(Αναρχικό Δελτίο, νο 31, Νοέμβρης 2004)
Xρονικό του αγώνα ενάντια στο ειδικό καθεστώς κράτησης FIES
Ένα σύντομο χρονικό του αγώνα ενάντια στις φυλακές στην Ισπανία
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και τις αρχές του '70, υπήρξε μια αναζωπύρωση των κοινωνικών και επαναστατικών αγώνων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ίδιο συνέβη και στην Ισπανία, όπου ξέσπασαν απεργίες, έγιναν καταλήψεις εργοστασίων και δημιουργήθηκαν ανεξάρτητα εργατικά συμβούλια ("asambleas"), ενώ παράλληλα ανανεώθηκε ο ένοπλος αγώνας, όπως συνέβη με το MIL και τις Αυτόνομες Ομάδες. Η μετάβαση από τη φασιστική δικτατορία σε ένα "δημοκρατικό κράτος" στα μέσα της δεκαετίας του '70 δεν επέφερε μεγάλες αλλαγές, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο πεδίο: Η καταστολή ήταν σφοδρή και οι φυλακές κάτι παραπάνω από γεμάτες. Σύντομα, ο αγώνας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων μετατράπηκε σε αγώνα για την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων και την κατάργηση των φυλακών.
Το Γενάρη του 1977, με το "Μανιφέστο των φυλακισμένων του Carabanchel", οι κοινωνικοί κρατούμενοι μπήκαν ενεργά στον αγώνα. Ξέσπασε εξέγερση σε φυλακές όλης της χώρας, όπου εκδηλώθηκαν 35 στάσεις και σημειώθηκε ένας μεγάλος αριθμός πράξεων διαμαρτυρίας. Οι κρατούμενοι οργάνωναν τον αγώνα με γενικές συνελεύσεις μέσα στις φυλακές και το Φλεβάρη του 1977 το COPEL (Συντονιστικό Αγωνιζόμενων Κρατούμενων) ήταν πλέον γεγονός. Μετά το βάναυσο ξυλοδαρμό εκατό νέων μέσα σε σωφρονιστικό ίδρυμα και το μαχαίρωμα τριών άλλων κρατούμενων, ξεκίνησε μια αιματηρή εξέγερση. Εικοσι έξι κρατούμενοι αυτοτραυματίστηκαν στο στομάχι μόλις κατέφθασε η αστυνομία, άλλοι κατάπιαν διάφορα αντικείμενα και ένας που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κατάφερε να αποδράσει. Στους διαδρόμους της φυλακής, ένας τραυματίας γράφει τη λέξη COPEL στους τοίχους. Την επόμενη μέρα 98 κρατούμενοι μεταφέρονται σε διαφορετικές φυλακές και 40 σοβαρά τραυματισμένοι εξαφανίζονται σε πειθαρχικά κελιά απομόνωσης. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το 1979, εξεγέρσεις, απεργίες πείνας και απεργίες από την εργασία διαδέχονται η μία την άλλη σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς σταματημό. Τα αιτήματα του COPEL περιλαμβάνουν τη βελτίωση των συνθηκών μέσα στη φυλακή, αμνηστία και κατάργηση όλων των νόμων και των κανονισμών που άφησε ως κληρονομιά η εποχή του Φράνκο.
Η απάντηση του κράτους ήταν, όπως πάντα, διπλή. Από τη μια μεριά διαπραγματεύσεις και από την άλλη, σκληρή καταστολή. Έγιναν απόπειρες διάβρωσης του COPEL και τα πιο δραστήρια μέλη του εξουδετερώθηκαν. Πολλοί κατέληξαν έγκλειστοι στη νεόκτιστη ειδική φυλακή Herrera de la Mancha. Είναι η πρώτη από μία σειρά φυλακές που κατασκευάστηκαν ειδικά για την επιτήρηση, το διαχωρισμό και την απομόνωση των κρατούμενων, όπου η φυσική και ψυχολογική τρομοκρατία εφαρμόζονται συστηματικά και όπου ήδη βρίσκουμε χαρακτηριστικά μιας φυλακής μέσα στη φυλακή, που αργότερα θα δούμε να εμφανίζεται ως FIES.
