(Η απολογία του Ν. Μαζιώτη είναι από το στρατοδικείο στο Ρουφ στις 17 Φλεβάρη '98, όπου δικαζόταν με την κατηγορία της λιποταξίας για την άρνησή του να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία. Λίγους μήνες μετά, στις 23 Οκτώβρη '98, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο στο Ρουφ τον καταδίκασε τελεσίδικα σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών (από τους οποίους είχε εκτίσει τους 3 σε παλαιότερη κράτησή του). Η ποινή αυτή εξαγοράστηκε μετά από δημόσια συγκέντρωση χρημάτων.)
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΡΟΥΦ |
Αρνούμαι την κατηγορία της λιποταξίας. Η κατηγορία που αρμόζει είναι άρνηση της στρατιωτικής θητείας ή αν θέλετε ανατρεπτική δράση πάνω σε αυτή τη βάση (του στρατού). Δεν είμαι λιποτάκτης για τον εξής συγκεκριμένο λόγο: δεν έχω παρουσιαστεί σε στρατόπεδο, δεν ορκίστηκα ότι θα εκτελέσω εντολές ανωτέρων γιατί δεν δέχομαι κανέναν ανώτερο, ούτε φόρεσα τη στρατιωτική στολή, ούτε το ελληνικό εθνόσημο, οπότε δεν βλέπω για ποιο λόγο κατηγορούμαι ως λιποτάκτης.
Αν με κατηγορούσατε για ανυποταξία μπορώ να πω ότι είναι βάσιμη η κατηγορία. Το ότι μου έδωσαν φύλλο πορείας από τις φυλακές Αυλώνας να πάω στο 563 τάγμα πεζικού στη Νιγρίτα, δεν σημαίνει ότι υπήρξα ποτέ φαντάρος. Ποτέ δεν πήγα, ούτε καν πλησίασα την πύλη του στρατοπέδου του 563 τάγματος. Από το '90 και το '91 όταν ξαναβρέθηκα σε αυτή την αίθουσα, εξήγησα και πιο συγκεκριμένα τους λόγους που αρνήθηκα να υπηρετήσω. Είπα ότι είμαι αναρχικός. Δεν υπηρετώ το συγκεκριμένο μηχανισμό γιατί θέλω την ανατροπή όλου του συστήματος του οποίου είναι μηχανισμός ο στρατός. Δεν αρνήθηκα τη θητεία γιατί έχω πρόβλημα με τη βία ή και τα όπλα γενικά. Το γεγονός ότι πιάστηκα με τρία πιστόλια και
δέκα κιλά δυναμίτη σημαίνει ότι δεν είμαι ειρηνιστής ούτε έχω πρόβλημα με τη βία. Και εγώ βέβαια θα ήθελα έναν κόσμο χωρίς βία, αλλά δεδομένου ότι υπάρχει καταπίεση την αποδέχομαι σαν ενεργητική αυτοάμυνα και σε αυτά τα πλαίσια εντάσσω και τη δράση μου. Για να σας δώσω να καταλάβετε τι θέση παίρνω απέναντι στην ιδεολογία του κράτους περί έθνους και πατρίδας, θα σας πω ότι έχω καταδικαστεί για την εξέγερση του Πολυτεχνείου '95 όπου κάηκε η σημαία. Κάηκαν αρκετές σημαίες. Εγώ μάλιστα ήμουνα ο φυσικός αυτουργός του εμπρησμού της δεύτερης σημαίας. Τη βγάλαμε έξω από την πρυτανεία και την κάψαμε μπροστά.Πρόεδρος Στρατοδικείου: Δεν έχει σχέση αυτό με την έρευνα που κάνουμε.
