(Αναρχικό Δελτίο, νο 22, Απρίλης 2003)

BRING THE WAR HOME!

αντιπολεμικές εκδηλώσεις στον κόσμο

 

20 Μάρτη - ΗΠΑ: Σαν Φραντσίσκο. Aποκλεισμοί δρόμων, γεφυρών, κυβερνητικών κτιρίων, του χρηματιστηρίου, του βρετανικού προξενείου και πολυεθνικών. Συμπλοκές έξω από το ομοσπονδιακό κτίριο. Διαδηλωτές λεηλάτησαν γραφείο στρατολόγησης. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα, έσκασαν λάστιχα και έσπασαν τζάμια περιπολικών και δημοσιογραφικών βαν. Πολλοί τραυματίες και περισσότεροι από 1.300 συλληφθέντες. Στις κινητοποιήσεις της πρώτης εβδομάδας οι συλληφθέντες έφτασαν τους 2.300...

Αλμπουκέρκ (Νέο Μεξικό) Η αστυνομία επιτέθηκε σε 600 αντιπολεμικούς διαδηλωτές με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, γκλομπς και πλαστικές σφαίρες...

Νέα Υόρκη - Κάτω από την αστυνομική βία, το μπλοκ των αναρχικών διαλύθηκε σε δεκάδες μικρές ομάδες που σκορπίστηκαν φτιάχνοντας οδοφράγματα και διακόπτοντας την κίνηση σε μεγάλο μέρος της πόλης.

Στο Σαιντ Λούις, το αναρχικό μπλοκ, με πανό "ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ” αποσπάστηκε από την κυρίως πορεία, ανάβοντας φωτιές στoυς δρόμους.

Μιννεάπολη. Ακτιβιστές έκαναν συμβολική επίθεση σε Κέντρο Στρατολόγησης στο Stadium Village. Στις 25/3, 200 άτομα κατέλαβαν την είσοδο του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, 67 συνελήφθησαν. Στο Πόρτλαντ 5.000 άτομα απέκλεισαν δρόμους και γέφυρες. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις. 125 συλληφθέντες στο Πίτσμπουργκ και 119 στο Μπέρκλεϊ.

21/3 - Υεμένη. Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός νεκροί, μέσα σε μπαράζ πυροβολισμών, δακρυγόνων και πετροπολέμου. Δεκάδες τραυματίες, 3 διαδηλωτές σε κρίσιμη κατάσταση. Στρατιώτες με θωρακισμένα κλήθηκαν για να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος 30.000 ανθρώπων που επιχείρησε να εισβάλει στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο Μπαχρέιν η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, ενώ στην Ιορδανία και το Λίβανο οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με χημικά. Κάιρο: άγριες ταραχές με πολλούς τραυματίες και συλληφθέντες.

Σεούλ. 20.000 άτομα πορεύτηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ανάμεσα τους και μπλοκ αναρχικών, και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Ανατολική ευρώπη: Στην Πολωνία, που έχει στείλει στο Ιράκ 200 στρατιώτες, στις 21/3 έγιναν διαδηλώσεις στις οποίες καλούσαν αναρχικοί και αντιπολεμικές συσπειρώσεις, στη Βαρσοβία (με 30 συλληφθέντες), το Poznan, την Κρακοβία κ.α. Στις 23/3 πυρπολήθηκε ένα Mc Donald's στο Gdansk. Στο Bialystok έγινε αντιπολεμική συγκέντρωση προσφύγων από την Τσετσενία. Στη Βαρσοβία, στην πορεία 3.000 ατόμων της 29/3 συμμετείχαν πολλοί Ιρακινοί, Τσετσένοι και Τούρκοι πρόσφυγες. Στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, στις 20/3 αναρχικοί και άλλοι διαδηλωτές από μια πορεία 1500 ατόμων συνεπλάκησαν με την αστυνομία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 22/3, 100 αναρχικοί διαδήλωσαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, το υπουργείο άμυνας και την προεδρική κατοικία.

Στις διαδηλώσεις του Λονδίνου, του Παρισιού, του Βερολίνου κ.α., ήταν μεγάλη η παρουσία αράβων μεταναστών, που άφησαν τα προάστια και κατέκλυσαν τα κέντρα των πόλεων...

Βρυξέλλες. Συμπλοκές έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 21/3, ημέρα της εαρινής συνόδου κορυφής της ΕΕ. Διαδηλωτές με φωτοβολίδες προκάλεσαν φωτιά στην αυλή της πρεσβείας. 150 συλλήψεις. Στις 22/3, μπροστά στην πρεσβεία η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Εκτοξεύτηκαν πέτρες και ξύλα ενάντια στους μπάτσους, ασφαλίτες κυνηγήθηκαν από διαδηλωτές και έγιναν συμβολικές επιθέσεις στην τράπεζα Fortis Bank και την Βελγική Πετρελαϊκή Ομοσπονδία. 100 ακόμη συλλήψεις.

