(Αναρχικό Δελτίο, νο
20, Φλεβάρης 2003)Τοπικές κοινωνικές αντιστάσεις στις γειτονιές της Αθήνας,
ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Tο Σάββατο 11/1 έγινε πορεία ενάντια στην εμπορευματοποίηση του λόφου Φιλοπάππου, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τη λαϊκή συνέλευση της 1ης Δεκέμβρη. Η προσυγκέντρωση έγινε στις 11 π.μ. στη στάση του Μετρό στο Μακρυγιάννη, όπου μοιράστηκε έντυπο υλικό. Η πορεία ξεκίνησε στις 12 με κεντρικό πανό: "Όχι στην εμπορευματοποίηση του Φιλοπάππου - ενάντια στα κάγκελα, το τσιμέντο και το εισιτήριο". Περίπου 100 κάτοικοι και αλληλέγγυοι, ανάμεσά τους και αρκετοί αντιεξουσιαστές σύντροφοι, περπάτησαν μέσα από τους δρόμους γειτονικών περιοχών (Μακρυγιάννη, Κουκάκι), μοιράζοντας κείμενα και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην καταστροφή του λόφου και ενάντια στην Ολυμπιάδα του 2004 - "Το ιδεώδες των Ολυμπιακών βρίσκεται στις τσέπες των αφεντικών", "Τσιμέντο, φράγκα, καταστολή, αυτοί είναι οι Ολυμπιακοί" κ.α. Η πορεία κατέληξε στο Φιξ.
Το πρωί της Κυριακής 12 Γενάρη, έγινε μια ακόμα λαϊκή συνέλευση στο πάρκο Αριάδνης, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, με τη συμμετοχή 150 περίπου ατόμων. Αμέσως μετά τη λήξη της οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη τσιμεντοποίηση, τα κάγκελα, την “ανάπτυξη”, και τους ολυμπιακούς αγώνες, πορεύθηκαν σε μονοπάτια και χωματόδρομους μέσα στο λόφο του Φιλοπάππου. Στη διαδρομή γινόταν ένα είδος περιήγησης - ξενάγησης στα έργα “αναβάθμισης” του λόφου, κομμένα δέντρα, συρματοπλέγματα, διάνοιξη δρόμων, τσιμέντα και κάγκελα. Ένα μέρος από αυτά τα κάγκελα έπεσαν μετά από ενέργεια μερίδας των συγκεντρωμένων την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι συνέχιζαν την ξενάγηση, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, προκειμένου η αστυνομία -που εξαρχής παρακολουθούσε “διακριτικά” την κινητοποίηση- να μην αντιληφθεί το σαμποτάζ. Στη συνέχεια τα δύο μέρη της συγκέντρωσης επανενώθηκαν και η πορεία συνεχίστηκε προκειμένου να φτάσει στο σταθμό του Μετρό της Ακρόπολης. Κατά την έξοδο στον περιφερειακό τους συγκεντρωμένους περίμεναν τα ΜΑΤ...
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Κυριακή 19 Γενάρη ’03. Μετά από κάλεσμα της επιτροπής αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Άρεως, έγινε στις 11 το πρωί ανοιχτή συνέλευση για να οργανωθεί η παραπέρα δράση απέναντι στα έργα ανάπλασης, την περίφραξη και εμπορευματοποίηση του χώρου, το κόψιμο των δέντρων και την διάνοιξη οδικών αξόνων για την κυκλοφορία αυτοκινήτων στο πάρκο.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί περίοικοι διαφόρων ηλικιών, αλληλέγγυοι από τη λαϊκή συνέλευση του Φιλοπάππου που αγωνίζονται ενάντια στην περίφραξη του λόφου, αριστεροί και οικολόγοι καθώς και πολλοί αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, σύντροφοι από αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και καταλήψεις στέγης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν πολλές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις καθώς και αντιπαραθέσεις από συμμετάσχοντες. Στο χώρο της συγκέντρωσης, μπροστά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου, είχαν αναρτηθεί πανό, ανάμεσα τους και ένα αναρχικών συντρόφων με σύνθημα "φράγκα, τσιμέντο, καταστολή, αυτοί είναι οι Ολυμπιακοί". Ακολούθησε ψηφοφορία, όπου αποφασίστηκε να γίνει διαδήλωση γύρω και μέσα στο Πεδίο του Άρεως και να γκρεμιστούν τα κάγκελα που αποκλείουν τις εισόδους στο πάρκο. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 400 άτομα με συνθήματα και ενθουσιασμό, και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, πολλοί διαδηλωτές υλοποίησαν την απόφαση της συνέλευσης και έριξαν μεγάλο μέρος από τα κάγκελα της περίφραξης επί των οδών Μαυροματαίων και Ευελπίδων καθώς και σε διάφορα σημεία επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Μπροστά στο άγαλμα της Αθηνάς, διαδηλωτές ξερίζωσαν και κατέστρεψαν την πινακίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ που διαφήμιζε τα έργα "ανάπλασης", και απομάκρυναν τα κάγκελα που προορίζονταν για την περίφραξη και τα σκουπίδια (χριστουγεννιάτικα δένδρα κ.α.) που είχαν απομείνει από το χριστουγεννιάτικο παζάρι που στήνεται κάθε χρόνο. Γύρω στις 2.30 μ.μ. η πορεία επέστρεψε στο άγαλμα του Κωνσταντίνου.
Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν μέχρι τότε αμήχανα την εξέλιξη της πορείας, ενισχύθηκαν από μια διμοιρία, η οποία, όταν η συγκέντρωση διαλυόταν κι ο περισσότερος κόσμος είχε ήδη αποχωρήσει, επιχείρησε να συλλάβει ένα μέλος της επιτροπής αγώνα, αλλά εμποδίστηκε από την παρέμβαση διαδηλωτών. Τελικά, μια γυναίκα, μέλος επίσης της επιτροπής, προσήχθη στο τμήμα όπου κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα...