(Αναρχικό Δελτίο, νο 25, Οκτώβρης 2003)
Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
“Η τυραννία υψώνεται. Έσκισε το πέπλο της, ανόρθωσε το κεφάλι της. Θέλει να βαδίσει πάνω στα νεκρά σώματά μας.” (Danton 1794)
Πλησιάζει προς το τέλος της η δίκη που ξεκίνησε στις 3 Μάρτη στο ειδικό δικαστήριο που συνεστήθη στις φυλακές Κορυδαλλού ως έκτακτου στρατοδικείο, η δίκη των φερόμενων ως μελών της ΕΟ17Ν. Της επαναστατικής οργάνωσης που επί 27 χρόνια κι έχοντας πάντα επιλεγμένους στόχους αμφισβήτησε έμπρακτα το μονοπώλιο του κράτους στην άσκηση ένοπλης βίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρωδία δίκης, εφόσον διεξάγεται κάτω από ειδικές συνθήκες, με συνοπτικές διαδικασίες και προφανείς σκοπιμότητες, αφού στο όνομα της πάταξης της “τρομοκρατίας” και προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι κατασταλτικές επιχειρήσεις και μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν της δίκης δεν ισχύει καν ό,τι προέβλεπε μέχρι χθες η αστική νομιμότητα. Το δικαστήριο συνεστήθη μετά από ειδική κλήρωση μεταξύ προεπιλεγμένων δικαστών, δικάζει μέσα σε μια ειδική αίθουσα-κλουβί (απαγορευμένη πρακτικά σε απλούς ανθρώπους κι αποκλεισμένη ουσιαστικά από τη δημοσιότητα), με βάση έναν ειδικό νόμο, τον τρομονόμο 2829, με “στοιχεία” όπως ομολογίες που αποσπάστηκαν ή και κατασκευάστηκαν κάτω από ειδικές συνθήκες “ανάκρισης” (όπως βασανισμό, εκβιασμούς και υποσχέσεις για επιείκεια στους συνεργαζόμενους με τις αρχές), και υποστηρίζεται από έναν παρασκηνιακό μηχανισμό προετοιμασίας μαρτύρων και προπαρασκευής “αναγνωρίσεων”, με κατηγορούμενους ανθρώπους που κρατούνται για μήνες κάτω από ειδικές συνθήκες παρατεταμένης ανάκρισης και εξοντωτικής απομόνωσης (“λευκά” κελιά).
Να θυμίσουμε ότι, όπως γράφαμε στο 21ο φύλλο του Α.Δ. (Μάρτης ’03), και μόνον ο ισχυρισμός περί “δίκαιης” δίκης κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες αποτελεί ένα κακόγουστο αστείο κι αυτό το έκτακτο στρατοδικείο δεν αποτελεί παρά την αιχμή του Καθεστώτος Εκτάκτου Ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα με αφορμή την έκρηξη της 29ης Ιούνη ’02, ενόψει των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και ως μέρος του παγκόσμιου πολέμου για την πάταξη της “τρομοκρατίας” και την επιβολή μιας Νέας Τάξης της κυριαρχίας.
Αλλά και πέρα από αυτές τις ειδικές συνθήκες, κάθε ισχυρισμός περί “δίκαιης δίκης” από τη δικαιοσύνη του κράτους θα ήταν αστείος και αποπροσανατολιστικός. Γιατί ό,τι παρουσιάζεται κάθε φορά σαν αστική νομιμότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η θεσμοποίηση της επιβεβλημένης ισχύος του κράτους επάνω στην κοινωνία και δεν αντικατοπτρίζει παρά τα ποσοστά της ταξικής βίας που ασκεί σε δεδομένη ιστορική στιγμή η άρχουσα τάξη για να διατηρήσει και να προωθήσει τα προνόμιά της.
Κι από αυτή την άποψη στον Κορυδαλλό δεν δικάζονται απλώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που κατηγορούνται ως μέλη της ΕΟ17Ν, η οποία, ανεξάρτητα από τις όποιες κριτικές θέσεις και διαφοροποιήσεις απέναντί της, δεν έκανε άλλο επί σειρά ετών από το να αμφισβητεί ένοπλα την επιβεβλημένη ισχύ του κράτους και να απαντά με επαναστατική βία στη θεσμική ή ωμή φυσική βία του συστήματος. Δοθείσης της ευκαιρίας και της επιβολής του ζοφερού “αντι”τρομοκρατικού κλίματος, ουσιαστικά δικάζεται και καταδικάζεται από το κράτος και τη “δικαιοσύνη” του σαν “έγκλημα” και “τρομοκρατία” ο πολύμορφος κοινωνικός και ταξικός αγώνας των καταπιεσμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχοντας να αντιμετωπίσουν τη συστημική βία δεν μπορούν παρά να αντιτάξουν τη δική τους, στις διάφορες μορφές της, κοινωνική-ταξική βία, αναπόσπαστο μέρος της οποίας θα είναι πάντα κι αναλόγως των συνθηκών και η ένοπλη επαναστατική βία.