22/3. Στο Στρασβούργο ξέσπασαν επεισόδια στην πορεία 5.000 ατόμων, όπου συμμετείχαν πολλοί νέοι απ' τα προάστια, όταν κατευθύνθηκαν προς τα CRS μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο. Η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες. Σπάστηκαν καταστήματα McDonald's και συνελήφθησαν 4 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 2 μπάτσοι.

Στη Βασίλεια της Ελβετίας, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε 200 διαδηλωτές, που επιτέθηκαν σε καταστήματα McDonald's και Pizza Hut, και την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, όπως και πολλές συλλήψεις.

Μαδρίτη: Εκτεταμένες ταραχές μετά τη λήξη της αντιπολεμικής πορείας. Η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών που επιτέθηκαν για να διασπάσουν αστυνομικό μπλόκο. Στήθηκαν οδοφράγματα, σπάστηκαν καταστήματα McDonald's, ενώ ομάδες διαδηλωτών, σε διαφορετικά σημεία της πόλης, έκαναν εφορμήσεις προς τις διμοιρίες αναγκάζοντάς τις σε υποχώρηση. Το διήμερο 21-22/3, 20 διαδηλωτές οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο και άλλοι 146 τραυματίστηκαν. Τραυματίες είναι και 23 αστυνομικοί. Σε όλη την Ισπανία, στις 22/3 συμμετείχαν στις αντιπολεμικές πορείες 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τορίνο: Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, μέλη της αναρχικής ομοσπονδίας πήγαν στο πρώην παλάτι του οίκου της Σαβοϊας, Palazzo Madama. κατέβασαν την ιταλική σημαία και ύψωσαν μαυροκόκκινες φωνάζοντας αντιμιλιταριστικά συνθήματα.

Ξυλοδαρμός διαδηλωτών από την αστυνομία μπροστά στο αποκλεισμένο ομοσπονδιακό κτίριο του Σηάτλ, συλλήψεις στη Νέα Υόρκη, αποκλεισμός των εγκαταστάσεων του CNN στο Λος Άντζελες, συγκέντρωση του MST μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπραζίλια, συγκρούσεις στο Μπαχρέιν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στη βρετανική πρεσβεία, χιλιάδες κατευθύνθηκαν προς το στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, στη Βρετανία, συμπλοκές στην πύλη της βάσης Fairford της RAF απ' όπου απογειώνονται τα B-52 που σφυροκοπούν το Ιράκ, στη Βέρνη της Ελβετίας, σε πορεία 30.000 ατόμων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προσπαθώντας να εισβάλουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πόλη του Μεξικό. 16 άτομα συνελήφθησαν και αρκετά τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και 5 αστυνομικοί. Η πορεία κατέληξε με δακρυγόνα και συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομική φρουρά της πρεσβείας των ΗΠΑ και αναρχικούς που φώναζαν συνθήματα όπως "κανένας πόλεμος ανάμεσα στους λαούς, καμιά ειρήνη ανάμεσα στις τάξεις"!

Στο Μόντρεαλ η αστυνομία απώθησε βίαια ακτιβιστές μιας πορείας 250.000 που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το αμερικάνικο προξενείο και στη συνέχεια ξέσπασαν συμπλοκές.

Σουδάν: Ένας φοιτητής έπεσε νεκρός από την αστυνομική βία στις 24/3 στο πανεπιστήμιο al-Nilain και άλλος ένας στις 25/3, κατά τη διάρκεια ταραχών στο Χαρτούμ. Οι αρχές αναφέρουν πως καταστράφηκαν 7 αυτοκίνητα, περισσότεροι από 100 μπάτσοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά, και πυρπολήθηκε πανεπιστημιακή περιουσία. Δεν αναφέρουν αριθμό τραυματισμένων και συλληφθέντων διαδηλωτών.

24/3. Στην Καμπέρα, η αστυνομία επιτέθηκε σε 10.000 διαδηλωτές που, απαιτώντας την απόσυρση των αυστραλιανών στρατευμάτων από τον Περσικό, πολιόρκησαν το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Στο Αμβούργο, έξω από το αμερικάνικο προξενείο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 8.000 μαθητές και μεγάλος αριθμός Παλαιστίνιων και Κούρδων προσφύγων. 21 άτομα συνελήφθησαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους και 3 αστυνομικοί.

Επεισόδια και συλλήψεις στο Ντακάρ της Σενεγάλης, κατά τη διάρκεια αυθόρμητης πορείας 1.000 φοιτητών και μαθητών που ξεκίνησαν πετροπόλεμο με την αστυνομία όταν τους εμπόδισε να φτάσουν στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στη χώρα έχει απαγορευτεί κάθε αντιπολεμική διαδήλωση, όπως και στη Μαυριτανία όπου παρόλ'αυτά 40.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. 26/3.

