ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΓΡΑΦ. ΑΣΤ/ΣΗΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Χ.Τρικούπη 1 - Τ.Κ. 631 00

(...)

Πολύγυρος, 23 Νοεμβρίου 1997

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:

α) Την διάταξη (...)

β) Την διάταξη (...)

γ) Το άρθρο (...)

δ) Τις διατάξεις (...)

ε) Τις διατάξεις (...)

στ) Το γεγονός ότι η από 2.2.96 μέχρι σήμερα επί 24ωρης βάσης συγκέντρωση κατοίκων της κοινότητας Ολυμπιάδας στο 2ο χιλιόμετρο περίπου της Ε.Ο. Ολυμπιάδας - Βαρβάρας με αποκλειστικό σκοπό το σταμάτημα των διερχομένων επιβατηγών και φορτηγών αυτοκινήτων και ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται για μεταφορές από και πρός το μεταλλείο Ολυμπιάδας, τον έλεγχο όσον αφορά τους επιβάτες και το τυχόν φορτίο και τέλος την παρεμπόδιση της ελεύθερης κίνησης αυτών, ήτοι διάπραξη διαφόρων ποινικών αδικημάτων.

ζ) Το γεγονός ότι κατά τις συναθροίσεις των κατοίκων των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σταυρού, Άνω Σταυρού, Ασπροβάλτας κ.λπ. που έλαβαν χώρα στο παρελθόν (15/9/96, 17/10/96, 25/7/97) παρατηρήθηκε διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων από τους συγκεντρωμένους, όπως πολύωρης παράνομης κατακράτησης ατόμων, ρίψη εκφοβιστικών βολών με κυνηγετικά όπλα, αυθαίρετη είσοδο και παραμονή στους χώρους των μεταλλείων Ολυμπιάδας, πρόκληση σοβαρών φθορών σε μέσα και υλικά της TVX HELLAS, του ΙΓΜΕ και άλλων ιδιωτών.

η) Το γεγονός ότι κάτοικοι της Ολυμπιάδας εξακολουθούν να παραμένουν σε 24ωρη βάση πλησίον της διασταύρωσης Ε.Ο. Σταυρού - Ιερισσού με Ολυμπιάδας - Βαρβάρας όπου έχουν συγκεντρώσει ξύλα, πέτρες κ.λπ. υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν όπως και κατά το παρελθόν αφ' ενός μεν για τον αποκλεισμό της οδού και παρεμπόδιση διέλευσης οχημάτων, αφ' ετέρου δε για επιθέσεις με αυτά σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, με άμεσο κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας αυτών κ.λπ.

θ) Το γεγονός ότι κατά την τελευταία προσπάθεια της αστυνομίας την 25.7.97 να παράσχει νόμιμη συνδρομή στο ΙΓΜΕ που στα πλαίσια πραγματοποίησης ερευνητικών γεωτρήσεων είχε μεταφέρει και εγκαταστήσει γεωτρύπανο και άλλα υλικά στη θέση ΚΗΠΟΥΡΙΣΤΑΣ της δασικής περιοχής Βαρβάρας, κάτοικοι των Κοινοτήτων Βαρβάρας, Ολυμπιάδας, Σταυρού, Άνω Σταυρού και Ασπροβάλτας, φέροντας στα χέρια τους ξύλινα ρόπαλα κ.λπ. αντικείμενα, μετέβησαν με ΙΧ αυτοκίνητα στην παραπάνω θέση όπου αφού επετέθησαν και βιαιοπράγησαν σε βάρος της υπάρχουσας εκεί αστυνομικής δύναμης, επεχείρησαν να ανατρέψουν υπηρεσιακό λεωφορείο της αστυνομίας στο οποίο προξένησαν φθορές και στη συνέχεια με ρόπαλα και σίδερα προκάλεσαν μεγάλες φθορές στο γεωτρύπανο και τα λοιπά υλικά του ΙΓΜΕ.

ι) Την απόφαση της TVX HELLAS να πραγματοποιήσει παράλληλα με το ΙΓΜΕ διερευνητικές γεωτρητικές εργασίες τόσο στην τοποθεσία ΚΗΠΟΥΡΙΣΤΑΣ περιοχής Βαρβάρας, όσο και στον πέριξ των εγκαταστάσεων των μεταλλείων Ολυμπιάδας χώρο.