Σ' αυτές τις φυλακές, σύμφωνα με τα λόγια του γενικού διευθυντή των φυλακών Carlos Garcia Valdes, κλείνονται οι "απροσάρμοστοι" ή εκείνοι που θεωρούνται "οι πλέον επικίνδυνοι" κρατούμενοι. Για την ασφάλεια της φυλακής είναι υπεύθυνη η Guardia Civil και όχι απλοί δεσμοφύλακες. Την πρώτη φορά που ένας κρατούμενος φτάνει στη Herrera de la Mancha, κρατείται σε καθεστώς επιτήρησης α΄ βαθμού (πλήρης απομόνωση). Αν δεν διαπράξει κάποιο παράπτωμα, τότε μεταφέρεται σε καθεστώς β΄ βαθμού, όπου οι διαφορές στη μεταχείριση είναι μηδαμινές (αυξάνεται ελάχιστα ο χρόνος προαυλισμού του μαζί με δύο ακόμα κρατούμενους). Όταν ο κρατούμενος περάσει από όλα αυτά τα διαφορετικά στάδια χωρίς παραπτώματα, μεταφέρεται σε άλλη φυλακή.
Παρά τις εξαιρετικά καταπιεστικές συνθήκες, ξεσπούν εξεγέρσεις και σ' αυτές τις φυλακές. Στη Meco, στη Μαδρίτη, στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι κρατούμενοι δημιουργούν το APRE (Ένωση Φυλακισμένων σε Ειδικό Καθεστώς). Ο αγώνας τους γίνεται ανυποχώρητος. Αρνούνται κάθε μορφή διαλόγου και μια ριζοσπαστική μειοψηφία θέλει μόνο ένα πράγμα: Να σκοτώσει τους δεσμοφύλακες και τους μπάτσους, να αρπάξει τα όπλα και να πολεμήσει μέχρι θανάτου. Η καταστολή που ακολούθησε, και το γεγονός ότι τη δεκαετία του '80 το επαναστατικό κίνημα εκτός φυλακής βρισκόταν σε ύφεση, οδήγησε στην απουσία οποιουδήποτε αγώνα στις φυλακές σχεδόν για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Τη δεκαετία του '90 αρχίζουν να επανεμφανίζονται οι συλλογικοί αγώνες μέσα στις φυλακές. Στις 27 Ιούνη 1989 ξεσπά στάση στη φυλακή Puerto de Santa Maria. Οι εξεγερμένοι μεταφέρονται στη Herrera de la Mancha και οδηγούνται στην απομόνωση. Την ίδια χρονιά, οι πολιτικοί κρατούμενοι της GRAPO ξεκινούν απεργία πείνας που θα διαρκέσει 435 ημέρες και θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Στις 14 Φλεβάρη 1990 οι κρατούμενοι παίρνουν όμηρους τους δεσμοφύλακες στη φυλακή Alcala-Meco. Απαιτούν την απελευθέρωση του Juan Redondo Fernandez και των κρατούμενων της Herrera de la Mancha. Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου ιδρύεται το APRE(r) (επανίδρυση). Στις 18 Μάρτη του 1991 ξεσπά πάλι εξέγερση στη Herrera de la Mancha, σε ένδειξη συμπαράστασης στο APRE(r), και ακολουθεί νέα εξέγερση στις 11 Ιουλίου 1991.
Το κράτος δημιουργεί το καθεστώς των FIES ως απάντηση σ' αυτές τις εξεγέρσεις. Τα πιο δραστήρια μέλη του APRE υφίστανται τις νέες συνθήκες εγκλεισμού που συνιστά το καθεστώς FIES. Και πολλοί από αυτούς που ξεκινούν και πάλι τον αγώνα, βρίσκονται ήδη για 10, 15 ή 20 χρόνια στα πιο σκοτεινά μπουντρούμια των ισπανικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
F.I.E.S. (Αρχείο Κρατούμενων σε Ειδική Επιτήρηση)
Τα FIES ιδρύθηκαν μέσα από έναν απλό κανονισμό του Γενικού Διευθυντή των φυλακών Antonio Asuncion, ο οποίος σήμερα είναι αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Alicante. Αν και το 1994, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να θέσει προσωρινά εκτός λειτουργίας τα FIES, αυτό το καθεστώς απομόνωσης εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Οι σωφρονιστικοί κανονισμοί που προβλέπονται στο άρθρο 93 δημιουργούν ένα καθεστώς που περιλαμβάνει:
- ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ: Προαυλισμός μέσα σε ένα ατομικό κλουβί, το πολύ για τρεις ώρες και με συντροφιά ένα ακόμη άτομο.
- ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΣΗ: Κανονικά, το καθεστώς κράτησης ενός κρατούμενου αναθεωρείται κάθε τρεις μήνες. Στην πραγματικότητα όμως ανανεώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα η απομόνωση να διαρκεί χρόνια, ακόμα και δεκαετίες.
- ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: Όλες οι εξουσίες έέχουν παραχωρηθεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Η διοίκησή του μπορεί να εισάγει μέτρα λογοκρισίας, περιορισμού της αλληλογραφίας, να αρνηθεί το επισκεπτήριο, να αποφασίσει ότι ο προαυλισμός θα γίνεται μέσα σε κλουβί, να διατάξει σωματική έρευνα με αυθαίρετη χρήση ακτινών Χ ή συνεχή φυσικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.
