύδρευσης Βόλου το `93-`94 και στο Στρυμονικό ενάντια στην TVX.

Κάθε κοινωνικός αγώνας ξεχωριστά έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για αυτούς που τον διεξάγουν και που τους αφορά άμεσα και προσωπικά, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, για ολόκληρη την κοινωνία. Το γεγονός ότι αυτοί οι αγώνες έμειναν ασυντόνιστοι, ξεκομμένοι και διαχωρισμένοι μεταξύ τους, διαστρεβλώθηκαν και συκοφαντήθηκαν από το κράτος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ίσως είναι και η αιτία που δεν καρποφόρησαν.

Το κράτος και οι κυβερνήσεις μας θέλουν τον καθένα μας μόνο του, μας θέλουν διαχωρισμένους και κατακερματισμένους. Γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να μας νικήσουν. Ο εφιάλτης τους είναι να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Οι εχθροί μας, τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι γραφειοκράτες, οι πολυεθνικές εταιρίες, συνασπίζονται σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο για να οργανώσουν και να επιβάλλουν την εξουσία τους πάνω μας, σε κάθε τόπο, σε κάθε χώρα και σε κάθε γωνιά της γης. Ακριβώς για αυτό το λόγο και εμείς πρέπει να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας πέρα από όλους τους διαχωρισμούς, κοινωνικούς (όπως αυτός της πόλης και του χωριού), πολιτικούς (όπως τι ψηφίζει ο καθένας), ή ακόμα και εθνικούς.

Στη γειτονική Τουρκία, στην περιοχή της Περγάμου απέναντι από τη Λέσβο, κάτοικοι της περιοχής με δυναμικές μορφές αγώνα (διαδηλώσεις και αποκλεισμούς της εθνικής οδού Σμύρνης - Κωνσταντινούπολης, συγκρούσεις με τις δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής, εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της επενδύτριας εταιρίας) κατόρθωσαν να μπλοκάρουν μια παρόμοια επένδυση στην περιοχή τους, την κατασκευή εργοστασίου χρυσού από μια πολυεθνική κοινοπραξία, την Eurogold.Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι όλοι οι λαοί και όλοι οι καταπιεσμένοι έχουν κοινά συμφέροντα, κοινές ανάγκες και επιθυμίες, αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο κοινοί είναι οι κοινωνικοί αγώνες όπου και αν διεξάγονται, πέρα από σύνορα και πατρίδες.

Εύχομαι ολόψυχα ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση της βιομηχανίας χρυσού από την TVX GOLD να νικήσει. Αυτή η νίκη δεν θα είναι μόνο δική σας, θα είναι μια ευρύτερη κοινωνική νίκη.

Φυλακές Κορυδαλλού, Μάης `99

Νίκος Μαζιώτης

 

1