- Φυσικά έχει σχέση η ελληνική σημαία με το στρατό. Να φέρω ένα παράδειγμα. Εγώ επικαλούμαι την κατασταλτική δράση του στρατού, και συγκεκριμένα την εισβολή του στρατού στο Πολυτεχνείο του '73. Και μας είπαν τότε οι δικαστές και οι μάρτυρες κατηγορίας στο εφετείο του Πολυτεχνείου '95 ότι στην ουσία το τανκ γκρέμισε την ελληνική σημαία από την πύλη του Πολυτεχνείου, και εγώ ανταπάντησα στην απολογία μου ότι αυτοί που μπήκαν στο Πολυτεχνείο, το τανκ και οι λοκατζήδες, σκότωσαν 24 άτομα γύρω από το Πολυτεχνείο ακριβώς μπροστά από την ελληνική σημαία. Αυτό τι αποδεικνύει; Ότι στην πραγματικότητα, όπως και εγώ υποστηρίζω, δεν έχω εθνικούς εχθρούς αλλά έχω ταξικούς εχθρούς. Οι δικοί μου οι εχθροί και οι εχθροί των συντρόφων μου όπως καταθέσανε, δεν είναι έξω από τα σύνορα, είναι μέσα στα σύνορα. Είναι ο μηχανισμός και το καθεστώς το οποίο εσείς υπηρετείτε. Τα σώματα ασφαλείας, οι πολιτικοί -οι επαγγελματίες πολιτικοί γιατί και εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό αλλά δεν είμαι επαγγελματίας και καλά κάνω που δεν είμαι-, το κεφάλαιο, οι γραφειοκράτες, όλοι αυτοί θεωρώ πως είναι ταξικοί εχθροί γιατί θέλουν να ορίσουν τη ζωή μου με αντικειμενικό κριτήριο το κέρδος και εγώ δεν το γουστάρω αυτό το πράγμα. Το Πολυτεχνείο του '73 ήταν...
Πρ. Στρ. : Κύριε κατηγορούμενε θα αναφερθείτε σε ό,τι έχει σχέση με την κατηγορία σας.
- Από την αρχή έχω πει ότι αρνούμαι την κατηγορία.
Πρ. Στρ. : Για ποιους λόγους...
- Αυτούς ακριβώς τους λόγους πάω να εξηγήσω.
Πρ. Στρ. : Δεν θα ανατρέξουμε τόσα χρόνια πίσω...
- Νομίζω ότι ακόμα και με τους νόμους τους δικούς σας είμαι ελεύθερος να πω αυτά που πιστεύω πως έχουνε σχέση με την κατηγορία. Τελευταία φορά που πιστεύω πως έχει βάψει ο ελληνικός στρατός τα χέρια του στο αίμα "Ελλήνων" -γιατί και εδώ έχω μια ένσταση κατά πόσο είμαστε Έλληνες- τα έχει βάψει με αίμα εξεγερμένων (στο εσωτερικό, όχι στο εξωτερικό), στο Πολυτεχνείο του '73. Αλλά όπως είχα εξηγήσει και το '91, αυτό ήταν το τελευταίο από ένα σωρό παραδείγματα κατά τα οποία ο ελληνικός στρατός, από το 1830 που φτιάχτηκε ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα, έχει αποδείξει την αιματοβαμμένη του δράση. Για παράδειγμα απ' ό,τι ξέρω ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε σαν βαυαρικό επαγγελματικό σώμα που ούτε καν τους αγωνιστές του '21 δεν δεχότανε. Η δράση του μέχρι το 1909 που έγινε το πραξικόπημα στο Γουδί, ήταν η καταστολή εξεγέρσεων κολίγων και αγροτών όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε στο Κιλελέρ: Έλληνες χωρικούς εκτέλεσε ο ελληνικός στρατός. Το 1896 στην εξέγερση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου πάλι Έλληνες εργάτες εκτέλεσε ο στρατός. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που επενέβαινε στην πολιτική ζωή του τόπου. Για παράδειγμα, έχει κάνει ένα σωρό πραξικοπήματα: το 1909, η δικτατορία του Πάγκαλου το 1924-25, ο Μεταξάς το 1936-41, με τελευταίους τους απριλιανούς. Να αναφέρω και το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου που ήταν ευθύνη των Ελλήνων συνταγματαρχών και έδωσε την αφορμή στον Αττίλα να επέμβει στην Κύπρο. Όλα αυτά είναι δημιούργημα του ελληνικού στρατού.