Τα FIES στον αγώνα
Ο αγώνας ενάντια στα FIES ξεκίνησε αρχικά από άτομα ή μικρές ομάδες, αλλά μόλις πρόσφατα ένας αριθμός κρατουμένων στα FIES συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα του συντονισμού, και έτσι, μέσα από γράμματα που έστειλαν σε άλλους φυλακισμένους και σε ομάδες συμπαράστασης, άρχισαν να οργανώνουν τον αγώνα τους. Η πρώτη τους ενέργεια ήταν τα “chape- os” (άρνηση εξόδου από τα κελιά για τον καθιερωμένο προαυλισμό), αλλά γρήγορα είδαν πως αν δεν συμμετείχαν στον αγώνα και άλλοι κρατούμενοι και αν υπήρχε ριζοσπαστική υποστήριξη απ' έξω, τότε οι μοναδικές συνέπειες της δράσης τους θα ήταν η όξυνση της καταστολής. Μέσα από ενέργειες, επιστολές και προκηρύξεις, στον αγώνα συμμετείχαν και άλλοι κρατούμενοι, καθώς και ομάδες έξω από τα τείχη των φυλακών, όπως η AFAPP (Ένωση Φίλων και Οικογενειών των Πολιτικών Κρατούμενων της GRAPO), οι Μητέρες ενάντια στα Ναρκωτικά, η Ένωση κατά των Βασανιστηρίων κ.ά. Ύστερα από λίγο καιρό υπήρξε μια συμφωνία πάνω σε τρία βασικά αιτήματα:
1) Κατάργηση του καθεστώτος FIES και κάθε μορφής απομόνωσης.
2) Κατάργηση της διασποράς των κρατούμενων μέσα από τη μεταφορά τους σε φυλακές μακριά από τον τόπο κατοικίας, τις οικογένειες και τους φίλους τους, μέσα από τη διασπορά ομάδων κρατουμένων σε διαφορετικές φυλακές ή το διαχωρισμό τους ακόμα και μέσα στην ίδια φυλακή.
3) Άμεση απελευθέρωση όλων των ανίατα ασθενών κρατούμενων.
Με αυτά τα αιτήματα ξεκίνησε μια συλλογική απεργία πείνας από τις 16 έως τις 19 Μάρτη του 2000. Παρά τις δυσκολίες, περίπου 400 κρατούμενοι, σε 21 διαφορετικές φυλακές συμμετείχαν στην απεργία. Ήταν μια συμβολική ενέργεια (για 4 μέρες, όπως οι 4 τοίχοι ενός κελιού), μια κίνηση που άλλαξε τους συσχετισμούς δύναμης ύστερα από την απροσδόκητη εξάπλωση του κινήματος τόσο μέσα όσο και έξω από τις φυλακές, στην Ισπανία αλλά και πέρα από τα σύνορα.
Στη Βαρκελώνη, η δημιουργία του AAPEL (Συνέλευση Υποστήριξης των Αγωνιζόμενων Κρατούμενων) συνεισέφερε πολλά σ' αυτή την υπόθεση. Οι πληροφορίες μεταδίδονταν μέσα από συνεντεύξεις και ομιλίες, από παρεμβάσεις στο ραδιόφωνο, γίνονταν εκδηλώσεις, πορείες και διάφορες ενέργειες. Επίσης, στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία υπήρξε ενημέρωση και έγιναν αρκετές ενέργειες. Στη Μαδρίτη έγιναν διαδηλώσεις και αναπτύχθηκαν μορφές δράσης, παρά τις πολλές διαμάχες ανάμεσα στις διάφορες ομάδες συμπαράστασης. Στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία σχηματίστηκαν ομάδες συμπαράστασης, συνδυάζοντας την ενημέρωση με τη δράση. Μέσα από δηλώσεις αλληλεγγύης, κρατούμενοι από διαφορετικές χώρες ενώθηκαν σ’αυτό τον αγώνα ενώ στην Ιταλία προχώρησαν και οι ίδιοι σε κινητοποίηση.
Για τους επόμενους μήνες, οι ενέργειες μέσα και έξω από τα τείχη της φυλακής συνεχίζονται. Το κράτος απαντά καταφεύγοντας στη σκληρή καταστολή: μαζικές μεταγωγές, λογοκρισία, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια... Παράλληλα, αρχίζει μια εκστρατεία ψεύδους από τα ΜΜΕ: Οι φυλακισμένοι που αγωνίζονται παρουσιάζονται ως επικίνδυνοι εγκληματίες που καθοδηγούνται από την ΕΤΑ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ.