Να θυμίσουμε επίσης ότι οι ζοφερές καταστάσεις που προηγήθηκαν και συνόδευσαν τη δίκη της 17Ν όπως “η καταπάτηση των δικαιωμάτων (...) τα βασανιστήρια με ψυχίατρους, τα λευκά κελιά, τα φάρμακα κλπ. μπρος στα οποία η φάλαγγα είναι καλαμπούρι...” είχαν αναφερθεί σε ανύποπτο χρόνο από την ίδια την οργάνωση σε προκήρυξή της, το Σεπτέμβρη του 1990.
Να θυμίσουμε τέλος ότι πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης στο στρατοδικείο του Κορυδαλλού συνεχίστηκαν και εξακολουθούν οι διώξεις ατόμων κατηγορούμενων για συμμετοχή σε οργανώσεις όπως ο ΕΛΑ και η 1η Μάη, ανοίγοντας και νέους κύκλους κατασταλτικών μεθοδεύσεων στα πλαίσια της "αντι"τρομοκρατικής εκστρατείας του κράτους.
“Αντι”τρομοκρατική εκστρατεία που αποτελεί την ελληνική εκδοχή και συνεισφορά στον παγκόσμιο τρομοπόλεμο που κήρυξαν οι κυρίαρχοι του κόσμου με πρώτες τις ΗΠΑ, και ο οποίος στις διάφορες μορφές του αγκαλιάζει ήδη ασφυκτικά και θανάσιμα την ανθρωπότητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ξεκινώντας από το εσωτερικό των ΗΠΑ και των καπιταλιστικών μητροπόλεων της Δύσης και φθάνοντας μέχρι τις απώτερες γωνιές της γης.
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο του πλανητικού τρομοπολέμου για την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας και ως αιχμή της “αντι”τρομοκρατικής εκστρατείας στον ελλαδικό χώρο, η δίκη της 17Ν διεξήχθη με σκοπό την εμπέδωση κι επικύρωση στο εσωτερικό της χώρας μιας πλατειάς συναινετικής βάσης κατά της “τρομοκρατίας”, δηλαδή τη θωράκιση κι ισχυροποίηση του καθεστώτος με τη μέγιστη δυνατή περιθωριοποίηση κι εγκληματοποίηση των αγώνων που ορθώθηκαν και εξακολουθούν να ορθώνονται εναντίον του, καθώς και την αναβάθμιση του ελληνικού κράτους μέσα στο κλαμπ των κυρίαρχων του κόσμου με την πλήρη συμμόρφωση στις “αντι”τρομοκρατικές επιταγές του (επιβολή συνθηκών έκτακτης ανάγκης, τρομονόμων, εκδόσεων αγωνιστών κλπ). Να θυμίσουμε ότι αυτός ο πρώτος κύκλος της ντόπιας “αντι”τρομοκρατικής εκστρατείας που κλείνει με το επερχόμενο τέλος της δίκης, ξεκίνησε στις 29 Ιούνη 2002 με την επιβολή της ιδεολογικής κυριαρχίας του καθεστωτικού μονόλογου και την απόσπαση ενός καταθλιπτικού πλήθους εκδηλώσεων συναίνεσης και εγγυήσεων νομιμοφροσύνης στο καθεστώς, με πρώτες εκείνες από το χώρο της Αριστεράς. Άλλωστε, επιπλέον σκοπός αυτής της δίκης ήταν η παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της ιστορίας όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου, πράγμα που ήταν ουσιαστικά αδύνατον όσο η 17Ν παρέμενε δρώσα ή ασύλληπτη. Για αυτό και στη θέση της πραγματικής επαναστατικής οργάνωσης 17Ν που εν πολλοίς παραμένει ασύλληπτη για τους εγκέφαλους του κράτους, επιχειρείται η κατασκευή μιας εικονικής που να εξυπηρετεί και να εντάσσεται στην επίσημη καθεστωτική εκδοχή της ιστορίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η επίμονη -αν και αποτυχημένη τελικά- προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα στο δικαστήριο ώστε μια αριστερή οργάνωση μαχητών του αντάρτικου πόλης να απογυμνωθεί από τα επαναστατικά, πολιτικά χαρακτηριστικά της και να παρουσιαστεί σαν να ήταν μια μαφιόζικη οργάνωση δομημένη ιεραρχικά από τα πάνω προς τα κάτω (“αρχηγοί”, “υπαρχηγοί”, “επιτελάρχες”, “εκτελεστικά όργανα”), ένα αντίγραφο δηλαδή σε μικρότερη κλίμακα της κρατικής εγκληματικής συμμορίας.