Από μικρούς μας μαθαίνουν την ελληνική ιστορία αλλά εγώ έχω διαφορετική ερμηνεία πάνω σε αυτή. Ποτέ δεν δέχτηκα ότι η φυλή που ανήκουμε είναι η πιο άγια και ότι όλοι οι γείτονές μας είναι εγκληματίες. Από το '74 και μετά, στη μεταπολίτευση, ο στρατός περιορίστηκε στα στρατόπεδά του. Δεν τον ξαναβλέπουμε στην πολιτική ζωή του τόπου και ο ρόλος του περιορίστηκε στη στρατιωτική θητεία. Τι ρόλο παίζει η θητεία και γιατί την ανέφερα; Για το λόγο που ανέφερα και όλα αυτά τα παραδείγματα. Η θητεία έχει σκοπό να διαπαιδαγωγήσει ανθρώπους ανδρείκελα, ανθρώπους δούλους, ανθρώπους που όπως λέει ο όρκος "ορκίζομαι να εκτελέσω διαταγές ανωτέρων χωρίς ουδεμία αντίρρηση" -πράγμα το οποίο εγώ δεν δέχομαι.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Γιατί έχουμε πρόβλημα όταν οι Γερμανοί έκαψαν το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, ή όταν οι Βούλγαροι έκαψαν το Δοξάτο και εκτέλεσαν από 16 έως 60 χρονών όλον τον πληθυσμό; Μήπως και αυτοί τον ίδιο όρκο δεν υπηρετούσαν; "Υπακούω σε εντολές ανωτέρων, είμαι ένα εκτελεστικό όργανο." Γιατί έχουμε τέτοια παράπονα; Γιατί έχουμε παράπονα από τους Τούρκους για ό,τι κάνανε στην Κύπρο; Σε όλα τα κράτη παγκοσμίως και σε όλους τους στρατούς ο ίδιος όρκος υπάρχει, και βάσει αυτού του όρκου διαπράττονται εγκλήματα. Γιατί έχουμε πρόβλημα με τα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων της Γερμανίας; Γιατί ήτανε Γερμανοί; Ενώ εμείς εδώ κάναμε καλύτερα; Όχι. Άρα λοιπόν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού ισχύει το ίδιο πράγμα. Κατασκευή ανδρείκελων και εκτέλεση οποιασδήποτε διαταγής χωρίς κρίση συνείδησης.Πρ. Στρ. : Λοιπόν όλα αυτά γιατί τα είπες τώρα; Αναφέρθηκες σε όλα αυτά για να καταλήξεις πού;
- Για να καταλήξω ότι έχω τους πιο βάσιμους λόγους που έχει μέχρι στιγμής Έλληνας πολίτης, ότι είναι δικαίωμά μου να μην πάω στο στρατό γιατί τον θεωρώ εγκληματικό μηχανισμό. Γι' αυτό.
Πρ. Στρ. : Συντομεύετε όμως...
- Θέλω να αναφερθώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν θέλετε να σας πω τι θα έκανα εγώ προσωπικά;
[ο πρόεδρος προσπαθεί επανειλημμένα να τον διακόψει]
- Για παράδειγμα είχατε ρωτήσει έναν προηγούμενο μάρτυρα τι θα έκανε σε περίπτωση πολέμου. Θα ήθελα να αναφερθώ πάνω σε αυτό, γιατί υποτίθεται ότι τόσα χρόνια ο εξωτερικός εχθρός είναι η Τουρκία. Κατ' αρχάς, οι συνθήκες και οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν πιστεύω ότι πρόκειται να γίνει πόλεμος σαν αυτόν που έγινε το 1919-22. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι άλλο ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο που θα ακολουθούσε μια περιορισμένη πολεμική σύρραξη μεταξύ των αντίπαλων στρατών. Άλλωστε, ο πόλεμος της Μικράς Ασίας για μένα ήταν ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος από την πλευρά της Ελλάδας, γιατί δεν νομίζω ότι υπήρχαν "αλύτρωτοι αδερφοί" και "σκλαβωμένοι για πέντε αιώνες" κλπ. Επρόκειτο για πόλεμο που γινόταν για λογαριασμό της Αγγλίας και τα πετρελαϊκά συμφέροντα της Μέσης Ανατολής. Με αντάλλαγμα βέβαια την Ανατολική Θράκη, την περιοχή της Σμύρνης και τη Βόρεια Ήπειρο.
Εγώ συνεχίζω μια παράδοση η οποία ξεκινάει από εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, την περίοδο του πολέμου αυτού υπολογίζεται ότι ήταν 20-50.000 οι λιποτάκτες. Όπως καταλαβαίνετε εγώ συνεχίζω μια παράδοση η οποία λέει το εξής: Δεν είμαι ο μόνος στην ιστορία που αρνείται το στρατό. Σε εκείνο τον πόλεμο υπήρχαν ομάδες κομμουνιστών -που τότε ήταν επαναστάτες- που έβγαζαν φυλλάδια αντιμιλιταριστικά που κατήγγειλαν αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο ο οποίος γινόταν για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και της προστάτιδας δύναμης Αγγλίας εκείνη την εποχή. Αυτοί ακριβώς σαμποτάρανε το στρατό από τα μετόπισθεν.
