(Αναρχικό Δελτίο, νο 2, Μάης 1999)

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ...

 H πολεμική επιδρομή των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στον Περσικό κόλπο το 1991 ήταν το πρελούδιο, και η τωρινή επιδρομή στα Βαλκάνια είναι η συνέχεια, μιας γιγαντιαίας εκστρατείας που επιχειρούν οι ηγετικές πολιτικοστρατιωτικές και οικονομικές ομάδες εξουσίας, για την αναδιανομή του πλανήτη και την επιβολή μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης - στη θέση εκείνης που κατέρρευσε το 1989, με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και του ανατολικού μπλοκ εξουσίας (του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού"). Η επίθεση στην Γιουγκοσλαβία, όπως και εκείνη στο Ιράκ (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), δεν είναι οι μόνες αλλά είναι οι πλέον ορατές αιχμές αυτής της εκστρατείας για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης (όπως ονομάζεται σήμερα ο ιμπεριαλισμός) γιατί είναι και οι πιο βίαιες. Και αποδεικνύουν πως όπου η παγκοσμιοποίηση δεν προωθείται με την πολιτικο-οικονομική ενσωμάτωση των επιμέρους ηγετικών ομάδων και των περιοχών τους, τότε επιχειρείται με την επιβολή του αποκλεισμού και της ωμής βίας επάνω στους λαούς.

Η αχαλίνωτη εξουσιοφρένεια για την πλανητική κυριαρχία (που συναντάται, είτε συνεργαζόμενη είτε ανταγωνιζόμενη, με την εξουσιομανία των κατά τόπους ηγετικών ομάδων) σηματοδοτεί με αίμα το πέρασμα όλης της ανθρωπότητας σε μια καινούρια εποχή υπερεθνικής τυραννίας, αχαλίνωτου ελέγχου, καταπίεσης και εκμετάλλευσης... Μια νέα εποχή τρόμου και θανάτου, που αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο μέσα από μαζικές ανθρωποσφαγές, βίαιους ξεριζωμούς και ομηρίες ολόκληρων λαών, μίσος και καταστροφή για τη ζωή, τη φύση και την ελευθερία.

*

Ας θυμηθούμε ότι παράλληλα με την κατάρρευση των πάλαι ποτέ κραταιών γραφειοκρατών εξουσιαστών στις χώρες του "υπαρκτού σοσιαλισμού" όχι μόνο δεν ήρθε καμιά ελευθερία για τους λαούς της Ανατολής αλλά άρχισε η εισβολή για την αναδιανομή και τη λεηλασία των χωρών αυτών από τους εξουσιαστές της καπιταλιστικής Δύσης. Άνθρωποι και πλουτοπαραγωγικοί πόροι, υλική υποδομή και τεχνογνωσία έγιναν όλα βορά στα αφεντικά της Δύσης και τους ανταγωνισμούς τους στην παγκόσμια "ελεύθερη αγορά". Και ολόκληροι λαοί βγαίνοντας από τη δικτατορία των γραφειοκρατών κρατικοκαπιταλιστών περιέπεσαν στην δικτατορία διαφόρων εθνικιστών - που συνήθως ενθαρρύνονταν και χειραγωγούνταν από τη Δύση. Όσο για τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, δεν σήμανε καθόλου βέβαια τη διάλυση ή την υποβάθμιση του αντίστοιχου πολιτικοστρατιωτικού σχηματισμού του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως το τελευταίο αναδιαρθρώνει τη δομή του, ενισχύεται με νέα κράτη-μέλη, εμπλουτίζει το οπλοστάσιό του και επεκτείνεται διαρκώς προς ανατολάς, μέχρι τα δυτικά σύνορα της Κίνας...!, μέσα από το πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη". Υπερβαίνει τον "αμυντικό" ρόλο του και αναλαμβάνει αυτόκλητα το ρόλο του πλανητικού μπάτσου για τη "διαχείριση τοπικών κρίσεων" και "ειρηνευτικές-ανθρωπιστές αποστολές"... Η παγκόσμια ηγεμονία της Δύσης (κατά πρώτο λόγο των Βορειοαμερικάνων και κατά δεύτερο των Δυτικοευρωπαίων), που θέλει να εμφανίζεται απόλυτη, ενιαία και αναμφισβήτητη, δεν άργησε να εξασκήσει τη στρατιωτική ισχύ της σε όποιον παρεμπόδιζε τα ζωτικά της συμφέροντα. Οι καταιγιστικές επιθέσεις ενάντια στο Ιράκ και το πολυετές εμπάργκο που του έχει επιβληθεί είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, με απολογισμό 1 εκατομμύριο νεκρούς από τους βομβαρδισμούς, την πείνα και τις αρρώστιες.

*

Ταυτόχρονα με την καταστροφή στο Ιράκ (και παράλληλα με την προώθηση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης) αρχίζει και ο αιματηρός διαμελισμός της πολυεθνοτικής και πολυπολιτισμικής γιουγκοσλάβικης Ομοσπονδίας σε μια σειρά από επιμέρους έθνη-κράτη. Διαμελισμός που οφείλεται στη μεθοδική διάλυση που κατάφεραν από τα πάνω οι εξουσιαστές (τόσο οι εθνικιστές όσο και οι ιμπεριαλιστές) σε κάθε προοπτική ανθρώπινης κοινότητας, εθνοτικής συναδέλφωσης, πολιτισμικής ποικιλότητας, θρησκευτικής ανοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης των λαών της Ομοσπονδίας που οδηγήθηκαν σε μια αδελφοκτόνα σφαγή, εθνικιστική παράκρουση, θρησκευτική μισαλλοδοξία, γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις... Ο απολογισμός αυτής της τραγωδίας που ακόμη δεν τελείωσε : 250.000 νεκροί και 4.000.000 πρόσφυγες...

Μια ανθρωποθυσία στο βωμό του ανελέητου αγώνα που άρχισαν μεταξύ τους οι επιμέρους ηγετικές ομάδες της παλιάς νομενκλατούρας και οι οποίες ξέθαψαν τον εθνικισμό από τους τάφους για να εδραιώσουν τις παλιές ή να εγκαταστήσουν τις νέες εξουσίες τους στα ερείπια της Γιουγκοσλαβίας. Έναν αγώνα εξουσίας που ξεκίνησε επίσημα με την κατάργηση της αυτονομίας του Κοσόβου το 1989 από την κλίκα του σέρβου εθνοκομμουνιστή Μιλόσεβιτς (και τους πύρινους λόγους του στην επέτειο ...για τα 600 χρόνια της μάχης του Κοσσυφοπέδιου!!!), και συνεχίστηκε περνώντας από την εδραίωση του κροάτη φιλοουστάσι Τούτζμαν, του βόσνιου ισλαμιστή Ιζετμπέτκοβιτς, και την ανάδυση των σέρβων νεοτσέτνικων Κάρατζιτς, Μλάντιντς και Αρκάν, για να καταλήξει και πάλι στο Κόσοβο με την εμφάνιση του U.C.K. το 1996, και στην προοπτική να συνεχιστεί αύριο στο Μαυροβούνιο, τη Βοϊβοντίνα, το Σατζάκ και στο εσωτερικό της γιουγκοσλάβικης Μακεδονίας (μεταξύ των σλαβομακεδόνων και των αλβανών).

Μια ανθρωποθυσία επίσης, στο βωμό των σχεδιασμών και των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές που επεμβαίνουν για την προώθηση της κυριαρχίας τους πάνω στα καθημαγμένα Βαλκάνια. Επεμβάσεις που ξεκίνησαν από τη Γερμανία (και την ΕΕ) με την επίσημη υποστήριξη του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας [αναγνωρίζοντας την απόσχιση Κροατίας και Σλοβενίας το '91 και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το ΄92], ενθάρρυναν τον κροατοσερβικό πόλεμο (όπου η καταστροφή του Βούκοβαρ και του Ντουμπρόβνικ καθώς και η εθνοκάθαρση της Κράϊνα) και κατέληξαν στη γενικευμένη ανθρωποσφαγή όλων εναντίον όλων στη Βοσνία (όπου συμμετείχαν και διάφοροι "εθελοντές", γερμανοί, ρώσοι, έλληνες, αφγανοί κ.ά. άρρωστοι), στη λυκοφιλία της κροατομουσουλμανικής "ομοσπονδίας", στους αμερικανοευρωπαϊκούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, και στη "Συμφωνία του Ντέϊτον" το ΄95 για τη μοιρασιά της χώρας ανάμεσα στους εθνικιστές καθώς και την εγκατάσταση σε αυτήν διαφόρων "ειρηνευτικών" στρατευμάτων (κατά κύριο λόγο αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ρωσικών).

 

Εθνικισμός και ιμπεριαλισμός στην Γιουγκοσλαβία 1989-99

Αναφερόμενοι σε αυτήν την τελευταία δεκαετία, καταρχήν θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Μιλόσεβιτς ως "αντιτιτοϊκός" σημαιοφόρος της "δημοκρατικής ανανέωσης" αναρριχήθηκε στην προεδρία του Κ.Κ. Σερβίας το 1987 και αποτελούσε τότε τον πιο ισχυρό και προνομιακό συνομιλητή της Δύσης για την ενσωμάτωση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας στο δυτικό καπιταλιστικό κόσμο. (Σε κάποια περίοδο μάλιστα και επί προεδρίας Μιλόσεβιτς την πρωθυπουργία της χώρας είχε αναλάβει, σταλμένος από τις ΗΠΑ, ο σερβοαμερικάνος επιχειρηματίας Πάντιτς...). Η μακροχρόνια όμως κρίση της οικονομίας και τα πρώτα ανοίγματα φιλελευθεροποίησής της απέφεραν γρήγορα εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένους και άνεργους [περί τους 500 χιλ. μέχρι το '90] ενώ στη διετία 1987-88 ξέσπασε στη χώρα ένα κύμα διεκδικήσεων, διαδηλώσεων και απεργιών. Οι ελίτ των επιμέρους Δημοκρατιών που απάρτιζαν την Ομοσπονδία (και διακρίνονταν μεταξύ τους από πολύ μεγάλες οικονομικές ανισότητες), αφενός για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη και αφετέρου γιατί ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την μοιρασιά της εξουσίας στην μετατιτοϊκή Γιουγκοσλαβία, κατέφυγαν στην αναζωπύρωση του εθνικισμού, με πρώτη την σερβική, η οποία με την καθοδήγηση του Μιλόσεβιτς διεκδικούσε και την ηγεμονία σε όλη τη χώρα. Ο βρυκολακιασμένος εθνικισμός, αλλού συμπληρώνοντας (όπως στη Σερβία) και αλλού αντικαθιστώντας (όπως στην Κροατία) τον απαξιωμένο σοσιαλισμό, έγινε η κυρίαρχη ιδεολογία που προώθησαν οι ηγετικές ομάδες τόσο για την χειραγώγηση της κοινωνίας όσο και για την πάλη μεταξύ τους (προκειμένου για την θέση τους μέσα στις νέες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονταν από την προϊούσα κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" στην αν. Ευρώπη).

Όμως η εθνικιστική εκτροπή των λαϊκών κινητοποιήσεων στη Γιουγκοσλαβία δεν ακύρωσε απλώς κάθε προοπτική κοινωνικής και ταξικής απελευθέρωσης (όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε χώρα) αλλά, δεδομένου του πλούσιου εθνοθρησκευτικού μωσαϊκού της και της ιστορικότητάς της πριν το 1945, άνοιξε στην κυριολεξία τους ασκούς του Αιόλου, δίνοντας μεγάλες ευκαιρίες για την ανάδειξη των απεχθέστερων και επιθετικότερων ηγετικών ομάδων, για την εμφάνιση των ακραίων εθνικιστικών ομάδων του εξωτερικού που δραστηριοποιούνταν από εξόριστους και μετανάστες, και για την επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είτε ως "συμμάχων" στο πλευρό των αντιμαχόμενων είτε ως "διαιτητών" ανάμεσά τους...

Η αυλαία αυτής της τραγωδίας άνοιξε με την αλλαγή του συντάγματος που όριζε για το Κόσοβο (την πιο φτωχή περιοχής της χώρας με ένα πληθυσμό στη μεγάλη πλειοψηφία του αλβανικό) το καθεστώς της Αυτόνομης Επαρχίας στα πλαίσια της Σερβίας. Ακολούθησε η απόσχιση των πλούσιων Δημοκρατιών της Σλοβενίας και της Κροατίας που υποστήριξε και αναγνώρισε πρώτη η Γερμανία (κηρύσσοντας επίσημα το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας μέσα από πόλεμο, δεδομένης και της ύπαρξης στην Κροατία μεγάλης σερβικής μειονότητας) για να διευρύνει την σφαίρα επιρροής που διαμόρφωσε στην Κεντρική Ευρώπη με την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Στην επόμενη πράξη με την απόσχιση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και εμπρός στο νέο γεωπολιτικό πεδίο που διαμορφωνόταν στα Βαλκάνια μέσα από το γενικευμένο πόλεμο σέρβων, μουσουλμάνων και κροατών, έγινε και η "ειρηνευτική" στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο πλευρό των δύο τελευταίων, ενώ ο Μιλόσεβιτς μη έχοντας ερείσματα στη Δύση προσδενόταν όλο και περισσότερο στο άρμα της άλλοτε ρωσικής υπερδύναμης. Ο πόλεμος σταμάτησε πρόσκαιρα με τη "συμφωνία του Ντέϊτον" το '95, που επέβαλαν τελικά οι ΗΠΑ -μαζί με την στρατιωτική εγκατάστασή τους στα Βαλκάνια.

Αποδείχτηκε όμως, όπως αναμενόταν άλλωστε, ότι δεν επρόκειτο παρά για μια πρόσκαιρη αμοιβαία αναγνώριση των συσχετισμών δύναμης που διαμορφώθηκαν προς στιγμήν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους (ντόπιους εθνικιστές και ξένους ιμπεριαλιστές). Η "ειρήνη" τους αποδείχτηκε μια σύντομη ανάπαυλα στον πόλεμό τους, τη συνεχιζόμενη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από τους εθνικιστές και την ακατάπαυστη πλέον εισβολή των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια - δεδομένου ότι όπου ο ιμπεριαλισμός δεν κυριαρχεί πολιτικοοικονομικά επιβάλλεται με τα όπλα, και ότι ο εθνικισμός κατέστρεψε και συνεχίζει να καταστρέφει το πιο ουσιαστικό όπλο της αντίστασης στην κυριαρχία : την αλληλεγγύη των λαών.

 

Ο πόλεμος για το Κόσοβο

Το πολιτικό καθεστώς της ηγετικής ομάδας Μιλόσεβιτς αποτελεί σήμερα στην Ευρώπη την τελευταία ίσως κρατικοκαπιταλιστική γραφειοκρατία που, αναβαπτισμένη και ανακυκλωμένη στα νάματα του εθνικισμού, παρέμεινε στην εξουσία και μετά την πτώση του "υπαρκτού σοσιαλισμού". Διατηρώντας ταυτόχρονα και σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα κρατικού ελέγχου της οικονομίας. Επιπλέον αυτών χαρακτηριστικός είναι και ο στρατηγικός προσανατολισμός της Γιουγκοσλαβίας προς την Ρωσία -της οποίας αποτελεί το τελευταίο έρεισμα στην περιοχή-, καθώς και η καίρια γεωπολιτική θέση της στο κέντρο του βαλκανικού υποσυστήματος της Ευρώπης, όπου απομένει η μόνη "γκρίζα περιοχή" ανάμεσα σε μια σειρά από μικρές και ασταθείς χώρες οι οποίες η μία μετά την άλλη συνδέθηκαν με το ΝΑΤΟ (μέσα από το πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη").

Η Γιουγκοσλαβία λοιπόν ή ότι απέμεινε αυτή, δηλ. η Σερβία, όπως βγήκε από τον πόλεμο, τόσο καθεστωτικά και συστημικά όσο και στρατηγικά απέχει πολύ από την πολιτικοικονομική ένταξή της σε κάποια θέση στην ιεραρχία της επεκτεινόμενης καπιταλιστικής Δύσης και αποτελεί μια πρόκληση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την πλήρη ενσωμάτωση και κυριαρχία όλης της Βαλκανικής. Από αυτή την άποψη ο πόλεμος που μεθοδευόταν σε βάρος της από την επομένη κιόλας του "Ντέϊτον" δεν είναι παρά η προώθηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής και οικονομικής εισβολής στηριγμένης στα όπλα, και ένα μήνυμα ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη : Νέα Τάξη ή Όλεθρος.

*

Μετά το "Ντέϊτον" λοιπόν, και αφού εγκαταστάθηκαν στη Βοσνία, προκειμένου να προωθήσουν τους νέους σχεδιασμούς του στην περιοχή οι αμερικανονατοϊκοί δρομολογούν μια νέα βαλκανική κρίση αξιοποιώντας την εθνική καταπίεση που υφίσταται ο πληθυσμός των αλβανών κοσοβάρων. Πολύ γρήγορα, η κατάσταση που κρατούνταν "παγωμένη" στο Κόσοβο όσο διαρκούσε ο πόλεμος στη Βοσνία, οξύνεται. Οι ένοπλοι εθνικιστές του UCK παραγκωνίζουν τη μετριοπαθή ηγετική ομάδα του Ρουγκόβα και ενισχυόμενοι πολιτικοστρατιωτικά από το έδαφος της Αλβανίας εγκαθίστανται σε διάφορους θύλακες του Κοσόβου, ενώ ο γιουγκοσλαβικός στρατός που επεμβαίνει στην περιοχή στο πλευρό της ειδικής αστυνομίας προχωρά σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και η καταπίεση του αλβανικού πληθυσμού κλιμακώνεται. Το ΝΑΤΟ έχει το "ανθρωπιστικό" πρόσχημα που χρειάζεται για την κοινωνική συναίνεση στη Δύση, και επεμβαίνει προτείνοντας την "ειρηνευτική συμφωνία του Ραμπουγέ" που προέβλεπε τη μετατροπή του Κόσοβο σε ένα είδους προτεκτοράτο και την εγκατάσταση σε αυτό αμερικανονατοϊκών δυνάμεων που επιπλέον θα είχαν δικαιοδοσία να μετακινούνται ελεύθερα και οπουδήποτε αλλού στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας... Η αναμενόμενη, εν πολλοίς, άρνηση σε αυτό το σχέδιο δρομολογεί άμεσα τη μεθοδευμένη από καιρό αεροπορική και πυραυλική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα την πρόληψη μιας "ανθρωπιστικής καταστροφής"... Επίθεση όμως που ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα για την έναρξη αυτής της καταστροφής με την εθνική κάθαρση του Κοσόβου από τον αλβανικό πληθυσμό του, καθώς περισσότεροι από 700 χιλ. άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν στην προσφυγιά. Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας όμηροι στους εξουσιαστικούς ανταγωνισμούς των ντόπιων εθνικιστών, και παίγνιο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των καπιταλιστικών μητροπόλεων, οδηγούνται ξανά στην αιματοχυσία, τον ξεριζωμό και την καταστροφή τους, ενώ το ΝΑΤΟ μεθοδεύει τη δική του "τελική λύση": τις θερινές χερσαίες επιχειρήσεις του.

*

Με αυτό τον τρόπο η εγκληματική συμμορία του ΝΑΤΟ, και παρά τις όποιες διαφορές στο εσωτερικό της, προχωρά σε μια γιγάντια στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, τον πλήρη έλεγχο της περιοχής και των λαών της, των χερσαίων και θαλάσσιων περασμάτων της, των ορυκτών της κ.λπ. Και επιπλέον γιορτάζει, έμπρακτα και παραδειγματικά τα 50 χρόνια από τη σύστασή της, επαναδιατυπώνοντας τους στόχους της στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και επιβάλλοντας νέα δεδομένα διεθνούς "δικαίου", που συνίστανται στο εξής δόγμα : "θα χτυπάμε όπου, όποιον, όπως, και όποτε θέλουμε". Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο έσχατος προορισμός της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής, προορισμός για τον οποίο ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι απλώς η κατίσχυση επί ενός σχεδόν διαλυμένου βαλκανικού κράτους ή μιας γονατισμένης υπερδύναμης, αλλά η κυριαρχία και ο έλεγχος επάνω στην ανθρωπότητα, καθώς και η αντιμετώπιση των αυριανών κοινωνικών και λαϊκών εκρήξεων που υποβόσκουν στον πλανήτη ενάντια στη ζοφερή πραγματικότητα που τον τυλίγει στην καμπή της χιλιετίας.

 

Ο ρόλος του ελληνικού κράτος : "και στο ληστή ψωμί και στο απόσπασμα χαμπέρι"

Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μέρος αυτού του εξουσιαστικού, καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού συμπλέγματος και κατέχει μια συγκεκριμένη θέση στην εσωτερική του ιεραρχία. Η διττή στάση που φαίνεται να υϊοθετεί ως κράτος δεν κρύβει καμιά παραδοξότητα, γιατί εκφράζει αφενός τις προσδοκίες της για τη ανταμοιβή της στην μοιρασιά της βαλκανικής λείας και αφετέρου τους δισταγμούς της μπροστά στις ενδεχόμενες απώλειες, δεδομένου ότι κάθε επιχείρηση έχει και τα ρίσκα της. Η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι βέβαια φιλανθρωπικό, μη-κερδοσκοπικό σωματείο, είναι μια διακρατική εγκληματική συμμορία και αυτοί που την συγκροτούν, για να επιβάλλουν τα κοινά τους συμφέροντα επάνω στους λαούς, συμπεριφέρονται επιθετικά όχι μόνο έναντι τρίτων αλλά και μεταξύ τους, όπου τα επιμέρους συμφέροντά τους αποκλίνουν. Με λίγα λόγια ορμάνε σαν τα σκυλιά και τρώγονται σαν τα σκυλιά... Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται τόσο η σύμπνοια και η συνεργασία μεταξύ τους, όσο και ο αλληλοσπαραγμός τους (όπως της Ελλάδας και της Τουρκίας).

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι αυτές οι οργανωμένες συμμορίες δηλ. τα κράτη δεν έχουν φίλους ή εχθρούς, αλλά συμφέροντα. Και η στάση της Ελλάδας για να κατανοηθεί πρέπει να ειδωθεί τόσο μέσα από τα κοινά συμφέροντα όλου του ιμπεριαλιστικού συμπλέγματος όσο και τα ειδικά της συμφέροντα (πιθανά κέρδη και ζημιές) που προκύπτουν με βάση τη θέση της στην ιεραρχία του, τις δικές της δυνατότητές και τη γεωπολιτική της θέση μέσα στην εμπόλεμη περιοχή.

Η Ελλάδα, το μοναδικό κράτος της περιοχής που είναι πλήρως ενταγμένο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ταυτόχρονα, είναι ουσιαστικά η καπιταλιστική μητρόπολη των Βαλκανίων, με ένα ΑΕΠ ίσο με αυτό όλων των βαλκανικών χωρών μαζί (και 12πλάσιο της Γιουγκοσλαβίας) από όπου "εισάγει" φτηνό και εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό (κυρίως αλβανών "λαθρομεταναστών") και εξάγει κεφάλαιο και τεχνογνωσία, έχοντας -ως χθες τουλάχιστον- μια προνομιακή θέση στο σύνολο των δυτικών κερδοσκοπικών επενδύσεων στα Βαλκάνια - ιδιαίτερα μάλιστα στην διαλυόμενη σήμερα Γιουγκοσλαβία, στην εμπόλεμη ζώνη της Αλβανίας και της γιουγκοσλάβικης Μακεδονίας, καθώς επίσης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Από την άλλη είναι μια χώρα με ακμαία βιομηχανία τουρισμού (που δεν ευνοείται από τις πολεμικές επιχειρήσεις), με ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με εκείνο των άλλων βαλκανικών χωρών (χάρη στη συμμετοχή της στο ληστρικό ιμπεριαλιστικό σύμπλεγμα) προσελκύοντας φυσιολογικά τα καραβάνια των ανθρώπων που ξεριζώνει ο πόλεμος, ενώ έντονος είναι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, και οι διαρκείς ανακατατάξεις των συσχετισμών δύναμης με τα άλλα αφεντικά στην περιοχή, όπως της Τουρκίας κατά κύριο λόγο.

Έτσι λοιπόν τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά της Ελλάδας, σταθμίζοντας από τη μια τα γενικά συμφέροντά τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με εκείνα του δυτικού ιμπεριαλισμού (από την εποχή του εμφυλίου τουλάχιστον για να μην πάμε παλιότερα), και από την άλλη τα ειδικά συμφέροντά τους στην περιοχή, κινούνται με όσες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες διαθέτουν έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από τη λεία των Βαλκανίων και να ελαχιστοποιήσουν ταυτόχρονα τις ζημιές τους από τις παρενέργειες του πολέμου. Και δεν είναι καθόλου παράδοξο το ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού φέρεται να είναι εναντίον των νατοϊκών πολεμικών επιχειρήσεων (μέσω των ανέξοδων δημοσκοπήσεων βέβαια), η πλειοψηφία πάλι του ίδιου πληθυσμού φέρεται να συμφωνεί ταυτόχρονα και με τις επιλογές της κυβέρνησης ...που υποστηρίζει έμπρακτα αυτές τις επιχειρήσεις! Η προπαγάνδα περί του "εθνικού" συμφέροντος και ο εθνικισμός του τύπου "Πρώτα η Ελλάδα" [κατά το "First America", "Duetchland uber alles" κ.ο.κ.] έχουν τα αποτελέσματά τους, ιδιαίτερα μάλιστα σε εκείνα τα στρώματα της "κοινωνίας" των 2/3 που μέσα από τον καταναλωτισμό, τον αριβισμό και την κερδοσκοπία τους συνδέονται άμεσα με την καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη και την αιματοβαμμένη ιμπεριαλιστική κυριαρχία.

Κι αν εμείς προτάσσουμε τη συντριβή των αμερικανονατοϊκών και ελληνικών ταυτόχρονα επιδιώξεων κυριαρχίας στα Βαλκάνια δεν είναι παρά μόνο γιατί αυτό επιτάσσει η κοινωνική και ταξική μας συνείδηση ενάντια στα ελληνικά "εθνικά" συμφέροντα, καθώς και η αλληλεγγύη μας σε όλους τους βαλκάνιους ταξικούς αδελφούς μας.

*

Μιλώντας λοιπόν διαχρονικά για τη στάση του ελληνικού κράτους και για να δούμε ως που φθάνουν τα "εθνικά" του συμφέροντα την τελευταία δεκαετία, θα θυμηθούμε ότι το '91 συμμετείχε στην επίθεση ενάντια στο Ιράκ για την αποκατάσταση του διεθνούς "δικαίου" και του Εμίρη του Κουβέιτ, με την αποστολή της φρεγάτας "Έλλη" που κρατούσε "τσίλιες" στα μετόπισθεν της αμερικανονατοϊκής αρμάδας. Θα θυμηθούμε επίσης ότι πολύ πριν το Κόσοβο συμμετείχε σε όλες εκείνες τις διασκέψεις κορυφής που αφορούσαν τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα. Από τη Ρώμη το '91 και το Όσλο το '92 ως τις Βρυξέλλες το '94 όπου ο Α. Παπανδρέου χαιρέτισε το νατοϊκό σχέδιο "Σύμπραξη για την Ειρήνη", δηλαδή τη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ σε όλο σχεδόν τον ευρασιατικό χώρο, ως "ένα νέο, μεγάλο ξεκίνημα για τη Συμμαχία" ! Και η πρώτη επίσημη εφαρμογή αυτής της νέας "φιλοσοφίας" του ΝΑΤΟ έγινε καταρχήν με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το '95 και την εγκατάσταση στην συνέχεια "ειρηνευτικών" στρατευμάτων, αμερικανονατοϊκών κατά κύριο λόγο, μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό τάγμα (που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Βοσνία). Η ελληνική συμμετοχή περιλάμβανε επίσης πολεμικά σκάφη στη νατοϊκή ναυτική δύναμη που επιχειρεί ακόμη στην Αδριατική (όπου και το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής")καθώς και πλήθος διευκολύνσεων από τις βάσεις της Σούδας και του Άκτιου (από όπου επιχειρούν τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, και με ελληνικά πληρώματα, τα οποία χαρτογράφησαν λεπτομερώς από τότε όλους τους στόχους που βομβαρδίζονται σήμερα...)

Θα θυμηθούμε επίσης ότι ανάμεσα, σε εκείνη την επέμβαση στη Βοσνία και στην τωρινή επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, ξέσπασε το Φλεβάρη του '97 η απρόβλεπτη λαϊκή εξέγερση στον αλβανικό νότο που διέλυσε το κράτος και το εθνικιστικό καθεστώς του Μπερίσα, και πιθανότατα καθυστέρησε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, αν δεν απείλησε να τους ανατρέψει κιόλας αφού η Αλβανία όπως αποδείχτηκε σήμερα αποτελεί αναντικατάστατο στοιχείο αυτών των σχεδιασμών. Το γεγονός είναι, ότι την αντιεξεγερτική αποστολή για την αποκατάσταση της κρατικής τάξης και την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη χώρα, την ανασυγκρότηση του στρατού και της αστυνομίας της, την ανέλαβαν και πάλι νατοϊκά -κυρίως- στρατεύματα κάτω από κάποια "ειρηνευτική" ονομασία που εφηύραν για την περίπτωση. Ανάμεσα σε αυτά τα στρατεύματα κατοχής από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία κ.ά. συμμετείχε και ένα τάγμα από την Ελλάδα το οποίο και εξακολουθεί να παραμένει στην Αλβανία.

Φθάνοντας στο παρόν, το ελληνικό κράτος αφενός συνυπέγραψε και υποστηρίζει αυτή την επίθεση, με βάση τα γενικά του συμφέροντα στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου συμμετέχει έμπρακτα σε αυτήν, με τρόπους που συνάδουν στα ειδικά συμφέροντα που έχει στην περιοχή, εμπλεκόμενο μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ όσο κλιμακώνεται ο πόλεμος. Παρέχοντας σε πρώτη φάση την υποδομή του (λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) για την διέλευση και την επιμελητεία των "ειρηνευτικών" στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας με νέα δύναμη την στρατιωτική του παρουσία στην Αλβανία και προγραμματίζοντας άλλη στη γιουγκοσλάβικη Μακεδονία (για "βοήθεια στους πρόσφυγες"...), μετατρέποντας αύριο τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών, στέλνοντας πιθανότατα σε μια επόμενη φάση και "ειρηνευτικό στράτευμα" στο Κόσοβο και τη Σερβία, δεν κάνει άλλο από το να εγγράφει υποθήκες και να διεκδικεί το δικό του κομμάτι από τη λεία που ξαναμοιράζεται. Οι επενδύσεις στα Βαλκάνια είναι ήδη μεγάλες και οι προοπτικές ακόμα μεγαλύτερες και πρέπει να διασφαλιστούν τόσο τα υπάρχοντα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και των ελλήνων καπιταλιστών όσο και ο κεντρικός ρόλος που επιδιώκουν να διαδραματίσουν αύριο στην ανοικοδόμηση της γκρεμισμένης Γιουγκοσλαβίας (ή ό,τι απομείνει στη θέση της).

Για την εξισορρόπηση των εντυπώσεων από αυτή την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, και για την προώθηση πάντα των ειδικών συμφερόντων της στην περιοχή, αναλαμβάνονται και όλες εκείνες οι υποκριτικές "ειρηνευτικές" και "ανθρωπιστικές" πρωτοβουλίες, με σκοπό να εξευμενίσουν τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό και να εξαπατήσουν τους βαλκανικούς λαούς που στη δίνη του πολέμου υφίστανται συνθήκες μαζικού φόβου, πείνας, αρρώστιας, ξεριζωμού και θανάτου.

 

Στο εσωτερικό μέτωπο του πολέμου

Με ανάλογους σκοπούς προωθείται η προπαγάνδα και στο εσωτερικό της χώρας. Καταρχήν είναι τα ίδια τα αφεντικά και οι φορείς της εξουσίας που χειραγωγούν και εξουθενώνουν τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε ένα στείρο φιλειρηνισμό και αντιαμερικανισμό, περιορίζοντας όσο μπορούν κάθε πραγματική μαχητική διάθεση και οι ίδιοι που προτάσσουν έναν επιλεκτικό "ανθρωπισμό" διαχωρίζοντας τα θύματα του πολέμου με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια... Είναι αυτοί οι ίδιοι που μιλούν με "απογοήτευση" για τη στάση της Ευρώπης, αποσιωπώντας την ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ, και ποιανών το αίμα αντιπροσωπεύουν τα τρισεκατομμύρια που τους χρηματοδοτεί, κι αυτοί πάλι που κινδυνολογούν για την οικονομία της χώρας, μολονότι τα κέρδη τους αυξάνουν διαρκώς, καθώς παράλληλα αυξάνει η φτώχεια και η εκμετάλλευση... Είναι αυτοί που ανησυχούν πρώτοι για τους αυριανούς σχεδιασμούς των αμερικάνων στα Βαλκάνια, μόνο και μόνο για να προκρίνουν τελικώς ως αναγκαστική τη συνοδοιπορία μαζί τους, και αυτοί πάλι που προβάλλουν διαρκώς ως φόβητρο την Τουρκία, αποκρύβοντας την αμοιβαιότητα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως θύμα - όπως αντίστοιχα κάνει και η Τουρκία. Και γενικώς είναι οι πρώτοι πάντα σε οτιδήποτε κατατείνει τελικά στην ανάπτυξη αισθημάτων πατριωτικής εγρήγορσης και "εθνικής ομοψυχίας"...

Κι όλα αυτά ακριβώς γιατί για να πετύχουν τους ευρύτερους στόχους τους μέσα στη χώρα και στη γύρω περιοχή τα αφεντικά χρειάζονται το μέγιστο επίπεδο εσωτερικής συνοχής, κοινωνικής πειθαρχίας και ταξικής ειρήνης, κάτω από ιδεολογήματα όπως η "εθνική ενότητα" και η "ομοψυχία". Ιδεολογήματα που συγκαλύπτουν την ταξική φύση του λεγόμενου "εθνικού συμφέροντος" που δεν εκφράζει τίποτα άλλο από το συμφέρον της άρχουσας τάξης αφενός να εξουσιάζει και να ευημερεί επάνω σε μια κοινωνία ιεραρχημένη και διαιρεμένη από αβυσσαλέες ανισότητες και διαχωρισμούς και αφετέρου να διεκδικεί την καλύτερη δυνατή θέση της μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η παγκοσμιοποίηση.

