(Αναρχικό Δελτίο, νο 1, Μάης 1998)
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ, ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ !
Στις 12, 13, 14 και 15 του Mάρτη 1998 πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που συγχρόνως γιόρταζε τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή της. Στο συνέδριο που έγινε στον χώρο των ΤΕΙ, συμμετείχαν περίπου πεντακόσιοι συνδικαλιστές και παρεβρέθηκε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων.
Ενάντια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, η Πρωτοβουλία Κοινωνικής Παρέμβασης, ομάδα από την Καβάλα, κάλεσε ένα μεγάλο αριθμό ομάδων για την πραγματοποίηση ενός αντι-φόρουμ, μιας συνάντησης που μέσα από εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στην πόλη, θα έκφραζε την αντίθεσή της στο συνέδριο.
Στο κάλεσμα για την συνάντηση στην Καβάλα ανταποκρίθηκαν ομάδες και άτομα από διάφορες πόλεις, στο μεγαλύτερο μέρος τους αναρχικοί.
Η Π.Κ.Π., ήδη από τις προηγούμενες μέρες έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητες ενάντια στο συνέδριο, με μοίρασμα προκηρύξεων και αφισοκολλήσεις, ενώ στις 10/3 πραγματοποιεί εκδήλωση με προβολή ταινίας στη Νομαρχία.
Στις 7 και 8 του μήνα, σύντροφοι καταστρέφουν 35 πανώ και ταμπλώ που διαφήμιζαν το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Επίσης καταστρέφεται το κεντρικό ταμπλώ του συνεδρίου στο χώρο των ΤΕΙ.
Όλες τις μέρες που κρατάει η συνάντηση, οι δρόμοι της πόλης στιγματίζονται από τις καθημερινές παρεμβάσεις. Mοιράζεται έντυπο υλικό και κολλιούνται αφίσες ενάντια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, τη μισθωτή σκλαβιά, για τον αγώνα των κατοίκων του Στρυμονικού κόλπου και για το φυλακισμένο αναρχικό Νίκο Mαζιώτη.
Από την πρώτη μέρα της συνάντησης συζητάμε για τις διαθέσεις και τις δυνατότητες να επιτεθούμε στο συνέδριο. Την Παρσκευή το απόγευμα, αποφασίζουμε να πραγματοποιήσουμε την επίθεση, κατά την οποία θα χρησιμοποιούσαμε αβγά και χρώματα. Στόχος μας ήταν να διακοπεί το συνέδριο για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν αποβλέπαμε σε μια βίαιη αντιπαράθεση με τους συνέδρους παρά μόνο στην περίπτωση κι από τη στιγμή που αυτοί θα πρόβαλαν αντίσταση.
Το Σάββατο 14/3 το πρωί πραγματοποιούμε συγκέντρωση στην πλατεία καπνεργάτη. Στη συγκέντρωση υπάρχουν 3 πανώ. Ένα πανώ με το σύνθημα "Γενική Συνομοσπονδία Εξυπηρέτησης Εργοδοτών", ένα πανώ με το σύνθημα "Ό,τι υπόσχεται η εργασία το εξασφαλίζει η λεηλασία" και ένα τρίτο με το σύνθημα "Άμεση απελευθέρωση του αναρχικού Νίκου Mαζιώτη και σε κάθε όμηρο του κράτους".
Στη συνέχεια ξεκινάμε πορεία από την πλατεία με τα δύο πανώ για τη ΓΣΕΕ και την εργασία. Τελικά η πορεία γίνεται από αναρχικούς. Mε ιδιαίτερη δυναμική και ζωντάνια η πορεία κινείται για δυόμιση ώρες στους δρόμους της πόλης. Παντού ακούγονται συνθήματα ενάντια στους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά, συνθήματα για την αλληλεγγύη, για την εξέγερση, για την αναρχία. Κατά τη διάρκεια της πορείας γράφονται συνθήματα με σπρέϋ στους τοίχους και μοιράζεται έντυπο υλικό.
Mετά το τέλος της πορείας ξεκινάμε συζήτηση σχετικά με την επίθεση στο συνέδριο. Αποφασίζουμε πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το στίγμα αυτής της επίθεσης. Πρόκειται για μια δυναμική ενέργεια ενάντια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ένα κεντρικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί από αναρχικούς. Τα άτομα που θα συμμετέχουν είναι σαράντα πέντε.