ια) Το γεγονός ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κοινοτήτων Στρυμονικού κόλπου για τη μη εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα - Βαρβάρα με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην εγκατάσταση της μεταλλουργίας στον υδροκρίτη του Στρυμονικού κόλπου θα τους βρει αποφασιστικά αντιμέτωπους και καλεί το λαό του Στρυμονικού σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ μέλη της ανωτέρω επιτροπής με δηλώσεις τους εμφανίζονται αντίθετοι στη διενέργεια γεωτρήσεων από την TVX HELLAS και δηλώνουν ότι θα τους παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο.

ιβ) Το γεγονός ότι την 9.11.97 και περί ώρα 12.00, 400 περίπου κάτοικοι των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σταυρού, Άνω Σταυρού και Ασπροβάλτας συγκεντρώθηκαν αρχικά στη διασταύρωση της οδού Στρατωνίου - Σταυρού με την οδό Ολυμπιάδας - Βαρβάρας όπου έχουν κατασκευάσει πρόχειρα παραπήγματα (κιόσκια) και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τις εγκαταστάσεις των πλυντηρίων των μεταλλείων Ολυμπιάδας όπου επετέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων που φρουρούσαν δύο γεωτρύπανα της TVX HELLAS που εκτελούσαν γεωτρητικές εργασίες, με ρόπαλα, σιδηρόβεργες, τσεκούρια, βόμβες μολότωφ, πυροβολισμούς με κυνηγετικά και πυροβόλα όπλα, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τα δύο γεωτρύπανα της εταιρείας και να προκαλέσουν τεράστιες φθορές σε έξι υπηρεσιακά οχήματα (δύο λεωφορεία, ένα μεταγωγικό όχημα [κλούβα], ένα περιπολικό αυτοκίνητο και δύο τζιπ), τραυματίζοντας εννέα αστυνομικούς.

ιγ) Την απόφαση της TVX HELLAS να συνεχίσει τις διερευνητικές γεωτρητικές εργασίες στον πέριξ των εγκαταστάσεων των μεταλλείων Ολυμπιάδας χώρο.

ιδ) Η ύπαρξη άμεσου κινδύνου για περαιτέρω σοβαρότατη διατάραξη της Δημόσιας Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας, καθώς και σοβαρότατης διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην ίδια περιοχή (διατάραξη της κυκλοφορίας, παρακώλυση των συγκοινωνιών, αδυναμία ασφαλούς μετάβασης εκατοντάδων εργαζομένων στις εργασίες τους κ.λπ.), ο οποίος κίνδυνος δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί με άλλα ηπιότερα των απαγορεύσεων μέτρα.

ιε) Το Πρακτικό της από 23.9.97 συνεδρίασης της Νομαρχιακής Αστυνομικής Επιτροπής από το οποίο προκύπτει ότι αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία, εφ' όσον υπάρξει σοβαρός κίνδυνος διατάραξης ή πραγματικής διατάραξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και οι συναθροισόμενοι εμμένουν σε πράξεις βίας να ληφθεί από την αστυνομική δύναμη κάθε νόμιμο μέσο για τη διάλυσή της χωρίς να υπερβεί το αναγκαίο μέτρο που αρκεί για τη διάλυση της συνάθροισης κατ' εκτίμηση της συγκεκριμένης κατάστασης.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Α. Απαγορεύουμε την πραγματοποίηση κάθε δημόσιας σε ανοιχτό χώρο συνάθροισης, πορείας, διαδήλωσης κ.λπ. πεζή ή με οποιοδήποτε τροχαίο μέσο στη διασταύρωση των οδών Στρατωνίου - Σταυρού με οδό Ολυμπιάδας - Βαρβάρας όπου τα πρόχειρα παραπήγματα (κιόσκια) και στην ευρύτερη περιοχή των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας από 00.01 ώρας της 24.11.97 μεχρι 24.00 ώρα της 4.12.97, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, ήτοι για αποτροπή σοβαρού κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας και απειλής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην περιοχή των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας Χαλκιδικής.

Β. Οποιαδήποτε πραγματοποίηση ή απόπειρα πραγματοποίησης δημόσιας σε ανοιχτό χώρο συνάθροισης, πορείας, διαδήλωσης κ.λπ. πεζή ή με οποιοδήποτε τροχαίο μέσο στις παραπάνω ευρύτερες περιοχές των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας Χαλκιδικής κατά τον ανωτέρω χρόνο θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο, κατά δε των παραβατών θα ενεργηθούν τα νόμιμα σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 171 του Π.Κ. ή άλλων κατά περίπτωση συναφών διατάξεων.

 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

1