(Αναρχικό Δελτίο, νο 14, Μάρτης 2002)

ΣΤΙΣ 16 ΓΕΝΑΡΗ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Ο ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ JUAN RAMON RODRIGUEZ από την Ισπανία, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος για σχέσεις με την ΕΤΑ. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στην ολλανδική αστυνομία και την ισπανική. Το ίδιο βράδυ, και ύστερα από αίτημα της Ισπανίας, η αστυνομία εισέβαλε στο κατειλημμένο κτήριο Vrankrijk όπου έμενε ο Rodriguez. Κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Ο ολλανδικός Τύπος έγραψε πως από χρόνια οι υπηρεσίες ασφάλειας υποπτεύονταν πως η κατάληψη λειτουργούσε ως κέντρο υποστήριξης τρομοκρατών... και στη συνέχεια ανέφερε πως “κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στη σύνοδο της Ε.Ε. το ’97, το Vrankrijk λειτουργούσε ως το κέντρο των κομάντο που προέβησαν σε βίαιες ενέργειες...”
Τη νύχτα της αστυνομικής εισβολής η ομάδα δράσης “Los Torras Borras” πέταξε πέτρες κατά του ισπανικού προξενείου και του σπιτιού του δημάρχου στο Άμστερνταμ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ: Με τη συμμετοχή 3.000 ατόμων έγινε στις 2 Φλεβάρη στο Λιβόρνο (όπου υπάρχει βάση του ΝΑΤΟ) η πορεία της αναρχικής ομοσπονδίας (FAI) ενάντια στον πόλεμο. Στην πορεία που ξεκίνησε από την Piazza Magenda και διέσχισε το κέντρο της πόλης συμμετείχαν εκπρόσωποι μεταναστών, τα κοινωνικά φόρουμ της Σικελίας και του Λιβόρνο, καθώς και άνεργοι της βιομηχανίας BORMA.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 400 ΑΤΟΜΑ έγινε στις 8/2 στο Salt Lake της Γιούτα, ενάντια στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονταν στην πόλη. Η αστυνομία έκανε 5 συλλήψεις. Στις 23/2 η αστυνομία στο Salt Lake χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να σταματήσει επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη, όταν μια μεγάλη ομάδα νεαρών άρχισε να πετάει πέτρες και να προκαλεί ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα. Μετά από συμπλοκές αρκετής ώρας η αστυνομία κατάφερε να επαναφέρει την τάξη και έκανε 30 συλλήψεις.

ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 5 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ που είχαν συλληφθεί σε διαδήλωση το Δεκέμβρη του 2001 (βλ. Δελ. νο13). Ο ένας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι άλλοι οδηγήθηκαν πίσω στη φυλακή σε κελιά τύπου F μέχρι την δίκη που ορίστηκε για τις 3 Απρίλη 2002.

ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους. Στις 18 Φλεβάρη, ύστερα από συγκρούσεις με την αστυνομία συνελήφθησαν 32 φοιτητές έξω από το αμερικανoκορεατικό επιμελητήριο και άλλοι 14 έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Στις 20 Φλεβάρη έγινε και νέα διαδήλωση στο κέντρο της Σεούλ, όπου περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εκτοξεύοντας μπουκάλια και κραδαίνοντας ξύλα,όταν εμποδίστηκαν να κάψουν μια αμερικάνικη σημαία...

ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ για τα γεγονότα ενάντια στη σύνοδο της Ε.Ε. τον Ιούνη του 2001. Μέσα στο Μάρτη φυλακίστηκαν τρεις ακόμα αγωνιστές. Έτσι ο αριθμός των κρατούμενων φτάνει τους πέντε (ένας από τους 3 που κρατούνταν από τον Ιούνη 2001 απελευθερώθηκε).
Ως συνεισφορά για την οικονομική υποστήριξη στους κρατούμενους και τους διωκόμενους για τα γεγονότα στο Γκέτεμποργκ, στάλθηκαν 50.000 δρχ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης στην Ομάδα Αλληλεγγύης Solidaritygroup Gothenburg.

ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΗ ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑΡΑΧΕΣ στο Τομάρες της Σεβίλλης, όταν η δήμαρχος ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία να μαζέψει τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί από την απεργία των οδοκαθαριστών της δημοτικής επιχείρησης. Το αναρχικό συνδικάτο της CNT είχε προειδοποιήσει ότι θα αποτρέψει τον καθαρισμό κι όταν έφτασε το πρώτο όχημα της εταιρείας -με τη συνοδεία της τοπικής αστυνομίας και της Εθνοφρουράς- οι εργάτες το σταμάτησαν και ξέσπασαν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τρεις συλλήψεις και τον τραυματισμό ενός απεργού. Γρήγορα οι ταραχές εξαπλώθηκαν οπουδήποτε έφταναν τα φορτηγά της εταιρείας. Οι εργάτες αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, άναψαν φωτιές, συγκρούστηκαν με τους μπάτσους και έκαψαν ένα απορριμματοφόρο. Ύστερα από 20μερη απεργία, συγκρούσεις και σαμποτάζ ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αναρχοσυνδικαλιστών.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS, ΣΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ το βράδυ της 7ης Μάρτη. Πλήθος κόσμου απώθησε την αστυνομία, έκαψε αυτοκίνητα, λεηλάτησε σούπερ μάρκετ και μεγάλα καταστήματα. Στους δρόμους επικρατούσε για ώρες γιορταστική ατμόσφαιρα, Όταν επανήλθε η αστυνομία, έριξε δακρυγόνα και έκανε 50 συλλήψεις. Η σύγκρουση ξέσπασε γύρω από τη λαϊκή αγορά, μια φτωχή γειτονιά όπου ζουν πολλοί ιθαγενείς, μετά από αστυνομική επιχείρηση ενάντια σε μικροπωλητές. Το επόμενο πρωί, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από τη λαϊκή αγορά.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΗ έγινε πορεία στην Πράγα από αναρχοφεμινίστριες και τη φεμινιστική ομάδα της “8ης Μάρτη”. Συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι και ήταν περισσότερο μια γιορτή δρόμου παρά μια απλή πορεία καθώς πήραν μέρος διάφορες μουσικές μπάντες που έπαιξαν (punk, ska, folk) ενάντια στο σεξισμό, παρουσιάστηκαν θέατρα δρόμου, διαβάστηκαν λόγοι, υπήρχε vegan φαγητό και διακινήθηκε πλούσιο έντυπο υλικό.

ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΗ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΔΙΚΗ τριών γερμανών ακτιβιστών που συνελήφθησαν στις 14 Δεκέμβρη, στις διαδηλώσεις ενάντια στη σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν για αλληλεγγύη 80 άτομα. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Μάη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΝΕΟΛΑΙΩΝ που σχετίζονται με την βασκική οργάνωση ΕΤΑ, πραγματοποίησε στις 8/3 η ισπανική αστυνομία στο Μπιλμπάο και τη Ναβάρα. Συνελήφθησαν δώδεκα νέοι, που ανήκουν στην Segi, η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα “τρομοκρατικών” οργανώσεων της Ε.Ε. Οι αστυνομικοί, κατέσχεσαν ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, από όπου ελπίζουν να συλλέξουν στοιχεία για τη δράση των νεολαίων αλλά και της ΕΤΑ. Σε ανάλογη επιχείρηση πριν δύο μέρες η αστυνομία είχε συλλάβει επτά άτομα.

18 ΜΑΡΤΗ. Ένας ακόμη Τούρκος πολιτικός κρατούμενος, o 30χρονος Ντογάν Τοκμάκ εξέπνευσε, μετά από 290 ημέρες απεργίας πείνας. Ο Τοκμάκ είναι ο έκτος απεργός πείνας που έχασε τη ζωή του από την αρχή του χρόνου, και ο 48ος από την έναρξη της απεργίας πείνας ενάντια στα "λευκά κελιά" τύπου F.

1