Είναι προφανές ότι τόσο ο εκσυγχρονισμός, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ο ελληνικός ιμπεριαλισμός στα Βαλκάνια, όπως και ο ελληνοκεντρικός εθνικισμός, ο αριστεροδεξιός αντιδυτικισμός και ο πατριωτικός αντιαμερικανισμός αποτελούν διαφορετικές και αλληλοτροφοδοτούμενες εκφράσεις αυτού του ίδιου πράγματος : του "εθνικού" συμφέροντος του κράτους και των αφεντικών. Και πλανώνται οικτρά όσοι υποθέτουν ότι μπορει να υπάρξει κάποιο άλλο "εθνικό συμφέρον" ή "εθνική συσπείρωση" έξω ή υπεράνω εκείνων που εξυπηρετούν κάθε φορά το κράτος και τα αφεντικά.

Αυτό άλλωστε έδειξε και η όλη διαδικασία της πρόσφατης παράδοσης του Οτσαλάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, καταδεικνύοντας τι ακριβώς είναι το "εθνικό" συμφέρον και τι επιτάσσει...

*

Αποκαλυπτικό πάντως είναι το φαινόμενο από τη μιά μεριά των αριστερών αντιιμπεριαλιστών που πλειοδοτούν σε εθνικοφροσύνη, και από την άλλη των δεξιών εθνικοφρόνων που πλειοδοτούν σε αντιιμπεριαλισμό. Πρόκειται για υποπροϊόν της σύζευξης του εθνικισμού με τον αντιιμπεριαλισμό, καταλήγοντας στην τραγελαφική συνύπαρξη ανάμεσα στους σταλινικούς νοσταλγούς της Σοβιετικής Ένωσης και τους ελληνορθόδοξους νοσταλγούς της Βυζαντινής αυτοκρατορίας... Φαινόμενα τα οποία, προοιωνίζονται και τον ειδικό κατασταλτικό ρόλο που πρόκειται να παίξουν από κοινού οι αριστεροδεξιοί πατριώτες, στο βαθμό που η αντιπαράθεση στον πόλεμο και η αλληλεγγύη στους βαλκανικούς λαούς αποκτήσουν τα αυθεντικά ταξικά χαρακτηριστικά τους με τη μορφή της ανυπακοής, της εξέγερσης και της επίθεσης στο Κράτος και στα αφεντικά.

*

Το να ελπίζει κανείς ακόμη ότι ο πόλεμος είναι κάπου αλλού, μια κρίση που θα ξεπεραστεί είναι αυταπάτη όπως και το να ελπίζει ότι θα ξαναγίνουν όλα όπως πριν κατακλυστούν τα Βαλκάνια από στρατούς, όπλα και θάνατο... Όσο για την "ειρήνη" που θέλουν τα αφεντικά είναι τόσο φρικτή όσο και ο πόλεμος που κάνουν και καμιά ειρήνη δεν είναι πραγματικά δυνατή χωρίς να καταστραφεί το ίδιο το σύστημα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης που γεννάει τον πόλεμο. Τα αφεντικά μας θέλουν να ζούμε δουλεύοντας και να πεθαίνουμε πολεμώντας για αυτούς. Και η μόνη προοπτική των προλετάριων για να απαλλαγούν, τόσο από τη χαμοζωή όσο και την αλληλοσφαγή τους στο βωμό της εξουσίας και του κέρδους είναι η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη και η εξέγερσή τους.

Καμιά υπεράσπιση αυτού του παλιού εξουσιαστικού κόσμου, αλλά καθολική ανατροπή του. Όχι λοιπόν "πρώτα η Ελλάδα", αλλά Πρώτα η Επανάσταση. Όχι "κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα", αλλά διάλυση των εθνικών στρατών. Όχι "καμιά αλλαγή των συνόρων", αλλά κατάργηση όλων των συνόρων.

Το πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης για την ανατροπή του Κράτους, και του κεφάλαιου στις συνθήκες της Νέας Τάξης και της παγκοσμιοποίησης αποκτά ξανά την ιστορική του επικαιρότητα.

Αδέρφια γρηγορείτε, ο ρους της ιστορίας έγινε και πάλι ορμητικός... Και ας μη ξεχνάμε ότι "δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο στη χειραγώγηση, πιο επικίνδυνο στο χειρισμό ή πιο αβέβαιο στην έκβασή του από την επιβολή μιας νέας τάξης πραγμάτων".

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΚΑΤΩ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ

 Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

 

Εμείς που κάθε γωνιά της γης είναι πατρίδα μας και κάθε πατρίδα μάς είναι ξένη

1