(Αναρχικό Δελτίο, νο 11, Ιούλης 2001)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Η αναδιαρθρωτική επίθεση κράτους και κεφάλαιου που τους τελευταίους μήνες επικεντρώθηκε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την ψήφιση του τρομονόμου προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, που πολλές φορές πήραν τη μορφή κεντρικών κινητοποιήσεων.

Οι διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, αποτέλεσαν μια ευκαιρία παρέμβασης για τους συντρόφους που είχαν τη βούληση να κατέβουν στο δρόμο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τόσο μιας αυτοοργανωμένης αναρχικής παρουσίας και δράσης ενάντια στην κλιμάκωση της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και της καταστολής, όσο και της συνάντησης και επικοινωνίας με άλλους που θίγονται άμεσα από τις επιλογές των κυρίαρχων κι επιχειρούν να αντισταθούν. Ταυτόχρονα, στάθηκαν η αφορμή να συνειδητοποιηθεί η αναγκαιότητα για την εμβάθυνση του αναρχικού λόγου και για το ξεπέρασμα των μονοθεματισμών και του μονοδιάστατου χαρακτήρα της δράσης.

-Στις διαδηλώσεις που έγιναν στις 26 Απρίλη και στις 17 Μάη ενάντια στο ασφαλιστικό, καθώς και την Πρωτομαγιά (που είχε επίσης, λόγω χρονικής συγκυρίας, το χαρακτήρα αντίδρασης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση), συμμετείχαν πολλοί αναρχικοί, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο οργανωμένα.

Στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς -προς ανακούφιση των διαφόρων διαμεσολαβητών της αμφισβήτησης (βλ. κόμματα/οργανώσεις)- οι αναρχικοί έτυχαν ειδικής μεταχείρισης από τους ένστολους φρουρούς της τάξης, ακριβώς επειδή με τη δράση και το λόγο τους, έχουν κατοχυρώσει την ξεκάθαρη διάθεσή τους να υπονομεύουν κάθε προσπάθεια συμφιλίωσης ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τα αφεντικά. Έτσι λοιπόν, το μπλοκ των αναρχικών ήταν το μοναδικό σε μια πορεία (δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μεν, αυτοκατεσταλμένων δε), που φρουρούταν ασφυκτικά από την αστυνομία και χάρη στην αποφασιστικότητα και τη συνοχή των συντρόφων κατάφερε να περιφρουρηθεί και να διαδηλώσει δυναμικά μέχρι το τέλος της πορείας.

Στις 17 Μάη το μπλοκ των συνδικαλιστών μπάτσων που συμμετείχαν στην πορεία ως... διαδηλωτές(!) δέχτηκε επίθεση από συντρόφους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο του Μουσείου.

Αργότερα, ένα μπλοκ αντιεξουσιαστών που συμμετείχε στην πορεία, δέχτηκε, κοντά στην πλατεία Συντάγματος, επίθεση από τα ΜΑΤ. Πολλοί σύντροφοι αμύνθηκαν στη βία των μπάτσων, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν.

-Στις 10 Μάη και στις 6 Ιούνη, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς κάλεσαν σε πορείες ενάντια στον τρομονόμο.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι οργανώσεις έσπευσαν να ενημερώσουν τις αρχές παρέχοντας εγγυήσεις για τις νομοταγείς προθέσεις των ίδιων και όσων είχαν έρθει σε συνεννόηση μαζί τους εξαγοράζοντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας απέναντι στην αστυνομία, με εξαίρεση φυσικά τους αναρχικούς που κράτησαν τις αποστάσεις τους από αυτό το συνονθύλευμα των διαπραγματευτών -και των ευνοούμενών τους-, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον παρεμβατικό χαρακτήρα της συμμετοχής τους.

-Τέλος, να αναφέρουμε τη συμμετοχή με τα χαρακτηριστικά της διεθνιστικής αλληλεγγύης στις πορείες που κάλεσαν Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες για τον αγώνα των απεργών πείνας ενάντια στα λευκά κελιά στις τούρκικες φυλακές στις 27 Απρίλη και 31 Μάη.

*

Η έκδηλη διάθεση πολλών συντρόφων να παρέμβουν κοινωνικά σε μια σειρά από κεντρικά γεγονότα, ανέδειξε την αναγκαιότητα οργάνωσης αυτής της παρουσίας μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό της δράσης. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε, όσο και όπου ήταν δυνατόν, μια ανοιχτή διαδικασία συζήτησης, ζύμωσης των διαφορετικών αντιλήψεων και διαθέσεων αγώνα που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία ορισμένων συντρόφων.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεύρεσης, και με ζητήματα αιχμής τον τρομονόμο και την καταστολή, το ασφαλιστικό και την εργασία, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις:
-στην πλατεία Αγ. Βαρβάρας στα Πατήσια στις 21 Απρίλη,
-στα Προπύλαια στις 28 Απρίλη και
-στην πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου στις 19 Μάη,
όπου διαβάστηκαν κείμενα από μικροφωνική και διακινήθηκε έντυπο υλικό σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Με τη διάθεση να πραγματοποιηθεί μια κεντρική παρέμβαση πολυθεματικού χαρακτήρα, στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού και διεύρυνσης των προηγούμενων κινήσεων αντιπληροφόρησης, διοργανώθηκε στο Πολυτεχνείο ένα διήμερο αντίστασης και αλληλεγγύης με μουσική, προβολές, μοίρασμα προκηρύξεων, ανάρτηση πανό και ταμπλό με φωτογραφίες, αφίσες, κόμικ κλπ. σχετικά με τους αγώνες ενάντια στην κρατική καταστολή και τις δολοφονίες αγωνιστών, τον έλεγχο και την αστυνομοκρατία, τον τρομονόμο, την εκμετάλλευση των μεταναστών, σχετικά με την αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αγωνιστές Ν. Μαζιώτη, Α. Λεσπέρογλου και Σ. Σεϊσίδη, όπως επίσης και σχετικά με τις διεθνείς διαδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας.

Λίνα, Nemus

1