Και πιο παλιά, όταν ο Βενιζέλος έκανε το κίνημα εθνικής άμυνας το 1916 για να βάλει την Ελλάδα στο πλευρό της Αντάντ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, πάλι ήταν χιλιάδες οι ανυπότακτοι. Εγώ συνεχίζω μια παράδοση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, δηλαδή της άρνησης να στρατευθώ και να πολεμήσω, ή απλά και μόνο να διαπαιδαγωγηθώ σε αυτό που λέγεται θητεία, για κάποια συμφέροντα. Θα αναφερθώ λοιπόν στη λιποταξία όχι μόνο σε ελλαδικό επίπεδο. Η λιποταξία σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ένα όπλο στα χέρια των καταπιεσμένων. Για παράδειγμα, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος σταμάτησε ακριβώς γιατί οι στρατοί των αντιμαχόμενων κρατών λιποτάκτησαν. Εάν η επανάσταση το '17 στη Ρωσία γινόταν νωρίτερα δεν θα είχε σταματήσει ο πρώτος παγκόσμιος και αυτό γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες λιποτάκτησαν, γύρισαν και ανέτρεψαν τον Τσάρο. Το ίδιο έκαναν και οι Γερμανοί. Οι πρώην εχθροί έγιναν σύμμαχοι και ο καθένας γύρισε στην πατρίδα του για να πλήξει το καθεστώς που τον καταπίεζε και που τον έστειλε να πολεμήσει ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτό το λέω γιατί παρ' όλο που εγώ αρνούμαι την κατηγορία της λιποταξίας, τη θεωρώ σε συγκεκριμένη, δεδομένη στιγμή, ένα επαναστατικό όπλο.
Βέβαια τώρα έχουν αλλάξει οι εποχές. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα πολεμούσα, δεν θα έπιανα όπλο για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, δηλαδή δεν θα πολεμούσα ακόμα κι αν γινόταν εισβολή. Βέβαια σίγουρο είναι, αν γίνει τέτοιος πόλεμος, ότι εγώ και κάποιοι άλλοι θα εξαφανιστούμε, θα φυλακιστούμε, θα εκτελεστούμε...
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο και στο ρόλο του στρατού σήμερα, δηλαδή στα είκοσι τελευταία χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά, εφόσον έχουν αλλάξει οι εποχές. Το βασικό επιχείρημά σας είναι ότι ο στρατός υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας.
Πρ. Στρ. : Το δικαστήριο δεν προβάλλει επιχειρήματα.
- Ο μηχανισμός που υπηρετείτε τέλος πάντων. Εκτός από τα πάμπολλα παραδείγματα που η δράση του στρατού στρεφόταν στο εσωτερικό (Πολυτεχνείο, Λαύριο, Κιλελέρ, Μακρόνησος, εμφύλιος πόλεμος το '49, εθνική διαπαιδαγώγηση του στρατοπέδου Μακρονήσου, στρατόπεδο Καλπακίου, εθνική διαπαιδαγώγηση των δικτατοριών του Πάγκαλου, του Μεταξά, των απριλιανών), υπάρχουν και εξωτερικές επεμβάσεις του ελληνικού στρατού, έξω από τα σύνορα, αλλά όχι φυσικά για λογαριασμό "αλύτρωτων αδερφών", "σκλαβωμένων..." : Για παράδειγμα, το '18 είχε στείλει σώμα ο Βενιζέλος στην Ουκρανία για να καταπνίξει με τη βοήθεια των Αγγλογάλλων τη σοσιαλιστική επανάσταση που είχε ξεσπάσει τότε στη Ρωσία. Το '50, όταν η Αμερική έγινε κηδεμόνας της Ελλάδας, στάλθηκε σώμα στην Κορέα. Ούτε εκεί πιστεύω ότι υπήρχαν "αλύτρωτοι και σκλαβωμένοι" στην άλλη άκρη του Ειρηνικού
.Από το '90 και μετά έχουμε την περιβόητη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Τι σημαίνει Νέα Τάξη Πραγμάτων; Σημαίνει πτώση του κομμουνιστικού μπλοκ, άνοιγμα των αγορών για τα κεφάλαια της Δύσης στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το ελληνικό κεφάλαιο αυτοδύναμο πλέον είναι κύριος επενδυτής στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Τι σχέση έχει ο στρατός τώρα; Έχει και παραέχει, διότι έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του και αυτό το δείχνουν τρία παραδείγματα από το '90 μέχρι το '97
. Έχουν σταλεί τρεις φορές έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους ελληνικά στρατεύματα: μια φορά με την κρίση στον Περσικό στην "καταιγίδα της ερήμου" στάλθηκε το "Έλλη" και το "Λήμνος", τα οποία δεν πήρανε άμεσα -επιχειρησιακά- μέρος στον πόλεμο με το Ιράκ. Παρ' όλα αυτά συμμετείχαν στο εμπάργκο κατά του Ιράκ που σημαίνει ότι και η Ελλάδα έχει ευθύνη που αυτή τη στιγμή ο Ιρακινός λαός πεινάει ή δεν έχει φάρμακα ή νοσοκομειακή περίθαλψη. Το '96 μετά τον εμφύλιο στη Βοσνία πάλι στάλθηκε εκστρατευτικό σώμα. Δεν νομίζω ότι στη Βοσνία έχουμε το πρόσχημα των "αλύτρωτων αδερφών που είναι τέσσερις αιώνες σκλαβωμένοι", "καταπιεσμένοι" κλπ. Το τελευταίο είναι το '97. Δεν έχει περάσει ένας χρόνος που στάλθηκε σώμα στην Αλβανία. Αυτές οι τρεις εκστρατείες δεν έγιναν φυσικά για τα συμφέροντα κανενός ελληνικού λαού, κανενός Έλληνα πολίτη απλού ή φτωχού ή καταπιεσμένου. Έγιναν για συγκεκριμένα συμφέροντα, για το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου. Δηλαδή στη Βοσνία έγινε γιατί ανοίγεται μια καινούρια αγορά για πρώτες ύλες και εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού για το ελληνικό κεφάλαιο. Το ίδιο και στην Αλβανία. Και ο Περσικός είναι μια προσπάθεια αναδιανομής ζωνών επιρροής, που θέλει να λάβει το ελληνικό κεφάλαιο μερίδιο. Εν τέλει, το βασικό επιχείρημα που λέει ότι ο στρατός υπάρχει για την ειρήνη, πιστεύω ότι είναι ψέμα. Κανένας στρατός οποιουδήποτε εθνικού κράτους δεν υπάρχει για να εγκαθιδρύει καμία ειρήνη, αν και πιστεύω ότι ενώ πριν 150 χρόνια έφτιαχνε εθνικά σύνορα τώρα τα καταργεί. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες, η ΔΑΣΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και στρατός διεθνής ταχείας επέμβασης, ευρωπαϊκός, που συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εθνικό επιχείρημα. Στα πλαίσια αυτά κάποια στιγμή και ο μηχανισμός ο δικός σας θα φτιάξει έναν επαγγελματικό στρατό, στα πρότυπα της Αμερικής ή της Αγγλίας, χωρίς βέβαια να καταργήσει τον εφεδρικό στρατό και το διαπαιδαγωγικό του ρόλο προφανώς. Αλλά ένας καλά οργανωμένος, εξοπλισμένος, μικρός και ευέλικτος επαγγελματικός στρατός, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τα οποία προανέφερα, είναι πιο συμφέρουσα λύση από ένα δυσκίνητο εφεδρικό στρατό, που θα υπάρχουν και κάποιοι λιποτάκτες και ανυπότακτοι σαν κι εμένα, αρνητές στράτευσης και κάποιοι αιρετικοί και ανυπάκουοι.Εν τέλει πιστεύω ότι για να γίνει αυτή η περιβόητη ειρήνη που όλοι λένε, πρέπει να ανατραπεί παγκόσμια το σύστημα του καπιταλισμού, να καταργηθούν τα σύνορα, να καταστραφούν οι στρατοί, όλος αυτός ο μηχανισμός.
Πρ. Στρ. : Πού θέλετε να καταλήξετε κύριε, πού θέλετε να καταλήξετε με αυτά;
- Να καταργηθεί το κράτος και το καπιταλιστικό σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα. Κατέληξα.
Πρ. Στρ. : Εξ' αυτού του λόγου πιστεύετε ότι είστε ολικός αρνητής στράτευσης;
- Είμαι κοινωνικός επαναστάτης και γι' αυτούς τους λόγους αρνήθηκα τη στρατιωτική θητεία.
Πρ. Στρ. : Και για αυτό το λόγο πιστεύετε ότι δεν γίνατε ποτέ λιποτάκτης;
-Φυσικά.