Ξεκινάμε για το χώρο των ΤΕΙ. Συγκεντρωνόμαστε στον εξωτερικό χώρο, πίσω από το κτίριο που γινόταν το συνέδριο. Κρατάμε τα δύο πανώ που είχαμε στην πορεία. Φωνάζοντας το σύνθημα "Πόλεμος ταξικός, όχι συνδικαλισμός!" φτάνουμε στην πόρτα του κτιρίου που γινόταν το συνέδριο. Εκεί συναντάμε την αντίσταση μερικών συνέδρων. Στην πόρτα ξεκινάει η σύγκρουση σώμα με σώμα, με τους συνδικαλιστές που προσπαθούν να μας εμποδίσουν να περάσουμε από τη στενή είσοδο στον προθάλαμο της αίθουσας του συνεδρίου. Στο χώρο αυτό η ΓΣΕΕ έχει τραπεζάκια με έντυπο υλικό και βιβλία. Στους τοίχους υπάρχουν αφίσες και πανώ. Τελικά μπαίνουμε και προχωράμε στην καταστροφή του χώρου, ενώ το ξύλο με τους συνδικαλιστές συνεχίζεται. Αναποδογυρίζονται τραπέζια, καρέκλες φεύγουν προς τους συνέδρους, κατεβάζονται αφίσες και πανώ από τους τοίχους, αβγά και χρώματα εκσφενδονίζονται σε πράγματα και κεφάλια. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο έχουν οπισθοχωρήσει στο εσωτερικό του προθάλαμου για να καλυφθούν. Κάποιοι σύντροφοι ανοίγουν μια δεύτερη πόρτα, ώστε να μπορέσουν να μπουν οι υπόλοιποι που βρίσκονται ακόμα απέξω και να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη η έξοδός μας από το χώρο. Στη συνέχεια βλέπουμε την κεντρική πόρτα της αίθουσας του συνεδρίου να ανοίγει και να βγαίνει μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών. Ήταν η κεντρική ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ και ο αριθμός των συνέδρων ήτανε πολύ μεγάλος. Συγχρόνως βγαίνουν από μια άλλη πόρτα, που βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος του κτιρίου, στον εξωτερικό χώρο των ΤΕΙ και κατευθύνονται προς το μέρος μας με σκοπό να μας περικυκλώσουν. Έπρεπε να απεγκλωβιστούμε από τον κλειστό χώρο του προθάλαμου. Βγαίνουμε στον εξωτερικό χώρο και ανασυγκροτούμαστε. Οι σύνεδροι αρχίζουν να εκσφενδονίζουν καρέκλες εναντίον μας τις οποίες τους επιστρέφουμε. Αρχίζει ο πετροπόλεμος στον εξωτερικό χώρο των ΤΕΙ. Προχωρούμε χωρίς να διαλυόμαστε προς την κεντρική πύλη. Στο ενδιάμεσο διάστημα σταματάμε κάθε λίγα μέτρα και συνεχίζουμε τον πετροπόλεμο με τους συνδικαλιστές που μας ακολουθούσαν. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς κατευθύνονται από την άλλη μεριά του κτιρίου προς την κεντρική πύλη με σκοπό να μας κλείσουν στην έξοδο.
Εκεί κάποιοι συμπλέκονται ξανά σώμα με σώμα ενώ συνεχίζεται ο πετροπόλεμος. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης σπάζονται αρκετά από τα πολυτελή αυτοκίνητα των συνδικαλιστών που προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργατών και μέσω των αφεντικών περνούν στις τσέπες των συνδικαλιστικών παράσιτων.Mια συντρόφισσα πέφτει στα χέρια τους και την ξυλοκοπούν άγρια. Ενώ την χτυπούν, ένας από τους τραμπούκους συνδικαλιστές τις κάνει χυδαίες χειρονομίες. Ένας συνδικαλιστής του Συνασπισμού την παίρνει για να την παραδώσει στους μπάτσους. Τελικά συλλαμβάνεται, οδηγείται στο τμήμα όπου κρατείται για λίγες ώρες και αφήνεται ελεύθερη.
Τρεις από τους συνέδρους -ο ένας είναι δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη- τραυματίζονται και οδηγούνται στο νοσοκομείο.
Τελικά το συνέδριο διακόπτεται. Η επόμενη και τελευταία μέρα του συνεδρίου γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης που περιφρουρείται από μεγάλο αριθμό οργάνων της έννομης τάξης. Mετά το τέλος της επίθεσης μαθαίνουμε ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσ/νίκη κατευθύνονται στην Καβάλα.
Την Κυριακή 15 Mάρτη γίνεται συζήτηση που καλεί η Π.Κ.Π. σε καφετέρια της Καβάλας.
*
Παρά τη δυσανάλογη αριθμητικά αναμέτρηση, η δυναμική αυτή ενέργεια δεν στάθηκε δυνατό να αποτραπεί από τους πολυάριθμους συνδικαλιστές. Το 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ και ο εορτασμός των 80 χρόνων από τη ίδρυσή της στιγματίστηκε από την επίθεση σαραντα πέντε αναρχικών. Για μια ακόμα φορά στην ιστορία τους οι αναρχικοί μέσα από ένα ακόμα κεντρικό πολιτικό γεγονός που δημιουργούν, αναδεικνύουν πως δεν είναι οι αντικειμενικές συνθήκες ο παράγοντας αυτός που καθορίζει τελικά την έκβαση των συγκρούσεων που πραγματώνονται στους κόλπους του κοινωνικού πολέμου, αλλά η ισχυρή πεποίθηση για την αξία της υπόθεσης που προωθείται μέσω της επίθεσης ή που περιφρουρείται όταν δέχεται επίθεση.
Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από τον έντονο κοινωνικό αναβρασμό που γεννά η όλο και πιο ωμή εκμετάλλευση και καταπίεση και που η ανάγκη για αντίσταση στα εκσυγχρονιστικά και αναδιαρθρωτικά σχέδια του κράτους και των αφεντικών αναζητά τους δρόμους για να εκφραστεί, οι συνδικαλιστικοί θεσμοί -με κεντρικό αυτόν της ΓΣΕΕ- αποκτούν μια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και κατέχουν ρόλο στρατηγικής σημασίας για την κρατική πολιτική, αφού στέκονται ανάμεσα στους καταπιεσμένους από τη μία και το κράτος και τα αφεντικά από την άλλη, λειτουργώντας σαν ελαστικό προστατευτικό, απορροφώντας τους κραδασμούς του ταξικού πολέμου που γεννιούνται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διαρκώς τους εργατικούς αγώνες να ξεπουλιούνται ο ένας μετά τον άλλο από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και την οργή των εργατών να πνίγεται μέσα σε περιορισμένες εκφράσεις διαμαρτυρίας, οδηγώντας πολλούς στην απογοήτευση και την παραίτηση.
Τα πουλημένα στα αφεντικά συνδικάτα λειτουργούν σαν τροχοπέδη στις κινητοποιήσεις των εργατών ενάντια στην αναδιάρθρωση στους χώρους δουλειάς, εμποδίζοντας να οξυνθεί η ταξική αναμέτρηση, γεγονός που αποτελεί πλέον κοινή ιδέα για όσους τουλάχιστον εργάτες έχουν βιώσει άμεσα αυτή την πραγματικότητα. Γενικότερα όμως μπορούμε να πούμε πως από μόνες τους οι ιδέες για το πως είναι ο κόσμος μας ή πως θα θέλαμε να είναι "...δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τίποτα. Για την πραγματοποίηση των ιδεών χρειάζονται οι άνθρωποι που θα βάλουν σε πρακτική ενέργεια τη βία."
Η ευτυχής συγκυρία ήθελε την επίθεσή μας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται συγχρόνως με την υποτίμηση της δραχμής, με αποτέλεσμα το γεγονός να αποκτήσει περισσότερη επικαιρότητα και μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική βαρύτητα. Ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει μέσω τηλεοράσεως και ραδιοφώνου ότι προχωρά σε μια μοναδική ληστρική ενέργεια εναντίον των καταπιεσμένων, υφαρπάζοντας το 14% της αξίας του ντόπιου νομίσματος, τα MMΕ ανακοινώνουν -γεγονός που αποτελεί συνέπεια αιφνιδιασμού και αμηχανίας- ότι λίγες δεκάδες αναρχικοί επιτέθηκαν στο 29o συνέδριο της ΓΣΕΕ, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.
Η επίθεση ενάντια στη ΓΣΕΕ, του κεντρικού θεσμού χειραγώγησης και διαμεσολάβησης ανάμεσα στους εργάτες και τους κυρίαρχους, είναι ένα γεγονός εύκολα οικειοποιήσιμο από κάθε εκμεταλλευόμενο, από κάθε καταπιεσμένο, αφού ανέδειξε πως δεν είναι αδύνατο να πολεμήσεις αυτούς που διαμεσολαβούν τις ζωές μας, πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτούς που στέκονται μπροστά μας τις στιγμές που οξύνεται ο κοινωνικός και ταξικός πόλεμος με σκοπό να μας εμποδίσουν να συναντηθούμε με τον κυρίως εχθρό, το κράτος, είναι ένας: Να τους τσακίσουμε.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη "συνάντηση" αναρχικών και συνδικαλιστών
Mε το παρακάτω κείμενο, σύντροφοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ
Σχετικά με την παρέμβασή μας στο 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στα ΤΕΙ Καβάλας το Σάββατο 14 Μάρτη:
Εργατοπατέρες, κομματόσκυλα, βιομήχανοι ανησυχείτε. Όταν εσείς μαγειρεύετε συσχετισμούς και κάνετε βόλτα στην Καβάλα, η συναίνεση σπάει και κοινωνικά κομμάτια επιτίθενται στους θεσμούς διαμεσολάβησης.Ο δικός μας κοινωνικός διάλογος είναι αληθινός και αντιστέκεται. Εσείς παλεύετε για ένα μεγάλο κομμάτι στην πίτα της διαχείρισης και εμείς για μια κοινωνία χωρίς εξουσία και εκμετάλλευση.
Νεολαία, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κάθε παραχώρηση στα σχέδια του κράτους και των μηχανισμών του, τους κάνει πιο δυνατούς και τους αποθρασύνει. Γι' αυτό καμιά παραχώρηση, καμιά συνδιαλλαγή με μηχανισμούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Μόνο ο δρόμος της σύγκρουσης μαζί τους θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς αφεντικά και δούλους.
Αναρχική πρωτοβουλία για την προώθηση ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου.