(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

Χιλή

Διαδηλώσεις ενάντια στην “Ημέρα του Κολόμβου” - συγκρούσεις ινδιάνων Μαπούτσε με την αστυνομία στο Τεμούκο - απεργία πείνας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων

MARRICHIWEU!

Στις 12 Οκτώβρη, που από τους αποικιοκράτες της λευκής Αμερικής γιορτάζεται ως "ημέρα του Κολόμβου" και για τους ιθαγενείς σημαίνει την επέτειο της απαρχής της γενοκτονίας και τη μνήμη 511 χρόνων αντίστασης στην κατάκτηση, και ενώ στη Βολιβία οι εξεγερμένοι ιθαγενείς του Ελ Άλτο συγκρούονταν με το στρατό και την αστυνομία, στο Σαντιάγκο της Χιλής διαδήλωσαν 4.000 ινδιάνοι Μαπούτσε και Αϋμάρα. Μαζί τους στην πορεία ήταν αναρχικοί, φοιτητές, μέλη του πατριωτικού μετώπου Μανουέλ Ροντρίγκεζ, της διεθνούς αμνηστίας και της φανατικής κερκίδας της ομάδας Κόλο Κόλο που έχει ως έμβλημα τον Μαπούτσε αρχηγό Κασίκε. Επικεφαλής της πορείας ήταν μια ομάδα μικρών ινδιάνων που κρατούσε πανό με σύνθημα "τα παιδιά υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να είναι Μαπούτσε" και ακολουθούσε ένα άλλο που έγραφε "Ούτε η φυλακή ούτε ο θάνατος μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα των Μαπούτσε" και μια φωτογραφία του Άλεξ Λεμούν Σααβέδρα, που δολοφονήθηκε ένα χρόνο πριν από μπάτσο ο οποίος παραμένει ατιμώρητος. Στη διάρκεια της πορείας κάηκαν σημαίες της Αμερικής και της Χιλής και ανδρείκελα που συμβόλιζαν τους ισπανούς κατακτητές. Διαδηλώσεις έγιναν ακόμη στο Τεμούκο, τη Βαλβίδια και την Αρίκα (περιοχή των Αϋμάρα). Επιτροπή για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων επισκέφτηκε τις γυναικείες και αντρικές φυλακές στην Ανκόλ και συνομίλησε με ινδιάνους αγωνιστές. Είχε προηγηθεί στις 9 Οκτώβρη πορεία αλληλεγγύης από φοιτητές του πανεπιστημίου του Σαντιάγκο που βγήκαν στους δρόμους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία πετώντας βόμβες μολότοφ και επιτέθηκαν σε βενζινάδικο της πολυεθνικής Shell.

Στις 22 Οκτώβρη, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Μαπούτε και αστυνομικούς, 8 χλμ νότια του Τεμούκο, όταν μια ομάδα ιθαγενών προσπάθησε να εμποδίσει την αποψίλωση πευκώδους δασικής έκτασης 4 εκταρίων στην περιοχή Καντέρα Άλτα. Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ινδιάνων από πλαστικές σφαίρες, ενός μπάτσου από ξυλοδαρμό και τη σύλληψη δέκα ινδιάνων, μεταξύ των οποίων και του λόνκο (αρχηγού κοινότητας Μαπούτσε) Λουίς Τρανμαμίλ της κοινότητας Χοσέ Χίνεο. Σε ανακοίνωσή τους οι Μαπούτσε αναφέρουν ότι τους έχουν υφαρπαγεί συνολικά 37 εκτάρια γης στην περιοχή από τη δεκαετία του 1960.

Εντωμεταξύ, στη φυλακή του Τεμούκο έχει ξεκινήσει από τις 12 Οκτώβρη απεργία πείνας η αγωνίστρια Πατρίσια Τρονκόσο που μαζί με δύο λόνκο έχει καταδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της Ανκόλ. Στις 27 Οκτώβρη, τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι από τη συλλογικότητα φυλακισμένων Camina Libre ξεκίνησαν απεργία πείνας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας CAS, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων των Χιλιανών και Μαπούτσε πολιτικών κρατούμενων. Σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους φυλακισμένους, έγιναν νέες οδομαχίες στο Σαντιάγκο στις 29 Οκτώβρη από διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους με σύνθημα “Οι κρατούμενοι μαζί μας στα οδοφράγματα”.

Στις 31 Οκτώβρη, 200 ιθαγενείς κατέλαβαν το δημαρχείο του Πουέρτο Σααβέδρα, μικρής πόλης στις ακτές του Ειρηνικού. Αφού εξέλεξαν με ανοικτή ψηφοφορία ως δήμαρχο της κατάληψης τον Χούλιο Τσαουΐν πέρασαν απ΄ όλα τα τμήματα του δημαρχείου και αφού ενημέρωσαν τους αρμόδιους τους είπαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Από τους υπαλλήλους του δημαρχείου δεν έφυγαν τρεις οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάληψη. Αίτημά τους ήταν να μεταβεί στο Πουέρτο Σααβέδρα ο πρόεδρος Λάγος για να συζητήσει τα προβλήματά τους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από το νόμο για τους Ιθαγενείς. Στις 14 Νοέμβρη, και ενώ φουντώνουν οι κινήσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους και τους απεργούς πείνας, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις σε διαδήλωση στο Σαντιάγκο.

 

*

1