Στο πέρασμα του χρόνου, το εφιαλτικό κλίμα της απόλυτης ιδεολογικής κυριαρχίας του κράτους συνάντησε τις πρώτες αντιστάσεις, με πρώτη εκείνη που σηματοδότησε η στάση του Δημ. Κουφοντίνα, κι άρχισε να ανατρέπεται με αφετηρία τη μεγαλειώδη πορεία της 1ης Οκτώβρη ’02 καθώς κι άλλες εκδηλώσεις που ακολούθησαν, όπως η πορεία των αναρχικών έξω από τα τείχη των φυλακών του Κορυδαλλού την 1η Φλεβάρη ’03. Και φθάνοντας στη δίκη ήταν ορατός ο κίνδυνος ανατροπής της κυριαρχίας του καθεστωτικού λόγου, εξαιτίας του αντιλόγου εκείνων των αιχμαλώτων που διατηρούσαν ή ξανάβρισκαν το ανάστημά τους. Για τούτο σε εκείνο το σημείο επιβλήθηκε δια νόμου ο αποκλεισμός της δίκης από την πλατιά δημοσιότητα και υψώθηκε ένα τείχος αποσιώπησης έτσι ώστε να ελέγχεται και να φιλτράρεται η πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα σε αυτήν. Για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που δέχθηκαν προηγουμένως έναν καταιγισμό προπαγάνδας από μπάτσους και δημοσιογράφους κι ανέμεναν με ενδιαφέρον τον αντίλογο των φερόμενων ως μελών της 17Ν, η δίκη έπρεπε να καταστεί αόρατη και μακρινή, ώστε να μη φθάνει από αυτήν παρά μόνον ο απόηχός της.
Η δίκη στο έκτακτο στρατοδικείο θύμισε επίσης ότι, παρά τις φιλελεύθερες αυταπάτες των αριστερών στρουθοκάμηλων, ζούμε σε “ένα είδος κοινοβουλευτικού κοινωνικού φασισμού ή κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού”, όπως ανέφερε σε προκήρυξή της η ίδια η 17Ν. Ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του καθεστώτος ισχύει και υφίσταται μόνον όταν και εφόσον δεν απειλείται ή αμφισβητείται το πολιτικοοικονομικό σύστημα. Σε αντίθετη περίπτωση ο φιλελευθερισμός πάει περίπατο και επιβάλλεται μια τυπική ή άτυπη Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης όπου δεν ισχύει ουσιαστικά κανένα πρόσχημα προκειμένου για την ολοκληρωτική επικράτηση του κράτους επάνω στους αρνητές ή τους αντιπάλους του. Καθόλου τυχαία, συστατικά στοιχεία αυτής της δίκης -αποκορύφωση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που αποκαλύπτει τον ασίγαστο εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται πίσω από τη βιτρίνα της κοινωνικής και ταξικής ειρήνης- ήταν η απροσχημάτιστη κατάρρευση του λεγόμενου δικαιικού συστήματος και ο εξευτελισμός της δικονομίας, του συντάγματος και των εγγυήσεών του, έτσι ώστε να νομιμοποιηθούν οι αποσπάσεις “ομολογιών” και καταδόσεων κατόπιν βασανισμών, και να επιβληθούν ανεμπόδιστα από νομικά κωλύματα οι προαποφασισμένες-εντεταλμένες καταδίκες εκ μέρους ενός έκτακτου στρατοδικείου.
Πάντως, και παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η όλη επιχείρηση του κράτους πάνω στην οποία έχουν επενδυθεί πλήθος σκοπιμότητες συνάντησε τελικά κάποια αξεπέραστα εμπόδια, τουλάχιστον σε εκείνα τα σημεία που αφορούσαν στην αποπολιτικοποίηση, την εγκληματοποίηση και την απαξίωση της ένοπλης ιστορίας της 17Ν και κατ’ επέκταση της ιστορίας της ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής αντιπαράθεσης με το κράτος και το κεφάλαιο τα τελευταία 30 χρόνια, κάτι που αρχικά είχε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό. Κι απέτυχε τουλάχιστον σε αυτά τα σημεία χάρη στην αγωνιστική στάση ορισμένων από τους κατηγορούμενους, τη συνεισφορά ορισμένων από τους υπερασπιστές και τους μάρτυρες καθώς και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης κι αλληλεγγύης μέσα και έξω από το χώρο του ειδικού δικαστηρίου. Είναι γεγονός ότι η πληθώρα των διαφορετικών στάσεων μεταξύ των δικαζόμενων στον Κορυδαλλό δεν επέτρεψε ένα συντονισμό κινήσεων και μαχητικών αντιδράσεων, και επιπλέον φαίνεται να επικράτησε συχνά μια ανώφελη μετριοπάθεια στους χειρισμούς απέναντι στις προκλητικές μεθοδεύσεις και τις απαξιωτικές στάσεις σε βάρος τους.
Aνεξάρτητα πάντως από την όποια δικαστική έκβαση και την επιβολή των προαποφασισμένων καταδικών, οι αγωνιστικές στάσεις και θέσεις που αναδείχτηκαν και καταγράφηκαν μέσα και έξω από το στρατοδικείο του Κορυδαλλού αποτελούν ουσιαστική συνεισφορά στην προοπτική του ευρύτερου αντικρατικού/αντικαπιταλιστικού αγώνα, τόσο στα επόμενα χρόνια όσο και αμεσότερα, και πιο συγκεκριμένα ενάντια στις προσπάθειες του κράτους για επανάληψη του ίδιου σκηνικού σε υποθέσεις όπως εκείνη του ΕΛΑ και σε προσπάθειες για την έκδοση αγωνιστών στους υπερατλαντικούς ηγεμόνες.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ - ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δ.Α.
.
*