Αναρχικό Δελτίο, νο 32, Γενάρης/Φλεβάρης 2005)

H κατάληψη του εργοστασίου της Τρικολάν στη Νάουσα
μια εστία αντίστασης στα εγκληματικά σχέδια του κράτους και των αφεντικών

Στις αρχές Οκτώβρη, ο όμιλος της Κλωνατέξ αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Τρικολάν στη Νάουσα, απολύοντας 98 εργάτριες. Ο όμιλος ανήκει στο Θωμά Λαναρά, έναν καπιταλιστή γνωστό από την επικερδή συμμετοχή του στη μεγάλη ληστεία του χρηματιστηρίου και τις επιδοτήσεις των δραστηριοτήτων του με εκατομμύρια ευρώ από το κράτος. Το αφεντικό της Κλωνατέξ σχεδιάζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Βαλκανική, όπου οι συνθήκες εκμετάλλευσης των προλετάριων είναι ευνοϊκότερες για το κεφάλαιο της "ισχυρής Ελλάδας" που επελαύνει στα Βαλκάνια, εξανδραποδίζοντας χιλιάδες ανθρώπους και λεηλατώντας το φυσικό περιβάλλον.

Οι εργάτριες της Τρικολάν δεν υποτάχθηκαν μοιρολατρικά στο ρόλο τους ως αναλώσιμων υλικών στα χέρια του αφεντικού. Δεν ικέτεψαν την "ελεημοσύνη" του κράτους, ούτε εκχώρησαν τις τύχες τους - όπως συνήθως συμβαίνει - στις κάθε λογής κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αντιπαραθέτοντας το πρόταγμα της συλλογικής αντίστασης ενάντια στο εγκληματικό πρόταγμα της εξουσίας "ο καθένας για την πάρτη του", προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου, σαμποτάροντας τα σχέδια του Λαναρά για μεταφορά των μηχανημάτων, μηχανημάτων που αποτελούν - όπως και κάθε μορφή κεφαλαίου άλλωστε - προϊόν της εκμετάλλευσης των εργατών. Οι απολυμένες εργάτριες απαιτούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου, ενώ παράλληλα διεκδικούν επίδομα ανεργίας ίσο με το μισθό τους.

Ο αγώνας των εργατριών της Τρικολάν αναδεικνύει μια ζοφερή πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει εφιαλτικές διαστάσεις: την πραγματικότητα της ανεργίας που αποτελεί την άλλη όψη της εκμετάλλευσης και της εργασιακής πειθαρχίας στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς. Αποκαλύπτει την εγκληματική φύση του κράτους και των αφεντικών που δε διστάζουν να καταδικάσουν χιλιάδες εργάτες στην εξαθλίωση προκειμένου ν'αυξήσουν τα κέρδη τους και να ενισχύσουν την εξουσία τους στα πλαίσια του παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού για την αναδιανομή των αγορών και την ένταση της λεηλασίας των ανθρώπων και της φύσης. Όμως πάνω απ'όλα, αυτός ο αγώνας καταδεικνύει ότι η επιθετικότητα του κράτους και των αφεντικών ενάντια στους προλετάριους δεν αντιμετωπίζεται με ατομικές λύσεις, ούτε με την κομματική και συνδικαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά μόνο μέσα από την αυτοοργάνωση και τη συλλογικοποίηση της αντίστασης.

Ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και την επιβολή της εξαθλίωσης και της ανέχειας.

Ενάντια στην εργασιακή πειθαρχία και τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς, ενάντια στις δολοφονίες των εργατών που τα αφεντικά αποκαλούν "εργατικά ατυχήματα".

Ενάντια στα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που χειραγωγούν και εκτονώνουν τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατριών της Τρικολάν και σε όλους όσοι αντιστέκονται στην εκμετάλλευση και την καταπίεση

Να σαμποτάρουμε τα εγκληματικά σχέδια του κράτους και των αφεντικών

Να οξύνουμε τον κοινωνικό και ταξικό ανταγωνισμό

Αναρχικοί σύντροφοι
για την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη,
Νοέμβρης 2004

__________________________________

Στις 25 Νοέμβρη, ημέρα διαδήλωσης των εργατών κλωστοϋφαντουργίας στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-παρέμβαση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Κλωνατέξ στην Αθήνα. Τη συγκέντρωση κάλεσε η συνέλευση αλληλεγγύης στις εργάτριες της Τρικολάν.

Στις 27 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε πορεία που κάλεσαν αναρχικοί/ες από τις δυτικές συνοικίες και στην οποία συμμετείχαν 600 περίπου σύντροφοι και συντρόφισσες, οι οποίοι μετά από συγκέντρωση στο σταθμό του μετρό στα Σεπόλια, όπου στήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκαν προκηρύξεις, κατευθύνθηκαν με συνθήματα μέσα στις γειτονιές προς τα γραφεία του ομίλου Κλωνατέξ, κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία. Εκεί εκτοξεύτηκε κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη του κτιρίου της εταιρείας και στα ΜΑΤ που το φρουρούσαν.

Στις 28 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα πορεία αλληλεγγύης από την αντιεξουσιαστική κίνηση και άλλους αντιεξουσιαστές στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Η κατάληψη έληξε στα μέσα Δεκέμβρη.

___________________________________

Χιχόν - Ισπανία, Γενάρης 2005: Εργάτες των ναυπηγείων στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις. Με οδοφράγματα και συγκρούσεις απάντησαν το Δεκέμβρη και οι εργάτες του Sestao στη συμφωνία μεταξύ του σωματείου και της εταιρείας που προέβλεπε την “συνταξιοδότηση” 4.200 εργαζομένων και το κλείσιμο των ναυπηγείων Fene και San Fernando.

 

*

1