Στις 24 Απρίλη 2000 στέλνεται ένα δέμα-βόμβα στο "δημοσιογράφο" J.M. Zuloaga της εφημερίδας 'La Razon', ο οποίος επιδιδόταν στη συγγραφή μιας σειράς διαστρεβλωτικών άρθρων σχετικά με τον αγώνα. Για την επίθεση αυτή ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη οι "Los Anarquistas". Μετά από την ανάληψη ευθύνης, πολλοί κρατούμενοι στις φυλακές Villanubla ξεκινούν απεργία προαυλισμού, σε ένδειξη αλληλεγγύης με αυτούς που έστειλαν τη βόμβα. Την περίοδο μεταξύ του Μάη και του Ιούλη, ακολουθούν αρκετά τέτοια δέματα σε φασιστικές εφημερίδες. Καμία από αυτές τις βόμβες δεν εξερράγη. Στις 9 Νοέμβρη 2000, συλλαμβάνονται δύο αναρχικοί, ο Eduardo Garcia Macias και η Estefania Maurete Diaz. Τους αποδίδονται κατηγορίες για την αποστολή δεμάτων με βόμβες. Σε πολλές άλλες πόλεις γίνονται έρευνες σε σπίτια. Τα ΜΜΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να διαδώσουν τα αστυνομικά σενάρια στον κόσμο: Σύμφωνα με αυτά, ο Eduardo και η Estefania σχημάτισαν ένοπλη ομάδα μαζί με κρατούμενους (που βρίσκονται στην απομόνωση!;) και οργάνωσαν από κοινού τις επιθέσεις. Η Estefania απελευθερώθηκε, χωρίς να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος της. Είναι συντρόφισσα του Santiago Cobos, ενός από τους πιο δραστήριους κρατούμενους, και προφανώς αυτόν ήθελαν να σπάσουν συλλαμβάνοντάς την. Ο Eduardo αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αλλά στις 17 Νοέμβρη, μια εβδομάδα αργότερα, ύστερα από ισχυρές κυβερνητικές πιέσεις, συλλαμβάνεται ξανά και οδηγείται στις φυλακές Soto. Είναι μέλος του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού και αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της αστυνομίας που με ιδιαίτερο ζήλο ψάχνει για μια ανύπαρκτη "διεθνή συνομωσία" ή μια "διεθνή εγκληματική οργάνωση", ώστε με βάση αυτό το κατασκευασμένο σχήμα να συλλάβει και να καταδικάσει πολλά άτομα, πράγμα που αποτελεί συνήθη πρακτική.
Εντωμεταξύ, μέσα στις φυλακές, αρχίζει να κερδίζει έδαφος η ιδέα για μια απεργία πείνας διαρκείας. Οι δύο πρώτοι κρατούμενοι που ξεκινούν είναι ο Laudelino Iglesias και ο Gabriel Bea Sampedro. Η απεργία πείνας ξεκινά την 1η Δεκέμβρη 2000 και λήγει μετά από ένα μήνα. Συμμετέχουν 50 κρατούμενοι, ενώ άλλοι 150 κάνουν κινήσεις συμπαράστασης. Φαίνεται πως η καταστολή και η απόλυτη αποσιώπηση του γεγονότος από τα ΜΜΕ οδήγησε σε ένα βαθμό σε πτώση του ηθικού των κρατούμενων. Αλλά ο απολογισμός δεν είναι μόνο αρνητικός, καθώς τώρα γίνεται μια πιο νηφάλια και ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης. Η "προκήρυξη από τους αντιστεκόμενους της φυλακής La Moraleja" που στάλθηκε το Γενάρη του 2001, λέει τα εξής:
"Γεια σας σύντροφοι,
Ο απολογισμός μας για την απεργία πείνας του Δεκέμβρη είναι μάλλον θετικός για το Κίνημα των Αγωνιζόμενων Κρατούμενων και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους δρόμους. Το ότι κάνουμε μια θετική εκτίμηση δεν σημαίνει πως αγνοούμε το γεγονός ότι οι δυνάμεις κινητοποίησης που έχουμε μέσα στη φυλακή αλλά και οι δυνατότητες να "ασκήσουμε πίεση" από τους δρόμους είναι ακόμη πολύ περιορισμένες. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε αντικειμενικοί. Αλλά να θυμόμαστε πως πρόκειται για μια συγκεκριμένη στιγμή στην ανάπτυξη του αγώνα μας, και πως ως κίνημα έχουμε κάνει μόνο τα πρώτα βήματα, έχουμε απλώς βάλει τα θεμέλια για να προχωρήσουμε μπροστά. Αν εξακολουθήσουμε να επιλέγουμε αυτή την κατεύθυνση της αντίστασης, σιγά-σιγά θα διευρύνουμε την ακτίνα δράσης μας και θα κερδίσουμε δύναμη τόσο μέσα όσο και έξω από τις φυλακές. Με την προοπτική να κάνουμε τον αγώνα μας μια διαρκή δραστηριοποίηση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, βλέπουμε τον αγώνα ενάντια στον μηχανισμό της φυλακής ως σημείο εκκίνησης.