Σε οδομαχίες στο Σίδνεϋ, 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν καρέκλες, πέτρες και μπάλες του γκολφ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης 2.000 μαθητών. Ο αρχηγός της αστυνομίας, μετά τη σύλληψη 60 διαδηλωτών, έριξε την ευθύνη ...στους "Άραβες με τα παλαιστινιακά μαντήλια"! Συμπλοκές στη Μελβούρνη, όπου 1.500 φοιτητές και μαθητές κυρίως, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά σε παρατεταγμένες διμοιρίες. Συλλήψεις στο Μπρισμπέην και στο Περθ, όπου η έφιππη αστυνομία διέλυσε την πορεία 500 μαθητών.

30 άτομα συνελήφθησαν σε συμπλοκές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Σεούλ και άλλα 10 έξω από εστιατόριο Mc Donald's που είχε περικυκλωθεί από διαδηλωτές. Στόχος των διαδηλωτών έγινε η εταιρεία Αmerican Express και η Βρετανική πρεσβεία στη Τζακάρτα. Διαδηλώσεις στο Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Πακιστάν...

Στην Ουάσιγκτον, 68 άτομα συνελήφθησαν μπροστά στο Λευκό Οίκο, επειδή "διαδήλωναν παράνομα". Συγκρούσεις με την αστυνομία στις πορείες της Μαδρίτης και της Σαραγόσα. Το ίδιο και στη Βαρκελώνη όπου σπάστηκαν οι βιτρίνες McDonald's και εμπορικών καταστημάτων.

Στην Τρίπολη του Λιβάνου, εκατοντάδες διαδηλωτές από την αντιπολεμική πορεία 40.000 ατόμων, επιτέθηκαν με πέτρες και προσπάθησαν να εισβάλουν σε εστιατόριο KFC. 25 συνελήφθησαν από τις Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας, που πυροβόλησαν στον αέρα.

27/3. 100 συλληφθέντες στη Νέα Υόρκη από τον αποκλεισμό του κέντρου Rockefeller και δρόμων του Μανχάταν.

Στη Μπογκοτά, η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες εναντίον πορείας 1500 ατόμων, που κατευθύνονταν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και εκτόξευσαν πέτρες και φωτοβολίδες προς τους μπάτσους που τραυμάτισαν και συνέλαβαν πολλούς. Η Κολομβία είναι από τις χώρες που στηρίζουν την επίθεση στο Ιράκ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Λα Παζ της Βολιβίας, ενώ διαδηλώσεις έγιναν στο Μπουένος Άιρες και στις περισσότερες χώρες της Λ.Αμερικής.

28/3. Στο Ιράν, σε πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας. Στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας διαδήλωσαν 30.000 Παλαιστίνιοι. Στο Αμμάν της Ιορδανίας, 3.000 διαδηλωτές εμποδίστηκαν να πλησιάσουν την Ισραηλινή πρεσβεία, ενώ στην πόλη Μααν εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα εναντίον μιας πορείας 6.000 ανθρώπων. Στο Κασμίρ, μέσα σε δρόμους έρημους εξαιτίας της απεργίας που έχει κηρυχτεί ενάντια στον πόλεμο, σημειώθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και τούβλα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.

Στο Κλήβελαντ των ΗΠΑ, τρεις από τους συλληφθέντες διαδηλωτές μιας απαγορευμένης πορείας, ανάμεσά τους 2 αναρχικοί, κατηγορούνται για κακουργήματα, όπως επίθεση σε αστυνομικό...

29/3. Τούρκοι χωρικοί, στην επαρχία Urfa, επιτέθηκαν με πέτρες σε αμερικανούς στρατιώτες που πήγαν να περισυλλέξουν κομμάτια από πύραυλο 'τόμαχοκ' που είχε πέσει στην περιοχή. Διαδηλώσεις στη Σεούλ, το Ιράν, όπου αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα απέναντι σε πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, την Αίγυπτο, το Λίβανο και σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης...

30/3. Σαιν Λούις-ΗΠΑ. Μετά την πορεία 4.500 ανθρώπων η αστυνομία επιτέθηκε σε μπλοκ 200 αναρχικών, συλλαμβάνοντας 7 άτομα και τραυματίζοντας πολλούς. Στο ανατολικό Λονδίνο, 10.000 άτομα διαδήλωσαν σε πορεία που είχαν καλέσει μουσουλμανικές οργανώσεις.

