(Αναρχικό Δελτίο, νο 27, Γενάρης 2004)

XΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

5/1/04. Στο νησί Ψέριμο συνελήφθησαν από λιμενικούς 4 μετανάστες που αποβιβάστηκαν από σκάφος προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές.

22/12. Στο λιμάνι της Κύμης κατέπλευσε, συνοδεία σκαφών του λιμενικού, το ουκρανικό ιστιοφόρο "ΜΙLΑΝΑ" που εντοπίσθηκε ανοιχτά του ακρωτηρίου Σαρακίνικο Εύβοιας. Ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν ανέρχεται σε 53 -μεταξύ των οποίων και παιδιά- από τους οποίους 7 χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε παλαιό σχολείο.

21/12. Περισσότεροι από 60 μετανάστες πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου, μετά τη βύθιση του πλοίου που τους μετέφερε ανοιχτά της τουρκικής πόλης Μαρμαρίς. Ένας Ιρακινός, ο μοναδικός διασωθείς, δήλωσε πως στο πλοίο με προορισμό τη Ρόδο βρίσκονταν 60 περίπου μετανάστες -ιορδανικής, ιρακινής και αφγανικής καταγωγής. Περιπολικά του λιμενικού εντόπισαν τέσσερα πτώματα στη θάλασσα μεταξύ Σύμης και Νισύρου, όπου νωρίτερα είχαν εντοπιστεί και ανασυρθεί από το επιβατηγό πλοίο "Πάτμος" οι σοροί τριών ακόμη ανδρών...

16/12. Έξι μετανάστες συνελήφθησαν στο Βαθύ της Σάμου την ώρα που θα επιβιβάζονταν στο πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά. Οι 5 Αφγανοί και ένας Ιρακινός, έφτασαν στο νησί με πλαστική βάρκα. 15/12. Στην περιοχή Γούδουρα της Σητείας έφτασαν κολυμπώντας και συνελήφθησαν 31 μετανάστες, που είχαν αφεθεί κοντά στην ακτή από ξύλινο σκάφος το οποίο θα τους μετέφερε στην Ιταλία.

Την Τετάρτη 10/12, η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης επιτέθηκε σε Φιλιππινέζο μικροπωλητή στην oδό Αγ. Δημητρίου. Του κατέστρεψαν τα πράγματα και τον ξυλοκοπούσαν βάναυσα. Δεκάδες ήταν οι αντιδράσεις περαστικών και περιοίκων, που απωθήθηκαν μέχρι να έρθει το περιπολικό για να τον παραλάβει. Στις 17/12, αρκετοί σύντροφοι, αφού μοίρασαν τρικάκια για το συμβάν στη λαϊκή αγορά στην περιοχή της Καμάρας, συνάντησαν τυχαία ένα αυτοκίνητο της δημοτικής αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν 3 μπάτσοι που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν κάποιες "ψιλές". Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με το όχημά τους, απ' το οποίο στο μεταξύ έλειπαν κάποια παράθυρα και στο οποίο είχε χυθεί μια ποσότητα διαλυτικού. Τη φυγή τους συνόδευσαν έντονοι προπηλακισμοί, ενώ πολλοί περαστικοί ρώτησαν και ενημερώθηκαν για το σκοπό της δράσης. (indymedia Θεσ/νίκης).

8 Δεκέμβρη. Σαράντα εφτά μετανάστες που αποβιβάστηκαν από ιστιοφόρο σκάφος συνελήφθησαν στην περιοχή Βαθύ Αυλάκι Λακωνίας.

6/12. Εβδομήντα δύο μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί κοντά στο Γύθειο συνελήφθησαν στην περιοχή Κοκκινόγεια. - Δύο μετανάστες συνελήφθησαν στην Πάτρα, λίγο πριν επιβιβαστούν με πλαστά χαρτιά στο πλοίο SuperFast με προορισμό την Ιταλία.

25/11. Εβδομήντα μετανάστες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Σάμου, εντοπίστηκαν από το λιμενικό κοντά στο Φαρμακονήσι στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μέσα σε ένα σκάφος το οποίο έβαζε νερά και βυθίστηκε. Οι ελληνικές αρχές ειδοποίησαν τις τουρκικές, που τους περισυνέλεξαν και τους οδήγησαν πίσω στην Τουρκία. Διωγμοί στο κέντρο της Αθήνας. 23/11/03 (indymedia Aθήνας). Έξω από το σταθμό στα Κάτω Πατήσια: Πάνοπλοι μπάτσοι της ΟΠΚΕ κυνηγούν μικροπωλητές μετανάστες, μάλλον από Ινδία, Πακιστάν ή Μπαγκλαντές. Τους τραβούν, τους βρίζουν, τους κτυπούν, τους περνούν χειροπέδες... Μερικοί ένστολοι αλήτες παραφουσκωμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεμάτοι όπλα και γκλομπ, φορτωμένοι σήματα της αστυνομίας και σημαίες της ελλαδάρας στα μανίκια, που βασανίζουν και εξευτελίζουν φτωχούς κι αδύναμους ανθρώπους. Γύρω-γύρω μετανάστες που τυλίγουν την πραμάτεια σε μπόγους και τρέχουν να ξεφύγουν όπως-όπως και διάφοροι άλλοι πολίτες που παρακολουθούν σιωπηρά ή αδιάφορα...

Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες στην Ξάνθη. Στις 29 Νοέμβρη, περίπου 150 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης της Ξάνθης και διαδήλωσαν αλληλέγγυοι με τους μετανάστες και ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην πορεία δημιουργήθηκε αναρχικό αντιεξουσιαστικό μπλοκ συντρόφων από την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Κομοτηνή, με πανό "Το αίμα των μεταναστών γεμίζει τις τσέπες των αφεντικών". Η πορεία έγινε στα πλαίσια τριήμερου εκδηλώσεων που περιλάμβανε προβολή στο αυτόνομο στέκι Κύκνος, συζήτηση-εκδήλωση στο χώρο του εργατικού κέντρου και συναυλία.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΡΟΥΡΙΟ. Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 12 Δεκέμβρη ΄03 εγκρίθηκαν νέα μέτρα ελέγχου και απώθησης των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη. Μέτρα που έρχονται να εκσυγχρονίσουν το υπάρχον καθεστώς θανάτου για δεκάδες μετανάστες στα σύνορα, φυλάκισης άλλων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ομηρίας στην πιο στυγνή μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης και κατασκευής ιδεολογικών σχημάτων δίωξής τους σαν “εγκληματίες” και σαν εν δυνάμει “τρομοκράτες”. Η συμφωνία αποτελεί επικύρωση των αποφάσεων της συνόδου των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών, ενώ σημαντικό μέρος της είχε προσχεδιαστεί στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Προβλέπεται η σύσταση νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας που θα συντονίζει επιχειρησιακά, με κοινό δίκτυο πληροφοριών και τεχνολογική υποδομή το ανθρωποκυνηγητό κατά των μεταναστών. Η υπηρεσία, με έδρα τη Γερμανία, θα λειτουργεί από το Γενάρη του 2005 και θα είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση της μεθοριακής αστυνομίας που θα αναπτυχθεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, σε αεροδρόμια, λιμάνια και εσωτερικά σημεία που θεωρούνται κομβικά στη μετακίνηση μεταναστών. Επιπλέον, θα συντονίζει τις απελάσεις, με κοινές πτήσεις τσάρτερ. Αποφασίστηκε η δημιουργία δύο κέντρων ελέγχου της "λαθρο"μετανάστευσης, στον Πειραιά και στη Μαδρίτη, τα οποία θα λειτουργούν ως στρατηγεία για τις θαλάσσιες περιπολίες και τις επιχειρήσεις απώθησης. Άλλο σημείο της συμφωνίας αφορά τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης δομής ηλεκτρονικού φακελώματος SIS της Σένγκεν, με την εισαγωγή βιομετρικών χαρακτηριστικών στις βίζες μεταναστών εκτός Ε.Ε. Με βάση αυτά τα στοιχεία, κάμερες θα μπορούν κάθε στιγμή να “σκανάρουν” πρόσωπα και να ελέγχουν την ταυτότητά τους. Τέλος, συντάσσεται λίστα "ασφαλών χωρών", πολίτες των οποίων δεν θα δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Στις 20/12, στο Κέντρο Κράτησης προσφύγων του Nauru, που διοικείται από τις αυστραλιανές αρχές μετανάστευσης, 45 πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο ξεκίνησαν απεργία πείνας. Η Υπουργός Μετανάστευσης, Am. Vanstone, αποποιήθηκε των ευθυνών λέγοντας ότι “δεν είναι δικό μας πρόβλημα”, παρότι η Αυστραλία ήταν αυτή που ίδρυσε το κέντρο κράτησης στο κρατίδιο του Nauru, στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα πλαίσια της πολιτικής ελέγχου της μετανάστευσης που ονομάστηκε “Λύση στον Ειρηνικό”. Η υπουργός έγινε στόχος συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε στη Μελβούρνη στις 18 Δεκεμβρίου ’03. Η απεργία συνεχίζεται για 4η εβδομάδα, ενώ η κατάσταση των απεργών -πολλοί απ’ τους οποίους έχουν ράψει τα χείλη τους- επιδεινώνεται.

1