Για πρώτη φορά μετά την εποχή του COPEL κάποιοι πήραν θέση απέναντι στην εγκληματική πολιτική του Κράτους για τις φυλακές, με ένα συλλογικό και οργανωμένο τρόπο, με ξεκάθαρους στόχους σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα, και αυτή η κίνηση επιμένει και οικειοποιείται εκείνες τις μεθόδους αγώνα που χρειάζονται για να νικήσει. (...)
Το Κράτος βέβαια δεν μπορεί να επιτρέψει αυτά που συμβαίνουν και προσπαθεί να σπάσει το κίνημά μας με όλα τα μέσα που διαθέτει. Αυτή είναι και η ρίζα της πολιτικής σκευωρίας που στήθηκε ενάντια στους αναρχικούς συντρόφους στη Μαδρίτη, των ερευνών σε σπίτια στη Βαρκελώνη και σε άλλες περιοχές, με στόχο τον εκφοβισμό. Η εκστρατεία εγκληματοποίησης στοχεύει στην απενεργοποίηση και την εξουδετέρωση της συμπαράστασης σ' αυτή την απεργία, στην απόλυτη αποσιώπησή της, και τελικά στην καταστολή μέσα στις φυλακές.
Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι που μιλούν τώρα, οι ουμανιστές, οι χριστιανοί και όλοι εκείνοι οι ρεφορμιστές που προηγουμένως μονοπωλούσαν τον "αγώνα" στις φυλακές, σε συνεργασία με αυτούς που τις διευθύνουν και τις ελέγχουν. Τώρα πια δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα, και επιτέλους δεν μπορούν να μας χρησιμοποιούν, ούτε εξαιτίας των μέσων τους ούτε εξαιτίας της επιρροής τους. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε και ενάντια σ' αυτούς. Όπως έχουμε γράψει και σε μια προηγούμενη προκήρυξή μας, αποτελούν κομμάτι του κοινωνικού μηχανισμού του Κράτους και του Κεφάλαιου και μέσα από τον αγώνα μας ήρθαμε σε άμεση σύγκρουση μαζί τους.
Αν ο εχθρός αρχίζει να "ανησυχεί" τόσο πολύ για το “μικρόκοσμό” μας, αυτό οφείλεται σε ένα λόγο: είμαστε στο σωστό δρόμο. Πάντα είναι απογοητευτικό να μην έχεις άμεσο αποτέλεσμα όταν προσπαθείς σκληρά, όπως συνέβη με την απεργία πείνας του Δεκέμβρη. Αλλά δεν σκεφτόμαστε να θέσουμε "οπορτουνιστικά" τους άμεσους στόχους πάνω από τους τελικούς στόχους μας, γιατί γνωρίζουμε πως ο αγώνας μας μεταμορφώθηκε σε πηγή έμπνευσης και δύναμης για να ανοίξει ένα πλήθος διαφορετικών ζητημάτων, τα οποία αρχίζουν να συνδέονται στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, και ότι αυτό ξεκίνησε κάπου εδώ, μέσα σ΄ αυτούς τους καταραμένους τοίχους.
Από τη σπίθα έρχεται η φωτιά. Αντίσταση μέσα και έξω από τις φυλακές!"
Γίνεται σαφές πως ο αγώνας αυτός θα ήταν σκληρός και μακροχρόνιος, και ένας τέτοιος αγώνας απαιτεί αποφασιστικότητα και ένα ευρύ φάσμα μεθόδων δράσης που αφήνει χώρο για ατομικές και τοπικές πρωτοβουλίες, ανάλογα με τις περιστάσεις (π.χ. πολλοί κρατούμενοι είναι σοβαρά άρρωστοι και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε απεργίες πείνας διαρκείας). Όλοι οι κρατούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε δράση, να μιλήσουν για την ιδιαίτερη κατάστασή τους και να προωθήσουν τα δικά τους αιτήματα, αλλά πάντα συνδέονται με το κίνημα προσθέτοντας τις βασικές του διεκδικήσεις: Την κατάργηση των FIES, να σταματήσει η διασπορά των κρατούμενων και να αποφυλακιστούν οι ασθενείς. Στις αρχές του 2001, προστίθεται και ένα τέταρτο αίτημα, η αποφυλάκιση όλων των κρατούμενων που έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια εγκλεισμού (διάστημα που αποτελεί και σύμφωνα με το νόμο του ισπανικού κράτους το μέγιστο χρόνο φυλάκισης), και γίνεται κάλεσμα για νέες απεργίες πείνας που θα ξεκινούν κάθε μήνα.
Έξω από τις φυλακές, το AAPEL μετασχηματίζεται σε ACOPs (Συνελεύσεις Ενάντια στις Φυλακές), και δημιουργείται έτσι ένα δίκτυο υποστήριξης των αγωνιζόμενων κρατούμενων, με σκοπό "να σπάσει την απομόνωση και τη σιωπή και να πάει πέρα από τα συγκεκριμένα αιτήματα (τα οποία θεωρεί απαραίτητα), καθώς επίσης να καταδείξει το Σωφρονιστικό Σύστημα ως εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ομάδες εξουσίας για να διατηρούν την ηγεμονία τους και το υπάρχον καθεστώς κοινωνικής αδικίας".
Έτσι, η συνοχή και η συνέχεια του κινήματος διασφαλίζονται μέσα από τα τέσσερα βασικά αιτήματα και μέσα από συλλογικές ενέργειες, μέσα από τη διεύρυνση και την ενδυνάμωση των συντονιστικών σχημάτων μέσα και έξω από τις φυλακές, ενώ συνεχίζονται οι ανοιχτές συζητήσεις για τον αγώνα ενάντια στις φυλακές και τη θέση του μέσα στον κοινωνικό και πολιτικό αγώνα. Σε όλο αυτό το διάστημα, μπορεί κανείς να δει πως υπάρχει μια συνεχής ροή επιστολών, προκηρύξεων και μαρτυριών από αγωνιζόμενους κρατούμενους που μιλούν για την καθημερινή φρίκη και την καταστολή που υφίστανται, αλλά και για την αντίσταση και τον αγώνα που διεξάγουν μέσα στις φυλακές (chapeos, απεργίες πείνας, απεργίες εργασίας, ομαδικές επιστολές, σαμποτάζ). Επίσης, στους δρόμους, γίνονται κινήσεις όπως διαδηλώσεις, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, άμεση δράση.
Σε διεθνές επίπεδο, οι κρατούμενοι έχουν συνδεθεί με άλλους κρατούμενους και ομάδες συμπαράστασης στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ. Εκεί υπάρχουν φυλακισμένοι που στέλνουν δηλώσεις αλληλεγγύης και/ή συμμετέχουν στις μηνιαίες απεργίες πείνας. Πολλοί επίσης είναι και εκείνοι που συμμετέχουν σε κινήσεις αλληλεγγύης με τους κρατούμενους που αγωνίζονται ενάντια στις φυλακές τύπου F στην Τουρκία. Ο αγώνας στην Τουρκία (με την απεργία πείνας μέχρι θανάτου που συνεχίζεται ως σήμερα, τη βίαιη στρατιωτική εισβολή στις φυλακές στις 19 Δεκέμβρη 1999 και τον αγώνα των οικογενειών των πολιτικών κρατούμενων), καθώς και οι αγώνες των κρατούμενων στις ΗΠΑ, όπως η συλλογική απεργία πείνας στις μονάδες απομόνωσης του Τέξας
το Σεπτέμβρη του 2001, δείχνουν πως ο αγώνας ενάντια στην απομόνωση είναι πραγματικά διεθνής.Το Μάρτη του 2002 άλλη μια συλλογική απεργία πείνας πραγματοποιείται σε 38 φυλακές της Ισπανίας, με τη συμμετοχή 500 περίπου κρατουμένων. Εκτός από την επιτυχία σε αριθμό συμμετοχής, σημαντική είναι αυτή τη φορά η κινητοποίηση των γυναικών κρατούμενων, όπως π.χ. στις φυλακές Alcala. H σιωπή του Τύπου, επιβεβλημένη από το υπουργείο Εσωτερικών, είναι εκκωφαντική. Στις 28 Μάη 2002, σημειώνεται μεγάλη εξέγερση στις φυλακές Quatre Camines της Καταλωνίας. Μετά από μια ακόμη ανελέητη κακοποίηση δύο νεαρών κρατούμενων από δεσμοφύλακες, περισσότεροι από 250 κρατούμενοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν απεργία εργασίας. Συσπειρώνονται γύρω από 12 αιτήματα, σχηματίζουν απεργιακή επιτροπή και ζητούν να συναντηθούν με το Διευθυντή των Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων, με την παρουσία και εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης της Καταλωνίας και του Ερυθρού Σταυρού. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις, αλλά γίνεται εξαρχής σαφές πως η διεύθυνση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει απολύτως τίποτα. Την επόμενη μέρα οι Mossos (Kαταλανικά ΜΑΤ) εισβάλλουν στη φυλακή και η εξέγερση καταπνίγεται βίαια. Αυτή τη φορά τα ΜΜΕ δεν μπορούν να αποσιωπήσουν τα γεγονότα. Αλλά, όπως πάντα, απλά αναπαράγουν την επίσημη, κρατική εκδοχή: Πρόκειται για μια "ομάδα επικίνδυνων κρατούμενων" που στασίασαν γιατί δεν ήθελαν να δουλέψουν, και η οποία "τέθηκε υπό έλεγχο" από την αστυνομία και τις αρχές της φυλακής. Ούτε λέξη γι' αυτά που λένε οι ίδιοι οι κρατούμενοι εδώ και τρία χρόνια. Προτιμούν να αποστρέφουν το βλέμμα τους όταν μιλούν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, και ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει να πιστέψει: Ότι δεν υπάρχει βία και βασανιστήρια στις φυλακές, ότι δεν υπάρχει καθεστώς απομόνωσης ούτε εκμετάλλευση της εργασίας των κρατούμενων, ότι δεν υπάρχουν μεταγωγές σε φυλακές μακριά από τις οικογένειες και τους φίλους τους, ότι δεν υπάρχει ο απάνθρωπος εγκλεισμός ανθρώπων που πάσχουν από θανατηφόρες ασθένειες, ότι δεν υπάρχουν κρατούμενοι που βρίσκονται στις φυλακές για δεκαετίες.