2/4. 500 διαδηλωτές στην Πόλη του Μεξικό έριξαν κόκκινη μπογιά σε εστιατόρια Burger King και ΚFC, στο ξενοδοχείο Sheraton, το χρηματιστήριο και το υπουργείο εξωτερικών, και επιτέθηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Την πορεία αποτελούσαν το Γενικό Συμβούλιο του UNAM, το Λαϊκό Μέτωπο Francisco Villa -ριζοσπαστική ομάδα που διεκδικεί στέγη- και οι κάτοικοι της γειτονιάς San Salvador Atenco, που το καλοκαίρι είχαν κάνει βίαιες διαδηλώσεις μέχρι να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο για διεθνές αεροδρόμιο στην περιοχή τους. Σεούλ. 3.500 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το κοινοβούλιο που ψήφιζε την αποστολή στρατιωτικής και ιατρικής βοηθείας για την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Στην Άγκυρα, η αστυνομία επιτέθηκε και συνέλαβε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Κ. Πάουελ. Τσέχος φοιτητής αυτοπυρπολήθηκε στο Pilzen, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο. Στην Ιταλία, 1 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στη γενική απεργία που είχαν καλέσει τα συνδικάτα βάσης (COBAS κλπ).

4/4. Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Λονδίνο, τη Βηρυτό, την Τουρκία και το Πακιστάν...

5/4 Διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, το Ντητρόιτ, το Όκλαντ των ΗΠΑ και στη Χαϊδελβέργη έξω από τις εγκαταστάσεις της αμερικάνικης στρατιωτικής διοίκησης.

6/4 Στην αντιπολεμική πορεία στην Ισταμπούλ, σχηματίστηκε μαύρο μπλοκ από 150 αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, αντιμιλιταριστές και αναρχοκομμουνιστές με πανό και συνθήματα ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό.

7/4 Στο λιμάνι του Όκλαντ, 1.500 διαδηλωτές απέκλεισαν τα γραφεία των ναυτιλιακών εταιριών ΑPL και SSA που έχουν αναλάβει τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ και τη λειτουργία του λιμανιού της Ουμ Κασρ. Οι μπάτσοι έριξαν πλαστικές σφαίρες, τραυματίζοντας πολλούς, ανάμεσα τους και 6 λιμενεργάτες, και συνέλαβαν 35.

8/4. Διαδήλωση στο Μπέλφαστ ενάντια στη συνάντηση Μπους-Μπλαιρ. Ακτιβιστές, ως "ομάδα επιθεωρητών" προσπάθησαν να καταλάβουν νατοϊκή βάση στη Βαλένθια, ενώ στο Βέλγιο διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Ostende που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ.

9/4. Δύο ενέργειες από τη γαλλική CNT: συγκέντρωση έξω από το χρηματιστήριο στο Παρίσι με πανό "ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ”, όπου ρίχτηκαν μπογιές, και παρέμβαση στην έδρα της Esso στο Rueil-Malmaison. Στη Σόφια διαδήλωσαν 500 αναρχικοί, αριστεροί και οικολόγοι νεολαίοι.

10/4. Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη και επεισόδια σε πορεία στο Καράκας της Βενεζουέλας. Στο Wraclaw της Πολωνίας 7 άτομα συνελήφθησαν σε αποκλεισμό γέφυρας που πραγματοποίησαν αναρχικοί... 100.000 διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

 

Σαμποτάζ:

23/3. Έκρηξη στο βρετανικό προξενείο στο Guayaquil του Εκουαδόρ. Την ευθύνη ανέλαβε η 'Επαναστατική Λαϊκή Πολιτοφυλακή', καταδικάζοντας την επίθεση στο Ιράκ. -Στη Βηρυτό, άγνωστος πέταξε δυναμίτη στον τοίχο του Βρετανικού Συμβουλίου.

26/3 - Δύο αυτοκίνητα του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ πυρπολήθηκαν κοντά στην αμερικάνικη βάση της Vicenza στην Ιταλία, και άλλο ένα έξω από την αεροπορική βάση του Αβιάνο. - Στο Σαντιάγκο της Χιλής, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από υποκατάστημα της αμερικάνικης τράπεζας Bank Boston. Στο σημείο βρέθηκε φυλλάδιο που έγραφε "ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ".

28/3. 10 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σε αντιπροσωπεία της Ford στη Ρώμη, ενώ στο χώρο βρέθηκε πανό που έλεγε "Σαμποτάζ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο". Mολότοφ έξω από την αντιπροσωπεία της Jaguar, όπου υπήρχε επίσης ανάλογο πανό.

31/3. Βόμβα εξουδετερώθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΙΒΜ στη Μπολόνια.

1/4 ΗΠΑ-Μοντγκόμερι. Ομάδα του ELF πυρπόλησε οχήματα σε κέντρο στρατολόγησης του ναυτικού γράφοντας αντιπολεμικά συνθήματα με σπρέι...

1