ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2005
Κόντρα στους μύθους της δημοκρατίας, που θέλει τους αγώνες περασμένων χρόνων παραμορφωμένους και ευνουχισμένους να αποτελούν πηγή νομιμοποίησης της σημερινής Εξουσίας, και τους αγώνες του σήμερα να βαφτίζονται "τρομοκρατία" ή "εγκληματικότητα", η εξέγερση
είναι πάντα ζωντανή, επίκαιρη και δίκαιη…Σε αυτό το πνεύμα, από το πρωί της 15ης Νοέμβρη και σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου υπήρχε παρέμβαση αναρχικών στο χώρο του Πολυτεχνείου, με προκηρύξεις, βιβλία, αφίσες, και πανό αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Γαλλίας, στους 3 φυλακισμένους αγωνιστές που διώκονται με τον τρομονόμο και στους πολιτικούς κρατούμενους στα λευκά κελιά της δημοκρατίας. Παράλληλα, στις 15 και 16 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν αναρχικές εκδηλώσεις μέσα στο πολυτεχνείο για τα 20 χρόνια από
τη δολοφονία του Μ. Καλτεζά και τα 10 χρόνια από την κατάληψη του Πολυτεχνείου το1995.Στις 16/11, αστυνομικοί που φρουρούσαν το Χημείο στην οδό Ναυαρίνου δέχτηκαν επίθεση και πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό όχημα.
Στην πορεία της 17ης Νοέμβρη που έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή συμμετείχαν περίπου 15.000 άτομα, ενώ 7.000 μπάτσοι είχαν κατακλύσει το κέντρο της πόλης. Πριν ακόμα ξεκινήσει η πορεία, δεκάδες ασφαλίτες γύρω από την πλ. Κλαυθμώνος έκαναν ελέγχους σε διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να δεχτούν τελικά επίθεση από αναρχικούς και νεολαίους. Στο αναρχικό μπλοκ, συμμετείχαν περίπου 700 άτομα, κυρίως νεολαίοι, και ήταν συνεχώς κυκλωμένο από τα ΜΑΤ. Μετά από κάποιες μικρές επιθέσεις στις διμοιρίες έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και ενώ η πορεία διαλυόταν, η αστυνομία επιτέθηκε χτυπώντας διαδηλωτές. Συνολικά έγιναν 42 προσαγωγές και την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα τρεις διαδηλωτές.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Νοέμβρη και μετά τη λήξη της πορείας, αναρχικοί έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από τα Πανεπιστήμια και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ. Έγιναν αρκετές προσαγωγές και δύο συλλήψεις.
*