(Αναρχικό Δελτίο, νο 28, Φλεβάρης 2004)

XΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

13/1 Εφτά Κούρδοι πρόσφυγες που κρύβονταν μέσα σε χαρτοκιβώτια τα οποία μετέφερε φορτηγό που θα επιβιβαζόταν σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, συνελήφθησαν στην Πάτρα.

18/1 Εβδομήντα εφτά μετανάστες από την Αίγυπτο, την Ινδία και το Πακιστάν εντοπίστηκαν ανοιχτά της Μεθώνης, όταν προσπάθησαν να αποβιβαστούν από το φορτηγό πλοίο "Ρεξ" σε ταχύπλοο που θα τους μετέφερε στην ακτή. Σκάφη του λιμενικού συνόδευσαν το πλοίο στην Πύλο και οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο δημοτικό σχολείο Γιάλοβας, ενώ καταδιώχθηκε το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν 2 ακόμα μετανάστες, που εντοπίστηκαν στην περιοχή του ποταμού Παμίσου.

29/1 Ιστιοφόρο με 45 “λαθρο”μετανάστες από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη βυθίστηκε μέσα σε θαλασσοταραχή στο νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. Από τους επιβαίνοντες οι 26 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να σωθούν πάνω στη βραχονησίδα των Πεταλιών. Σκάφος του Σώματος τους μετέφερε στο Μαρμάρι και από εκεί στην Κάρυστο. Από τους υπόλοιπους που τους κατάπιαν τα κύματα ανασύρθηκαν οι 5 και οι υπόλοιποι θεωρήθηκαν αγνοούμενοι.

Στα νερά του Αιγαίου, από το 1992 μέχρι το 2003 σύμφωνα με τα τα επίσημα στοιχεία, έχουν χαθεί 164 “λαθρο”μετανάστες.

30/1 Πέντε πτώματα ανδρών ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 20-30 χρονών βρέθηκαν στην περιοχή Μοναστηρίου Έβρου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη ένα ακόμη πτώμα στην ίδια περιοχή και εκτιμάται ότι πρόκειται για “λαθρο”μετανάστες που διέσχισαν τον Έβρο αλλά χάθηκαν στη χιονοθύελλα και πέθαναν από το δριμύ ψύχος.

2/2 Ένας ακόμα 20χρονος μετανάστης που είχε περάσει τα σύνορα πέθανε από το κρύο στον Έβρο. Εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση σε αγροτική περιοχή του χωριού Λάβαρα και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου συνέπεια υποθερμίας και καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.

- Σύριος μετανάστης νεκρός στα χέρια των μπάτσων. Την Τρίτη 13/1, ο 42χρονος σύριος μετανάστης Μωχάμεντ Χαμούντ που εργαζόταν στο Ρέθυμνο συνελήφθη μαζί με τον 25χρονο συμπατριώτη του Αχμέτ, σε μπλόκο που είχαν στήσει μπάτσοι του Τ.Α.Ε (Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων) Χανίων. Και οι δύο χτυπήθηκαν κατά τη σύλληψη και αργότερα στο αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου. Ο Μωχάμεντ δήλωσε εξαρχής πως είχε πρόβλημα με την καρδιά του και είχε υποβληθεί σε εγχείρηση τον περασμένο χρόνο, πράγμα που δεν εμπόδισε την κακοποίησή του. Χτυπημένος και βρισκόμενος υπό κράτηση δεν είχε πρόσβαση ούτε στο νοσοκομείο ούτε σε φάρμακα. Ο Μωχάμεντ πέθανε το ίδιο βράδυ στο σπίτι του, στα χέρια των μπάτσων που τον συνόδευσαν εκεί με χειροπέδες για να πάρει τα φάρμακά του.

Στις 15 Γενάρη μετανάστες κάλεσαν πορεία στην πόλη του Ρεθύμνου, συνοδεύοντας ως το πλοίο για τον Πειραιά το φέρετρο του Μωχάμεντ. Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο και στάθηκε αρκετή ώρα έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα οργής ενάντια στους πάνοπλους μπάτσους που το φρουρούσαν. Στις 20/1 καλέστηκε νέα πορεία από αναρχικούς του Ρεθύμνου.

- Για κακομεταχείριση των “λαθρο”μεταναστών, παρατεταμένες κρατήσεις, παράνομες απελάσεις κι άρνηση παροχής πολιτικού άσυλου στους πρόσφυγες κατηγορεί την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της για το 2003 όπου καταγράφεται ότι σε πολλές περιπτώσεις συνοριακοί φύλακες απέλασαν μετανάστες που είχαν περάσει σε ελληνικό έδαφος από την Τουρκία δίχως να ελέγξουν τα χαρτιά τους ή να τους δώσουν το δικαίωμα αίτησης για παροχή ασύλου. “Τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ξένων που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα” ενώ “τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία απέλασης οδηγούν στη σύλληψη και την επί μήνες κράτηση πολλών προσφύγων”*. Η έκθεση καταγράφει ότι παρουσιάζεται κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των αιτούντων ασύλου [“η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οπότε, με το πρόσχημα του ''αγώνα κατά της τρομοκρατίας'' το οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίσταται επιθέσεις”] ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στην παροχή πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες: “Το 2003 η Ελλάδα έδωσε άσυλο για τρεις μόνο περιπτώσεις [...] μειώνοντας το σχετικό ποσοστό της στην έγκριση ασύλου από το 11,2% το 2000 σε 0,1% το 2003”. Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία της ελληνικής πολιτικής αυτά είναι “η αυστηρότατη και συχνά απάνθρωπη φύλαξη των συνόρων, η επαναπροώθηση βάση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας (2001), η άρνηση παραλαβής αιτήσεων ασύλου, οι διοικητικές και δικαστικές απελάσεις, η άρνηση (των αρχών) πρόσβασης σε δικηγόρο και η διακοπή διαδικασίας ασύλου”.

* Σ.Σ. Στην Ελλάδα, χώρα μεθοριακή του Φρούριου Ευρώπη, υπάρχουν 19 "κέντρα υποδοχής(=κράτησης) μεταναστών" σε Άνδρο, Γύθειο, Χίο, Έβρο, Ιεράπετρα, Ηγουμενίτσα, Καλαμάτα, Κάρυστο, Κω, Λέρο, Μυτιλήνη, Νάξο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Σητεία, Ζάκυνθο και Μύκονο!

1