(Αναρχικό Δελτίο, νο 23, Iούνης 2003)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ ΑΠΟ ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


H κατάληψη

Tο κτίριο της καπνοβιομηχανίας Mατσάγγου τελεί υπό κατάληψη από τις 27 Nοεμβρίου του 2002, κατόπιν συζητήσεων μεταξύ φοιτητών και κατοίκων του Bόλου για τρεις και πλέον μήνες, για τη δημιουργία ενός χώρου επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών και πολιτών του Bόλου και αυτόνομου ραδιοφωνικού σταθμού. Eδώ και σχεδόν πέντε μήνες, ο χώρος αυτός λειτουργεί ως ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, παρέχοντας ένα κοινωνικό στέκι, ανοικτό σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικών φραγμών και διακρίσεων. Πιο συγκεκριμένα, εντός της κατάληψης λειτουργεί στέκι - καφετέρια, όπου γίνονται παράλληλα συζητήσεις, προβολές ταινιών, ανοιχτή κουζίνα και ρεμπέτικες βραδιές. Eπιπλέον, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος που προτίθεται για συναυλίες, πάρτυ και για θεατρικές παραστάσεις. Eπίσης, δημιουργούνται αίθουσες που θα λειτουργούν για μουσικό στούντιο (προβάδικο), ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό, εκμάθηση γαλλικών, δανειστική βιβλιοθήκη και χώρος έκθεσης του ιστορικού της καπνοβιομηχανίας Mατσάγγου. Eπιπλέον είναι και κατάληψη στέγης για κάποια άτομα και με τη δυνατότητα φιλοξενίας νέων ατόμων. H κατάληψη ως χώρος ελεύθερης έκφρασης οργανώνεται και κινείται με βάση τις αποφάσεις συνέλευσης, στην οποία λαμβάνουν μέρος άτομα όχι μόνο του χώρου, αλλά και όποιος θέλει να ακούσει και να παρέμβει. Eίναι ένας χώρος στέγασης διαφόρων συλλογικοτήτων και συνύπαρξης διαφορετικών ιδεολογιών και απόψεων για τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, παρεμβαίνοντας συχνά μαζικά κατά του πολέμου, της άδικης μεταχείρισης των προσφύγων και κατά της εμπορευματοποίησης.

Oι απαντήσεις μας...

Ο ελευθεριακός αυτός χώρος δέχεται κατά καιρούς διάφορες επιθέσεις τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Διαψεύδουμε την κάθε καταγγελία που μας έχουν προσάψει, γιατί σαν "περιθωριακά στοιχεία", όπως μας χαρακτηρίζουν, προσπαθούμε να επιτελέσουμε κοινωνικό έργο, χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε κερδοσκοπικής ενέργειας. O χώρος αυτός ήταν και παραμένει ανοιχτός για οποιονδήποτε θέλει όχι μόνο να τον επισκεφθεί, αλλά και να συμμετέχει και να αποφασίζει μαζί μας. Oι πρυτανικές αρχές της πόλης και φορείς της πόλης (ΔHΠEΘE, Πολεοδομία, ΔEH), πολίτες του Βόλου έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς το χώρο.

Δηλώνουμε προς αυτούς που μας καταγγέλλουν ότι δεν φεύγουμε, ότι μπήκαμε και αναστήσαμε έναν χώρο που για 35 περίπου χρόνια ήταν νεκρός και που κανείς δεν έδινε σημασία. Ούτε και εμείς γνωρίζαμε την ιστορία του κτιρίου αλλά με τον καιρό δουλεύοντας, καθαρίζοντας και συντηρώντας τον χώρο μάθαμε τόσα γι' αυτόν και όπως κι αν φανεί αυτό, τον αγαπήσαμε… και πιστεύουμε πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όπως εμείς, έτσι κι αυτοί πονάνε τον χώρο αυτό και δεν θέλανε να χαθεί ένα ιστορικό μνημείο γεμάτο αναμνήσεις για πολλούς από αυτούς που θυμούνται ακόμη… Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε το χώρο ζωντανό αλλά χρειαζόμαστε την οποιαδήποτε συμμετοχή. Και αλίμονο…αν θέλαμε να έχουμε εχθρούς! Ξέρουμε πως και πάλι σήμερα, ίσως και κάθε μέρα, πολλοί θα είναι αυτοί που θα μας πολεμάνε. Ζητάμε να μας κρίνετε αφού γνωρίσετε την προσπάθειά μας.

(Απόσπασμα από κείμενο της Κατάληψης Ματσάγγου)


Η αλληλεγγύη, το όπλο μας

Την Πέμπτη 24 Απρίλη, η αστυνομία εισέβαλε στην κατάληψη, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο κάνοντας έρευνα σε πρόσωπα και πράγματα προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις για να τεκμηριώσει τις λασπολογίες των τοπικών Μ.Μ.Ε. περί "διακίνησης ναρκωτικών". Προχωρώντας σε προσαγωγές 20 ατόμων στην Ασφάλεια του Βόλου απλά επιβεβαίωσε την επιχείρηση τρομοκράτησης των ανθρώπων της κατάληψης Ματσάγγου, αφού ναρκωτικά δεν βρέθηκαν πουθενά. Οι ανυπόστατες καταγγελίες τέτοιου είδους, ενάντια σε ανθρώπους και χώρους που επιλέγουν να δρούν αυτοοργανωμένα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, χρησιμοποιούνται συχνά ως πρόσχημα για κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Μεθοδεύσεις που συμβαίνουν χρόνια και αποτυγχάνουν όπως η τελευταία προσπάθεια για κλείσιμο της κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37, στην Κυψέλη, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το καλοκαίρι του 2002 και το πρόσφατο σχέδιο εκκένωσης και κατεδάφισης του κατειλημμένου κτιρίου της Νάξου 75 & Κρασσά, όπου λειτουργεί το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Ανω-Κάτω Πατησίων, από μεγαλοεργολάβους της περιοχής. Και αυτό έγινε δυνατό χάρη στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης ανθρώπων που στηρίζουν και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Υπερασπιζόμαστε την κατάληψη Ματσάγγου στο Βόλο ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής αντίστασης και της επιλογής των καταληψιών να λειτουργούν αντιιεραρχικά και αυτοοργανωμένα μέσα σε ένα χώρο ριζοσπαστικά αποκτημένο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους να διατηρήσουν ένα χώρο - απελευθερωμένο πεδίο από κάθε εξουσία, ανοιχτό στην κοινωνία του Βόλου. Ένα χώρο συνεύρεσης επικοινωνίας - δημιουργίας και πειραματισμού πάνω στο ζήτημα της αυτοργάνωσης των ανθρώπων σε πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο. Λειτουργώντας και εμείς σε ανάλογα εγχειρήματα στην Αθήνα δηλώνουμε χωρίς περιστροφές ότι η απειλή καταστολής στις 14 Μάη (τελεσίγραφο του Πρύτανη για απομάκρυνση των καταληψιών) θα μείνει απειλή γιατί οι καταληψίες της Ματσάγγου δεν θα είναι μόνοι. Οι προσπάθειες τους για φίμωση αυτοοργανωμένων χώρων θα πέσουν και πάλι στο κενό…

 

Aυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Aγ. Παρασκευής, Aυτόνομο Στέκι,
Ελευθεριακό Στέκι "Πικροδάφνη", Κατάληψη Λ. Καραγιάννη 37,
Κατάληψη Villa Amalias, Λέσχη "Aρόδου”,
Πολιτιστικός Χώρος "Ηλιοτρόπιο"

*

1