(Αναρχικό Δελτίο, νο 16, Ιούνης 2002)

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΙ
ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Στη συνδιάσκεψη της Ρώμης, στις 30 Μάη, 28 υπουργοί εσωτερικών και δημόσιας τάξης από χώρες της Ε.Ε., υπό ένταξη χώρες και την Τουρκία συναντήθηκαν με αντικείμενο την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενώ η τελική απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί στη σύνοδο της Σεβίλλης. Με τοποθετήσεις όπως "η λαθρομετανάστευση είναι το σημαντικότερο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια", από την ισπανική πλευρά, "από τους λαθρομετανάστες εκτός από ναρκωτικά και όπλα διακινείται και η τρομοκρατία", από την ιταλική, υπό το φως πρόσφατης έκθεσης της Ε.Ε. που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο μεγάλα ποσοστά μετανάστευσης δεν συμφέρουν την ευρωπαϊκή αγορά, και μπροστά στο γεγονός ότι δεν πρόκειται φυσικά να σταματήσει ο άγριος και πολύμορφος πόλεμος στις περιοχές απ' όπου προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, στο επίκεντρο βρέθηκε η προώθηση του νομικού και αστυνομικού καθεστώτος που θα θωρακίσει το ευρωπαϊκό φρούριο.

Κεντρικός άξονας στη συζήτηση ήταν η δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας, ενός επιτελικού οργάνου που, σε επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών, επεξεργασίας των δεδομένων αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο, θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και ειδικών χώρων, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και κομβικά σημεία στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που προτάθηκαν βρίσκονται: η επαναφορά των δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ταυτότητες και διαβατήρια, η χρήση του δορυφορικού συστήματος Galileo για τον εντοπισμό των "λαθρο"μεταναστών, και η ανάθεση της περιφρούρησης της Μεσογείου στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Προτεραιότητα σ' αυτό το σχεδιασμό έχουν οι μεσογειακές χώρες, που αποτελούν περάσματα για την πρόσβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ο Χρυσοχοϊδης που εκπροσώπησε το ελληνικό κράτος πρότεινε την εγκατάσταση ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τη μετανάστευση στην Αθήνα.

Μόνο στην Ελλάδα εξ' άλλου μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 114.000 άνθρωποι ως “λαθραίοι”. Αυτή τη στιγμή 2.000 κρατούνται για να απελαθούν. Μόλις πριν δύο μήνες 30 ακόμα πρόσφυγες προστέθηκαν στην ατελείωτη λίστα των πνιγμένων στο Αιγαίο, μόλις λίγο έξω από τη Νάξο, ενώ το πιο πιθανό είναι πως το λιμενικό είχε εντοπίσει το σκάφος στο οποίο επέβαιναν και εκτελούσε επιχείρηση απώθησής του.

Κ.

1