Μέχρι σήμερα, εκτός από κάποιες μικρής κλίμακας βομβιστικές επιθέσεις (όπως αυτές της "Διεθνούς Αλληλεγγύης"), όλες οι άλλες ενέργειες ήταν μη-βίαιες. Παρόλα αυτά, η απάντηση του Κράτους δεν ήταν άλλη από τη βία. Μέσα στις φυλακές, η καταστολή συνεχίζεται αμείωτη, με συνεχείς μεταγωγές, λογοκρισία, άρνηση επισκεπτηρίου, ταπεινώσεις, κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, θανάτους. Και, αν και ο Eduardo απελευθερώθηκε με καταβολή χρηματικής εγγύησης το Νοέμβρη του 2001, πολλοί άλλοι συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν. Η
καταστολή στους δρόμους εντείνεται. Τον Οκτώβρη του 2002, τέσσερις αναρχικοί που δραστηριοποιούνται στο κίνημα των καταλήψεων συνελήφθησαν στη Βαλένσια με κατηγορίες για "διατάραξη της δημόσιας τάξης" και "φθορές". Ήταν λίγες μέρες μετά από μια αντιφασιστική πορεία που είχε καταλήξει σε συγκρούσεις, και σε αυτές αναφέρονταν οι κατηγορίες. Στη συνέχεια όμως, μετά από παρέμβαση του αρχηγού της Ομάδας Πληροφοριών της Ισπανικής Αστυνομίας, τους αποδόθηκαν κατηγορίες για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση". Τα στοιχεία που τους βαρύνουν φαίνεται, και πάλι, να βασίζονται στην επικοινωνία που είχαν οι 4 με κάποιους κρατούμενους. Είναι σαφές ότι το κράτος προσπαθεί να τρομοκρατήσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν τους κρατούμενους και τους αγώνες τους.Με την εμφάνιση στην Ευρώπη του λεγόμενου κινήματος "κατά της παγκοσμιοποίησης" (Πράγα, Γκέτεμποργκ, Γένοβα, Βρυξέλλες, Βαρκελώνη...), με τη δεύτερη Ιντιφάντα και τις βίαιες στρατιωτικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού (που κινητοποίησαν επίσης τις Αραβικές και Μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη), με τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Λατινική Αμερική, την 11η Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ..., φαίνεται ότι το πάρτυ τελείωσε για τις κυρίαρχες τάξεις του κόσμου, και ότι αρχίζουν σοβαρά να ανησυχούν και να προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις των αντιστεκόμενων. Οι νέοι νόμοι κατά της "τρομοκρατίας" σημαίνουν αναμφισβήτητα τον εκφασισμό του κράτους και της κοινωνίας, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ήταν η Ισπανία και η Ιταλία (όπως και η Τουρκία) που έσπευσαν να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχτεί αυτούς τους νόμους -με τους οποίους μπορούν τώρα να νομιμοποιήσουν και να εντείνουν τον "βρώμικο πόλεμο" που στην πραγματικότητα μαίνεται εδώ και χρόνια. Τον τελευταίο μισό χρόνο γίναμε μάρτυρες ενός κύματος συλλήψεων. Δεκάδες μέλη, πρώην μέλη ή υποτιθέμενα μέλη ένοπλων ομάδων (GRAPO/PCE®, ETA, Ερυθρές Ταξιαρχίες, 17 Νοέμβρη, DHKP-C) συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου είδαμε επίσης ότι οι ομάδες συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών. Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσονται η αποφαση να τεθούν εκτός νόμου όλες οι πολιτικές ομάδες συμπαράστασης στους κρατούμενους της ΕΤΑ, αλλά και οι περιπτώσεις μελών του AFAP
P, της Socorso Rojo (Κόκκινη Βοήθεια) και του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού που υπέστησαν παρακολουθήσεις, συλλήψεις και φυλακίσεις εξαιτίας της υποτιθέμενης ανάμειξής τους σε "τρομοκρατικές ομάδες".Αυτές είναι εξελίξεις που πρέπει στο μέλλον να παρακολουθήσουμε με προσοχή, να τις αναλύσουμε και να τις συζητήσουμε...
Γράμμα του φυλακισμένου αναρχικού Claudio Lavazza
Από τη μονάδα FIES της Huelva στην Ισπανία, μια θερμή αγκαλιά για όλους.
Από την πρώτη μέρα του εγκλεισμού μας αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το Καθεστώς Απομόνωσης FIES, όπως έκαναν πολλοί σύντροφοι στην Τουρκία και σε άλλα μέρη του κόσμου που δεν είναι πια ανάμεσά μας, θύματα της βαναυσότητας του κατασταλτικού σωφρονιστικού συστήματος.
Αυτό το καθεστώς μη-ζωής αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβάλλει πάνω μας το Ισπανικό Κράτος, από το 1991 που πρωτοεφαρμόστηκε. Είναι ένα Ειδικό Καθεστώς το οποίο δεν ρυθμίζεται καν από τους νόμους, ενώ επιπλέον αποτελεί εν λευκώ εξουσιοδότηση στις αρχές της φυλακής να καταστέλλουν τους κρατούμενους που αγωνίζονται ενάντια στο Θεσμό της Φυλακής.
Είναι μια δομή που δημιουργήθηκε για να εμποδίζει την οποιαδήποτε επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους.
Είναι μια φυλακή μέσα στην ίδια τη φυλακή, υπό το βάρος μιας παρατεταμένης απομόνωσης η οποία στοχεύει στην διανοητική μας εξόντωση. Ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η αντικατάσταση της θανατικής ποινής με μια κατάσταση ακόμη χειρότερη, από τη στιγμή που μας θάβει ζωντανούς για απεριόριστο χρόνο. Το να ζεις έτσι, 24 ώρες την ημέρα μέσα σε μια τρύπα όπου το μόνο που βλέπει κανείς είναι ένα κομμάτι ουρανού ή να περπατάς μόνος σου σε μια αυλή για λίγη ώρα, είναι κάτι που παράγει καταστροφικές ψυχολογικές συνέπειες για την προσωπικότητα του κρατούμενου. Αν υποστούμε ξυλοδαρμούς
, βασανιστήρια και θάνατο, το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, με την βοήθεια των γιατρών και των δικαστών που έχουν αναλάβει την επίβλεψη, λέει πως όλα αυτά είναι ψέματα. Την περίοδο 1999-2000, πέθαναν 57 κρατούμενοι και 147 κατέθεσαν καταγγελίες για βασανιστήρια και περιστατικά κακοποίησης. Παρόλ' αυτά, μόνο σε μια απ' αυτές τις περιπτώσεις καταδικάστηκαν οι ένοχοι. Φέτος μόνο, πέθαναν 81 κρατούμενοι...Αλλά εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να δώσουμε ένα τέλος σε όλα αυτά. Δεν έχουμε και πολλά να χάσουμε, μας τα έχουν στερήσει σχεδόν όλα, το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η αξιοπρέπειά μας και αυτήν εκφράζουμε μέσα από τον αγώνα. Το μίσος που έχουμε είναι μεγάλο και μας βοηθά να συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε.
Μια αγκαλιά για όλους εκείνους που αγωνίζονται για έναν ελεύθερο κόσμο χωρίς φυλακές.
Claudio Lavazza
* Το χρονικό του αγώνα ενάντια στα FIES παρουσιάστηκε από τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό της Γάνδης στην εκδήλωση “ενάντια στο βασανιστήριο της απομόνωσης” που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου συγγενών και φίλων πολιτικών κρατούμενων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, ΤΑΥΑD, στην Ολλανδία, το Δεκέμβρη του 2002. Αποσπάσματά του έχουν δημοσιευτεί στη μπροσούρα “Για την απελευθέρωση των πέντε αναρχικών της Βαρκελώνης και όχι μόνο” από το Εργαστήριο ανατρεπτικών πειραματισμών.
*